După cum spuneam …

Dupa cum spuneam pe 15 Iulie aici,

Explozia cursului valutar nu poate fi explicata logic doar prin tensiunile create de scandalul politic si de graba cu care incearca USL-istii sa il dea jos pe Basescu si garda care ii mai este fidela. Ba chiar nici tensiunile la nivel european nu mai sunt in ultimul timp la acelasi nivel ca pe la inceputul lunii iunie cand a fost primul debuseu al cursului si schimbarea principala de putere de la noi.

Intre timp cursul a picat si mai mult si mai neasteptat, premiza argumentarii mele ramanand aceeasi. Iata o explicatie recenta mai tehnica a faptului ca nu din cauza spaimei investitorilor pica leul ci mai ales din cauza speculantilor:

Ramane intrebarea cine sunt speculantii si ce vor ei. Raspunsul este: bancile, atat romanesti cat si straine. Daca bancile romanesti se pot juca cu variatii de 2-3% pe saptamana dar BNR-ul le arde de nu se vad – caci trebuie si BNR-ul sa isi faca ceva profit pe baza “insider information”, la variatiile recente, banuiala mea este ca numai jucatorii de calibru mult mai mare vor sa dea foc Romaniei.

Stiam ca Basescu este omul americanilor si locotenentul lor fidel, dar nu ma asteptam ca sa fie chiar atat de important si pozitia americanilor in Romania sa fie atat de fragila incat sa se joace cu economia unei tari pentru a-si pastra viceregele in scaun.

Spun ca nu ma asteptam ca Base sa fie atat de important, deoarece in nici un caz USL si cuplul Ponta-Antonescu ar fi constituit vreo amenintare la establishmentul actual construit pe cateva linii clare si simple: exclus orice discutie cu rusii, legatura ombilicala la FMI, pace si stabilitate pentru banci, cateva privatizari si tunuri pentru cateva companii importante in domeniul medical (vezi contractele pe vaccinuri si distrugerea productiei romanesti, vezi Rosia Montana si Gold Corporation, vezi autostrazile si Bechtel si inca cateva altele). Asadar, nu cred ca noii veniti ar fi pus in pericol interesele americane. Riscul si temerea americanilor cu privire la detronarea lui Basescu vine probabil din ce se afla sub pres, ce ne-a ascuns Basescu pana acum si trebuia totusi sa ne spuna si noua si sa ne puna sa alegem, iar radarul de la Deveselu este probabil doar varful icebergului.

Daca pana mai ieri credeam ca saltul cursului va aduce totusi oarece avantaje economiei, acum sunt aproape sigur ca se tinteste mult mai sus si ca netrebnicii care ne ataca moneda sunt dispusi sa ne arate noua ca nu putem sa facem chair ce vrem noi, asa cum si grecii au fost amenintati pana la moarte daca voteaza pe socialistii care aveau un program pro-greci si pentru popoarele europene. Puternicii vremurilor se pare ca isi testeaza pe greci si pe romani butoanele sa vada cat de usor se pot “convinge” popoarele sa viteze intr-o anumita directie, cursul a fost doar veriga slaba unde au putut sa ne loveasca rapid, pentru ca propaganda cu amenitatile Europei nu functiona la noi, cum a functionat la greci.

6 comments

 • @alin ,

  mi-e neclar . La ce anume te referi cu :
  ” Si cred ca o sa le iasa, dpdv statistic romanul nu exceleaza la capitolul luciditate…” ?

 • Pai nu asta e meseria lor de politician?
  Cand politicienii romani au dat dovada de responsabilitate?

  Se cam apropie de fundul sacului.

  Singura solutie sa ajunga ciorba la toti (inclusiv pentru hotziile lor) e sa o indoie cu apa.

  Deja inevitabilul s-a produs, intrebarea cheie este unde si cand se opreste, mai ales daca le iese schema cu detronarea lui Base, nu are cum sa fie prea roz.

  Si cred ca o sa le iasa, dpdv statistic romanul nu exceleaza la capitolul luciditate.

 • Nu prosti, ci neatenti. Confuzia asta se poate face totusi. O fi clar pentru toti ce inseamna DA si ce inseamna NU la referendumul asta? A existat odata si o alianta DA care a castigat niste alegeri … Cand te frigi cu ciorba, sufli si in iaurt. S-ar putea sa exagerez eu, si lumea sa fie lamurita.

 • Off topic dar de actualitate:

  Tare teama mi-e ca o parte dintre romani (sper una cat mai mica), sa nu cumva sa puna gresit stampila pe buletinul de vot, confundand Da-ul cu NU-ul din ignoranta, din dezinformare, influentati fiind de „binevoitori”, sau din alte varii motive.

 • De ce n-ar fi devalorizarea leului planul USL pentru guvernare?
  De unde ar putea sa promita mariri de salariu la bugetari daca nu din devalorizare?

  • Deoarece nu s-ar juca cu focul, sper sa nu fie chiar atat de prosti. Mariri de salariu se pot face pe credit, ca si pana acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.