Rusii, modovenii si milardul “pierdut”

In caz ca nu ati auzit deja de miliardul “pierdut” de moldoveni care a disparut din banci, puteti citi acest articol cu un titlu pompos si extrem de neclar: Republica Moldova caută un miliard de dolari. Banii au dispărut în condiții neclare.

Stirea in sine este un exemplu extrem de dezinformare si balcareala in ceata si prostie. Sa analizam putin mai pe larg. In primul rand, sa subliniem ca banii nu pot sa dispara pur si simplu, chiar daca intr-adevar banii din ziua de azi nu mai sunt decat niste cifre in calculatoare. Insa daca banii ar putea sa dispara pur si simplu dintr-o banca, inseamna ca banii ar putea sa si apara pur si simplu intr-o banca, ceea ce ar fi uimitor de profitabil si toata lumea si-ar face banci in loc sa munceasca din greu pentru painea cea de toate zilele. Hehe, ce frumos ar fi, nu-i asa? Din pacate, situatia utopica in care banii sunt creati din nimic este doar partial adevarata in sensul ca da, bancile creaza bani din nimic, dar nu este adevarat ca oricine isi poate crea o banca – chiar daca are bani “de sămânţă” indeajuns [1]

Marea dilema cu titlul si stirea de la digi24 este ca nu intelegem in cel fel au disparut banii: au fost furati (1) sau au fost transferati (2)? Ca altfel, nu vad ce ar putea intelege prin “au disparut”.

In primul caz, banii nu ar fi putut fii furati decat daca erau cash, ori un miliard cash nu stiu daca gasim in toata Europa, azi cand bancile nu stau deloc bine la colateral. De altfel, in criza din 2008, se ajunsese atat de nasol cu cash-ul incat multe banci mari au fost nevoite sa faca afaceri negre cu mafiotii si traficantii de droguri – singurii detintatori de sume mari de bani intr-o perioada nasoala [2]. Deci nu e vorba de un jaf armat si fuga cu sacii de bani – de altfel si titlul stirii ar fi sunat altfel.

In al doilea caz, titlul corect al stirii era “au fost transferati”, adica nu au disparut. Bancile nu functioneaza in mod magic ci tranzactiile intre ele se fac destul de sigur si redundant, existand tot felul de inregistrari, inclusiv catre terti (cum ar fi SWIFT!).

De ce natura au fost transferurile, este alta discutie si as enumera cateva posibilitati: deponentii (beneficiarii de drept ai banilor din conturi) si i-au transferat la alte banci, plati au fost facute pentru tranzactii comerciale, bancile sursa au dat credite catre varii beneficiari. Indiferent de care ar fi natura transferurilor, este extrem de greu sa intelegem ce nu stiu moldovenii si care e problema concreta.

Nitel mai multe amanunte decat pe digi24, aflam de pe Mediafax:

Cazul dispariţiei miliardului a ieşit la iveală după ce Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard, reprezentând 15% din PIB-ul ţării.

Deci din start avem mai multe detalii: banii nu au disparut pur si simplu, ci trei banci au acordat credite de un miliard de dolar. E CU TOTUL ALTCEVA! Din pacate, umbra de claritate se termina aici, articolul nu mai elucideaza aspectul esential: creditele au fost acordate legal? De aici, ar urma alte intrebari: daca da, care e problema? Daca nu, cine a fost arestat? Si cea mai importanta: CE INSEAMNA AU DISPARUT? Intrebari peste intrebari, care nasc alte intrebari: nu cumva moldovemii sunt in pragul unui crash bancar si au lansat o cacialma mediatica ca sa ascunda o potentiala viitoare “vacanta bancara?”. Ca tot aminteam eu intr-un articol anterior, cum si Moldova a avut un soc de curs destul de semnificativ si nu stiu daca in acel articol sau in alte comentarii, mi-am exprimat mirarea ca au scapat si a fost o oarecare corectie a cursului ulterior.

Evident cu prilejul asta, multi papagali cum ar fi si Moise Guran s-au bagat in tot felul de analize “complexe” de genul: e mana Rusiei, Rusia destabilizeaza Moldova, trebuie sa fim atenti etc. Cata vreme nu aflam mai multe detalii, vorbim aiurea. Eu nu vreau deocamdata decat sa semnalez cum se poate face o stire pompoasa din cateva informatii incomplete si care nu se leaga. In mod normal, orice ziarist care a fost la sursa articolului trebuia sa ceara mai multe clarificari, sau sa sublinieze lipsa informatiilor si semnele de intrebare mentionate de mine. Insa cel putin ce a ajuns la noi, dincoace de Prut este ceata totala, aer toxic.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE:

[1] as aminti aici cazul Becali care avea bani, avea bancheri dar Isarescu nu i-a dat aprobare sa deschida banca

[2] nenumarate referinte la articole care dovedesc asta puteti gasi intr-un articol de pe Zerohedge

5 comments

 • Ce conteaza pentru masmedia cum au disparut ? Conteaza ca de vina sun rusii indiferent ce se intampla pe aceasta planeta.

 • Asta nu e neaparat asa.
  Imprumuturile pot fi acordate, atat timp cat nu se fac plati care sa implice un trasnfer efectiv de valuta, bani scosi din banca, lucrurile sunt relativ stabile.
  Oricum, stirea initiala denota mult ne-profesionalism, indiferent de sursa seama a ziarism ieftin de cancan dar care poate avea consecinte nasoale.

 • deci acum suntem in punctul in care se freaca pe cap si se gandesc: s-au furat sau nu s-au furat (sau ma rog … “au disparut”)

  Pe de alta parte, exista si experti care neaga ca frauda ar fi avut loc. „Nu am observat o prabusire a sistemului bancar din Moldova”, a declarat un reprezentant al companiei rusesti QB Finance, citat de Unimedia. „Desi vedem o situatia dificila, dar seamana a fi una stabila. Daca de pe piata financiara a Moldovei ar fi fost scos un miliard, piata ar fi cazut in deriva”. (sursa)

 • Pai avand in vedere ca bancile pot crea bani din nimic, practic s-au incarcat in contabilitate cu 1 miliard de euro (ceea ce inseamna ca au si ceva spate financiar, ca trebuie sa existe si ceva garantii la suma asta) deci n-au disparut bani pentru ca banii de fapt n-au existat in primul rand.

  Ca acum asta da prost prin tot felul de bilanturi si statistici mai ales cand aflam ca 1mld reprezinta la moldveni 15% din PIB, e partea a doua.

  Ma intreb daca astia (care or fi initiatorii stirii de doi bai) nu cauta cu lumanarea sa provoace un bankrun la moldoveni macar asa unul mic de samantza de instabilitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.