Exportul de porci al nemtilor – pe urma exportului de BMW-uri

Cu cat ne adancim in criza mai mult, cu atat exporturile nemtilor duduie mai mult. Nu e nevoie sa arat charturi sau tabeluri, datele sunt binecunoscute. In fiecare an, cam prin februarie auzim: “exporturile Germaniei au batut recordul de anul trecut”.

Printre BMW-uri, bere si becuri, unul dintre produsele nemtesti foarte cerute, sunt … porcii. Mai ales de chinezi. Deutsche Welle prezinta un reportaj cu o ferma de porci. Iata cateva cifre:

– 2500 capete de porci capacitate maxima, 9000 anual;
– ferma a costat 500.000 euro, credit pe 20 de ani
– angajati peste jumate straini, mare parte romani si bulgari
– salariu per angajat: 40E/zi net, adica cam 1200 per luna la care se mai adauga si cazare, cu totul ajungand la de salariu minim pe economie
– profit: in jur de 15E/cap de animal, adica in jur de 20-30.000 eur lunar

Iata deci o afacere de succes, lansata recent. Desi pare putin profitul, viitorul suna bine pentru patron deoarece spera el ca in curand si Romania (pe langa alte tari emergente) va importa porci de la el. Cinste lui si felicitari transatorilor romani care il ajuta sa puna pa tava romanilor cartabosi, cremvusti si carnati germani …

Din pacate, aceasta afacere in Romania nu ar avea nici o sansa. Daca in Germania unde pretul de desfacere este altul decat in Romania si unde costul de productie este sub piata (prin folosirea de muncitori din estul sarac) o asemenea afacere abia rezista pe plus, cum ar putea sa reziste in Romania unde numai costul finantarii este de cateva ori ori mai mare, ca sa nu mai vorbim de forta de munca – daca toti fug in afara, la noi si daca ai avea bani nu ai gasi sa angajezi atatia transatori.

3 comments

 • Subventiile…asta da.
  Oare cat este subventia la nemti? Poate ala este de fapt profitul.

 • Ar fi interesant de facut o analiza de afaceri pentru a vedea de ce noi nu putem pune pe picioare o astfel de afacere la care sa putem plati astfel de salarii.

  Nu stiu dc. am impresia ca la noi o afacere de genul asta ar inseamna costuri similare dar productivitate de cateva ori mai mica.

  De ce oare?

  • pai e clar de ce: 1 creditele, 2 subventiile

   daca asta lucreaza la margine minimala de profit operational, e clar ca doar una dintre ele ar fi de ajuns ca o ferma pe credit in Romania sa nu poata supravietui; in schimb la noi probabil ar fi avantajul ca nu fiscalizeaza tot, dar asta numai afacere nu e …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.