Cat tot se discuta zilele astea pe la noi de suprascriere la Romgaz (care in parerea mea e un mare Pump and Dump), cei care au bani si cred ca pot sa scoata profit pe bursa, sa vada documentarul asta. Daca nu inteleg nimic, sa cumpere actiuni cat pot ca merita!
Pingback:
12 Februarie 2014: După cum spuneam … despre IPO-urile companiilor de stat
Ce s-a intamplat cu site-ul tau in ultimele zile? Am vazut ca nu putea fi accesat din cauza unei erori “bandwidth limit exceeded”.
l-am mutat pe un alt server si nu am observat problema; mea culpa
dar vai, ce stiri noi mai avem noi aici?
http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/fatal-error-system-failure-au-putut-dispara-actiuni-lichiditati-valoare-peste-5-2-mil-lei-conturile-clientilor-harinvest-firma-brokeraj-bursa-bucuresti-supravegheata-cnvm-asf-11762780
incepe oare dump-ul pe Transgaz? deja a revenit la pretul de pornire dupa “exuberanta” pump-ului:
http://bvb.ro/ListedCompanies/securitydetail.aspx?s=SNG
Tratamente preferentiale. Pai cam asta facem si noi oamenii in viata de zi cu zi: tratam preferential oameni, evenimente, dupa „castigul” care ne-ar conveni sa rezulte. Mai dureros este ca aplicam de multe ori „front running”-ul nu numai la castigurile materiale. Pana la urma suntem noi cei pacaliti. Lumea e ca o bursa, scopul scuza mijloacale, iar sita e din ce in ce mai deasa.
Un bot cu adevarat destept este combinatia intre o strategie umana, implementata intr-un algoritm si rapiditatea specifica tehnicii de calcul.
Sa faci un bot care tranzitioneaza fara supervizare, dupa cuvinte cheie gasite aiurea prin stiri in timp ce omul e la o cafea, e o tentativa de automatizare cu adevarat stupida.
Nu ca nu s-ar practica, probabil, dar treaba asta are consecinte, care se pot dovedi catastrofice la un moment dat.
Inca un exemplu despre ce se poate intampla cand omul e la plimbare si sistemul informatic detine control 100%:
http://www.theregister.co.uk/2013/10/23/lone_sysadmin_caused_462_meeellion_wall_street_crash/
Da, pe bursa se pot obtine randamente mai bune decat la banca (dar nu chiar de oricine) insa poti pierde si tot daca te arunci prea tare.
Asta din cazuri cunoscute personal.
Nenea Gigi muncitorul categoric nu va ajunge cu banii acolo decat prin cine stie ce firmulita care ii va injumatati veniturile si dubla riscurile.
Apropo de manipularea tranzactiilor, poate ar trebui un articol si despre Forex, bursa unde Maria vanzatoare face sute de euro intre doua schimburi.
“Evident, poti face bani daca ai noroc, totul este o mare loterie.”
Asta crezi tu ca este bursa, o loterie?
Atunci cum iti explici succesul lui Warren Buffett, omul asta castiga mereu la loteria bursei?
De curiozitate, ai citit vreo carte despre bursa? Ai incercat sa intelegi mecanismul bursei, evaluarea unei companii, pretul unei actiuni, mecanismul normal de tranzactionare fara roboti?
“In Romania insa bursa e atat de manipulata incat fraier sa fii sa iti asumi asemenea riscuri.”
Ai argumente? Poti sa aduci dovezi?
Stii ce mi se pare amuzant? Ca atunci cand oamenii de rand nu pot cumpara actiuni, se revolta si spun ca ne vindem economia strainilor, ca se imbogatesc smecherii, elitele. Cand oamenii de rand pot cumpara actiuni, ca bursa este manipulata, ca este un joc de noroc, etc.
Hotarati-va odata, ii lasam pe “baietii destepti” sa ia profiturile companiilor de pe bursa prin dividende sau ne desteptam si noi si ne luam bucatica noastra?
Am impresia ca in domeniul asta aud numai prejudecati.
Warren Buffet a facut bani cand bursa nu era manipulata ca azi si cand existau fundamente economice. Cand spun ca bursa e o loterie ma refer la faptul ca bursa de azi nu prea mai are nici o legatura cu economia de rand prin faptul ca prin tiparirea de bani, dereglementare si manipularea dobanzii de referinta, banii sunt impinsi catre piete, marile banci pot sa faca ce vor ca si-asa rezolva cu cateva amenzi nesemnificative si in plus pot sa faca leverage cat vor.
Da, am citit carti despre bursa, da am scris si programe informatice pentru bursa – nu boti insa – si stiu cum functioneaza, de aceea ma si pronunt. De Enron ai auzit, de naked shorts selling ai auzit? De London Whale ai auzit? De Libor scandal ai auzit? De Gold backwardation ai auzit? Cauta pe Google altfel …
@ admin:
Nu sunt de acord cu tine.
Un robot de tranzactionare contine un algoritm scris de un programator, programator care nu este perfect si poate introduce bug-uri in algoritm.
De altfel in video-ul pe care l-ai postat tu, acel geniu al HFT (High Frequency Trading) a spus ca a avut un bug in algoritm care i-a facut praf credibilitatea printre investitori (mai bine zis, speculatori).
“How the Robots Lost: High-Frequency Trading’s Rise and Fall”
http://www.businessweek.com/articles/2013-06-06/how-the-robots-lost-high-frequency-tradings-rise-and-fall
Software-urile automate de tranzactionare au nevoie de o lichiditate foarte mare in piata pentru a putea specula cele mai mici variatii de pret. Acest lucru nu este posibil in cazul bursei de la Bucuresti, unde lichiditatea este foarte scazuta.
Problema mare este atunci cand acesti algoritmi iau decizii gresite care pot falimenta companii si pot chiar aduce apocalipsa economica. Totul din cauza unor erori in programe, algoritmi. Asta este problema importanta si aici trebuie tras semnalul de alarma.
Sunt filme care atentioneaza in acest sens: “I, Robot”, “Matrix”, “Surrogates”, “In Time”, etc.
Sa nu aveti niciodata incredere in roboti, mai ales sa le dati bani pe mana care sa ii tranzactioneze.
Cea mai buna solutie este realizarea strategiilor chiar de catre clienti.
Crezi ca Warren Buffett tranzactioneaza folosind roboti sau isi foloseste experienta acumulata intr-o viata de tranzactionare?
Un robot nu are inca constiinta de sine, si prin urmare nici intuitie.
Robotii sunt inca la ani lumina de capacitatea unui copil de 7 ani in ceea ce priveste simtul, viziunea, limbajul si intuitia.
“Cum au ajuns “roboţii” de tranzacţionare să citească ştirile din online ca să facă bani pe bursă”
http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/cum-au-ajuns-robotii-de-tranzactionare-sa-citeasca-stirile-din-online-ca-sa-faca-bani-pe-bursa-9924561
“Cu ceva timp în urmă, a apărut o ştire eronată despre intrarea în faliment a Boeing şi algoritmii de tranzacţionare automată au început să vândă acţiunile companiei pentru că au găsit în ştire cuvintele cheie “faliment” şi “Boeing”. Ştirea s-a dovedit a fi în final falsă. În astfel de situaţii cei mai mulţi dintre oameni şi-ar pune întrebări de genul <>. Dar calculatoarele nu gândesc. Ele doar execută instrucţiunile şi în acest caz au condus la o prăbuşire a acţiunilor”.
Greselile algoritmilor de tranzactionare sunt bucuriile investitorilor.
Iar legat de neincrederea ta in bursa, trebuie sa stii ca firmele americane se finanţează în proporţie de 70% prin bursă şi numai în proporţie de 30% prin credite, în timp ce companiile europene tind să se finanţeze mai mult prin credite, respectiv o cotă de 60% din totalul finanţărilor, însă restul de bani îi atrag tot de pe Bursă.
Firmele româneşti au atras mai puţin de 1% din bani prin intermediul Bursei în ultimii ani. Un mix de finanţare este calea de a aduce România la o creştere economică sustenabilă.
Eu cred ca datorita caderii bancilor, Romania are o sansa uriasa de a se dezvolta economic prin intermediul bursei.
In loc ca populatia sa se duca sa faca depozite la banca pentru 3-4% dobanda, iar banca sa ia banii astia si sa imprumute companiile pentru o dobanda de 8-12%, mai bine populatia sa finanteze companiile direct pe bursa si sa scape de intermediari care sunt bancile. In felul acesta populatia ar trebui sa obtina randamente mult mai bune decat dobanda la banca.
Botii nu gresesc niciodata. Goldman Sacs a castigat in anul 2012 in prima perioada, cateva sute de zile cate un miliard pe zi din trading – sa fie doar “talentul” traderilor? Evident ca nu se poate pune nici un daytrader oricate strategii ar avea el cu puterea botilor care traiesc din scalping si directionarea pietei.
Daca erai mai atent, programatorul respectiv nu facuse nici un bug ci depistase ca unele ordine sunt tratate preferential de exchange-uri. Tocmai asta era marea lui dilema ca stia clar ce programase si nu intelegea de ce pierdea. In ciuda imaginii de complexitate si matematica avansata, tehnologia nu e prea complexa cu privire la executie si verificarea unei strategii. Aici se blocase tipul, el avea o strategie care pe hartie trebuia sa ii aduca castiguri si cand o executa nu intelegea de ce pierdea deoarece daca simula toate ordinele care avusesera lor pe bursa, el trebuia sa castige. Problema e ca altii dadeau anumite ordine care erau executate inaintea alor lui desi erau plasate dupa. Tehnic asta se numeste “frontrunning”.
De altfel, in jurul acestei idei este realizat documentarul, sa arate cum la acest mare cazino unii dintre jucatori sunt avantajati fata de altii, in sensul ca le vad cartile (ordinele lor sunt tratate PREFERENTIAL).
Evident, poti face bani daca ai noroc, totul este o mare loterie. In Romania insa bursa e atat de manipulata incat fraier sa fii sa iti asumi asemenea riscuri.
Sunt de acord ca unele actiuni clasice ale unor companii solide gen Google, Coca-Cola pot sa iti prezerve valoarea pe termen lung, dar in rest nu exista alternative.