Totuşi, de ce pică leul?

Sute si sute de ore de emisiuni, sute de articole, zeci de interviuri si tone de vorbe goale. Sa fie guvernul lui Ponta cu marirea salariilor bugetarilor? Sa fie scaderea investitiilor? Sa fie micsorarea dobanzii de referinta de BNR? Discutiile despre caderea leului cuprind o mie si una de motive si evita tocmai motivul real si atat de simplu, precum barna din ochii: frica de caderea bancilor.

Cursul cade deoarece strainii (dar mai ales  romanii cu bani!) isi retrag banii din Romania pentru ca nu au incredere in sistemul bancar si pentru ca le e frica de caderea bancilor in cazul unui bankrun. Nu mai retin daca in serialul “Terminologia crizei” am tratat subiectul, dar o fac aici pe scurt: bankrun (fuga banilor din banci) inseamna cand toata lumea se gramadeste sa isi scoata banii din banca. Si cum bancile pentru fiecare depozit de 1 leu, dau credite de 10 lei si au rezerve infime, bineinteles ca nu vor face fata retragerilor. Iar Fondul de Garantare a Depozitelor este o mare gluma, pentru ca daca nu ar fi o gluma, oamenii nu si-ar trimite banii in banci germane sau elvetiene sau peste oceane si mari.

Asadar: leul pica deoarece investitorii isi retrag banii de frica prabusirii sistemului bancar romanesc ca efect la prabusirea sistemului bancar european (deci nu doar grecesc). Iar euro de asemenea pica deoarece investitorii se tem de prabusirea bancilor europene si prin urmare fug catre investitii mai putin proaste.

Nu este de mirare ca desi euro se intareste fata de leu, euro scade in raport cu dolarul, deoarece dolarul pare a fi printre cele mai sigure monede, deoarece armata SUA este cea mai puternica din lume. Iata deci unde ne aflam noi, la cat de riscanti si periferici suntem.

Sa nu pierdem asadar timpul ascultand toti papagalii si toate balbaielile oficialilor, cum ar fi stimabilul Adrian Vasilescu, poreclit si panadolul anti-criza. Lucrurile sunt simple:

The money available to Europe within its main bailout fund, about €780 billion, or $997 billion, would not be enough to handle the twin calamities of a Greek euro exit and a Spanish banking implosion. (New York Times)

O alta minciuna crunt propagata in mentalul colectiv al presei romanesti este aceea ca leul sta printre cel mai bine in regiune, celelalte monede pica chiar mai mult. Am mai tratat subiectul asta aici si nu o voi face din nou, doar voi oferi un link unde oricine poate sa urmareasca pe date live cursul monedelor din zona si sa le compare:

http://www.google.com/finance?chdnp=1&chdd=1&chds=1&chdv=1&chvs=Linear&chdeh=0&chfdeh=0&chdet=1337949889813&chddm=30382&cmpto=CURRENCY:EURHUF;CURRENCY:EURPLN;CURRENCY:EURRON&cmptdms=0;0;0&q=CURRENCY:EURCZK&ntsp=0

Putem observa cum leul este mai tare, doar daca ne alegem o perioada care convine. In plus, leul cade la niveluri record, pe cand celelalte monezi au o cadere TEMPORARA, determinata de tensiunile actuale. Cu leul nu este doar un puseu de tensiune ci asistam la PRABUSIREA monedei nationale, tocmai pentru ca Isarescu s-a jucat de-a abracadabra cand trebuia sa rezolve probleme de algebra si sa nu masluiasca rezultatele. Ca o mica paranteza insa, este IRELEVANT daca leul pica sau nu cel mai rau din zona, deoarece oricum leul este masluit (din cand in cand) si chiar daca pica el cel mai putin, nu inseamna ca trebuie sa fim mai linistiti decat daca ar pica cel mai rau. Ce vrea sa spuna Vasilescu de tot repeta la infinit placa asta? Ca putem sa murim linistiti ca si altii mor o data cu noi? Toate comparatiile astea sunt hilare si copilaresti.

In fapt si in realitate, ceea ce trebuie sa ne ingrijoreze si sa ne faca sa ne gandim serios la ce trebuie sa facem este faptul ca BANII SE SCURG IN AFARA, pe zi ce trece veniturile ne sunt mai mici si costurile mai mari, adica SARACIM.

4 thoughts on “Totuşi, de ce pică leul?”

 1. Asta e teorie economica de doi bani care ni se baga pe gat ca fiind adevar axiomatic. Leul nu pica din cauza asta ci pentru ca trebuie sa pice. Nu se intampla nimic liber pe piata, desi asa am fost spalati la creier sa credem. Nu ati vazut ca daca pica dolarul, leul pica si mai si, daca pica euro, leul pica si mai si, daca pica Grecia, picam si noi, daca cresc preturile europene, e si la noi inflatie, daca scad, preturile europene, e si la noi inflatie. Adica toata argumentatia e zero. Se intampla ceea ce e planuit sa se intample iar aceasta inflatie este si ea un mod subtil de jefuire a populatiei. Nu vedeti ca ne cresc preturile la benzina, la motorina, la gaze, la curent electric samd samd, ba pentru ca trebuie aliniere la preturi straine, ba pentru ca nu mai stiu ce. Argumentele servite sunt minciuni si propaganda. La noi se intampla ce vrea BNR si mai marii lumii sa se intample iar apoi pun o armata de ,,analisti” si ,,specialisti” sa ne trambiteze interminabil la televizor cum ca asa e normal sa se intample.

  Reply
 2. Daca vor pica sau nu este irelevant, cert este ca toti (astia marunti) vom plati factura la povestea asta.

  Cel mai ieftin va fi probabil prin inflatie si scaderea nivelului de trai, in cel mai rau caz destabilizari masive ale sistemului social.

  Explozia euro si inflatia?
  Fara doar si poate EU va accepta o noua tinta pentru inflatia pentru anul asta care va mai fi adusa si nitel din condei de scribacii de la INS – n-ar fi prima data.

  Reply
 3. Pe langa ce am spus, am omis tocmai probabil raspunsul meu la o intrebare pe care cu siguranta toti si-o pun? Si noi ce facem? (daca avem bani) Parerea mea este ca bancile nu vor fi lasate sa pice, desi exista acest risc. Cel mai probabil vor tipari gramada bani dar abia dupa ce dobanzile vor exploda din nou, poate chiar la niveluri mai mari ca in 2009. Dintre cei bani multi (care pot negocia cu bancile dobanzi peste standard) vor castiga cei cu sange rece si talent de negociatori.

  Reply
 4. De unde si pana unde pentru un depozit de 1 leu dau credite de 10 lei?

  Chestiunea e inteleasa total gresit, pentru depozite de 10 lei ei trebuie sa aiba rezerve de 1 leu si 9 lei ii pot imprumuta.

  Problema este ca atunci cand cei care au facut depozite de 10 lei vin peste noapte sa le retraga (si pot a faca asta!), ei nu au la dispozitie decat 1 leu, restul de 9 fiind in credite pe care la randul lor NU au cum sa le recupereze peste noapte, chiar si daca le permite contractul, chiar si daca sunt garantate cu bunuri, asigurate, etc.

  Si atunci binenteles ca intra in incapavitate de plata, faliment, etc.

  Cu alte cuvint, pentru supravietuire sunt dependenti de increderea deponentilor in banca, sistemul economic, etc.
  Insa vulnerabilitatea asta a lor are efect de bumerang ..deponentii pot da jos banca insa banca daca pica ii trage cu ea in jos.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.