Cât mai cade petrolul şi ce urmează?

Cand petrolul cade 6% in aceeasi zi in care aurul creste cu 2% si toate bursele sunt pe rosu, ceva urmeaza sa se intample. Ce anume, nu pretind ca am cea mai vaga idee si toate posibilitatile sunt posibile, de la un mega-crash mult prognozat, pana la inceputul unei noi etape de cresteri explozive dupa ce Draghi va reusi in final sa ii convinga pe nemti sa ii lase sa cumpere bonduri, daca nu de la Grecia, macar de la Italia, Spania si altii. Despre Draghi si Germania am mai scris ieri pe lumeaincriza. Despre petrol insa nu am apucat, caderea fiind progresiva, de la 3-4% in jurul serei la peste 6% la miezul noptii.

Cand vanturile bat din toate partile si atat de multe evenimente si cutremure au loc simultan, ideal ar fi macar sa ne punem problema ce sa poate intampla pentru noi. Cred ca cea mai mare grija acum pentru majoritatea romanilor va fi in primul rand rata: cei cu rate in monezi straine nu ar strica sa isi faca un buffer de 3-4 luni, avand in vedere ca cursul nu se stie cata vreme o sa mai reziste presiunii. In ciuda recordurilor negative atinse, factori exista in continuare pentru vremuri si mai rele si paza buna trece primejdia rea. Pentru cei care au posibilitatea, minim 3-4 rate cumparate in avans nu strica. Mai nasol va fi insa pentru cei care au expunere majora si nu isi permit luxul unui buffer.

Ce se poate insa intampla mai rau decat explozia cursului de care si-asa putini se sperie increzatori in atot-puternicia lui Isarescu. De altfel, stiri “incurajatoare” au aparut deja ca un fel de vaccin preventiv la virusul numit “bank-run” [1]. Pai, ca sa nu ne stoarcem prea mult creierii, sa pornim de la evenimente reale, intamplate recent, aproape de noi, cum ar fi de exemplu Rusia. Pentru a evita colapsul monedei nationale, Banca Nationala a Rusiei marit dobanda de referinta cu peste 7% peste noapte dupa ce incercase cresteri mai lente de 2-3% fara nici un efect. Nu o sa mai detaliez ce se intampla in Rusia acum si cum o duc oamenii, nu e cazul: in Siria sau Irak e mult mai rau! Sa ne imaginam insa ce ar insemna doar o crestere cu 5% a ratei de referinta pentru populatia si economia romaneasca, fie ca se intampla peste noapte, fie ca se intampla “treptat” cu cresteri de 1% pe luna.

Oricat am spera in revenirea economiei romanesti, realitatea este ca Dacia si IT-ul nu pot sustine o moneda in picioare, cand pe pietele financiare bat vanturi care pot pune in genunchi – chiar daca vremelnic – pana si un urs. Evident o moneda nationala este un avantaj in vremuri tulburi, desi nici cu euro nu e prea rau. Totusi, Grecia se pare ca a primit liber la grexit in caz ca vor sa mai incerce si altceva, cum au facut islandezii. Cel putin, asa ii sperie nemtii pe greci ca sa incerce sa ii determine sa nu aleaga Syriza la urmatoarele alegeri. In schimb deflatia din Germania nu este o minciuna si chiar daca recesiunea nu este inca tehnica, Germania va intra aproape sigur pe teritoriul negativ in primele trimestre ale anului 2015.

Nu am atins pana acum marile riscuri si nu o voi face: acestea sunt si au fost prezente tot timpul si faptul ca acum petrolul se prabuseste riscand sa traga cu el mormanul de derivate, nu ma sperie mai mult decat in vremurie “bune” de acum 2-3 saptamani cand toti jubilau ca SUA a avut crestere de 5% in al patrulea trimestru si nimeni nu parea foarte ingrijorat de pretul petrolului, ba chiar multi spuneau ca nu strica niscavai bani ramasi in buzunar pentru consum. Cat despre Venezuela si Rusia – asa le trebuie, daca sunt impotriva Imperiului – era linia de gandire.

Asadar riscul sistemic este de departe cea mai sumbra varianta, mai ales in contextul tensiunii intre Draghi si nemti. Personal, dupa Fed si Japonia, ma gandeam ca la G20 baietii s-au hotarat sa porneasca imprimanta cu randul: cand Fed-ul, cand Abe, cand Draghi. Acum a venit timpul lui Draghi, dupa ce “magicianul” nu mai are nici un iepure in buzunar. Apropos de magie si nemti, stiati bancul cu Hitler si magicianul?

Se opreste Fed-ul? Incepe Abe! Se opreste Abe? Incepe Draghi si tot asa. Investitorul ametit de atatea semnale si debusolat de lipsa unor repere si a unor variante viabile macar pentru mentinerea unui randament pe plus, nu are incotro decat sa creada in “mai bine”, altfel spus, sa fie “bullish”. Cand insa in “spectacolul de magie” are loc o sincopa, tensiunile cresc si riscurile reapar. Va reusi oare Draghi sa scoata iepurele in timp util, sau pana aici ne-a fost? Sau poate Draghi chiar nu mai conteaza?

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE:

[1] Rezervele valutare la BNR au crescut in decembrie la 32,2 miliarde euro

2 comments

  • Crezi ca in cazul unei caderi majore isi va mai pune cineva problema ratelor?
    Crezi ca in haosul care va urma va mai fi loc pentru executarile silite pentru rau platnici?

    • Alin, te felicit pentru observatie. Cand am scris articolul am vrut sa par moderat si am inceput cu cele mai optimiste scenarii. Dupa cum am spus, nu mai enumar si nu mai comentez riscurile cele mari deoarece am tot facut-o si ma repet. Nu inseamna ca nu mai raman valabile. Urmeaza insa sa revin cu o completare la versiunea “grexit”, Peter Schiff m-a cam speriat cu o nuanta la care nu ma gandisem pana acum: https://www.youtube.com/watch?v=GBkFvNSQX5w

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.