Revolutia CRISPR

World Science Festival a inceput o serie noua de conferinte. Momentan cea mai interesanta mi s-a parut una despre o noua tehnologie in genetica numita CRISPR care “democratizeaza” modificarea genelor, deschizand poarta pentru orice.

Nu ma pricep prea mult la genetica, dar chestia asta, comparand cu evolutia electronicii pare ca trecerea de la tubul catodic la tranzistor.

Principala implicatie proxima a noii tehnologii ar fi revolutionarea experimentelor genetice prin reducerea perioadei necesare observarii rezultatelor experimentelor (insertiilor de cod genetic). Totodata, simplitatea procedurii va scade costul si va cataliza cercetarea genetica.

Se intelege ca chestiunile etice sunt multiple si de nerezolvat, mai ales in vremurile de astazi. Singura frana este – Slava Domnului – frica ireversabilitatii modificarilor, de unde cercetatorii prezenti la conferinta ne dau garantii ca au grija ca experimentele sa nu iese din laborator, ca nu se stie niciodata …

Si iata cum la riscul ca omul sa fie eliminat de roboti se adauga si riscul ca noi organisme biologice sa fie inventate / modelate care sa altereze fatal ecosistemul deja afectat al omenirii. Ah, si riscul ca Mengele sa fie reabilitat si selectia genetica sa fie la fel de banala cum e acum scoaterea unei măsele.

13 thoughts on “Revolutia CRISPR”

 1. Bun bun, unde scrie sau s-a vorbit despre “sterilisation’ or “anticonception” prin vaccinare?
  Sa nu confundam totusi realitatea cu vocile din capul nostru..

  P.S. Vezi ca e acelasi link.

  Reply
  • aici zice cum sa reducem P-ul (populatia) prin accesul la vaccinuri: https://www.youtube.com/watch?v=6WQtRI7A064

   deci, esti miliardar, esti ingrijorat de cresterea populatiei, vrei sa rezolvi incalzirea globala, te ocupi de vaccinuri
   o sa faci vaccinuri ca sa combata maladiile si sa supravietuiasca si mai multi negri mititei?!

   mai e interviu si aici
   https://www.youtube.com/watch?v=pjj4Iq-rsNg
   daca omul in interviuri si conferinte cand vorbeste de reducerea populatiei, face freudian slip-uri de astea, tu chiar mai ai indoieli?

   Reply
 2. Sa nu fim tendentiosi, problemelei unei tari nu se pot rezolva cu un sac de bani si gata.
  Despre ce vaccinuri anticonceptionale vorbesti?
  Deocamda nu este nici unul pus la punct nici nu stiu sa fi investit in vreo unul.

  Bogatasilor le este frica..hehe..sa fim seriosi.
  Daca aia care detin controlul si au resurse cvasi-nelimitate “le este frica” de ceva care nici macar nu le pasa…
  Daca stai bine sa te uiti, cam ei sunt cei care imping societatea in ce directie vor, indiferent ca e vorba de colaps aparent sau NWO.

  Reply
 3. Apropo, stii ce a spus Bill Gates? Ceea ce multi dintre noi nu vrem sa vedem: cel mai bun anticonceptional este traiul bun.
  Nu e nevoie de demonstratii lungi, uite ce s-a intamplat cu natalitatea in Occident.

  Unde exista asa zise probleme cu “natalitate excesiva”? In tarile lumii a 3a.

  Si nu din altruism, ci din ratiuni foarte simple: acolo unde nu exista asistenta medicala de calitate, trebuie sa faci 5 copiii daca vrei sa ramai macar cu 2-3 la batranete cand nu mai poti munci, ca pensia nu exista, ai nevoie de forta de munca dar nu-ti permiti sa o cumperi, cel mai bine sa o produci acasa, etc.

  Acolo unde este asistenta medicala (care costa pentru fiecare membru in plus a familiei chiar si unde e “gratuita”), exista pensie si ingrijire paleativa (deci te descurci la batranete si fara copii), copii nu muncesc in casa njici trebuie indestulati cu toate mofturile, scolarizarea costa de indoie (iarasi, desi teoretic este “gratuita si universala”) deja sa faci mai mult de 1-2 copii e contraproductiv – reperul fiind exact aceeasi logica a celui din lumea a 3-a, eficienta si productivitate vs viata.

  Reply
  • daca si-ar fi donat averea unei tari sarace din lumea a 3-a ca sa le ridice nivelul de trai, ar fi rezolvat “suprapopulatia” cel putin la nivelul acelei tari; insa Billica, vrea sa ramana in istorie, de aceea este allin in vaccinuri anticonceptionale

   cred insa ca pe cat trece timpul, bogatasii sunt mai putin speriati de suprapopulare … si mai degraba in vremurile noastre le e frica de colapsul societatii

   Reply
 4. Modificarea genetica nu e ceva nou, nu cunosc istoria exact dar nu e exclus sa aiba secole sau mai bine.
  Binenteles, pe vremuri se facea fara “hi-tech”, prin metoda banala a incrucisarii.

  In sine, nu e rea, din pacate cea mai cunoscuta, este asociata cu Monsato, abuzul de insecticide (roundup) si patentele comerciale.

  Si apropo de roundup si taranul nostru cumpara intr-o veselie, si fara sa aiba treaba cu modificarea genetica, nu crezi, stai o ora intr-un magazin de pesticide si vezi.

  Data viitoare cand mananci cirese “bune, bio, de la tarani”, mai ales ca le-ai ales pe cele mai frumoase si nu au viermi ca pe vremuri, sa te gandesti ca s-ar putea sa fie tixite cu cel putin 2-3 tipuri de insecticide sistemice (adica nu se elimina prin spalare)

  Daca vorbim de mere, s-ar putea sa fie vreo 5-6 administrate in 10-12 transe, incepand de cand abia a dat mugurul pana aproape de cules.

  Desigur, exista si alte aspecte vizavi de care se face prea putin, de ex. cata mancare arunca Europa si America ar putea hrani lejer Africa + saracii din Europa si America.

  Insa problema nu e atat a resurselor ci a eficientizarii lor si mai ales a randamentului economic (capitalism, remember?).

  Pe piata castiga/prospera doar cei care produc cu costuri mici, de asta si “scurtaturile”, din pacate la ora actuala multe toxice.

  Uite si mecanizarea – e ok, desi poluanta si a lasat multi tarani fara ocupatie, nu?

  La ora actuala nu poti fi competitiv producand cartofi “bio” ci producand cartofi indopati cu pesticide.

  Daca modificarile genetice ajuta si mai mult pe directia asta si cine stie, ar putea produce chiar un cartof “bio” pentru ca daunatorii l-ar gasi necomestibil si fara sa fie “dopat” cu insecticide, cu atat mai bine, nu?

  Daca intr-o zi cartoful ar putea creste chiar si in nisipul Saharei, iarasi un progres, nu?

  Deci sa nu ne grabim sa blamam ce nu cunoastem si sa inghitim pe nemestecate abureli de genul “Bill Gates justifica vaccinurile anticonceptionale”.

  Reply
  • Referitor la produsele bio de al tarani:
   Mi se pare ca aici e o mediatizare a ideii gresite ca tarani pun “cu sacul” ierbicide si insecticide si o gramada de chimila in produsele lor bio. Pot sa ti spun ca bunicii mei care erau tarani autentici foloseau cu foarte multa rezerva ierbicidele si insecticidele pe care i le recomanda tata.Sub nici o forma nu cred ca poate face altcineva produse mai bio decat taranii nostri.

   Daca modificarile genetice ajuta si mai mult pe directia asta si cine stie, ar putea produce chiar un cartof “bio” pentru ca daunatorii l-ar gasi necomestibil si fara sa fie “dopat” cu insecticide, cu atat mai bine, nu?
   Asta nu cred ca este posibil. Vesticii mereu se scarpina in partea dreapta cu mana stanga si inventeaza tot felul de tehnologii care sa-i ajute sa faca asta mai usor. In lumea lor in care Dumnezeu nu exista sau nu face parte nu cred ca au inventat aceasta tehnlogie pentru a fac ceva bun.

   Reply
  • tipa din stanga de tot – cea cu o figura mai “scary” – intrebata fiind care este cel mai mare cosmar al ei cu privire la CRISP a raspuns ca e legat de faptul ca nu va intra cat mai rapid in toate aplicatiile care ar putea beneficia de el; in particular ea se ocupa de modificari genetice in agricultura si tot batea toba ca nu are populatia ce sa manance; uimitor cum oameni de stiinta (teoretic) nu realizeaza ca deja exista o abundenta a resurselor si ca problema e distribuirea lor si ca oricat de mult porumb modificat genetic de calitate s-ar inventa, africanii oricum o sa moara de foame in continuare pentru ca nimanui nu le pasa de ei si sunt exploatati in continuare economic (asa cum si noi suntem de fapt)

   fiecare malformatie a stiintei din ziua de astazi se foloseste de africani ca sa justifice deraierile: astia ca sa justifice plantele modificate genetic, Bill Gates ca sa justifice vaccinurile anticonceptionale etc

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.