M-am abtinut pana acum sa abordez problema orei de religie pentru ca avand cont de facebook zilnic dau de postari la tot felul de articole, luari de pozitie si grupuri formate pe aceasta tema si sincer mi-e cam greata de subiect si sincer nu prea ma priveste si nici nu ma ingrijoreaza.
In ce ma priveste eu desi ma declar ortodox, ma consider minoritar in Romania, inca de cand am inceput sa merg la biserica. Pana si in familie, cand am inceput sa merg la biserica si sa tin post, mama imi zicea cand ma intorceam: „gata, băbuţo slujba?”, in sensul ca doar babele merg la biserica ca sunt pe moarte. Din pacate saraca – Dumnezeu s-o odihneasca – nu a mai apucat sa ajunga baba si sa mearga la biserica, murind la 55 de ani in urma unui cancer necrutator si a unui cumul de greseli medicale specifice spatiului mioritic unde cei care isi pun nadejdea in Dumnezeu nu o fac deloc doar din inferioritate intelectuala sau obsesii delirante mitice, ci pentru ca viata e de asa natura incat nu de putine ori, doar Dumnezeu ne mai poate salva din tot felul de capcane si necazuri.
Imi povestea un veteran de razboi, ca el in timpul razboiului a scapat ca prin minune de nenumarate ori, pentru ca tot timpul si-a pus nadejdea in Dumnezeu si niciodata nu a pacatuit violand (cu voie sau fara voie) femei, cum faceau altii. Omul vazuse multe la viata lui. Stiind limba rusa, a fost spion pe frontul de est in prima etapa (sau si la retragere) si nu de putine ori, a fost aproape sa fie deconspirat si evident executat. In lupte, gloantele suierau pe langa el, dar nu ii era frica. Nu a omorat pe nimeni, tragea mereu aiurea, deliberat, ca sa nu omoare si Dumnezeu l-a pazit. Intr-o perioada nu a mancat 3 zile, nu i-a fost foame. A aflat cand s-a intors acasa ca ai lui il credeau mort (fusesera dezinformati) si prin urmare in perioada aceea ii facusera pomana.
Putini romani realizeaza ce inseamna atacul asupra orei de religie. Suntem declarati 90% crestini din care vreo inca 90% ortodocsi, dar majoritatea sunt „nepracticanti” si care vor sa se inchine si mamonei (sa aiba un trai linistit, civilizat, modern, sa aiba NATO si UE) dar si lui Dumnezeu (colindele sunt frumoase, traditiile la fel, e bine sa ne rugam la Pr. Arsenie, poate facem si un pelerinaj dar sa nu exageram).
Pierderea orei de religie nu este decat intruchiparea unei stari de fapt evidente pentru multi dar obscure pentru marea majoritate. Cei care au li se va da si cei care nu au li se va lua. Altfel spus, celor care nu au credinta li se va lua si acea putina credinta pe care o au si copiilor lor de asemenea. Cati parinti nu sunt mandri ca copiii lor spun „Tatal nostru” la masa si li se par astfel a fi buni crestini. Insa nici nu se pune problema sa tina post (poate nici ei nu tin) si mersul la biserica se face doar cand e vremea frumoasa si doar la bisericile unde sunt scaune si se canta frumos.
Cand vor creste mari, insa, acest gen de parinti vor ramane socati cat de indraciti sunt copii lor si cum ingerasul lor incepe sa fumeze de la 11-12 ani, incepe sa foloseasca prezervative de la 14-15 ani, abia daca nu ramane repetent, abia daca mai e interesat sa faca altceva decat sa se joace toata ziua, desi copilasul e destept si a mers la biserica cand era mic. Astea de sus in caz ca nu dau in mai rau: bautura, droguri, carding, sex-chat-uri etc.
De aceea se pierde acum ora de religie, pentru ca poporul roman este in realitate apostat. Catehismul, poruncile, evanghelia sunt lucruri straine pentru marea majoritate desi nu se mai poate da vina pe comunism.
Doua lucruri as dori sa subliniez:
1. suntem fierti precum broasca in oala; daca se interzicea ora de religie si daca se taia finantarea bisericilor si daca se interzicea publicarea cartilor ortodoxe, nu scapau; probabi oamenii se mobilizau, ieseau cu furcile in strada, protestau si cel putin aveam parte de alegeri anticipate; altfel insa, pas cu pas nici nu vom simti cum vom ajunge pana la interzicerea purtarii crucii la gat; sa nu ne facem iluzii: UE nu ne va apara drepturile; chiar daca in vest exista democratie si pare imposibil ca unele lucruri atat de socante cum ar fi interzicerea purtarii unei cruci la gat sa fie stabilita prin lege, nu inseamna ca in Romania asa ceva nu se va putea intampla; se va intampla si e doar chestiune de timp; trendul este clar si nici macar nu e nou: e doar inca o etapa.
2. Dumnezeu ne mai da oportunitati; totul este o incercare, tot ce ni se intampla in viata la nivel personal sau la nivel familiar sau cetatenesc sunt incercari ale lui Dumnezeu sa ne testeze credinta; celor care are li se va da si celor care nu are li se va lua; avem exemplul marturisitorilor din temnitele comuniste: cei care nu si-au pierdut credinta, multi au supravietuit, au avut o viata minunata, si-au curatit sufletul, au trait lucruri extraordinare, au fost eroi, au biruit pe tortionari care nu au castigat altceva decat un loc in groapa de gunoi a istoriei; cei care au avut credinta putina, si-au pierdut-o si pas cu pas sau dintr-o data au fost nevoiti sa se lepede complet de Hristos si sa se inchine dracului rosu.
Si in ziua de azi lucrurile se intampla la fel desi amplitudinea poate nu e aceeasi. De exemplu, alegerile parlamentare trecute: Remus Cernea a intrat pe listele PSD, partid sustinut si votat de multi „crestini” la vehile alegeri. In cazul de fata, in Constanta, chiar primarul, membru PSD, este un alintat al mitropolitului locului si evident sustinut de toti ortodocsii din Constanta care nu gandesc cu propria minte si cred ca ascultarea in Biserica presupune sa fii prost si sa faci ce de indeamna IPS-ul chiar daca asta e vadit contrar credintei si interesului tau. Radu Mazare s-a dezis ulterior de Cernea, dar evident stia cine e Cernea dinainte, nu ce a facut Cernea fiind ales in parlament, l-au dat pe fata. Iata deci cum pacatul ignorarantei si al trecerii aiurea cu vederea al unui act extrem de important in contextul actual in care ne aflam: VOTUL, a dus peste luni si ani la situatia actuala de care ne vaietam.
Dar care ar fi oportunitatea? Cu fiecare ispita, vine si izbavirea. Cu fiecare necaz vine si calea iesirii din necaz. Din pacate si de data aceasta, crestinii ortodocsi nu au discernamantul si perspicatitatea ca sa sesizeze tainele lui Dumnezeu si sa inteleaga cum trebuie sa actioneze. Oare intamplator cu aceasta problema a orei de religie s-a facilitat crearea partidelor politice? Exista conform articolelor din presa peste 6000 de profesori de religie in pragul sa-si piarda locul de munca si zeci de mii de parinti afectati direct de aceasta problema. Sunt sigur ca peste un milion de romani ar vota cu un partid care militeaza pentru obligativitatea orei de religie pentru tot ciclul scolar, indiferent ce ar zice Cernea si cei 0,01% atei din Romania, si indiferent ce ar zice ong-urile finantate de Soros si de alte centre de interes straine. Nu mai amintesc de cardurile de sanatate sau de pasapoartele biometrice. Mi se pare paradoxal ca Partidul Piratilor este prima organizatie care sa se infiinteze o data cu eliminarea pragului de 25.000 de semnaturi. Pana acum trebuia sa avem cel putin un partid traditionalist, cel putin al celor care sunt revoltati de aberatia asta cu ora de religie.
In loc sa incerce sa „sensibilizeze” parlamentarii si/sau judecatorii, in loc sa faca declaratii sirpoase si poetice de cat de utila este si cat de frumoasa este aceasta ora de religie, activistii ar face mai bine sa infiinteze un partid si sa intre in lupta electorala, luand taurul de coarne.
Grecia este un exemplu, de aceea am mentionat uzo-ul in titlu. Uzo e o tuica greceasca care se poate bea foarte bine si pe caldura mare si care te energizeaza mult mai mult decat te moleseste mamaliga. Syriza, partidul care cel putin i-a facut nitel pe nemti sa tremure si inca nu le-a trecut tremuriciul, asa a ajuns la putere: unind zeci de partide mititele si sute de asociatii si grupari de stanga (grecii au o afinitate pentru comunism, netrecand prin ce am trecut noi). Pentru ca democratia este vie in Grecia, pe langa cei de stanga, la putere a ajuns si un partid de dreapta (nationalist ortodox) care evident in alegeri nu a castigat mai mult de 7-8%, dar fiind nevoie de aceste procente pentru formarea unui guvern (cum e la noi UDMR-ul), a fost cooptat si daca nu ma insel a castigat chiar Ministerul Invatamantului. Oricum, unul dintre punctele platformei lor de care s-au tinut ei in negocierile pentru formarea guvernului si cu care au castigat a fost tocmai invatamantul religios: mentinerea si obligativitatea acestuia. Si iata cum intr-o Grecie membra a UE in care presiunea asupra Bisericii este colosala (se pompeaza multe fonduri si multa propaganda pentru a lovi in afinitatea grecilor fata de ortodoxie), exista o reactie sanatoasa a organismului si Dumnezeu a creat conjunctura ca intentia lor buna, desi nu parea a avea nici o sansa de castig (si grecii sunt la fel daca nu mai apostati decat romanii) sa biruiasca in cele din urma.
Dumnezeu va birui insa si in Romania, oricare va fi dezdonamantul. Daca presiunea se va pastra, faptul ca va fi necesar un mic efort din partea parintilor, acest mic efort va fi un exercitiu de marturisire pentru cei care il vor face, care poate altfel nu l-ar fi facut. Probabil pentru multi parinti acest act va fi singurul lor act de marturisire sau cel mai mare pe care il vor face si astfel vor spori in credinta si vointa lor va fi potentata si dusa mai departe de Dumnezeu. In plus, o ora de religie cu 4-5 copii interesati si motivati, care sunt insetati de adevar si cauta raspunsuri, cu siguranta va da mai multe roade decat o ora cu 25 de tembeli care rad de profesori si iau in deradere ce se discuta, fac galagie, tulbura si intrerup ora, cum probabil se intampla acum in multe locuri. In plus, intr-o clasa de 30 de copii, daca doar 5 vor cere, dar alti 10 vor dori si ei ulterior sa participe desi nu s-au inscris, ma indoiesc ca cei 10 vor fi ulterior refuzati de profesorul de religie sa participe si ei si astfel, va fi cumva nevoie si de marturisirea copiilor si de actul lor de implicare, care nici acesta nu va ramane fara rasplata din partea lui Dumnezeu. Ortodoxia, mai ales invatatura ortodoxa nu este si nu va fi niciodata adoptata si apreciata in masa, asa cum un vin bun sec nu este apreciat de toata lumea. Majoritatea prefera bere proasta, din malai (ieftina sa fie) sau sucuri carbogazoase cu E-uri cancerigene.
Pai dupa data, e noua, nu?
Este si aici:
Tsipras Slams “Crimes Of Third Reich And Hitler’s Hordes”, Threatens Seizure Of German Assets
http://www.zerohedge.com/news/2015-03-11/tsipras-slams-%E2%80%9Ccrimes-third-reich-and-hitler%E2%80%99s-hordes-threatens-seizure-german-asset
Ma intreb daca e ultima carte sau mai au din astea..
Clar? La ce te referi?
Faptul ca nu au sa ajunga, de fapt, nicaieri?
Cazul cel mai fericit: austeritate si chiar si mai multa austeritate – adica macar poate vor incepe pe bune sa colecteze taxe.
Altfel, perspectivele sunt cam nasoale.
Si probabil nu doar pentru ei.
Strategia greaca pentru a iesi din datorii:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-19607655-grecia-cere-germaniei-despagubiri-500-miliarde-euro-pentru-doilea-razboi-mondial.htm
Adica, nici una.
asta e noua sau e veche? ca daca e noua, e cam clar incotro merg lucrurile cu Grecia …
nici de aici nu ma prind: http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_11/03/2015_548099
frumos punctat. am citit, pe langa asta, si articolul cu Noua Zeelanda si, dupa cate stiu, conditiile de emigrare sunt destul de dificil de indeplinit. in plus, nimic nu garanteaza ca, prabusindu-se civilizatia in alte tzari, nu se gaseshte vreun cretin cu ceva rest de putere in maini, invidios pe prietenul lui, refugiat in pasnica si ferita zeelanda, sa nu arunce ceva si-acolo, asa de distractie finala, ca sa zic asa.
riscuri sunt peste tot, poti sa mori si langa bloc daca-ti cade un ghiveci in cap; in articol e vorba de probabilitati; cu privire la conditii, probabil pentru studenti-specalisti e mai usor; in caz de free-for-all nuclear, mici sanse sa reziste noua zeelanda; dar putin probabil ca dupa 2-3-4-5-6 nucleare, oamenii nu se invata minte; evident, mai ramane si aspectul „antihrist”, adica cand vine apocalipsa, poti fugi oriunde … si pe luna …
eu o propun doar pentru cei care oricum pleaca, eu de exemplu nu plec, dar cine pleaca, mai bine s-o faca unde trebuie si nz e buna din toate punctele de vedere, pe orice scenariu
Apropo, de entuziasmul tau pentru Syriza, intamplator am dat aseara peste articolul asta:
http://logec.ro/de-ce-il-sprijina-obama-pe-tsipras-contra-merkel/
Autorul sustine (si nu nefondat) ca a ajuns la putere cu sprijinul finantistilor americani:
Deci nimic intamplator sub soare, vointa populara. democratia si alte naive sperante asemnea.
Soros Sachs Syriza & Co. „Stânga radicală” vrea centralizare europeană!
http://logec.ro/soros-sachs-syriza-co-stanga-radicala-vrea-centralizare-europeana/
„Yanis Varoufakis este foarte atașat de idealul unității europene. Atât de atașat, încât el vrea mai multă centralizare, un stat european dacă se poate; în nici un caz separare! Ce zice Varoufakis? Că Europa nu mai poate aștepta federalizarea. Că dacă stăăăm să așteptăm modificarea tratatelor până când vom avea buget unic european, prin care impozitele și cheltuielile să fie decise de la Bruxelles, atunci trece vara, trece toamna, trece anul și ne mănâncă criza. Că este nevoie de soluții mai rapide – desigur, în spiritul integrării europene, nu al dizolvării ei.”
https://varoufakis.files.wordpress.com/2013/07/a-modest-proposal-for-resolving-the-eurozone-crisis-version-4-0-final1.pdf
Să rezumăm:
Syriza, Podemos și celelalte mișcări socialiste de pe continent nu doresc destrămarea UE, ci preluarea puterii politice pentru a accelera procesul de centralizare economică și politică a acesteia. Dacă victoria Syriza va fi urmată de victorii electorale similare în alte țări, atunci efectul nu va fi destrămarea zonei euro, ci disoluția mai rapidă a statelor naționale.
Este interesant de descoperit cine sunt finanțatorii acestor mișcări politice. Cine le inspiră. Cine le susține, măcar așa, tovărășește, dacă nu și altfel. Dacă credeți cumva că bancherii finanțează ideile capitaliste iar Rusia (Putin sau mai știu eu cine) ideile comuniste, atunci sunteți în urmă cu știrile. Foarte în urmă. Cu vreo două secole.
Si la noi e cam la fel, iluzia alternativei politice.
Se schimba forma, esenta ramane aceeasi, demagogie, populism + promovarea unor interese straine.
Oricum, chestia cu partidele tot nu inseamna mare lucru.
Pentru a candida la alegeri, am impresia ca tot trebuie X ksemnaturi.
Oricum, nu semnaturile erau sau sunt o problema..
Stai sa vezi cum se termina meciul UE – Syriza, nu pare a fi foarte diferit fata de predecesori.
S-ar putea chiar ca alegatorii sa ramana profund dezamagiti.
asta e alta poveste; democratia nu e perfecta, dar pana una alta e mai bine decat in Bananastan Romania unde mafiotii baga pumnul in gat oricarei tentative gen Syriza inca din fasa; iata o stire noua, apropos de articolul anterior:
http://www.dcnews.ro/kelemen-hunor-udmr-ce-probleme-prezinta-infiin-area-partidelor-cu-3-membri_468858.html
Tare m-am mirat ca nationalist-ortodocsii au castigat doar 7-8%.
Sunt unii care incearca sa convinga ca esenta grecului este nationalista si ortodoxa dar asa cum ai spus, probabil sunt la fel de ortodocsi ca si majoritatea de la noi.
Caz in care, UE nu prea are in ce sa (mai) loveasca.
Faptul ca a castigat Syriza nu demonstreaza ca exista democratie sau alternativa politica cu adevarat viabila in Grecia sau ca demoncratia chiar e un principiu functional, nici macar la ei.
Ca si regula, in politica ajung sa castige cei care mint cel mai frumos, au un marketing mai bun – asta daca nu cumva alegerile sunt aranjate de-a dreptul.
Cum adica ora de religie obligatorie? Nici pana acum nu era, ca parinte puteai face cerere ca elevul sa fie scos.
Mi se pare ciudata panica asta vizavi de ora de religie.
Mi se pare panica celui car s-a trezit, peste noapte, nu ca i-au disparut posmagii de sub nas, nici apa, ci ca mai nou… trebuie sa-i moaie singur.
Probabil este spaima de a afla care e diferenta intre ortodoxia demografica si cea faptica iar fapta – nici vorba o mare marturisire care sa te costa capul, ci doar semnatul unei hartii pentru a obtine in fapt un drept care il ai deja.
Syriza ar fi imposibila intr-o alta tara membra UE. In Grecia imagineaza-ti cate s-au intamplat in subteran, cate presiuni, propaganda si fonduri pompate din afara in ONG-uri ca sa nu le permita sa castige si totusi au castigat. Cum poti sa spui ca nu e semn al unei democratii vibrante faptul ca au castigat?
Dupa el au facut-o multi altii.
Si totusi..
vezi tu, asta nu intelegi si nici altii nu inteleg: poate ca au facut-o multi dupa el, dar exista un singur om potrivit la locul potrivit in momentul potrivit; si poate ca tocmai pentru acel om, Dumnezeu ne-a pazit peste ani si ani de pierzanie, chiar daca urmasii nu au fost vrednici de mostenirea lui si au plecat genunchii; sa nu uitam pilda cu cei 5 drepti care ar fi scapat Sodoma de la pierzanie; poate ca asa gandeste Dumnezeu si cu privire la istoria unui neam, cand sa il crute si cand sa il ierte; daca ne uitam in jur, vedem popoare care au pierit, desi au avut sfinti la fel de mari ca Stefan cel Mare: Albania, Kosovo, Bosnia, Croatia, etc
daca Stefan cel Mare ramanea doar la plecatul genunchilor, probabil acum vorbeam alta limba
Poate s-a inteles gresit, prin plecarea genunchilor ma refer sa ne asezam la rugaciune intensa, nu sa ne predam tara primului venit. Desi au fost si cazuri cand Domnul a vrut exact asta: in vremea prorocului Ieremia, cand el le spunea sa se supuna babilonienilor ca asa era voia Domnului. Iar evreii era sa-l omoare, aruncandu-l in groapa cu var, apoi au facut alianta cu egiptenii, sperand ca-si pastreaza independenta: nu doar ca egiptenii si-au luat-o rau de la babilonieni, dar praful s-a ales si de marele Ierusalim, templul ras si locul arat.
Fiecare vreme a avut specificul ei de actiune. In vremea lui Stefan cel Mare se stia clar ca dusmanii erau turcii. In vremea primilor martiri crestini se stia clar ca prigonitori erau paganii (imparatul roman si slujitorii sai) si evreii. De aceea crestinii stiau cu cine se lupta si fiecare lupta in felul sau cu toata energia. Exterioara sau launtrica.
Azi, se mai stie cu claritate din ce directie vin pericolele? Totul este mult mai difuz, glazurat cu bunavointa si ambalat in corectitudine politica. Cu ce sau cu cine sa lupti? La care lupta sa ne ridicam? Fugim de UE, dam de americani, fugim de americani dam de rusi etc. De aceea zic ca mai mult avem nevoie de rugaciune, pentru limpezirea noastra in aceasta lume plina de confuzie. Altfel, dam cu toata energia pumni in vant.
Dintre cele ajunse la noi de la sfintii inchisorilor sunt si aceste avertismente: ca lumea va ajunge un „Pitesti” generalizat si ca raul va fi mult mai difuz. Ceva asemanator se intamplase si imediat dupa Cincizecime, cand lumea era foarte confuza:p „va vor ucide si vor crede ca aduc slujba lui Dumnezeu”.
Nu minimalizez rostul faptelor oamenilor, dar nici nu le accentuez. Trebuie sa mearga in sinergie cu Dumnezeu, sa aiba binecuvantarea Lui. Stefan cel Mare avea multa rugaciune inainte si dupa batalii. Sa nu uitam ca in spatele lui a stat un Daniil Sihastrul. Si vor mai fi fost si altii, precum si azi sunt multi nestiuti prin crapaturile muntilor.
Degeaba plangem azi ca n-avem conducatori buni sau ca nu se ridica nimeni. Ca si daca s-ar ridica unul prea bun, fara voia lui Dumnezeu (ca poate avem niste pacate de ispasit ca neam si nu s-a implinit inca vremea ispasirii), praful se alege de el: fie il sapa ceilalti si pica precum Brancovenii, fie nu-l sustine poporul pentru ca nu-l suporta ca e prea moral, fie cade avionul cu el cum au patit-o polonezii mai deunazi. Nu ne-am lepadat de pacatele grele suficient cat sa primim in dar de sus conducatorii buni, birocratii buni, preotii buni s.a.m.d.
Ma opresc aici, ca nu vreau sa polemizez. Am intervenit fiindca am simtit in articolele tale o unda de amaraciune ca n-avem si noi oameni energici si drepti care sa intre in politica. Desi pe fond pare intemeiata atitudinea asta, nu mi se pare ca merita sa-ti consumi energia cu ea. Te sapa launtric. Oamenii exista, dar ceva-i tine nevazut in loc. Dumnezeu nu le deschide usa spre putere.
Zic si eu ca sf. Serafim de Sarov: Hristos a inviat !
Ce nume predestinat: Cernea, iata ca ne va cerne! Precum odata Satana i-a cerut pe ucenicii Domnului, toti vom fi trecuti prin ciur.
Eu as merge tot pe rugaciune. La situatii similare, solutii similare. Cu siguranta si Mantuitorul dupa Cina cea de Taina, daca voia, le cerea ucenicilor sa infiinteze un partid concurent saducheilor si fariseilor, ca sponsori s-ar fi gasit. Culmea e ca partidul exista deja, e vechi de 2.000 de ani aproape, se numeste „Mica turma”, are ca obiective credinta, nadejdea si dragostea si se intra in el pe baza de libera adeziune 🙂
Asa ca in rugaciunea noastra sa ne plecam genunchii si pentru bautorii de carbogazoase ieftine, sa fie si ei miluiti. Abia cand vom fi fara putinta de scapare vom cunoaste harul la lucru, pana atunci ne luptam doar cu forte proprii, slabute.
Nu zic ca nu trebuie sa avem politicieni cinstiti si cat mai ortodocsi. Dar cata vreme majoritatea oamenilor au un set de valori si nazuinte vadit anticrestine, exponentii crestini vor derapa. Sa ne rugam pentru trezirea neamului, adanc adormit in somnul cel de moarte. Daca se va intampla minunea, vor aparea si politicienii potriviti acelei noi stari de spirit.
Dar ne este clar de cata durere va fi nevoie pentru o astfel de trezire. Ca numai suferinta trupului desteapta sufletul. Daca Dumnezeu vrea sa ne mai tina ca neam, va trebui sa ne destepte cumva, ca sa putem aduce in continuare jertfe curate. Sfintii inchisorilor (si nu numai ei, ci toata puzderia de sfinti romani) mijlocesc cu multa putere si Domnul nu va lasa jertfa lor sa fie degeaba.
Eu sunt mai optimist: ca popor, comparat cu alte popoare, avem multa credinta si ni se va mai da. Dar ce pret vom plati pentru credinta!
Vezi …. si la comment-ul asta ti-as da ‘like’
Nu ma asteptam sa te pozitionezi legat de un astfel de subiect dar e o surpriza foarte placuta…
Mi-a placut….pune te rog un buton de ‘like’,ca nu prea sunt genul
sa ma bag la comentarii,dar uneori cand imi plac articolele as vrea
sa o fac intr-un fel.
daca as putea as pune un buton „Act” in loc de „Like”