Grecia / Cine esti tu Yanis?

Poate personajul cheie in problema greceasca este Yanis. Evident, Tsipras este ancora, dar Yanis este lancea, Yanis este arma secreta a grecilor in lupta cu europenii si daca vor castiga, el este de departe nu doar eroul acestei lupte (David-ul in varianta greceasca), ci chiar eroul tuturor popoarelor europene care sunt acum stranse cu usa de bancheri in acest moment de trecere a rubiconului intre pseudo-democratia actuala cu toate hibele ei si poate primul neo-imperiu auto(tehno)crat condus de bancherii (mai mult sau mai putin) din umbra, fie ei de la BCE, BIS sau Deutsche Bank.

Imi este foarte greu sa fac o descriere a lui Yanis Varoufakis desi il cunosc de mult timp. Poate doua lucruri clare pot sa spun despre acest personaj: este smerit dar demn. Uitati-va si la cum se misca si cum discuta cu europenii in situatia in care este Grecia acum. Uitati-va cum sta cu mana in buzunar cand trateaza cu olandezul de motorina si totusi gestul lui nu are nici o umbra de impolitete.

varoufakis

Mai multe detalii picante despre intalnirea in care “grecii au distrus Troika” (cf “Diesel”) aici.

Comparativ, sa vedem si o fotografie cu un anterior ministru al finantelor de-al grecilor (Venizelos), caruia Junker ii da in cap cu planul de austeritate, la propriu:

juncker-venizelos

Un alt lucru pe care il pot spune despre Yanis este ca nu este deloc anti-european, dar nici filo-european. Are o minte libera si este un cetatean universal. A fost profesor in Australia si Anglia, inainte de Atena. A calatorit in lume intr-un proiect intitulat “The Globalising Wall” menit sa salveze globalizarea de ea insasi, dupa cum scria The Wall Street. A studiat matematica / statistici si ulterior economie, fiind expert in teoria jocurilor, un domeniu extrem de folositor in actuala pozitie.

Personal imi este imposibil sa evaluez ce sanse are Yanis. Din ce stim, greci nu au nici o sansa, orice varianta vor alege, or sa treaca prin foc. Focul nu poate fi oprit si Grecia va lua foc intr-un fel sau altul. Nu mi-as dori sa fiu grec zilele astea. Pana acum 2-3 ani, poate mi-as fi dorit, acum nu. Oricat de rau ne este si noua, Romania are niscavai perspective mai bune, desi dupa cum am mai spus, tara in care bancile vor intra in faliment mai inainte, are sanse sa fie printre primele care ies din criza. Nu stiu ce va fi intre cele doua momente, si un razboi mondial nu este exclus. Dar ca temporizare, eu asa vad lucrurile. Pentru ca cine va da jos cu bancile mai intai, va avea sansa sa reconstruiasca de la zero mai repede.

Despre pregatirea lui Yanis nu mai are rost sa vorbim. Despre caracterul lui, din pacate nu pot spune nimic. Aici sta marea necunoscuta, semnul de intrebare fiind mai ales autodeclararea sa ca “marxist libertarian” – ce-o fi insemnand asta … Tare mi-e teama ca umbra de anarhist din portretul lui Yanis sa nu insemne ca nu exista nici un plan B, caz in care miscarile facute pana acum chiar au fost idioate, pierzand momentum si oportunitati deosebite de pregatire si tradand o penibila neseriozitate care ar anula toate meritele lui in confruntarea si opozitia fata de bancheri.

Un om care nu lucreaza pe scenarii si care nu isi evalueaza periodic situatia in functie de evenimente, nu merita sa ocupe pozitia lui Yanis. Dar poate ca lipsa calculelor (si deci a grijilor) sunt tocmai tactica care ii ofera lui Varoufakis puterea sa stea atat de drept in fata lui Goliat. Daca tactica lui va fi buna, vom vedea abia cand se va termina batalia, adica in maxim 10 zile.

22 thoughts on “Grecia / Cine esti tu Yanis?”

  1. Adica a facut pe istetzul mai mult decat era cazul.
    Ma rog, omul si-a jucat cartea, ca nu avea mana buna n-a fost neaparat vina lui, pana la urma a lucrat cu materialul clientului.

    Dimpotriva, falimentul grec nu poate fi administrat decat daca UE se intareste.

    Inclin sa cred ca grecoo nu vor fi lasati sa falimenteze “hard” ci pe o versiune mai “soft”, le vor da in continuare bani, mult mai putini insa, datoria restructurata pe termen luuuung cu niste conditii care chipurile le vor permite sa si plateasca ceva ceva din ea si sa stea intr-o zona de minim confort, ceva intre default si austeritate, mai mult spre default.

    Reply
  2. Dupa ce i-a tradus pe europeni 6 luni s-a dus unde-i este locul,la groapa de gunoi a istoriei impreuna cu tatucii lui Marx,Lenin,Stalin…..In urma lui ramin milioane de oameni debusolati si un prim ministru aerian.Mi-e mila de aia 40% care au spus DA si care nu merita ce-i asteapta:un faliment hard,saracie…
    Despre Tsipras poate sa-l puna la finante pe Manu Chao,carisma lui este indubitabila,studiile de marxism si le-a facut si el,are cirlig la popor si suficient tupeu sa-i sfideze pe europenii scortosi si rai care-si cer banii inapoi.
    Asta inainte sa plece si el dupa pretenul lui Yanis Varoufakis.

    Reply
    • cum adica i-a tradus pe europeni? groapa de gunoi a istoriei? ramane de vazut asta … pana una alta e posibil ca Merkel sa fie cea care a asistat sau a administrat neputincioasa intrarea UE in groapa de gunoi a istoriei

      Reply
  3. “AU FOST ATACATI DE BANCHERI, altfel spus, s-a taiat macaroana creditului – bancile spaniole au fost trecute cu verderea la imparteala tiparnitei de la fed, guvernul a fost obligat sa incaseze gaurile din sistemul bancar, fiind strans cu usa”
    ce au bancile spaniole cu Rezerva Federala a US?

    Reply
  4. Ideea pe care o sugerati dvs.este ca sint unii rai (bancherii) care-i oropsesc pe unii necajiti (poporul grec) “care nici usturoi n-a mancat,nici gura nu le miroase” asta-mi pare mai aproape de Otv.
    Datoriile lor trebuiau sa fie de 600 mld. euro bancile au acceptat pierderi de 50%.
    Cind au contractat aceste sume unde le era capul?
    Germania care spuneti DVS ca nu indeplineste Maastricht,in anii 50-60 si-au asumat toate datoriile guvernelor anterioare,inclusiv datoriile imense aruncate in carca (in mod nejustificat) de franco-englezi dupa WW1,asta in conditiile in care aveau o economie pe butuci.
    Eu vad disputa asta mai degraba un conflict intre 2 lumi cu valori diferite:
    cea protestant anglo-saxona,(munca,corectitudine,disciplina,seriozitate….)
    cea balcanic (era sa spun ortodoxa dar nu bag ortodoxia in marasmul asta) estica avind la capatai smecheria,minciuna,tepele,neseriozitate,lipsa cuvintului dat…(vezi Putin)
    Maastricht A FOST INDEPLINIT DE TOATE TARILE DIN EURO mai putin Grecia,va fi indeplinit si mentinut si de Romania in 2020 cind/daca va adrera.
    Carisma lui Yanis,a lui Alexis a lui Iliescu,Hitler ma lasa rece.Prefer seriozitatea/decenta lui Schauble.Dupa rationamentul asta il aducem la finante pe Brad Pitt.
    Parerea mea of course care n-am pretentia ca-i a mai buna.

    Reply
  5. Problema a fost/este ca plateau bugetarii cu un salariu medu de > 1000euro/luna cand evident, nu aveau colectari din taxe care sa justifice un astfel de nivel salarial.
    Ma rog, suma de 1000Euro e orientativa, media salariala la ei acum cand sunt in “austeritate” este de 1000euro atunci cand erau pe val, probabil era si mai mult.

    Ca au luat credit nu e rau, daca ar fi sustinut cu el o dezvoltare reala, care i-ar fi facut competitivi.
    E diferenta intre a lua credit sa-ti deschizi o afacere care sa produca suruburi cu 1euro la fel cum produce si neamtul si a lua credit pentru a-ti construi o vila si un garaj in care faci reparatii ocazionale din care nu-ti poti plati nici macar rata la credit si imprumuti in continuare.

    Asta cu ratingul corect, e o mare magarie, nu e singurul Stat care, evident, nu-si va plati niciodata datoriile si continua sa imprumute.
    Dar in cazul lor, poate prea mult si prea repede.

    Pe de alta parte, nu cred ca e cazul sa facem comparatie cu Japonia (ar fi o discutie lunga) ar trebui sa ne raportam la alte tari din UE.

    Italia nu e foarte departe de Grecia si deocamdata se pastreaza o tacere suspecta in privinta ei.
    Dar probabil stau mai bine la anumite capitole, nu am timp sa caut date sa fac analize.

    Deocamdata grecii sunt un caz cvasi-unic, ce va mai fi dupa, ramane de vazut.
    Avem locuri la spectacol pe scaunele din primele randuri, oricum.

    In ceea ce priveste razboiul care il cauta cu Rusii, nu cred ca este din motive economice.

    Ceea ce este interesant, e cum de au avut controlul asupra Rusiei (cand au reusit sa destrame URSS + “revolutiile” din balcani unele se pare realizate chiar cu ajutorul serviciilor secrete rusesti) si l-au pierdut (probabil de cand a venit Putin la putere).

    Reply
    • Care tara europeana a avut vreodata colectari care sa justifice salariile bugetarilor? Cred ca este total gresit sa judecam Grecia prin prisma asa-zisei iresponsabilitati a gestionarii banului public. E clar ca au facut greseli, dar problema in cazul de fata este ca NU GRESELILE GUVERNULUI au dus tara in groapa. O dovada clara ar fi Spania, o tara care a avut un guvern extrem de responsabil si care la cifre statea foarte bine. Dar, pentru ca AU FOST ATACATI DE BANCHERI, altfel spus, s-a taiat macaroana creditului – bancile spaniole au fost trecute cu verderea la imparteala tiparnitei de la fed, guvernul a fost obligat sa incaseze gaurile din sistemul bancar, fiind strans cu usa si amenintat de agentiile de rating si de vulturii bondurilor. Deci Spania, o tara cu probleme total diferite de Grecia, care a avut un guvern mult mai responsabil fiscal, este totusi in aceeasi oala, fiind momentan menajata doar pentru ca sunt cu 1-2 ani in urma Greciei si de Papademos inca nu se aude la fel de mult ca de Syriza pentru ca Papademos sunt acum unde era Syriza acum 2-3 ani.

      Reply
  6. Ce tzepe si-au luat grecii?
    Au huzurit mai bine de un deceniu si pe banii altora, ca acum trebuie dupa x ani de prosperitate sa vina x ani de austeritate (reala, nu ca pana acum) cred ca face parte din ciclurile vietii si asa se intampla cand traiesti pe datorie, nu pe propria valoare.

    Problema lor este ca nici acum macar nu pot sa revina la realitate, adica sa coboare cu asteptarile salariale la nivelul REAL al economiei care o au + sa elimine coruptia in materie de colectare fiscala – ceea ce le-ar da acces in continuare la fonduri, cel putin cativa ani.

    N-ar fi mai rau ca in Romania, ba chiar cred ca ar putea avea inca salarii mai mari, problema e ca s-au obisnuit sa cheltuiasca mult si asta doare.

    Reply
    • nu e nici o legatura intre economnia reala si nivelul de datorii; la ce te referi cand zici ca au huzurit? faptul ca aveau cu 10-20% mai mult procent la bugetari decat in Germania nu e ceva deosebit; problema lor a fost prostia de a lua credit, cat ai credit esti robul bancherilor si daca bancherii se hotarasc sa nu iti mai dea credit sau sa iti mareasca dobanda, ajungi ca grecii; de ce Japonia se poate imprumuta 200%, dar Grecia nu? am mai tot explicat cand a fost cazul, acum 2-3 ani: americanii au lovit in greci prin ratinguri ca sa destabilizeze euro si sa mentina dolarul pe linia de plutire; atunci au reusit doar prin agentiile de rating si niscavai speculatori pe bondurile grecesti; acum uite unde s-a dus dolarul … si tot nu le e de ajuns, mai au nevoie si de un razboi cu Rusia

      Reply
  7. Inainte sa fie tepari au fost mincinosi
    Grecii si au ascuns datoriile pt a intra in Zona Euro,nu indeplineau criteriile de la Maastricht,datoriile actuale care de fapt sint jumatate din cele reale(bancile au acceptat pierderi de 50%),au fost contractate de statul elen si papate de grecul de rand care nu mai vrea sa dea banu inapoi exploatatorului.

    Reply
    • Maastricht nici nemtii nu il indeplinesc. Vlad gandesti in clisee de la OTV/RTV, informeaza-te mai bine. Stii cine a mintit cu privire la datoriile grecilor? Si inca ceva, cand spunem “greci” trebuie sa vedem la cine ne referim. Da, politicienii clar ca au mintit, dar si politicienii europeni au mintit cand s-au facut ca nu vad cifrele de la greci si cand s-au facut ca nu inteleg ce e a la in swap de datorie pe curs fals.

      Reply
  8. Nu stiu cum le spuneti voi la rebeli de astia,iubitori de trai pe vatrai,pe banii altora si care mai apoi se gindesc daca dau au ba banii inapoi.Eu le spun TEPARI.
    Daca ies din Zona Euro (Greenspan zice ca da) io zic ca va fi nasol spre foarte nasol si pentru noi,si nu ma gindesc la sistemul nostru bancar care-si are legaturi puternice cu cel grecesc,cit riscul de contaminare,spaima investitorilor de a mai cumpara obligatiuni suverane corporative…,retrageri de capitaluri din zona,deformari a cursului USD/EUR,CHF/RON,…care vor scumpi tot ce-i import in USD (titei,gaze,tot ce vine din China,Rusia,Asia in general)
    Indraznesc sa spun ca daca acest lucru se va intimpla,marii perdanti vor fi grecii,pe locul doi al perdantilor vor fi bancile care au creditat niste visatori CAT SI TARILE DIN PROXIMITATEA GRECIEI Bulgaria,Cipru,Romania,Serbia….poate Turcia mai putin.Ceva imi spune ca acest lucru NU se va intimpla,ca le va da bunul Dumnezeu mintea cea de pe urma.A da tepe este in primul rind un pacat spiritual vorbind.

    Reply
    • grecii si-au luat tzepe nu au dat, acum sunt pe picior sa isi recastige independenta; pentru inceput le va fi greu, dar nu prea au alternative: 300 miliarde la o tara ca Grecia inseamna sclavagism

      Reply
  9. Grecii ar putea fi un exemplu de astfel de Stat, care nu se mai afla tocmai la cheremul bancherilor.
    Un posibil experiment esuat din punctul asta de vedere.
    Sau cine stie, e greu de prevazut care va fi punctul final la toata povestea asta, suntem inca departe de o concluzie.

    Reply
  10. Teama Europei nu este ca pierde banii care i-au imprumutat grecilor.

    Problema este ca s-ar putea ca Grecia sa iasa din zona Euro si sa se descurce (intr-un fel sau altul se vor descurca, in cativa ani, un deceniu sau doua, oricare vor fi costurile)

    Problema este ca s-ar putea sa serveasca drept exemplu (pozitiv) si pentru alti mari datornici, gen Italia, Spania.

    Reply
    • nu cred ca se gandesc pana acolo, dar evident ideea de a mentine uniunea este principalul glue al dezbaterilor actuale;

      cred ca e fals sa gandim ca anumite state vor ceva; statele de mult nu mai au nici o putere, politicienii fiind doar papusarii bancherilor; ideea e ca bancherii prefera sa controleze o singura moneda si o singura banca decat zeci de monede, zeci de tari, fiecare cu banca ei nationala, fiecare cu politica ei fiscala si de taxe etc; uitati-va FMI ce accent pune pe “politicile fiscale” ca si cum ar fi vreo legatura intre pretul gazelor, TVA si capacitatea de returnare viitoare a creditului pe care il ofera cand tarile se afla la restriste

      Reply
  11. Foarte demn punct de vedere, ma bucur ca ti-am consultat parerea.

    “Are o minte libera si este un cetatean universal” – uite aici ideal! 🙂

    Cat despre orientare, marxist libertariana, este una pe care o reclama, printre cei foarte cunoscuti global, Lev Tolstoi, Mahatma Ghandi si, in zilele noastre, Noam Chomsky – as numi-o chiar un dumnezeu destul de puternic, in zilele noastre.

    Simt totusi nevoia de a mai subscrie unui punct de vedere, strict in ce priveste etichetarea: https://www.youtube.com/watch?v=CzSMC5rWvos

    Toate bune!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.