România – țara mini-vacanțelor

M-am mirat cand ministrul agriculturii dl Deaia a declarat ca oaia e o statuie vie si ca „Lângă oaie găseşti o frunză, lângă frunză nu poţi să găseşti o oaie”. Declaratia a aparut in contextul dezbaterii pornite cu ocazia cautarii unui nou simbol turistic pentru Romania, caci la fiecare remaniere avem parte de noi proiecte si strategii pe termen scurt, mediu si lung.

Mirarea mi-a venit deoarece e la mintea cocosului ca simbolul national al patriei noastre este micul. Intr-adevar transpunerea intr-un logo al acestui minunat simbol poate fi o provocare, dar cum ne-a dovedit Primaria Bucurestiului care a avut un succes rasunator cu relansarea logo-ului Capitalei – operatiune traditionala pentru fiecare nou primar ales – la care relansare a reusit sa dea nu doar un premiu ci chiar mai mult, cauzele acestei situatiuni fiind evident irelevante si le lasam pe seama cartitorilor, un logo de poate face daca stii sa managerezi cum trebuie un concurs.

Ce-i place mai mult romanului decat sa sarbatoreasca cu familia si cu prietenii. Ce sa sarbatoreasca? Orice. Si 1 Iunie. De ce nu? Si cum sarbatorim noi? Cu mici! Daca nu acum, atunci cand, ca daca nu e sarbatoare e de munca si noi romanii muncim cu seriozitate si cu ravna, cu greu reusind sa mai presaram catre un gratarel printre zilele in care muncim ca sclavii pentru corporatii si pentru patronii hapsani care ne asupresc si ne platesc in batjocura.

Nu stiu sa mai existe tari care sa ofere zi libera de Ziua Copilului prin lege la toata lumea (nici macar doar la parinti) si cu atat mai mult nu stiu tara care sa ofere bonus gratuit zile libere daca cumva sarbatorile oficiale “se leaga” cu alte zile libere, astfel incat cine vrea sa poata sa le lege si sa traga o mini-vacanta traditionala cu fiecare sarbatoare in parte: mini-vacanta de Craciun, mini-vacanta de Paste, mini-vacanta de 1 Decembrie, mini-vacanta de 1 Mai, 1 Iunie, Revelion etc.

Care sa fie ratiunea si cat de mare sa fie prostia legiutorilor si conducatorilor care considera ca tara noastra are deja un statut foarte bun, astfel incat oferirea de zile gratuite oamenilor muncii reprezinta ceva firesc, usor de facut si chiar absurd de omis. Ma refer deci la zilele gratuite “bonus” nu la sarbatorile legale.

Cu privire la sarbatorile legale, sunt tari care au mai multe ca noi. Fara sa caut, pot sa spun ca cel putin SUA, Japonia si Germania au probabil mai multe zile libere decat Romania. Am fi deci inclinati sa zicem: pai trebuie sa recuperam. Da, as zice, eu. Trebuie sa recuperam distanta astronomica intre aceste tari si Romania, de aceea ar fi ideal sa avem cat mai putine zile libere si sa muncim mai mult daca mai bine oricum nu putem.

Ajungem acum si la al doilea aspect: energia pe care ne-o tragem din zilele libere. Fie inainte, fie dupa aceste sarbatori nationale, indubitabil romanul are un deficit de ritm: inainte, in expectativa, e deja cu gandul la sarbatoare si face pregatiri. De Craciun, umbla dupa cadouri, cumpara brad, femeile fac prajituri etc. Toti discuta la munca de retete si despre ce cadouri vor sa primeasca si eficienta este evident scazuta. Dupa, povestea este chiar mai tragica: cum majoritatea petrecem fie la tara, fie plecam pe undeva, fie daca stam acasa bem cat cuprinde si ne imbuibam cu mici si gratare, mahmureala si oboseala acumulate in zilele libere ne trece cu greu. Nu este zi mai grea ca ziua dupa o mini-vacanta, mai ales daca reluarea activitatii se face lunea sau se face de toti o data. Caci mai exista unele exceptii …
Sa ajungem acum la situatia din lumea muncii reala, Romania muncitoare adevarata, formata din cei care duc in spate milioanele de bugetari si pensionari si care nu isi permit luxul sa isi ia libere doar cu o cafea data la dom Director sau nu-si permit sa lase munca pe seama colegilor care “preia ei” sarcinile, ca poate si seful oricum nu va veni chiar imediat dupa mini-vacanta. In Romania muncitoare zilele libere sunt o povara: si pentru patroni si pentru muncitori. In primul rand, patronii chiar daca vor sa munceasca, nu prea au cu cine: nu exista posibilitatea sa obligi oamenii sa vina la munca si daca totusi unii accepta, trebuie sa ii platesti dublu. In plus, chiar daca toti oamenii vin la munca si chiar daca ii platesti dublu, poti avea alte probleme daca cumva depinzi de posta, banci sau alte servicii ale statului.

Daca de exemplu, tu esti firma de constructii si faci mentenanta la aparatura in spital, chiar daca vrei sa muncesti, nu poti, deoarece sectia poate fi inchisa si doctorii in cabinetul carora este aparatura poate nu vin la munca si nu poti sa iti desfasori mentenanta. Daca, de exemplu fabrici masini si ai nevoie ca vama sa lucreze ca sa poti trimite un export musai intr-o zi libera, tzeapa. Costul dublu cu salariatii in zilele libere este insa indeajuns pentru a bloca din activitate majoritatea firmelor avand in vedere valoarea adaugata mica si adaosul minim specific lumii afacerilor in tara noastra capitalista, in ciuda acuzatiilor tovarasilor ca firmele din Romania au marje de profit mai mari ca cele din occident care se bat pe procente infime din cauza competitiei. Acesta este insa un alt aspect, pe care poate il vom dezbate alta data cu cifre.

Poate in topul frecatorilor de mangan insa, din randul bugetarilor, sunt parlamentarii. Daca ziua libera este vineri, parlamentarii vor inchide deja activitatea de marti – ca sa poata ajunge acasa, zic ei. Nu exista destrabalare mai mare si iresponsabilitate mai crunta decat in Parlament.

Sa ne intoarcem insa la bugetarii “de rand”. Chiar daca statul da liber unele zile – si de ce nu ar da, omul nu trebuie doar sa munceasca si doua zile pe saptamana sunt prea putine chiar daca Dumnezeu a lasat decat una, azi sunt alte vremuri decat pe vremea lui Adam – exista intr-adevar, pentru zilele “bonus” compensarea care se numeste “recuperare”. Altfel spus, intr-o sambata ulterioara zilelor libere oferite la pachet pentru alcatuirea unei mini-vacante in jurul sarbatorii legale, se cere oficial – si rareori se intampla real – ceea ce se numeste “recuperare”. Evident ca toti am fost elevi si toti stim cum se face recuperarea. Elev fiind, recuperari ignoram si chiar daca poate profesorii veneau la ore, in cel mai rau caz, faceam maxim o ora-doua dupa care plecam in masa spre fericirea profesorilor care neavand obiectul muncii plecau si ei. Nu stiu cum se practica la alte institutii si intreprinderi de stat “recuperarea” insa nu am vazut in viata mea un oficiu postal sau o administratie financiara deschise sambata.

Cel mai mare rau se face insa copiilor. De mici ei sunt invatati ca munca nu trebuie tratata cu seriozitate, ca unde e o zi libera, mai incape una-doua pe langa, ca “recuperarea” conteaza si nu prea, ca e indeajuns sa adoptam formele si ca fondul este irelevant. Asa s-a intamplat si cu copiii astia care au venit din Moldova de peste Prut la Casa Memoriala Ioan Creanga. Dar nu doar de peste Prut ci si din alte locuri de prin Romania in care profesorii lor nu au auzit inca ca 1 Iunie e sarbatoare nationala si mini-vacanta oficiala, prin urmare toata Romania e la gratar. Din fericire insa, dupa cum stim din experienta, acesti copii cand vor ajunge la spalat de vase si cules de capsuni in occident, fara nici o zi de weekend libera cand e de munca, isi vor aminti cu placere de mini-vacantele de cand erau ei copii, cat de dese erau ele, cat de indulgenti si toleranti erau profesorii si cat de frumoasa era viata de copil.

6 thoughts on “România – țara mini-vacanțelor”

  1. Nu in ultimul rand nu prtem sa nu aruncam o privire rapida la japonezi. Din punctul meu de vedere este modelul cel mai bun, mai realist si mai putin bolsevic.

    – School Lunch in Japan – It’s Not Just About Eating!
    https://www.youtube.com/watch?v=hL5mKE4e4uU

    – Cum se face educația la alții? Modelul spartan aplicat de japonezi
    http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/cum-se-face-educatia-la-altii-modelul-spartan-aplicat-de-japonezi-523056?__grsc=cookieIsUndef&__grts=1496366949040

    Reply
  2. Invatamantul din Romania comparat cu cel al altor popoare:
    (atentie! unele sisteme au multe influente bolsevice, ca de ex Suedia. acest lucru nu inseamna ca nu exista si parti mai bune ca la noi)
    – Ultimii din clasă – Jumătate dintre elevi, deși știu să citească, nu înțeleg nimic!
    https://www.youtube.com/watch?v=5US4_h1XuS4

    Reply
  3. “…acesti copii cand vor ajunge la spalat de vase si cules de capsuni in occident, fara nici o zi de weekend libera cand e de munca…”

    Am mai discutat in urma cu cateva articole aceste lucruri si unii au sarit de c*r in sus, dar pur si simplu acesti copii nu au nici un viitor nici in tara nici afara. Doar la munca de jos, la furat, la prostitutie, videochat erotic, pornografie, etc. Romania este campioana inca de pe acum la aceste lucruri.
    Daca educatia este la pamant, ce asteptari poti sa ai?

    “Realitatea reala” nu aia prezentata la tv si prin media este fix asta:
    – Circa 42% dintre elevii romani de 15 ani sunt analfabeti functional, nu inteleg ce citesc
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21401074-circa-42-dintre-elevii-romani-15-ani-sunt-analfabeti-functional-nu-inteleg-citesc-studiu-centru-educational.htm

    – ROMÂNIA ÎNVAŢĂ HAOTIC ŞI MUNCEŞTE PROST: 80 la sută dintre absolvenţi profesează în alte domenii decât cele în care s-au pregătit.
    http://www.gandul.info/stiri/romania-invata-haotic-si-munceste-prost-80-la-suta-dintre-absolventi-profeseaza-in-alte-domenii-decat-cele-in-care-s-au-pregatit-exclusiv-10661795

    ——
    Arunca o privire prin aceste articole care descriu ralitatea pietii muncii din Romania:
    – Topul facultăţilor INUTILE, cu cerere ZERO în piaţa muncii
    http://romanialibera.ro/societate/educatie/topul-facultatilor-inutile–cu-cerere-zero-in-piata-muncii-304159

    – Topul celor mai inutile facultăţi! Dacă eşti absolvent de clasa a Xll a, ai grijă unde vrei să-ţi petreci următorii 4 ani
    http://spynews.ro/actualitate/atentie-elevi-topul-celor-mai-inutile-facultati-daca-esti-absolvent-de-clasa-a-xll-a-ai-grija-unde-vrei-sati-petreci-urmatorii-4-ani-36497.html

    – Cele mai inutile facultăți din România
    https://www.vice.com/ro/article/cele-mai-inutile-facultati-din-romania-145

    ——
    Tot in urma cu cateva articole am pus niste studii pe mai multi ani despre piata muncii din UK. Le mai pun o data:
    – Best paid UK jobs 2014: Compare your pay to the national average in the league table of salaries across 350 professions
    http://www.thisismoney.co.uk/money/news/article-2868911/Best-paid-UK-jobs-2014-Compare-pay-national-average.html

    – Best paid jobs 2015: Compare your salary to the national average in this league table of 350 professions – and see the year’s winners and losers
    http://www.thisismoney.co.uk/money/news/article-3334946/Best-paid-jobs-2015-Compare-pay-UK-average-350-professions.html

    – Best paid jobs and biggest pay rises 2016: How does your salary compare to the UK average for your profession?
    http://www.thisismoney.co.uk/money/news/article-4059594/Best-paid-jobs-2016-job-compares-UK-s-high-earners.html

    —–
    Sa facem o scurta analiza si comparatie intre ceea ce se intampla in Romania si in UK luand in considerare articolele de mai sus:

    1. Marketingul
    – in Romania mori de foame cu el, nu te angajeaza nimeni si nu da nimeni doi bani pe marketing
    – in UK este cerere mare: “Marketing and sales directors” este pe locul 4 in anii 2014-2015 si PE LOCUL DOI in 2016
    locuri de munca disponibile: 154.000!!!! in UK
    salarizarea medie anuala bruta: £82,211

    Daca acum in mileniu trei te duci si te inscrii la o univesitate clasica gen ASE si iti pierzi 3-6 ani din viata pentru a obtine o diploma, trebuie sa fii putin cam prost. Timpul pierdut si banii pierduti, mai ales mai ales daca esti din provincie, este de-a dreptul colosal.
    Solutia este simpla: online e-learning + limba engleza foarte bine -> directia UK!
    De ex preturile la Business Academy din Romania variaza intre 1000-1800 de euro pe specializare. Exista si posibilitatea de a accesa astfel de cursuri si in strainatate, dar nu este nevoie. Astia de la BA iti dau o gramada de diplome RECUNOSCUTE in UK, de ex “Cambridge International A&AS level Business”, iar pe diploma de ASE, nu da nimeni doi bani!

    prezentare
    https://www.business-academy.ro/marketing-and-marketing-management
    programa
    https://www.business-academy.ro/planul-si-programa-marketing-and-marketing-management

    2. Relatiile Publice (PR):
    – in Romania mori de foame cu el, nu te angajeaza nimeni si nu da nimeni doi bani pe PR
    – in UK este cerere: “Advertising and Public Relations directors” in 2014 este pe locul 7, in 2015 pe 12, in 1016 pe locul 10. locuri de munca 8,000, cu un salariu mediu brut anual de £63,068

    prezentare
    https://www.business-academy.ro/public-relations
    programa
    https://www.business-academy.ro/planul-si-programa-public-relations

    3. “Finante”
    – in Romania mori de foame cu ele, nu te angajeaza nimeni si nu da nimeni doi bani pe “Finante”
    – in UK este cerere mare:
    a) “Financial institution managers and directors” locurile 6, 5, 5, numar de joburi: 72,000 cu un salariu mediu anual brut de £71,477
    b) “Financial managers and directors” locurile 8, 8, 5, numar de joburi 261,000!!!! cu un salariu mediu anual brut de £75,465
    c)…

    prezentare
    https://www.business-academy.ro/financial-management-1
    programa
    https://www.business-academy.ro/planul-si-programa-financial-management

    4. Resursele Umane (HR)
    – in Romania mori de foame cu ele, nu te angajeaza nimeni si nu da nimeni doi bani pe “HR”. doar prin anumite firmulite private care au contracte cu “baiti destepti” gasesti de lucru pe un pumn de maruntis.
    – in UK este cerere mare: “Human resource managers and directors” locurile 14, 16, 14, numar de joburi 103,000!!!!! cu un salariu mediu anual brut de £52,858

    prezentare
    https://www.business-academy.ro/human-resource-management
    programa
    https://www.business-academy.ro/planul-si-programa-human-resource-management

    5. Vanzari si Managementul vanzarilor
    – in Romania mori de foame cu el, nu te angajeaza nimeni decat ca TREPADUS, adica “agent de vanzari”, pe niste comisioane de doi bani
    – in UK este cerere foarte mare: “Sales accounts and business development managers” locurile 17, 25, 14 numar de joburi 435,000!!!!! cu un salariu mediu anual brut de £49,289

    prezentare
    https://www.business-academy.ro/sales-and-sales-management
    programa
    https://www.business-academy.ro/planul-si-programa-sales-and-sales-management

    6. Managementul proiectelor
    – in Romania este disponibil doar pentru aia cu carnete de partid care fac “proiecte europene”, restul sunt muritori de foame
    – in UK este cerere mare:
    a) “Business and financial project management professionals” locurile 27, 22, 22 numar de joburi 190,000!!!!! cu un salariu mediu anual brut de £49,374
    b) “IT project and programme managers” locurile 25, 21, 25 nr de joburi 18,000 salariu cu un salariu mediu anual brut de £48,296
    c)…

    prezentare
    https://www.business-academy.ro/project-management
    programa
    https://www.business-academy.ro/planul-si-programa-project-management

    Un lucru foarte important, este faptul ca UK si alte tari din UE, folosesc pentru managementul proiectelor standardul PRINCE2. Exista doua carti (scumpe) pe Amazon una cu programa efectiva, cealalta cu “templates”. Cumperi cartile, le inveti, si iti iei certificarea in UK la o universitate de acolo. Dureaza o saptamana si costa mai putin de 1000 de lire. O astfel de certificare iti da posibilitatea sa castigi mai multi bani dar, mai ales, sa lucrezi cu si pentru institutiile de stat si administratia publica. In Romania, se lucreaza dupa ureche si cu “baieti destepti”.

    https://www.prince2.com/eur
    https://www.westminster.ac.uk/courses/professional-and-short-courses/business-and-management

    O putem tine asa pana maine!
    Mai sunt si alte specializari si domenii unde se castiga bine iar la noi se moare de foame. La unele dintre ele nici nu trebuie sa te inscrii la vreun curs. Iti cumperi carti, inveti singur acasa, dupa care te inscri la un examen si iti obtii o certificare internationala.
    De exemplu, inveti baze de date si te certifici ca “Business Intelligence”.
    La cine vrei, la Oracle sau la Microsoft.
    https://www.microsoft.com/en-us/learning/mcse-sql-business-intelligence.aspx

    In Romania nu da nimeni doi bani pe asa ceva. In ultimul timp au inceput sa mai apara pe ici pe colo cate un loc de munca, dar in general slab paltite.

    ——
    Ce concluzii tragem de aici?

    1. Romania este o tara PROFUND CORUPTA si cu o economie si o societate TOTAL DISFUNCTIONALA. Intr-o tara cu economie normala, in mijlocul afacerilor stau administratia si managementul, finatele, managementul proiiectelor, resursele umane, marketingul + brandingul + relatiile publice (promavarea si imaginea) si nu in ultimul rand vanzarile.
    In Romania nimeni nu da doi bani pe asa ceva. De ce? Simplu! Pentru ca totul este manarit si livrat pe sub masa de la “baieti destepti” la alti “baieti destepti”. De ce sa se chinuie ei cu tot felul de prostii cand AU TOTUL ASIGURAT SI GARANTAT. Trebuie doar sa deschida o firma intr-un apartament aiurea, angajeaza o secretara si totul merge de la sine si comenzile si vanzarea, si platile… Ce-ti mai trebuie angajati de top sau marketeri, sau etc

    2. Din cauza problemelor de la punctul 1, in Romania se munceste putin si prost. In mod evident ca nu este nevoie nici de invatamant bun si de specialitate, pentru ca nu este nevoie de specialisti.
    Mai mult, majoritatea patronilor sunt niste tractoristi comunisti reesapati care se comporta ca niste vatafi pe mosie si sunt prosti de bubuie. Crezi ca dau doi bani pe specializarea sau diploma ta? La ei afacerile merg din inertie si noroc, sau “au bulan”, si dau faliment din motive necunoscute si/sau ghinion.
    De ce ai vrea sa lucrezi pentru ei?

    Daca te-ai specializat in marketing in Romania… ce sa zic… GHINION!
    Daca vrei sa duci o viata normala, intr-o tara normala, cu o economie si o societate normala, atunci va trebui sa pleci intr-o tara normala, ca UK. Acolo iti vei gasi si un loc de munca (relativ) bine platit ca angajat, dar si clienti ca om de afaceri sau liber intreprinzator.
    In Romania nu este cazul, iar pe viitor va fi mai rau. Nu trebuie sa ne miram ca se munceste putin si prost, iar cei care muncesc mult si bine sunt o minoritate sau pleaca afara.

    In urma cu ceva timp am citit cartea lui Chris Guillebeau: “Startup de 100$”. In carte se prezinta 50 de cazuri de oameni care au devenit antreprenori pur si simplu monetizand aptitudinile lor. Mi-a atras atentia cazul unei dudui din Londra care a pornit o firma de marketing cu un nume tare tampit si cretin si care declara ca are o cifra de afaceri anuala de jumatate de milion de lire sterline.
    Asta inseamna o economie functionala!
    De ce? Simplu! In tarile dezvoltate din vest exista SUPRAPRODUCTIE de orice, si drept urmare oamenii investesc multi bani in prezentare, branding, promovare si vanzare, pentru ca altfel stau cu marfa pe stoc. Asa se explica si cererea imensa pentru marketeri (154.000) si pentru manageri de vanzari (435,000). Nu vinzi? Atunci mori!

    Asta de la “IttyBiz” (itsy bitsy spider???) face juma de milion pe an din marketing, in schimb astea din Romania se fac coafeze si manichiuriste, vanzatoare la hypermarket si cand se satura de saracie, se fac curve:
    http://ittybiz.com/welcome-to-ittybiz/

    Startup de 100$
    http://www.elefant.ro/carti/business-economie/finante-investitii/startup-de-iii-207256.html

    Apropo, tot apar din cand in cand articole care exemplifica cum corporatii mari pe afara investesc sume colosale in marketing. Daca citesti comentariile la articolele respective te iei cu mainile de cap de cretinataile care le debiteaza infantilii aia pe acolo. Numai chestii de genul “aaawwwww… pai in loc sa investeasca in “locuri de munca” investesc in marketing?” Ghici de la ce departamente s-au taiat bugetele, s-au concediat specialistii sau chiar s-au inchis cu totul cand a inceput criza economica din 2008 pe la firmele medii si mari din Romania? Ghici ce au facut aia de afara?

    Viata e frumoasa!
    …dar nu in Romania.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.