Banii tăi aşteaptă să fie mâncaţi de boţi

In perioada 6 – 7 octombrie, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) organizeaza prima editie a evenimentului “Banii Tai Expo” in Piata Universitatii din Bucuresti. Aceasta este prima expozitie organizata de Bursa de Valori Bucuresti in cooperare cu case de brokeraj, administratori de fonduri, fonduri de pensii, asiguratori de viata si companii listate, dedicata in exclusivitate serviciilor financiare. Inima Bucurestiului va deveni pentru doua zile centrul de acces la informatii cu privire la economisire si investitii, administrarea banilor, piete de capital, precum si un spectru de servicii financiare disponibile persoanelor fizice. (sursa)

Nu vreau sa par un extremist si sa spun: nu se pot face bani la bursa. Se pot face bani la bursa, asa cum se poate castiga si la loterie. Insa, daca pensionarii securisti si putinii oameni care mai au depozite in ziua de azi cred ca au vreo sansa sa castige la bursa, sa citeasca articolele mele trecute despre investitia in actiuni. Ca fapt divers, de la momentul lansarii Romgaz, cand am avertizat ca este un mare pump&dump, pretul a ajuns si mai jos ca la vechiul articol cand faceam o evaluare a previziunii mele. Iata evolutia in timp:

ultimul pret (6 oct): 30,15

pret lansare (aproximativ / 05.11.2013): 35.15

Bine, intre timp au mai fost niste dividende, dar sa nu uitam ca Romgaz este unul dintre companiile care nu au cum sa nu faca profit – decat daca vor! Insa in Romania, niciodata firmele de stat nu ne vor uimi la profit, dar nu doar cele de stat. La ce impozite avem si cum Bulgaria e destul de aproape, orice firma mare gaseste modalitati de a transfera profiturile, oricat de S.A. ar fi ea si oricat de listata la BVB sau chiar si prin alte parti …

Dar nu din acest motiv nu recomand investitia in actiuni. Suprinzator, inca mai exista oameni care nu inteleg ca piata actiunilor nu mai este o piata in sensul propriu al cuvantului, motivul fiind tiparnitele de bani si manipularea bancilor centrale – dansul nebun prin care acesti “preoti ai religie banului de hartie” incearca sa mentina cantarea mai departe, desi spargerea chefului se prevede deja inevitabila.

Prin urmare, prin miscorarea dobanzilor – ca sa nu cada bancile si statele – banii care cauta randamente sunt “atrasi” pe pietele financiare unde marii rechinii stiu ca e rost de dezmat si nu iarta pe nimeni. Ma indoiesc ca in Romania o sa avem prea curand boti – cine stie sa faca boti, ii foloseste pe piete mai mari, asa cum pescadoarele performante nu pierd timpul aiurea pe balti saracacioase. Insa fiecare balta are un peste mai mare si acesta nu va fi niciodata micul investitor care doreste doar un randament mai bun ca la depozite.

Nu mai lungesc discutia, mai ales pentru ca nu spun noutati. As dori sa inchei totusi cu o noutate: atentie investitorilor tentati de piata aero. Nu va dura mult pana vom auzi de cateva tunuri rasunatoare [1]. Pentru cei care au auzit mai mult de “pink sheets“, piata aero este un fel de vest salbatic al pietelor financiare, unde teoretic BVB “lucreaza pentru tine” ca sa ai somn linistit. Fiind inca la inceput, smecherii mai mari nu s-au listat inca pentru ca asteapta momentum-ul optim. Vom asista insa la un entuziasm in crescendo pana cand vor disparea bani ca in faimoasa scena din SouthPark. De altfel, decat sa faceti drumul aiurea pana la “Banii Tai Expo”, vizionati Youtube-ul de mai jos:

 

~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] imi cer iertare celor care si-au pierdut deja banii la aero din tunuri mai putin rasunatoare, dar size matters … de unde nuanta respectiva.

~ ~ ~ ~ ~ ~

UPDATE 7 OCT

Scuze de confuzia Transgaz / Romgaz din articolul initial. Am corectat intre timp, multumesc celor care mi-au atras atentia. Recapitulare: Deci Romgaz a pornit cu 30 lei / actiune si a fost “listarea deceniului“. In prima zi, actiunile s-au umflat la 35 lei. Azi se invart in jur de 30. Nu ma pricep daca divdendele au adus indeajuns profit pentru a clasa Romgazul in randul actiunilor cu profit mai mare ca depozitele, dar cel putin faptul ca in 2 ani capitalizarea a ramas unde a fost, denota ca cineva are grija de investitori …

3 comments

  • salut, vezi ca confunzi transgazul cu romgazul…or fi tot cu gaze, dar exista o mica uriasa diferenta…

  • cristian dogaru

    era vorba de fapt de romgaz in exemplul tau…transgaz o duce bine de la listare….cu dividende (2,6 lei anul asta), nici SNG-ul nu e chiar atat de mult pe scadere…cat timp ai aciuni la utilitati pe termen lung, vei castiga mai mult ca la banca pentru ca nimenni nu mai vede dobanzi mari pe termen lung, datoriile acumulate de bugetele publice sunt prea mari iar pietele datoriilor prea manipulate…asa ca, decat 2% la banca mai bine 8% la romgaz (transeelectrica, transgaz, conpet)….prosteala cu bursa e ca multi se cred genii si tranzactioneaza des…sa ai actiuni pe termen lung e ca orice afacere cu conditia sa ai monopoluri (risc de faliment zero) sau macar duopoluri…

    • cine economiseste pe termen lung inseamna ca nu stie ce sa mai faca bu banii; si apoi, castigi daca ai noroc sa nu treaca vreun 2008 peste tine; este clar ca toata piata a fost pompata in sus si ca exista o inflatie la care actiunile sunt putin mai “sensibile” decat depozitele, dar comparativ cu aurul de exemplu, actiunile sunt loterie, oricat de solide ar fi companiile din portofoliu si oricat de atenti am fi la ce se intampla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.