Cine pune sub microscop credința românilor?

M-am cam saturat de cate sondaje se fac pe tema religiei si a bisericii. Ma mir de unde or avea sociologii astia atatia bani incat sa scoata aproape lunar inca un sondaj. Ultimul sondaj, cel despre care probabil ati auzit deja, face referire si la faptul ca:

“unul din zece romani nu regreta nimic” (sursa: Gandul)

Asta e intr-adevar ceva nou, “investigatiile” cu privire la credinta romanilor merg deja destul de adanc, altfel intrebari de astea nu prea aveau ce sa caute intr-un sondaj standard, asa cum nici intrebarea cu horoscopul nu avea ce sa caute, daca se dorea doar un studiu statistic facut pentru o banala publicare in ziare. Este la mintea cocosului ca una este sa zici ca citesti horoscopul si alta este sa zici ca crezi in Dumnezeu. Este adevarat ca majoritatea oamenilor sunt superstitiosi, dar horoscopul tine mai mult de divertisment si buna dispozitie, pe cand credinta e cu totul altceva. Desi pare ca credinta se bate cap in cap cu horoscopul, si chiar asa ar trebui sa fie, nu toti oamenii sunt teologi si asceti, prin urmare nu este de mirare ca unii crestini cred in horoscop asa cum nu este de mirare nici ca unii doctori fumeaza.

stire-gandulMulti oameni il citesc probabil din curiozitate sau pur si simplu din dorinta de a primi o incurajare sau o avertizare, de a avea putin “piper” in viata de zi cu zi si nu cred ca foarte multi dau doi bani pe ce se scrie acolo cand e vorba de a pune in balanta acest fel de credinta (in horoscop) cu unele valori veritabile ale credintei crestine. Asadar credinta tine de suflet si are o relevanta la acest nivel, pe cand horoscopul tine mai mult de amuzament, curiozitate si poate dependenta psihologica de incurajari, avertismente sau promisiuni, altfel spus visare. Sunt sigur ca mare parte din oamenii care cred in horoscop sunt timizi singuri, femei casnice plictisite, secretare idem si sotii ale caror barbati nu comunica cu ele, nu se arata interesati de viata lor si nu ii intereseaza in nici un caz daca sunt triste de ce sunt triste sau daca au vreo lipsa, cu ce pot ei sa le ajute, altfel spus sunt casatorite cu niste tarani.

A pune credinta si horoscopul in aceeasi oala, nu este deloc intamplator. Sunt doua variante: fie studiul nu are nici o baza stiintifica ci este pur si simplu facut din pix pentru a face vanzare la ziarele care pe vremea asta de vara secetoasa nu prea mai au ce stiri sa publice si sunt dispuse sa bage si can-can cu iz sociologic, fie studiul are o oarecare baza stiintifica dar nu de natura sociala ci mai mult de natura propagandistica: punand pe acelasi nivel horoscopul cu credinta, evident ii face pe credinciosi sa se simta niste idioti, prin faptul ca x% din cei care sunt credinciosi citesc si cred in horoscp. Mai conteaza daca 70% din cei credinciosi cred ca horoscpul este o prostie sau mai conteaza ca x este oricum mult sub 20 (de exemplu), deci nu este relevant sau definitoriu? Nu mai conteaza! Sa facem o analogie: daca punem un grup de melomani selectati pe criteriul ca la toti le place Bach, pe o scena publica in fata a mii de alti melomani si la un moment dat vine un securist si zice: SRI are dovezi ca doi dintre dumneavoastra asculta si manele. Cum credeti ca se vor simti cei 10 care se afla in acel grup? Daca vor mai fi intrebati pe viitor daca le place Bach, ce credeti ca vor raspunde?

Ma rog, una peste alta, toate incercarile astea sunt niste mari fâsuri. Multi bani se pompeaza aiurea in Romania si o sa se tot pompeze ca nu vor reusi nimic. Poporul roman este un popor credincios si mai este doar o problema de timp pana cand si politicienii vor fi credinciosi si pana si politica dusa de viitorii politicieni va fi una conforma credintei si moralei crestine. Dar ca veni vorba de bani, sa vedem cateva cifre.

Sondajul a fost realizat de IRES:

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) este un think tank independent care se ocupă cu studiul unor teme de actualitate în Romania şi nu numai, cercetarile realizate şi strategiile elaborate având ca scop optimizarea unor dimensiuni dintre cele mai diverse ale societăţii.

Daca vizitam site-ul lor, vom vedea ca tot ce fac ei sunt sondaje si ca surse de venit probabil sunt clientii care comanda acele sondaje. Foarte greu putem noi intelege ce este un think-tank si ce face el, pentru ca sub aceasta titulatura se ascunde de fapt activitatea de mafie legalizata, care pe la americani se numeste lobby. Grupurile de lobby fac propaganda, cumpara si influenteaza politicieni ca sa promoveze legi sau alte norme favorabile celor care platesc acel grup de lobby. Nu e o filosofie prea complicata, dar sa detaliez ce spune wikipedia despre ce este un think-tank:

policy institute (often termed “think tank” by journalists) is an organization that performs research and advocacy concerning topics such as social policy, political strategy, economics, military, technology, and culture. Most policy institutes are non-profit organizations, which some countries such as the United States and Canada provide with tax exempt status. Other think tanks are funded by governments, advocacy groups, or businesses, or derive revenue from consulting or research work related to their projects (sursa)

Nu va voi mai plictisi cu definitia activitatii de advocacy, doar amintesc pe scurt ca asta inseamna lobby. Avand imaginea mai clara despre think tank si lobby, sa revenim la ce spune IRES ca face:

 

Utilizand metode şi tehnici de cercetare cantitative şi calitative, experţii IRES identifică elemente relevante de analiză, vor elabora strategii sau planuri de acţiune atunci când este cazul. Activitatea institutului este orientată mai degrabă spre intervenţie decât spre simpla constatare a unor situaţii problematice şi a soluţiilor la acestea. IRES caută să furnizeze analize riguroase şi să promoveze soluţii constructive în anumite domenii (social, economic, militar, al politicilor publice, al situaţiilor conflictuale etc.), într-un context marcat de criză, tranziţie şi reforme. Totodată, IRES işi propune să devină un for al schimbului de idei şi de informaţii in ideea elaborării şi modificării unor politici publice.

 

În cadrul activităţii sale, IRES işi va asuma o serie de roluri printre care cel de mediator dintre Guvern, instituţii publice, organizaţii şi populaţie, în anumite situaţii; rolul de voce informată, independentă şi impărţială în dezbateri politice.

Pe cat de transparenti sunt cu sondajele pe care le fac, pe atat de transparenti sunt cu privire la clientii si beneficiarii muncii lor. Eu daca sunt o firma de webdesign, imi pun pe site un portofoliu ca sa vada lumea ce am facut. La IRES nu veti gasi nici macar un client pe site, desi profitul pe anul 2012 a fost de aproape 4 miliarde lei vechi, deci cu siguranta au avut clienti.

Asadar, daca ei fac activitatea asta, de unde fac atatia bani? Ce mari studii si sondaje fac ei ca sa castige atatia bani? Cine sunt beneficiarii studiilor lor? Cine le da lor milioane de lei ca sa faca niste sondaje ca cel despre credinta sau despre nunta lui Borcea (vezi la activitati)? Iata un mister si pentru ca misterul sa fie deplin, iata cifra de afaceri a acestui “institut de evaluare si strategie”, date luate de la Ministerul Finantelor, cu mentiunea ca IRES a luat fiinta in 2009:

AN – CIFRA DE AFACERI (NR. ANGAJATI)

2009 – 1.153.620 lei (1 angajat in medie per luna)

2010 – 1.899.643 lei (3 angajati)

2011 – 2.324.727 lei (8 angajati)

2012 – 4.102.234 lei (124 angajati! – deja sunt o fabrica de “thinkeri”)

2 thoughts on “Cine pune sub microscop credința românilor?”

  1. Antuza, e bine ce zici, dar nu trebuie sa te intristezi fiindca nu te asculta lumea si te reduce la tacere. E multa suceala a mintii in lume, multi oameni isi taie craca de sub picioare cu ravna. Dar Dumnezeu, daca vrea (si imi pare ca vrea) sa ne tina, o face: s-au deschis frontierele si primii care au plecat in Vest au fost infractorii (mai ales tiganii) periculosi. Mai ales toate retelele de trafic de orice fel si de cersetori. Vesticii au vrut sa fure si sa rupa din Romania si s-au ales cu o “gonoree” si o furaciune de nu mai stiu ce sa faca cu ea. Ceea ce parea rau vazut dinauntru si ne loveste – aparent – peste obraz, de fapt ne salveaza. Occidentalii sunt total nepregatiti pentru ceea ce a venit peste ei: hotii au dat de bunul gust al bogatiei, au o piata prea grasa de furat si nu se vor mai intoarce in Romania. Ei sunt leucocitele noastre, sistemul nostru imunitar pe care Dumnezeu l-a declansat asupra celor care ne dusmanesc. Vesticii s-au umplut de bube si noi, culmea, ne curatam. Tot puroiul nostru se scurge la ei. Pe noi, saracia nu ne mai afecteaza, caci suntem obisnuiti, iar obrazul ne este deja gros de atatea palme si atatia scuipati vestici si estici. Dar saracia ii va mana si pe ultimii “nomazi aventurieri” catre taramuri mai bogate, ca au deja neamurile acolo. Asa ca pana la urma, vesticii nu-si vor mai dori atat de tare sa rupa Romania in bucati, nici sa o jefuiasca, s-ar putea sa ajunga la concluzia ca e mai bine sa o pastreze curata ca pe Elvetia si sa-si doreasca sa vina chiar si ei aici la preturi mult mai ieftine si calitate identica, luand exemplul printului Charles. Dar asta numai Domnul o stie, noi sa ne pastram credinta si El nu ne va lasa. Amin!

    Reply
  2. Credinta romanilor, atata cata este, deranjeaza pe cei care doresc crestinismul ras de pe fata pamantului, si care, din diferite functii de decizie, din mass media, etc., fac tot ceea ce pot ca sa denigreze si sa batjocoreasca dreapta credinta a acestui popor. Nomazii si ratacitorii acestui pamant, doresc ca popoarele ortodoxe sa fie slabite, ingenunchiate, duse la sapa de lemn, si la prabusire morala. Nimeni nu are interesul ca populatia Romaniei sa fie strans unita in jurul credintei ortodoxe, a traditiilor si obiceiurior strabune. Se doreste o populatie care sa nu-si mai aminteasca de valorile nationale si spirituale, o populatie care sa fie invrajbita, si a carei putere morala sa fie infranta. Se doreste o populatie saraca, slabanogita moral, si care sa accepte in final toate legile anticrestine care s-au adoptat deja in occident, cum ar fi de exemplu legalizarea casatoriilor homosexuale. Poporul roman s-a imprastiat cu milioanele in cele patru zari. Sunt generatii de romani care timp de douazeci de ani s-au nascut printre straini, sau au copilarit acolo, care nu-si cunosc tara, si care chiar daca poarta nume romanesti, de fapt nu mai sunt romani, oricat ne-am face iluzii. Romanii nu au vrut sa ramana aici pentru a lupata pentru tara lor, au preferat calea mai usoara a exilului, care macar le-a adus bani, chiar si cu pretul unor mari suferinte. Intre timp tara s-a prabusit economic, multi romani ne mai fiind pe aici ca sa se opuna tavalugului distrugerii. Acum, ca se desavarseasca ceea ce s-a inceput acum douazeci si ceva de ani, romanii isi vand si casele si pamanturile mostenite cu pret de sange de la stramosii lor. Vom ajunge sa fim straini in propia tara, condusi de oameni care sa ne urasca pe noi si credinta noastra. Iar noi vom fi din ce in ce mai putini pe aici, pentru ca sa ne aparam saracia si nevoile si neamul. Daca noua nu ne mai pasa, cum se le pese altora?
    Mi-am mai exprimat astfel de opinii si pe alt site, si am fost redusa la tacere. Poate gandirea mea e gresita, dar continui sa cred ca un popor nu piere, sau nu este in pericol de a pieri daca lupta pentru valorile sale spirituale, morale, culturale. Romanii ultimelor decenii, abrutizati fiind de comunism, au ales lupta individuala, si cat mai departe de tara in care s-au nascut, facand astfel, fara sa vrea, jocul papusarilor care nu mai vor sa existe popoare unite si puternice in zona ortodoxa. Nu stiu, poate o fi mai bine asa. Poate bat eu campii. Poate nu am o viziune limpede asupra a ceea ce se intampla cu noi in ultimele decenii. Poate ca de fapt nu se mai putea face nimic, si soarta noastra era deja pecetluita, si astfel s-a aplicat solutia: scapa cine poate.
    P.S. Pentru un crestin cat de cat lamurit, horoscopul trece din zona curiozitatii si a “amuzamentului”, in zona ignorarii totale. Asta vine cu timpul. Trebuie dusa o lupta sustinuta si pentru a ne lasa de pacatele “marunte”, ca si pentru cele mari.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.