O prima reacţie demagogică la şocul francului elveţian

Catalin Predoiu, un avocat cu aspiratii politice inalte, dupa cum ni-l prezinta un vechi prieten de-al sau – Cristian Sima – desi se da liberal, incearca sa capitalizeze pe baza crizei prin solicitarea unor masuri comuniste exceptionale: derogare de la plata ratelor.

Oricat de dura ar fi situatia si oricat de greu le este celor care au credite, o asemenea solicitare din partea unui oficial al tarii, presedinte al unui partid liberal (!!!) care teoretic are trebui sa sprijine piata libera si capitalismul (nu asta inseamna liberal?) face niste declaratii cel putin scandaloase si care pot aduce un deficit de imagine extraordinar Romaniei.

In conditiile in care un membru marcant al puterii actuale, aflat pe val, solicita derogare de la plata ratelor, oare ce vor face patronii bancilor straine care au acum probleme si se gandesc: sa mai investim sau sa ne retragem total din Romania sa ii lasam sa se descurce singuri? Sau ce vor face alte banci mari care ia in considerare posibilitatea intrarii in Romania, cum ar fi Deutsche Bank?

predoiu-derogare

 

In loc sa ceara introducerea de urgenta a legii falimentului personal – singura solitie la creditele neperformante, amanata in Romania in primul rand din cauza incapacitatii politicienilor sa gaseasca o formula corecta pe care sa nu o conteste sistemul bancar dar care sa ajute si in mod real pe cei care de voie, de nevoie, vor renunta oricum la plata ratelor, Predoiu cere masuri comuniste care nu vor face decat sa produca si mai mult haos si instabilitate in Romania.

Pe langa aceasta declaratie, mentiunea legata de evolutia cursului, venita din partea unui oficial al statului, este evident hazardata si nu face decat sa creasca si mai mult tensiunea. Este adevarat ca toate premizele sunt pentru intarirea si mai mult a francului, mai ales in perspectiva inceperii unui program de QE al BCE-ului, dar nu este rolul unui politician sa raspandeasca panica si sa caute sa capitalizeze panica oamenilor.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.