30 noiembrie – ziua in care in Elvetia va avea loc un referendum care probabil va avea consecinte mult mai mari pentru romani decat proaspetele alegeri prezidentiale. Despre ce se voteaza am mai vorbit aici. Despre consecinte – poate in curand. Cert este ca fiecare trebuie sa se pregateasca cum poate sdi cum stie de acest potential cutremur. Chiar daca votul nu va fi pentru aur, un semnal s-a transmis si e probabil doar o chestiune de timp. Mai nou am auzit ca chiar si un membru al boardului BCE a mentionat, printre alte masuri neconventionale potentiale din categoria “vom face tot ce trebuie ca sa mentinem euro”, eventualitatea cumpararii de aur de catre BCE pentru a devia deflatia inevitabila si care deja musca din sperantele subrede de iesire din criza si evitare a imploziei. Dar pana atunci, iata cateva stiri legate de referendum:
Swiss to Vote on Central Bank’s Gold (WSJ)
Those euros, the organizers say, have linked Switzerland to a currency that has been devalued in the wake of the financial crisis.
Devaluarea ca devaluarea, problema e ca elvetianul de rand simte inflatia in ciuda cosmetizarii cifrelor. Daca la noi se voteaza impotriva lui Ponta sau Basescu, elvetienii pot sa forteze mana Isarescului lor sa faca ce vor ei. Isarescu nostru vrea leu slab, elvetienii vor franc tare si macar un sfert din el, din aur.
* * * * * *
Gold Prices Slip From Three-Week High
Business and political leaders have spoken out against the proposal in the lead up to the vote, citing risks to the Swiss National Bank ’s ability to protect the economy.
Ideea e ca evident cand 25% din rezerva bancii nationale o sa fie in aur, francul o sa explodeze si firmele care exporta o sa aiba probleme.
* * * * * *
Banksters Warning Swiss Citizens a Yes Vote on Swiss Referendum Will Unleash GOLD’MAGEDDON
This past week, the surprise announcement came that the Dutch National Bank, has just finished repatriating 122 tonnes of gold from the New York Federal Reserve! […] Witnessing another neighboring European country receive millions of ounces of gold, with the greatest of ease, has to be causing the Swiss populace to ask some mighty dangerous questions right about now(with just days to go before the historic gold repatriation vote on November 30th)!
Inca un boost pentru campanie. Dar nemtii ce au de zis de danezi, cand ei au esuat sa repatrieze aurul?
* * * * * *
SNB chairman warns of ‘dangerous’ Swiss gold initiative ahead of vote
“The initiative is dangerous because it would weaken the SNB,” Thomas Jordan said in remarks prepared for a public speech at a church in Uster, near Zurich.
Oare ce-o fi cautat in biserica?! Anyway, baietii si-au intetit propaganda caci le cam tremura chilotii. E posibil sa sperie populatia la greu cum au facut si grecii cand Syriza era sa obtina guvernarea si promitea iesirea din UE.
Support among Swiss voters for the initiative has slipped to 38 percent, an opinion poll showed on Wednesday, falling short of the majority backing it needs to become law. Support in a survey conducted last month was 44 percent.
44% e o cifra imensa, arata cat de educati financiar sunt elvetienii. La noi nici ziaristii nu se ia de Isarescu cand loveste in leu si il face slab. In 6 ani de criza nimeni nu l-a intrebat de masa monetara, de ce a crescut atat de mult si cum de inflatia nu se pupa cu cresterea m-urilor. Cat despre elvetieni, nu se stie ce se poate intampla intr-o saptamana. De fapt nu sunt sigur ca cifrele date de Reuters sunt corecte, am mai auzit o varianta in care procentul pro-gold este de peste 50%.
iata ce zice si Georgescu cu privire la referendumul din Scotia; la fel e si cu Elvetia:
http://youtu.be/T416LzBrqBY?t=1h5m40s
da, pare o infrangere; dar e doar o mica batalie; poate s-a pierdut sansa ca sa se rezolve niste probleme la nivel oficial, la nivelul statelor; urmeaza insa multe miscari in subteran; pare putin 30% din populatie care sa inteleaga ce inseamna aurul? mie mi se pare imens si in nici un caz lucrurile nu se vor opri aici; voi face insa o pauza cu Elvetia, am un presentiment ca evenimentele viitoare vor clarifica mai mult incotro se indreapta lucrurile cu aceasta tara deloc lipsita de importanta si care nu degeaba are cea mai tare moneda din lume
Era foarte previzibil rezultatul, cum ti-am zis, nici o speranta.
Si nici nu o sa mai apara prea curand o initiativa similara, nu pentru ca nu ar fi legala ci pentru ca pentru orice alta tentativa esecul asta va fi din start o referinta negativa, un contra-argument.
Macar daca era un scor strans, dar au pierdut jalnic.
Sansele la o revolutie de jos in sus sunt minore, chiar si in cele mai (aparent) democratice tari.
Si asta pentru ca interesele celor de sus, sunt si vor fi mereu divergente fata de a celor din jos.
In ceea ce priveste Anglia, cred ca modelul cu “benefits” ar trebui implementat la scara larga.
In plus, trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca munca nu este si nu va fi niciodata un “drept al omului”. Avortul da, alte aberatii da, dar asta nu.
Statul nu poate garanta locuri de munca pentru toti, si nici nu cred ca vrea, pentru ca ar creste nivelul de bunastare/educatie si oamenii n-ar mai fi guvernabili prin frica si minciuna.
In plus, e mai ieftin sa tii 2-3 oameni pe “benefits” decat unul in puscarie.
Asa zisele “crize” financiare si economice nu sunt intamplatoare, nu sunt erori nu sunt doar pura lacomie ci strategii bine gandite in acest sens.
P.S. Iar ai schimbat tema la wordpress, e teribila..foarte “lalaie”, trebuie sa abuzezi teribil de “scroll”.
Nici nu mai apar “ultimele comentarii” si ultimul articol nu apare in pagina principala (se pare ca este mereu cu un articol in urma) trebuie sa-l iei din meniul din stanga..
s-a dus speranta: http://www.cnbc.com/id/102225615
De la 38 la 50…in conditiile in care cei anti-aur nu si-au jucat pana si ultima carte..cam slabe sanse.
“chestiune de timp” poate sa insemne decenii, nu oricine poate incerca ce au incercat elvetienii.
Asa cum poti fi sigur ca decenii de acum inainte nu se va mai vorbi la un nivel relevant politic despre independenta Scotiei, de exemplu.
Oricum, riscul unei prabusiri econimice majore va exista indiferent de factorul moneda-aur.
Eu cred ca frana pe dezvoltarea economica este una de ordin politic, un nivel de trai prea ridicat nu e compatibil cu agenda de magarii a celor care guverneaza.
Gandeste-te putin, avem o productivitate imensa, cu munca unui om putem intretine altii 10 care n-ar trebui sa miste un deget toata viata si totusi “nu sunt bani”, iar ala care munceste nu mai are cine stie ce timp pentru el si familie, somerii nici ei nu o duc prea bine, poate cu exceptia Angliei unde au sistemul cu “benefits”, etc.
Chiar e interesant modelul englez, oare de ce doar ei au bani sa-l implementeze?
Procentele nu sunt ata de relevante, era clar ca nu va avea sanse sa treaca si ca baietii o sa faca orice sa puna stop. Guvernatorul tine acum predici din biserica ca sa convinga oamenii: http://www.zerohedge.com/news/2014-11-24/swiss-gold-fire-and-smoke-sermons-mount-and-sorcerers-apprentices
Important este insa trendul si faptul ca se discuta si un nou referendum se poate oricand organiza pentru orice. De unde stii ca dupa ce se termina asta, nu o sa faca un referendum pentru acoperirea francului in aur – daca strang semnaturi, se poate. Pe acelasi subiect, un referendum se poate dupa cam 1 an jumate in Elvetia, deci nici vorba de decenii.
Ce e greu de inteles pentru noi, este faptul ca elvetienii sunt o natie aparte. In al 2-lea Razboi Mondial, nemtii au facut presiuni asupra elvetienilor amenintandu-i: ce ne opreste sa trimitem armata noastra de sute de mii de soldati sa ocupe Elvetia? Si cancelarul lor le-a raspuns: civilii nostri o sa trebuiasca sa traga fiecare de doua ori. Asta pentru ca elvetienii au arme.
Apoi, elvetienii se ocupa cu aurul: il prelucreaza, il purifica, fac bijuterii, lingouri etc. In ultimii ani au putut sa vada cata cerere vine de la chinezi si inteleg ce se intampla. E doar problema de timp pana cand se va face un gogoloi indeajuns de mare incat sa rostogoleasca status-quo-ul. Ce nu cunosc eu prea bine este ce pozitie au bancile – nu cea nationala. Aici e probabil balanta …
Nu stiu de ce model englez zici tu, dar o tara care a fost capitala unui imperiu, nu poate fi considerata model, e normal ca traiesc ca parazitii din lira, dar ma indoiesc ca modelul asta ii convine omului de rand.
Care model englez?!