Noua Zeelanda – cea mai sigura tara din lume

In perspectiva unui al 3-lea razboi mondial care evident se va lasa cu nucleare, Noua Zeelanda este probabil cea mai sigura tara din lume. Militar, evident, Noua Zeelanda este nesemnificativa, dar cine o sa o invadeze cu tancurile? Antarctica?

Dupa cum stim, in cazul unui razboi nuclear, avand in vedere volumul mare delcarat de bombe nucleare si analizele facute de specialisti, toata emisfera nordica va fi distrusa. Teritoriile care nu vor fi fost bombardate, vor avea ulterior de suferit din norul radioactiv care va acoperi intreaga emisfera si va aduce o noua era glaciara cu temperaturi scazute si poate chiar o noapte … mai lunga. Este probabil insa ca emisfera sudica va fi ferita, in ipoteza in care nu prea multe bombe vor ajunge in Australia sau in America de Sud.

Sa presupunem insa ca totusi estimarile specialistilor sunt exagerate si chiar cu norii radioactiv clima nu va fi chiar atat de drastic afectata in nord si se va putea in continuare practica agricultura. Facem acum abstractie de urmarile unui razboi: cancere, boli, depresie, foamete, etc. Acum discutam de potentialul de revenire al unei tari/regiuni pe termen mediu/lung. Si in acest scenariu, Noua Zeelanda va face fata mult mai bine ca alte tari, fiind ferita de riscul de migratii in masa si al competitiei pentru hrana din celelalte zone ale lumii, cum ar fi Europa sau China.

Sa analizam insa pe scurt cum sta Noua Zeelanda din mai multe puncte de vedere relevante in scenariul celui de-al 3-lea razboi mondial care se prevede chiar zilele acestea.

Din punct de vedere militar, Noua Zeelanda are o politica anti-nucleara, deci este mic riscul ca tara sa fie bombardata. Chiar daca istoric Noua Zeelanda a fost totdeauna alaturi de Marea Britanie si chiar daca in noul razboi foarte probabil va fi de aceeasi parte, neavand baze de lansare instalate pe teritoriul ei, este mic riscul ca alianta ruso-chineza sa isi consume aiurea nuclearele pe micuta Zeelanda de la marginea lumii. Primele atacuri vor fi evident care bazele americane din jurul Rusiei si al Chinei, pentru a minimiza posibilitatea de atac. Ca o mica paranteza, probabil centrul de comanda al rusilor este adanc in nordul Siberiei, cat mai departe de bazele americane care au incercuit in ultimul timp Rusia din toate partile. Iata in continuare cateva lucruri interesante despre politica militara a Noii Zeelande din Wikipedia:

New Zealand ranks 8th in the Center for Global Development’s 2012 Commitment to Development Index, which ranks the world’s most developed countries on their dedication to policies that benefit poorer nations.[111] New Zealand is considered the second most peaceful country in the world according to the 2012 Global Peace Index. (Sursa)

Mai trebuie oare sa amintesc ca Noua Zeelanda, fiind insula si avand cele mai apropiate tari vecine pe Australia si Antarctica, nu se teme de invazia tancurilor sau de parasutisti care “s-au ratacit?”.

Agricultura: cand vine vorba de capacitatea de supravietuire, Noua Zeelanda nu va avea nici o problema. Zeelandezii au oi, peste si vin – tot ce-ti trebuie ca sa treci o era glaciara cum trebuie. Dar nici cu frigul nu o sa fie problema: au carbuni, petrol, gaze si peste 31% din energia electrica e produsa de hidrocentrale si centrale care folosesc energia geo-termala.

Iata deci cateva argumente care sper sa fie luate in considerare de tinerii care doresc sa fuga din Romania. In loc sa aleaga tari unde sunt batjocoriti si tratati ca gunoaiele (Italia, Franta, Anglia, etc), mai bine sa ia in considerare o tara prospera, aflata in topul tarilor dezvoltate ca PIB per locuitor si care este extrem de binevoitoare cu strainii, mai ales cu cei care vin cum trebuie si nu vin la cersit sau la munca la negru. De fapt, asta e un plus din punctul meu de vedere. In ciuda unor faimoase mici incidente cu romani, faptul ca Noua Zeelanda este ferma cu imigrantii si nu accepta pe oricine cum sunt acum obligati Italia si Franta, din punctul meu de vedere este ceva pozitiv: ofera garantia ca legea este respectata, ca valoarea este apreciata si ca statul functioneaza protejand populatia de afluxul de straini care pot sa cauzeze probleme. Cei care doresc sa munceasca si respecta legea, cu atat mai mult vor avea o sansa in plus in Noua Zeelanda.

Nu cunosc pe nimeni plecat in Noua Zeelanda, nu am informatii “de la sursa”, ci lobby-ul meu pentru aceasta mica tara este total dezinteresat, singurul motiv pentru care mi-am pierdut timpul fiind speranta ca poate va ajuta pe cineva care inca nu are raspunsuri incotro sa o ia. Pe langa oportunitatile prezentului, am dorit sa subliniez mai ales perspectivele viitoare, care pentru noi europenii, din punct de vedere al sigurantei vietii, nu sunt deloc linistitoare.

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.