Socialism cu buzunarele goale …

Nu il regret pe Sarkozy si sincer nu imi pare rau de francezi pentru ca nu prea ii sufar de fel. Sunt insa foarte curios cum o sa le satisfaca doleantele comuniste Holland cand ei sunt cu buzunarele goale si datori vanduti. Iata doar cateva date:

– balanta comerciala: deficit in jur de 6%, dar de prin 2004 nu a mai fost pe plus, asa ca …; cu alte cuvinte francezii consuma mai mult decat produc;

– deficitul: pe minus, tot in jur de 5%, tot inca de prin 2004; nici investitorii nu mai au incredere in economia franceza;

– PIB: 2560 mld EUR sau 4,13% din economia mondiala; in scadere din 2009;

– somaj: in jur de 10% cu tendinte de crestere;

– datorie raportata la PIB: 85,8% si in crestere; de la 68% in 2009!; poate cea mai semnificativa cifra care coroborata cu deficitul si balanta ne arata incotro bate vantul;

Probabil principalul avantaj al Frantei este ca atunci cand un grup de oameni sunt fugariti de urs, important nu este cat de repede alergi tu, ci cat de repede alerg ceilalti, adica e musai sa nu fii tu ultimul. Cam asa e situatia pentru Franta in toiul crizei: vor nu vor, nemtii vor fi nevoiti sa bage mana in buzunar si sa acopere si golurile francezilor, dupa ce probabil ii vor lasa sa pice pe greci, irlandezi si spanioli. Speriati de dezintegrarea rapida si catastrofala a Europei, cel mai probabil nemtii vor propune francezilor sa pastreze un “euru-core”, o “inima” care sa mai bata in asteptarea vremurilor mai bune si astfel caderea Frantei nu va fi atat de catastrofala ca a Greciei sau ca a Romaniei.

Pana atunci insa, francezii se vor bucura de vremea frumoasa pe Coasta de Azur facand o mica cura de socialism.

 

4 thoughts on “Socialism cu buzunarele goale …”

  1. Foarte interesanta criza asta, parca ar fi o telenovela. Daca nu ar fi o realitate cutremuratoare, ar fi chiar amuzanta. In cateva luni cred ca va incepe “furtuna perfecta” daca nu dau drumul la robinetul cu bani fara valoare. Orice ar face, deznodamantul e acelasi.
    Asa ca, eu tocmai m-am pus “o leaca” la adapost si mi-am cumparat pamant la tara, pamant care in cativa ani va fi nepretuit. Cand ii vezi pe saracii tarani cum isi vand terenurile pe nimic ca sa stea in carciuma, te incearca un sentiment ciudat : mila amestecata cu resentimente fata de prostia lor. Eu am cumparat pamant de la un italian,care mi l-a vandut mie dublu fata de cat l-a luat el acum cativa ani, iar peste cativa ani, colonialistii astia straini ii vor lasa sa moara de foame pe taranii romani. Iti vine sa zici ca asa le trebuie. Statul nu ne va mai proteja din 2014 de cotropitorii astia, mancarea se va scumpi excesiv, iar de la orase tot mai multi vor migra catre sate, ca sa supravietuiasca. Vom fi tara cu cele mai multe bagatii si cei mai saraci oameni.
    http://www.jurnalul.ro/special/fermieri-europeni-romania-611502.htm
    http://www.antena3.ro/externe/tot-mai-multi-greci-care-isi-pierd-locurile-de-munca-devin-agricultori-pentru-a-scapa-de-efectele-crizei-165253.html
    http://capitalismpepaine.wordpress.com/2012/04/06/incep-jocurile-foamei-in-toata-lumea/

    Si off topic, am gasit o carte interesanta, daca adminul si ceilalti de pe blog au timp sa o rasfoiasca, poate deschidem un subiect despre asta.
    http://www.permacultura.ro/wp-content/uploads/2010/11/Revolutia-unui-spic1.pdf

    Reply
    • Ionut, foarte bine ca ai cumparat pamant. Eu nu sunt totusi speriat ca vin strainii si cumpara terenul agricol la noi. Sa nu uitam ca la urma urmei, oricand putem sa o punem de o revolutie si sa facem o mica nationalizare, uita-te ce succes are Dan Diaconescu si criza inca nici nu a inceput. Gandeste-te insa cand o sa fie cazul, daca apare unul cu aura de voevod si promite nationalizarea, cum o sa-l voteze oamenii. Saracia poate avea si efecte “nedorite” pentru establishment, uita-te la greci unde au intrat in parlament neo-nazisti. In plus, eu sunt sigur ca nu toti vor vinde, sau daca vor vinde vor da doar ce nu mai pot ei sa lucreze, ceea ce la urma urmei nu e un lucru foarte rau. Taranul roman nu este nesatul dupa bani si are in sange (pe langa mult alcol) si spaima ancestrala de cotropitori asa ca o sa-si pastreze ceva si pentru el. Sa mai amintim ca nici macar comunistii nu au putut sa le ia totul? Eu daca ma tot duc des la tara aud nenumarate povesti cum supravietuiau oamenii in vremea CAP-urilor, cum isi “luau” ce e al lor fara sa le fie dat.

      In privinta mancarii, eu sunt totusi optimist, cred ca spaima cu explozia preturilor la mancare nu se prea justifica, traim totusi in vremuri in care productivitatea agricola este atat de mare incat minimul necesar nu are cum sa il furnizeze in orice conditii. Nu doar ca productivitatea creste, o data cu eficientizarea mecanizarii si raspandirea acesteia in cat mai multe tari (de exemplu chinezii in mare parte inca lucreaza cu caii pe camp, gandeste-te ce o sa insemne tehnologizarea in agricultura chineza!) dar si produsele modificate genetic vor aduce intr-adevar e abundenta nemaivazuta. Noi acum avem spaima de nou, dar orice schimbare majora in stiinta a venit cu spaime.

      Este adevarat insa ca agricultorii despre care spunea Jim Rogers ca vor merge cu mercedesuri in timp ce bancherii vor face coada la somaj nu vor fi taranii romani, ci doar aceia care folosesc tehnololgia si bursa, restul vor continua o agricultura de subzistenta, ceea ce nu este deloc rau si deloc de ras cum fac politicienii nostri si analistii economici cand vorbesc despre agricultura. Va fi loc pentru toti, cata vreme nu ne vor da cu legislatia in cap, ori asta depinde mult de cine, cum si pe cine voteaza.

      Reply
  2. pe langa asteptarile fata de ce masuri va lua Hollande, mai ales daca va merge pe taxarea bogatilor asa cum a promis, foarte interesant va fi si ce va face Merkel: va renunta la austeritate sau ii va inlocui pe francezi cu italienii, unde inca super Mario mai rezista; Merkel este intr-adevar intre ciocan si nicovala; de pe o parte, neamtul de acasa ii cere sa stranga cureaua celorlalti, pe de alta parte, ceilalti europeni ridica furcile amenintator si arata cu ele spre bancheri;

    Reply
  3. http://dollarcollapse.com/inflation/paul-krugman-finally-wins-the-argument/

    O data cu Hollande foarte probabil si Europa va imbratisa total era tiparnitei infinite, dupa modelul “elicopterului” lui Bernanke

    So now begins the next, purely-inflationary stage of the process, in which governments and central banks abandon whatever restraints they once recognized and vow to do whatever it takes to put people back to work in the here-and-now. That means tax cuts, even bigger deficits, continued low interest rates and aggressive asset purchase programs.

    Whether this “works”, i.e. whether the coming round of global devaluation produces higher employment with a minimum of instability, is an open question because we’ve never been here before.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.