Oltchim / Diaconescu – Caritasul secolului

Inainte de a intra in Marea Criza a Secolului 21, Romania tocmai a cazut intr-o capcana poate mai periculoasa decat toate in care a cazut pana acum. Pentru ca daca pana acum a fost pradata pe ascuns de hoti care nu isi scot capul la lumina, acum se pun bazele unui mega-furt in care hotul principal este una dintre cele mai populare personalitati si care deja a avut un rol imens in idobitocirea poporului roman: Dan Diaconescu.

Pe scurt: Diaconescu a cumparat Oltchim cu bani de la cine stie ce bancher american cu scopul de a da drumul la un mega-“pump and dump”. Schema pump-and-dump presupune crearea de hype in jurul unei actiuni bursiere cu scopul de a atrage cat mai multi fraieri pentru a cumpara actiuni. Cei care fac hype-ul cumpara in prima etapa, pornesc valva, atrag cat mai multi “investitori” care recunosc miscarea si vor si ei o felie. Dupa acesti primi “investitori” hype-ul capata noi dimensiuni si intra fraierii care platesc preturi imense pe actiuni. In acest moment, initiatorii si profitorii care au cumparat initial la pret infim actiuni le vand fraierilor la preturi de sute sau mii de ori mai mari si cei din urma se aleg cu actiuni la o companie care nu valoreaza nici pe departe capitalizarea bursiera. Un astfel de exemplu recent este chiar Facebook-ul.

Ce face Diaconescu este o schema in care utilizeaza atractia si puterea lui de influenta, mulate pe sentimentul de patriotism, dreptate, etc. Initial, probabil Diaconescu a urmarit doar sa castige capital politic, ulterior i s-a aprins beculetul si a descoperit ca prin pump-and-dump poate scoate bani la care nici nu visa cu OTV-ul si PPDD-ul. Din tot ce declara reiese evident ca schema abia incepe cu Oltchim, tinta este sa continue si cu alte companii de stat care vor fi scoase la mezat, mai ales dupa ce PPDD va face (daca va face) parte din viitorul guvern.

Schema convine de minune si USL-istilor: arunca pisica pe mai departe. Daca exploda gogoasa Oltchim tocmai acum, USL avea o problema. Asa, cu schema lui Diaconescu prabusirea va avea loc ceva mai tarziu pentru ca la inceput totul va fi lapte si miere, cand pensionarii si otv-istii isi vor varsa pensiile si depozitele bancare in actiunile Oltchim-ului.

Mai ramane decat un singur semn de intrebare: daca Diaconescu va reusi sa convinga destui mafioti ca sa ii ofere pana luni banii necesari pentru semnarea contractului pe care bineinteles ca nu ii are.

 

3 comments

  • Deocamdata la Munchen Diaconescu si-a prezentat schema la cativa “investitori” nu investitori, adica la camatari, nu la oameni de afaceri care bineinteles nu ar investi printr-o caricatura. Munchen a fost ales deoarece este un hub aerian mondial si multi au putut veni usor. In plus, probabil omul lui Diaconescu in schema asta (el e mai mult pe media si promovare, detaliile cu siguranta sunt in mana altuia) administreaza treaba din Munchen – evident ca nu ar fi nimeni nebun la cap sa se ocupe de un asemenea tun sub ochiii securistilor. Intre timp Ponta e intoxicat de servicii si “stimulat” sa se faca de ras in presa si sa aprinda spiritele.

    In final se pare ca un simplu baiat din Caracal, pornit de jos, o sa ajunga miliardar (in euro) pe seama poporului roman, unul dintre putinii care au atins asemenea performante.

  • Sa fim seriosi, nu-i va da nimeni banii, nu din Romania oricum.
    Iar cei de afara nu sunt atat de naivi.

    Nici nu cred ca a avut cu adevarat intentia sa-l cumpere si la o adica este vreo lege care sa-l pedepseasca cumva daca nu semneaza pana la urma?

    Realitatea? Putin scandal, ceva valuri, publicitate (aproape) gratuita si cam atat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.