Dificultatea gasirii unei solutii pentru creditele in frac

Gasirea unei solutii pentru cei care au credite in franc este o problema mult mai complicata decat pare. De rezolvarea ei, depinde nu doar stabilitatea sistemului financiar si evitarea unor tensiuni sociale care pot duce la caderea guvernului (in cel mai fericit caz) [1] dar mai ales imaginea in ochii investitorilor a Romaniei.

Punctul de cotitura este cu atat mai important cu cat o buna parte din datoria Romaniei este in valuta si o alegere gresita de rezolvare a problemei, poate duce la slabirea increderii in Romania si in leu si escaladarea deprecierii leului care oricum nu va fi una prea usoara si BNR o sa consume ceva din rezerva aceea babana pentru a plati greselile din trecut.

Saltul francului este doar un incident, o mica placa de domino care inevitabil va declansa altele. Pe langa placutele de domino pe care le-a declansat francul, mai sunt insa si alte evenimente care vor da jos cu leul. Practic, este foarte posibil, ca minciuna in care am trait pana acum (un leu de ~4,5) sa fie data la o parte cu totul si Romania sa ramana dezbracata in fata realitatii. Care realitate este ca avem o economie slaba, un sistem de guvernare putred care nu a rezolvat problemele structurale si a incercat sa peteceasca gaurile folosind binecunoscuta strategie a formelor fara fond.

Romania este deja in vizorul strainilor si oricat de nesemnificativi am fi, asa cum micutza Grecie tine titlurile primei pagini de ceva timp, in curand vom vedea mai multe articole de genul celui aparut recent in Wall Street Journal.

Nu vreau sa fiu in pielea factorilor decidenti zilele astea, dar iata doar cateva riscuri care tin de situatia actuala si de solutia care va fi gasita:

SCADEREA CREDITARII

Creditarea oricum scazuse in ultimul timp in Romania, semn al unei contractii accelerate. Tensiunile actuale au cel putin un impact psihologic si evident e de asteptat ca creditarea sa scada si mai mult. Scazand creditarea, o sa scada si consumul si cifra de afaceri a companiilor si incasarile din taxe. Nu mai vorbim de profiturile bancilor …

CRESTEREA COSTULUI CREDITARII SUVERANE

O buna perioada costurile creditarii pentru datoria nationala a Romaniei o luasera in jos, in trend cu scaderea in intreaga regiune. In cazul gasirii unei solutii proaste la criza francului, riscul de tara va creste si costurile de creditare ale statului vor exploda, fiind nevoie din nou sa chemam FMI-ul si sa implementam austeritate. 2008 refurbished … Momentan insa stam bine: spreadul la CDS-ul este 122 [2], apropiat de al Italiei si peste al Ungariei sau Turciei; departe insa de Polonia si Estonia (68)

DESCURAJAREA INVESTITIILOR

Investitiile directe in Romania sunt oricum la cote scazute si oricum mai jos nu inseamna mare lucru. Ne-a ramas insa speranta si potentialul de a atrage investitii majore. Daca insa solutia aleasa de guvernanti va da de inteles potentialilor investitori ca socialismul reinvie in Romania, si aceasta speranta va fi distrusa. Ungaria a luat masurile pe care le-a luat intr-un mod calculat, avand o strategie si un plan elaborat. Orice abordare a metodelor unguresti acum, peste noapte si fara un plan clar si calculat, va fi catastrofala. Sa nu uitam ca Ungaria a reusit sa renationalizeze banca nationala, ceea ce in Romania pare imposibil acum. Fara recastigarea suveranitatii bancii nationala, masuri drastice impotriva bancilor nu vor avea decat efecte devastatoare.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
NOTE:

[1] observati ca nu am zis nimic de caderea lui Isarescu deoarece Isarescu e “Il Governatorre” pe viata. Guvernele vin si trec, Isarescu ramane; niciodata nu vom auzi strada sa strige “jos Isarescu!”

[2] conform Deutsche Bank

5 comments

 • dupa cum ziceam si eu, le va fi imposibil sa stinga focul; inevitabil o buna parte din credite vor intra in neplata, mai devreme sau mai tarziu; nici macar nu mai trebuie sa citim printre randuri; omul spune cu gura lui LEJER, adica NASOL:

  http://www.bursa.ro/exclusivitate-nicolae-cinteza-despre-conversia-creditelor-in-chf-la-cursul-istoric-atentie-cum-re…&s=banci_asigurari&articol=259266.html

 • La limita, a se vedea tot mai desele conflicte Renaul – si angajatii din Romania, vizavi de nivelul salarizarii.
  Si altii (nu mai retin care) parca deja au inchis (sau urmeaza).

  Si pe linie de IT ..se anunta tot mai multe programe de scolarizare (nu la noi) care vizeaza scoaterea de programatori pe banda rulanta.

  Ca sa nu mai vorbin de presiunile care exista din partea altor tari si mai “low cost” ca noi (India de ex.) care cel putin pe linia de freelancing rup (la pret) tot ce prind.
  Sigur, au inca probleme de management, limba, ajustare la necesitatile pietei dar in 5-10 ani max. cred ca vom pierde avantajul si pe linia asta.

  Asta daca ar fi vreo unul substantial ca oricum, cati traiesc in Romania din programare..

  Desi trebuie mentionat ca la ora actuala e cam printre putinele meserii din care poti trai binisor in Romania.

  • Conflictele sunt chiar inexistente, negocierea periodica este normala si nimic iesit din comun; nivelul salarizarii nu e singurul parametru, depinde si rata defectelor si aici numai Renault stie clar cum sta Dacia Pitesti fata de Dacia Alger, deci e posibil ca maririle sa nu fie o problema fatala pentru viitorul Daciei la Pitesti.

   Pe IT investitiile o sa tot creasca din ce in ce mai mult, pe masura ce nivelul de trai de la noi raportat la costurile mari din afara o sa tot impinga in jos tendinta de emigrare in randul programatorilor si chiar poate sa produca un femomen ciudat pentru noi: imigratie de programatori. Daca medicii romani fug in Germania, nu este exclus ca in 3-4 ani sa avem programatori rusi, bulgari sau turci care sa se mute in Romania pentru a lucra pe un salariu decent la costuri de trai minime. Era un studiu ca in Romania e raportul destul de bun intre venituri IT / nivel de trai, chiar mai mare ca in Germania. Si cand te gandesti ca salariile in IT sunt inca cam la 20-30% din cele din Germania.

 • Nu exista sperante pentru investitii majore in Romania.
  NU suntem o tara atat de “low cost” cat ar trebui pentru fuga dupa profit – motto -ul capitalistului, fie el si “old school”.
  Sunt sigur ca nu esti de acord cu mine, dar capitalismul la actualul nivel tehnologic vs situatia demografica nu mai poate garanta bunastare la o scara larga si asta chiar chiar din cauza principiilor sale de baza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.