3 motive pentru crash-ul Bitcoin

Bitcoin a cazut in ultimele zile (si mai ales in ultimele 24 de ore) de la maximul de la peste 7879$ la aproape 6420$. Iata cateva speculatii cu privire la motivele posibile ale crash-ului (care probabil va continua pana in jur de 5000 dupa parerea mea). Similar cu Bitcoin si celelalte cripto-monede au avut evolutii in aceeasi directie, dintre care as dori sa mentionez doar Etherium care a picat vineri peste 5% si caderea continua. As dori sa mentionez ca cripto-monedele sunt tranzactionate permanent si de obicei in weekend au loc miscari extrem de bruste si schimbari de trenduri.

Posibila interzicere a ICO-urilor in Germana

Nu este inca implementata, dar pentru prima data reglementatorii germani au declarat ceva cu privire la ICO-urile de monede virtuale: “sunt extrem de speculative” si presupun “un mare risc”.

Desi este inca departe de o paralela cu situatia din China, Germania este totusi Germania si interzicerea IPO-urilor ar fi o lovitura extrem de dura pentru Bitcoin. Reamintesc ca dupa interzicerea din China, desi existau unele cifre cum ca China ar fi “responsabila” pentru 10% din volumul tranzactiilor, BTC a avut o revenire spectaculoasa, crescand mai ca Fat-Frumos dupa principiul un sut un fund, 10 pasi inainte.

Nu putem totusi sa ne abtinem si sa nu estimam ca daca Bitcoin va rezista unei interziceri in Germania, chiar daca doar a IPO-urilor, probabil cei care mai aveau semne de intrebare cu privire la viabilitatea acestei monede si le vor fi spulberat in acest scenariu.

Anularea hard-forkului Segwit2x

Pentru a explica cat de cat ce vroia sa faca Segwit2x, as face o paralela cu denominarea: o mica optimizare, menita sa simplifice folosirea banilor. Segwit2x propunea unele optimizari ale protocolului care ar fi permis o mai buna folosire a Bitcoinului in viata de zi cu zi. Schimbarea a fost insa anulata deoarece majoritatea minerilor (care fiecare lucreaza in tandem cu unul sau mai multe exchange-uri + departamente de marketing as zice eu) nu au fost de acord. Sunt multe de zis pro si contra, dar desi anularea s-a facut joi, accentuarea caderii a fost mai degraba vineri in partea a doua a zilei. Eu sunt de parerea ca e bine ca se evita splituri si schimbari care altereaza increderea in moneda, desi franeaza progresul. Volatilitatea este insa pretul de platit pentru copilul minune al revolutiei impotriva dictaturii bancilor centrale.

Acum daca Segwit2x nu a fost acceptat, exista specualtia ca motivul crashului ar fi migrarea adeptilor minoritari ai acestuia catre Bitcoin Cash (un fork mai vechi – vechi in timeframe-ul in care se misca Bitcoinul). Probabil acesta este principalul motiv, avand argumentul cresterii Bitcoin Cashului in tandem cu caderea Bitcoinului. Marea dilema este cat de ampla va fi migrarea?

Realizarea profiturilor

Reaminteam in articolele trecute despre Bitcoin (daca nu ma insel ultimul cu ocazia ban-ului din China si a declaratiilor Demon-ului) ca marile banci nu prea par inca tentate de BTC fiind prea mic deocamdata pentru a intra si ele la marcat profituri, in prezent folosindu-si “pescadoarele” in oceane cu bancuri de pesti mult mai mari (ma refer la toata masinaria de scos bani pe banda rulanta de la boti automati, arbitraj si manipulari mass-media pana la fraude si tzepe trase clientilor).

Cu toate acestea, nu doar bancile au bani multi, ci sunt indeajuns de multi miliardari nebuni care sa testeze marea cu degetul. As aminti aici pe John McAfee care desi nu este miliardar (are doar vreo 4 milioane avere) a investit masiv in Bitcoin si are si el o mina. Pe langa mina, probabil si-a pompat mare parte din avere in Bitcoin pentru ca altfel nu ar face atat de mult marketing aparand la orice podcast si orice conferinta si promovand Bitcoinul.

Fluctuatiile mari ale Bitcoinului ii tenteaza pe multi si posibilitatea unor profituri imense intr-o perioada scurta atrage multi pesti chiar mari. Bitcoin avea sub 3500 pe la jumatatea lui Septembrie. Cand a atins 7000 era logic ca oricat de adepti si increzatori ar fi fost cumparatorii ulteriori acestui nivel in viitorul Bitcoinului, la atingerea cifrei de 7000 sa marcheze profiturile si sa astepte urmatorul val de crestere.

In concluzie, foarte posibil ca Bitcoin sa fii atras jucatori mari cu apetit de risc si instrumente sofisticate care sa plimbe in sus si in jos cursul si sa incerce sa profite prin unelte mai performante de trading. Asa cum pe toate pietele si instrumentele robotraderii pot scoate profit garantat si nu doar din arbitraj, Bitcoin fiind o specie noua, cu particularitati aparte, cu componenta de mining care ofera o noua dimensiune posibilor speculatori, nu ar fi exclus ca volatilitatea excesiva sa fie noul normal. Ceea ce nu e bine pentru viitorul Bitcoinului ca moneda, dar asta e alta discutie.

 

One comment

  • Segwit2x ar fi dus la o centralizare si mai mare a bitcoin-ului. Prin marirea block-ului la 8mb, crestea foarte mult si costul hardware-ului necesar gazduirii unui nod, ceea ce ar fi dus la concentrarea acestuia in mainile celor foarte bogati (ex minerii chinezi). Mai e si reteaua de sateliti deployata in proportie de 66%, configurata pt blocksize de 1mb. Echipa Core si cea mai mare parte a comunitatii s-au opus de la bun inceput acestui fork, vazut ca un atac asupra bitcoin. Optimizarea ar fi fost oricum una pe termen scurt-mediu, deoarece la un moment dat s-ar fi in acelasi punct in care ne aflam acum, ceea ar fi cerut o noua crestere a marimii block-ului. Exista alte metode de a ajuta scalabilitatea bitcoin si a imbunatati viteza de tranzactionare – segwit 1, lightning network etc. Iar caderea pana la 5000 fusese oricum anticipata de majoritatea analistilor seriosi. Cresterea rapida a fost total nesustenabila, bazandu-se in primul rand pe ideea raspandita printre investitori ca Segwit2x ar fi adus, precum bitcoin cash si bitcoin gold, bani moca prin lansarea unei noi monede, dar mai ales prin anuntul facut de Chicago Mercantile Exchange ca pana la finalul anului vor avea produse bazate pe bitcoin. Politica din spatele acestor miscari este foarte mizera, aratand cat este de centralizat de fapt crypto-currency-ul (cativa indivizi cu cantitati enorme de bitcoin in portofel pot manipula pretul oricand), in ciuda viselor de decentralizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.