„Cuptorul cu microunde este cancerigen. Doctorii nu ne spun asta pentru ca nu stiu sau pentru ca sunt platiti de mega-corporatii ca sa minta”.
Am redat un fragment din ce gandesc si zic probabil multi dintre cei care avand acces la internet si folosind primar singura unealta de cautare pe care o stiu – Google – ajung pe site-uri MFA (1) si descopera mari secrete pe care le impartasesc apoi si celorlalti, ferm convinsi fiind ca ei stiu totul sau cel putin ca nu iese fum fara foc.
Unde mai pui ca e de ajuns sa se mai gaseasca si cine stie doctor „anti-sistem” (in realitate simplu absolvent al vreunei facultati de medicina, fie ea si veterinara) care sa fie de acord cu parerea ca microundele sunt cancerigene si verdictul este cert. Degeaba incerci sa intrebi: „dar tu de unde stii? ce explicatii aduci?” pentru ca nu ai nici o sansa. Si nu doar cu privire la gatitul la microunde …
Dar nu doar romanii cad prada iluziei ca tot ce zboara pe internet este adevarat, mai ales pe site-urile „anti-sistem”.
Am mai tratat despre dezinformarile care vin prin intermediul Internetului (dar stati linistiti, daca nu era internetul era Revista AS si altele asemenea) in articolul „POATE SA VINDECE LĂMÂIA CANCERUL?” in care semnul de intrebare conteaza prea putin, traficul pe aceasta tema fiind de departe cu mult peste alte articole – majoritatea vizitatorilor ne-cautand un sfat, ne-cautand sa afle un raspuns la o intrebare, ci pur si simplu sa isi intareasca iluzia ca totusi, poate lamaia vindeca cancerul si nu mai e nevoie de citostatice.
Am ramas insa suprins ca tentatia traficului face prapad in domeniul deontologiei si a echilibrului mental, din ce in ce mai multe site-uri cazand in capcana frivolului si tratand cu superficialitate maxima varii subiecte de interes cu simplul motiv de a primi cat mai multe share-uri si like-uri, deci potentiale vizite, deci potentialie clickuri, deci $$$.
Ultima mea dezamagire este siteul anonhq.com – un site care se pretinde a fi partener al grupului de hackeri Anonymous, cel mai probabil fiind insa un adolescent cu inspiratie care a reusit sa ajunta la un trafic important pretinzandu-se reprezentant sau afiliat al gruparii faimoase si acaparand astfel interesul multor internauti. Cred ca cifra de 4,8 milioane de like-uri la pagina de pe Facebook spune tot despre popularitatea acestui site.
Am fost abonat al acestui site de aproximativ 2-3 luni, cam de cand a inceput frecusul intre rusi si turci, mai ales pentru ca site-ul acopera rapid subiecte taboo in presa mainstream ale politicii externe imperialiste. In general, desi multe articole sunt populiste, site-ul nu a deraiat prea mult de la un nivel minim de calitate a informatiilor prezentate, continutul fiind bineinteles original (nu preluari si traduceri cum fac majoritatea site-urilor si blogurilor de la noi).
Pe langa probleme de hactivism si chestiuni anti-sistem, anonhq iata ca se ocupa si de cuptoarele cu microunde: „Asta este ceea ce fac microundele mancarii tale si de ce trebuie sa le omori inainte sa te omoare ele pe tine” este articolul cu pricina. Nu ai cum sa nu dai click pe acest articol, oricat de mult ai fi rezistat tu pana acum intregii propagande anti-microundiene.
[P] Preparate la microunde. Retete rapide pe gustul tuturor
Prin urmare ca utilizator aproape zilnic al cuptorului cu microunde mi-am propus sa vad despre ce e vorba si inca o data (pentru a cata oara) m-am apucat sa citesc articole pe o tema infinita unde parerile pro si contra variaza de la click la click. Oricat de intreg la minte si de sceptic ma consider eu, recunosc ca am unele spaime cu privire la incalzitul la microunde, de unde:
- nu folosesc niciodata puterea maxima
- il spal destul de des
- incerc sa evit plasticele, incalzind mancarea in farfurii (normale, nu de astea moderne, anormale, adeca pervertite – adeca de plastic)
Spaimele nu mi le-am tras din vreo informatie anume, ci din zgomotul conspirationist. Faptul ca am ramas inca utilizator, se trage din ideea ca daca era rau cuptorul asta, de atatea decenii de cand e folosit in vest, sigur s-ar fi vazut in media de varsta. Ori vesticii astia cica traiesc pana la varste de 90 de ani si o duc bine, deci microundele nu cred ca sunt atat de criminale pe cat este propaganda anti-microundiana.
Articolul cu pricina incearca sa dea unele referinte, face o enumerare de alte articole etc. Daca vrei sa dovedesti orice, cu ajutorul internetului e foarte usor. Poti gasi repede articole pro sau contra unei idei si sa le bagi la lista de referinte, poti gasi citate de „experti”, „studii” ale unor facultati etc. Printre alte informatii preluate din „studii stiintifice”, articolul de pe anonhq mentioneaza o nota cu privire la brocoli:
A Spanish study, which was published in The Journal of the Science of Food and Agriculture in 2003, detected high losses of flavonoids (97%), sinapic acid derivatives (74%) and caffeoylquinic acid derivatives (87%) when broccoli was microwaved. Conventional boiling led to a significant loss of flavonoids (66%) from fresh raw broccoli; high-pressure boiling caused considerable leaching (47%) of caffeoylquinic acid derivatives into the cooking water; while steaming had minimal effects, in terms of loss, on both flavonoid and hydroxycinnamoyl derivative contents. (sursa)
Ca simplu inginer, fara a fi cercetator, doctor sau macar student la medicina sau biochimie, nu pot verifica informatiile desi autorii au mentionat sursa. Chiar si citirea unui simplu abstract de la sursa studiului mi-a dat nitel dureri de cap. Nu ma intelegeti gresit, nu sunt obsedat de chestiile astea, am citit articolul seara tarziu, rasfoind facebook-ul … Iata cum arata concluzia abstractului, ca sa urmariti unde vreau sa duc:
We show that microwaves cause a significantly higher degree of unfolding than conventional thermal stress for protein solutions heated to the same maximum temperature. (sursa)
Car-va’-zica de la „microundele te ucid” am ajuns la „microundele produc un grad mai mare de … unfolding – ce-o fi insemnand asta, nu am inteles, dar pe semne ca e de rau daca e grad mai mare ca altele si in articolul de pe anonhq sunt blamate microundele – decat incalzitul „conventional”.
Fiind astfel obosit de efortul de a da un verdict (altul decat cel in care ma aflam) asupra microundelor am recurs la sursa mea de incredere, dr. Michael Greger care administreaza site-ul nutritionfacts.org si pe care il urmaresc mai ales pe canalul de Youtube.
Prea mult despre microunde nu am gasit pe site-ul doctorului Greger, insa am gasit un Youtube extrem de interesant prin care intamplator aflu care e treaba cu brocoli-ul si microundele.
Asadar, niste cercetatori au testat sa vada care este cea mai buna metoda de gatit a 20 de tipuri de vegetale, din punctul de vedere al pastrarii anti-oxidantilor. Ei bine, in medie, in cele 20 de vegetale (printre care si brocoli), s-a descoperit ca gatitul cel mai pagubos (care distruge cei mai multi antioxidanti) este fiertul iar cel mai putin daunator (care pastreaza cei mai multi antioxidanti) sunt .. microundele!
Care sa mai fie asadar adevarul cu privire la microunde?
Intrebarea este una gresita, pentru ca nu exista un singur adevar. Este posibil ca microundele sa afecteze structura moleculara a mancarii, dar iata ca exista studii care dovedesc ca nu afecteaza antioxidantii, deci este bine. De asemenea, este adevarat ca posibil ca incalzind mancarea in plastice, prin microunde sa se mai dizolve cate ceva chimicale in mancare, dar oare daca gatim, maltul de la cratita chiar ramane integru 100% pe intreaga durata de folosire a unei cratite?
Cu siguranta sunt multe intrebari si multe aspecte de clarificat si nefiind experti, este greu sa gasim noi un raspuns. Prin urmare, fiecare va face cum il duce capul. Eu nu am vrut sa imi impun punctul de vedere cu privire la microunde, ci doar am vrut sa dovedesc ca este imposibil pentru nestiutori sa afle raspunsuri la intrebari peste puterea lor si ca sub orice problema exista un semn de intrebare. Internetul ne poate dumiri insa doar cu mult efort, cu mult studiu, cu mult discernamant. In cea mai mare proportie, Internetul este gunoi si nu ma refer la faptul ca peste 50% din traficul de internet este constituit de pornografie ci la faptul ca 99% din siteuri urmaresc in primul rand sa aiba trafic si sa faca bani. Putine sunt site-urile care au ca scop informarea si interesul public dezinteresat iar un criteriu la indemana de determinat acest lucru este densitatea reclamelor.
~ ~ ~ ~ ~ ~
PS: Iata cateva informatii interesante din studiul mentionat de dr. Greger cu privire la prezervarea antioxidantilor in legume in functie de metoda de preparare:
- indiferent de tipul de preparare (mai putin de prajit pentru unele) sunt 3 legume care isi pastreaza antioxidantii: sfecla rosie, ceapa si trufele albe (nu prea cunoscute la noi);
- indiferent de tipul de preparare, ardeiul isi pierde mare parte din antioxidanti, de unde este mai bine sa il mancam crud;
- fasolea verde (cu exceptia fiertului sau gatitului la presiune) isi creste puterea antioxidanta (deci inclusiv gatita la microunde);
- morvocul si telina isi cresc potenta antioxidanta INDIFERENT de metoda de preparare;
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
[1] site MFA – Made For Adsense – site facut cu simplu scop de a atrage cat mai multe clickuri pentru reclamele afisate agresiv alaturi de articolele publicate. Un site MFA nu urmareste informarea corecta, eficienta si utila a vizitatorilor ci simpla atragere a interesului prin senzational (similar OTV in lumea televiziunii)
Frate , acum exagerezi … Problema cuptorului cu microunde este asemanatoare cu cea a celularelor , cu a antenelor de radiolocatie/receptie/amplificare sau de care or mai fi , cu problema vaccinurilor , cu vindecarea cancerului cu bicarbonat de sodiu , cu cea a armelor psihotronice s.a.m.d. adică mulți pricepuți si nepricepuți si-au dat cu parerea , unii interesati , altii dezinteresați , unii documentat , altii nu , dar cred ca vei fi de acord cu mine ca nu va iesi niciodată fum , fara ceva sîmbure de foc… Asadar este mult mai posibil sa existe CEVA , decat sa nu fie nimic plauzibil. Nu trebuie sa fie doar alb si negru …cateodata pica bine si niste gri suav☺
Apropo de efectele asupra populatiei occidentale, logevitatea nu stiu daca e cel mai bun reper.
Ai verificat si rata cancerelor, de exemplu?
La fel de bine poti spune ca si fumatul nu e daunator, din aceleasi motive.
Probabil sunt si mai multi fumatori decat posesori de cuptoare cu microunde.
E adevarat ca, multe chestii care se pun in carca microundelor tin de prelucrarea termica in general.
Denaturarea semnificativ mai mare a proteinelor la microunde nu cred ca are vreun impact asupra calitatii lor nutritive – ele oricum sunt descompuse in stomac.
Dar se poate sa fie si alte studii, oricum probabil nici unul suficient de relevant – dar nu am studiat prea mult problema, nu am luat cuptor cu micro si gata 🙂
Dar ce zici de fluor?
Frate , daca „sunt descompuse in stomac” , nu mai bine mancam ceva …gata descompus??
In alta ordine de idei , nu stiu daca alimentele gatite/încălzite la microunde sunt si nocive dar , cu siguranta , efect 0 in alimentație , au . Nu- mi cere referinte stiintifice , ca n_
-am . E un simplu feeling …si asa cum pot altii sa greșească … la vot fara sa-i doar a capul…after…cred ca pot sa o dau si eu ca pe o axioma?Riscul este individual …ca si mantuirea?
exact ce spuneam si eu, adevarul este incert oricat de clar ar fi, fantasmele sunt realitatea omului
http://www.doctormenci.ro/sanatate/cuptorul-cu-microunde-un-pericol-pentru-sanatatea-noastra-si-copiilor-nostri
asa cum exista site-uri MFA, exista si personalitati MFM (Made For Money); Menci are limbajul si da impresia de specialist, dar in cartile lui rareori vom gasi referinte la studii si cercetari;
„Cuptorul cu microunde este stranepotul radarului” – o idiotenie mai mare putea gasi? Deci daca marginea de eroare in analiza lui Menci e ca in declaratia asta, putem intelege alte comentarii cata relevanta au.
Apoi, in ultimul videoclip, stirea aia TV spune totul: o fata a facut un experiment cu apa cu microunde; cercetatorii au negat orice relevanta a „experimentului”, dar totusi noi credem fetita … asta spune tot de credulii care pun botul la toate prostiile in loc sa asculte ce spune stiinta