Sistemul bancar italian – gata să sară ca un dop

O altă interceptare detaliază o conversaţie între Berlusconi şi Nicolas Sarkozy, în care liderul francez l-a avertizat pe omologul său italian, la vremea aceea, că sistemul bancar italian era pe cale să “sară ca un dop”. (sursa)

Avem această informaţie graţie wikileaks. Nu ştim data convorbirii, dar întrebarea nu e când, ci când nu a fost sistemul bancar italian gata să sară ca un dop. Mai contează însă, să vedem cum stă sistemul italian bancar în prezent:

30 IAN 2015 – Reuters – Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei a cerut revizuirea noilor reguli europene care trec povara falimentelor bancare în spinarea deponenţilor, pe motiv că … deh, schimbarea trebuia să se facă mai lent.

Luarea de atitudine a italianului a venit după ce 4 bănci italiene mici au intrat la apă şi în loc să fie salvate de stat (ca până acum), au avut de pierdut acţionarii şi deţinătorii de obligaţiuni. Din fericire (din cât ştiu eu), nu s-a ajuns încă la deponenţi.

De altfel, în această privinţă, Draghi a fost acuzat la ultima conferinţă de presă că ar duce tratative secrete cu italienii pentru a le oferi condiţii privilegiate de împrumut de la BCE. Draghi a negat, evident.

Una dintre oile negre ale sistemului bancar italian este Banca Monte dei Paschi care are o rată a creditelor neperformante de 17% (!) – de 4 ori peste media europeană.

Dar, vai! La noi băncile au rata creditelor neperformante cu mult peste 17 … Oare şi sistemul bancar românesc este gata să sară ca un dop?

7 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.