Lumea – pe marginea prăpastiei

Poate cea mai bună dovadă că SUA este Imperiul Roman al vremurilor noastre este tocmai strânsa legătură între haosul din lume – și din zona noastră a lumii, mai ales – și procesul de implozie care a început să se accelereze în sânul acestui imperiu obosit și îmbătrânit care mai are puțin și predă ștafeta, dacă nu cumva își dă foc înainte de finish și dă foc și ștafetei și stadionului.

Riscul unui război nuclear este în ziua de astăzi mai mare ca oricând – surprinzător, acest fapt este recunoscut de toată lumea, și de politicienii implicați și de presă. Ce este însă mai greu de realizat este că acum atât politicienii cât mai ales militarii sunt mult mai nebuni decât altă dată. În plus, dacă în perioada războiului rece, razboaiele proxy erau sporadice și cu implicarea minimă a imperiilor, chiar astăzi, avioanele americane se pot întâlni cu rachetele rusești în Siria.

Tensiunile acumulate și răceala relațiilor, precum și tentativele de negociere eșuate care constituie deja o istorie a eșecurilor și un preludiu pentru un conflict direct ne îndreptățesc îngrijorarea și ne scutesc de explicații sau analize prea detaliate.

Iar dacă Rusia chiar este nesemnificativă în comparație cu SUA și nu există niciun risc, având în vedere diferența de putere, în cazul Chinei situația e cu totul alta. Iar cu China avem nu doar război prin proxy (pe plan militar în Koreea, pe plan economic și politic în restul Asiei de est) ci mai ales avem relații financiare și economice periculoase care în ciuda iluziei de simbioză și inter-dependență, pot însă oricând să declanșeze cutremure pe orice plan:

 • militar – vezi frecușurile din Marea Chinei unde chinezii pot să treacă rapid de la avertismente la lovituri și, de ce nu, vezi războiul cibernetic sau cel pentru cucerirea spațiului; ca fapt divers, SUA pentru prima dată după Al 2-lea Război Mondial a creat o nouă armă: space corps;
 • economic – războiul vamal bate la ușă, Trump având prea multe pe cap deocamdată pentru a se ocupa de chinezi; pentru al doilea mandat, Trump e obligat să facă ceva cu privire la China; ca un mic amănunt amuzant, fabrica Ford “salvată” de Trump de la mutarea în Mexic, a ajuns în cele din urmă în … China;
 • financiar – chinezii încearcă să submineze petro-dolarul sau măcar lucrează la înlocuitori, încercând diverse scheme, cea mai la vedere fiind Banca BRICS;

Problema SUA este că în relația cu China, pentru SUA nu este bună nici pacea nici războiul. În caz de pace, China crește ca vrejul de fasole fermecat iar în caz de război … dar cine să mai vrea război când SUA nu au mai câștigat un război cu o țară cât de cât relevantă (nu cu Serbia sau Libia), de la Al 2-lea Război Mondial.

Nu putem să nu spunem câteva cuvinte și despre Trump, pentru că am dori să clarificăm un amănunt: nu Trump a adus lumea pe marginea prăpastiei, el așa a primit-o. E posibil însă ca Trump să fie nebunul care are curajul să se arunce în prăpastie trăgând lumea după el. Bombardarea Siriei doar ca să demonstreze chinezilor că e nebun și că la nevoie îl va bombarda și pe Kim, stârnirea saudiților împotriva Quatarului și a Turciei ca să-i îndemne și mai mult pe saudiți să intre în războiul din Siria, comunicarea obsedantă pe twitter și lupta continua aiurea cu presa sunt doar câteva manifestări care ne arată clar că oricând lumea poate face poc!

4 thoughts on “Lumea – pe marginea prăpastiei”

 1. Ciuma Rosie Disperata intra in actiune:
  – Reducerea TVA la 18% a fost amânată. Trebuia să fie de la 1 ianuarie 2018, va fi de la 1 ianuarie 2019;
  – Plata tuturor taxelor online, amânată. Trebuia să fie aplicată de la 1 ianuarie 2018, va fi 1 ianuarie 2019;
  – APARE O TAXĂ DE SOLIDARITATE ȘI TAXA PE PRODUSELE CARE AU UN IMPACT NEGATIV ASUPRA POPULAȚIEI – de la 1 ianuarie 2018;
  – Blocarea posturilor în administrația publică locală și centrală până la 31.12.2017;
  – TOATE COMPANIILE DIN ROMÂNIA VOR FI IMPOZITATE PE CIFRA DE AFACERI, NU PE PROFIT. UN IMPOZIT DIFERENȚIAT;
  – A dispărut neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei și impozitarea cu 10% pentru cele mai mari;
  – A dispărut programul „Primul Salariu”;
  – Au dispărut stimulentele pentru tinerii care își finalizează studiile și stimulentele pentru angajatorii care organizează stagii de practică;
  – A dispărut combaterea muncii fără forme legale;
  – Crește salariul minim pe economie: de la 1.450 la 2.000 lei în 2018, de la 1.650 la 2.200 lei în 2019, de la 1.750 la 2.400 lei în 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei în 2018, 2.640 lei în 2019 și 3.000 lei în 2020.
  – Desfiintarea Pilonul II de pensii si returnarea banilor catre contribuabililor, iar acestia vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat.
  Si un lucru foarte bun (din punctul meu de vedere): Angajații nu vor mai fi obligați să achite contribuțiile pentru pensii la sistemul de stat. Aceștia vor putea să plătească sumele aferente doar către fondurile private, potrivit documentului oficial care a ajuns la Parlament.

  Reply
  • cel putin desfiintarea s-a desfiintat; urmeaza restul; mai sunt si tovarasi capitalisti printre psd-isti si nu cred ca o sa le convina cel putin aia cu impozitul pe cifra de afaceri; mai vorbim …

   Reply
 2. Showul final incepe! Poti anunta pe blog. Turcii invadeaza Siria acum sa elimine kurzii si sa previna formarea unui stat kurd. Rusii stiu si se uita. Dar dupa ce armatele turce vor intra adanc in nordul Siriei, in mod sigur Rusia va interveni. Vor sterge pe jos cu Turcia atunci.
  Iar NATO nu poate misca un deget. Caci Turcia a atacat unilateral un stat independent, anume Siria, fara ca acest stat sa agreseze Turcia.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.