PNL-istii pun bete in roate liberalizarii

Prin definitie liberalizare inseamna “Eliberarea piețelor de reglementările care îngrădesc schimbul liber de mărfuri, servicii și capital”. Romania este departe de a avea un partid liberal adevarat, care sa urmareasca implementarea capitalismului si propasirea prin forte proprii cum au realizat asta in perioada interbelica liberalii adevaratii pe care i-au avut romanii.

Papagalii de azi care se numesc insa liberali dar care au marit taxele fara sa miste in front cand le-a carut FMI-ul, ba mai mult au introdus si faimoasa inventie romaneasca numita “impozit forfetar”, stramba din dinti si maraie la guvern cand acesta, in mod paradoxal pentru un guvern socialist, incearca sa dea jos cu TVA-ul: Ialomiţianu, PNL: Susţinem reducerea TVA la 19%, dacă măsura este sustenabilă, să ne spună Finanţele.

Pe scurt situatia este urmatoarea: guvernul Ponta vrea sa taie TVA-ul (foarte bine, prea tarziu oricum, dar mai bine mai tarziu ca niciodata) si Ialomiteanu (mogulul austeritatii, sluga FMI-ului si liberalul care gandeste in reluare) vrea sa aiba “dovezi” ca masura este sustenabila.

Vai, cata grija arata liberalii fata de sustenabilitate! Cand au taiat in carne vie si au marit TVA-ul peste noapte total aiurea distrugand o buna parte din economia romaneasca, nu au mai cerut “studii de sustenabilitate”,  nu i-a interesat decat sa isi mai pastreze cava lunii scaunele si au ascultat orbeste de FMI de frica sa nu cumva sa taie din stadioanele lui Udrea – investitii foarte sustenabile – pentru a putea plati pensiile, in situatia dificila in care se afla Romania atunci.

In principiu, sustanabilitatea este ceva bun si vrendic de luat inseama. Austeritatea, inteleasa nemteste, de asemenea, nu inseamna doar taieri aiurea ci taieri cu cap, de acolo de unde se cheltuieste prea mult aiurea. Realitatea este insa ca in Romania nu s-a facut austeritate: situatia de criza a fost un pretext pentru a produce taieri in salarii si pensii si mariri de taxe, in detrimentul “investitiilor”. Florian Citu explica:

Pe langa aceste evolutii ale cheltuielilor publice care nu sustin teza austeritatii exista si alte dovezi ca statul nu a trecut printr-un program de eficientizare a costurilor. In perioada 2009-2014 datoria publica a crescut de la 1I3% din PIB la 40% din PIB. In timp ce statul se atragea resursele din sistmul bancar, expunerea bancilor pe stat a crescut de la 5% la 20% din active, sistemul privat suferea din lipsa de finantare, expunerea sistemului bancar pe sectorul privat a ramas constanta in aceasta perioada. Astfel de evolutii nu sunt caracteristice unui stat care trece printr-un program de eficientizare ci unui stat care impinge o parte din problemele create in 2006-2014 in viitor. (sursa)

PNL-istii nu urmaresc nimic altceva decat sa atace cu orice prilej, dar inseamna oare asta opozitie eficienta? Cat de penibil sa fii sa te numesti liberal si sa te opui reducerii unui TVA umflat (de pnl-istii de azi, intr-adevar) si care s-a dovedit ca a pus bete in roate dezvoltarii economiei, fiind nu doar nejustificat, dar extrem de ridicat comparativ cu alte tari care se afla in situatii mult mai drastice. De exemplu, Grecia de azi, in situatia in care este, nu accepta sa mareasca TVA-ul de la 19 la 23% – pe asta se bat grecii. In schimb, Ialomiteanu a marit ;la 24% de azi pe maine cand FMI-ul a cerut, nu a negociat nimic, nu a facut nici un calcul “de sustenabilitate” desi orice minte normala putea sa spuna ca o marire peste noapte va distruge economia, oricat de mult ar fi fost nevoie de banii FMI-ului. Ungaria a trecut printr-o situatie mult mai grea ca noi si au gonit FMI-ul.

Ce ma mira, este ca neavand oricum sanse sa opreasca scaderea accelerata a TVA-ului, liberalii declara ca ei sunt de acord cu scaderea, dar doar la 20%, nu la 19%. Ca si cum ar fi facut ei studii si calcule si le-a dat mai bine 20% decat 19% – culmea culmilor! Este uimitor cum se joaca cu soarta tarii acesti politruci care nu isi urmaresc decat jocul lor penibil de declaratii si retorici ieftine care insa nu nu mai prind, oamenii incep sa gandeasca. TVA-ul marit inseamna preturi mai mari, ceea ce nu e bine pentru politicienii care se opun. Liberalii insa nu se impaca cu situatia, sunt tristi ca nu au apucat ei sa fie la putere cand situatia de moment a permis in sfarsit revenirea la normal dar mai ales le e teama ca nu cumva, scaderea preturilor care va urma scaderii TVA-ului sa produca o mica revenire a economiei, care sa le puna probleme la viitoarele alegeri liberalilor. Prin urmare, intr-un fel, paradoxal am putea spune, liberalii sunt in criza de identitate …

2 comments

  • Ce, nu se stie ca numele partidelor la noi sunt absolut simbolice?
    Hotii sunt aceeasi, indiferent de culoarea mastii sau intentiile declarate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.