Contagiunea

Au fost mai intai rubla, apoi Belarus a introdus controlul capitalului. Acum focul razboiului valutar a ajuns in Moldova care probabil va introduce in cateva saptamani si ea restrictii la transferurile bancare si cine stie ce alte masuri prin care sa incerce sa domoleasca caderea monedei.

Am putea spune la o prima vedere ca e din cauza Rusiei. Ca de la sanctiuni. Ca Putin are si el un rol in prabusirea bancilor moldovenesti. Realitatea are insa multe straturi si nu ne trebuie un filtru prea complicat pentru a intelege sirul de dominouri al monezilor care ingenungheaza in fata dolarului prin preajma noastra prin prizma razboiului valutar consecinta a crizei sistemice.

As aminti ca “primavara araba” a pornit in Africa din cauza scumpirii mancarii in urma valului inflationist produs de tiparnita de dolari. Pe scurt, cu dolarii tipariti, americanii au cumparat marfuri tot ce s-a putut, in principal pe hartie, adica actiuni, marind pretul pe bursa al bunurilor si lovind astfel in clasele cele mai de jos pe care foamea le-a manat inspre arme.

Dupa cum spuneam la vremea aceea, targetul primaverii arabe era clar Rusia-China. Daca ne uitam geografic, traseul avut de “revolutiile” primaverii arabe este un arc de cerc care s-a oprit in Siria si care trebuia sa continue prin Iran in sus prin Azerbaijan si Armenia inspre Rusia si spre est prin fostele republici sovietice asiatice inspre China.

Cum insa Siria a pus mari probleme Imperiului, al-Assad fiind ajutat de rusi sa reziste pe baricade, focul revolutiilor s-a cam racit si noi probleme au aparut, cum ar fi Isis. Dupa o scurta perioada de balbaiala, americanii au gasit veriga slaba: Ucraina. Zis si facut, au incercat sa dea foc ursului
direct de la buza vagaunii.

Totul le-a iesit perfect pana acum, cel putin prin prisma calcului lor: dolarul s-a intarit (consecinta a spaimelor) desi au tiparit cantitati imense, petrolul a scazut, ajutand astfel si economia americana sa se mai dezmorteasca putin si lovind direct in mai multi dusmani ai Imperiului: Rusia, Venezuela, Iran.

Marirea dobanzii FED-ului, desi inca plasata intr-un viitor nedefinit, determinat de “cifre”, va accentua si mai mult tensiunile in pietele emergente si nu doar pe plan forex. Cand dobanzile o sa inceapa sa creasca, multe corporatii vor avea probleme si se vor retrage masiv din periferie, producand un nou val al crizei poate cel mai dur de pana acum pentru tarile nepregatite: moneda in declin si dobanzi in crestere pe de o parte, scadere a investitiilor pe de alta parte.

Nici nu va fi nevoie de razboi pentru ca maine poimaine si chartul leu-aur sa arate la fel cu al hrivney ucrainiene:

aur-ucraina
Sursa chart: Zerohedge

Poate am intitulat gresit acest articol, nemaifiind prea multe legaturi intre Romania si fostul bloc URSS, despre ce contagiune sa fie vorba, ar putea spune panadolul anti-criza de la BNR? Ei bine, vom trai si vom vedea. Cel putin in clasificarile agentiilor de rating si al marilor investitori, Romania cam e in aceeasi categoria cu Rusia, la “tari emergente”. Bulgaria nici nu a avut nevoie de o criza a francului sau de alti factori declansatori ca sa intre la apa acum un an-doi. Nu sunt la curent in ce masura si-au revenit sau a fost doar putin zgomot, dar tare mi-e teama ca rezistenta blocului european va fi testata mai intai nu atat geopolitic sau cu privire la problema datoriilor si a creditelor cum e cazul acum cu Grecia. Prima batalie reala se va da pe planul financiar, unde moneda, dobanzile si bancile vor fii elementele care vor decide ce tara va mai avea sau nu sansa sa faca fata urmatorului val al crizei. Din pacate, dupa caderea Moldovei, noi suntem acum chiar pe linia frontului …

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Alte stiri:

[1] Romanii au cumparat peste 2,5 tone de aur direct de la banca: Il fac cadou la botezuri si nunti

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.