Piața liberă în domeniul bancar: și de ce testele de competență sunt hilare

Inca nu mi-am revenit dupa socul stirei cu testele de competenta, mai ales dupa ce am dat peste un articol in care sunt si cateva declaratii ale geniului care a venit cu ideea.

„Să vă spun cum a luat naştere acest test. Eu, mai în glumă, mai în serios, acum vreo patru ani, la o conferinţă de educaţie financiară, am lansat această idee «de ce nu ar face băncile, aşa cum se dă certificatul de conducere auto, cum iei carnetul auto, de ce nu ar face băncile un test pentru clienţii care vor să ia credite». Atunci ideea a stârnit multă ironie, (…) dar ne-am decis anul trecut să trecem de la vorbe la fapte.

Legea de baza a unei piete libere este cererea si oferta. Intr-o piata libera ideala, cand creste cererea, scade oferta. Doar daca oferta nu e nelimitata, cum se intampla la noi. Adica la noi BNR tipareste bani si tine dobanzile apropiate de zero si apoi striga cu surle si trambite ca s-a cam incins din nou motorul creditarii si am luat viteza cam mare.

Nu exista teorie economica care sa spuna care este gradul de entropie acumulat intr-un sistem economic. Complexitatea societatii umane este atat de mare si interconexiunile intre economie, finante, politica, geopolitica, demografie, tehnologie etc sunt atat de complexe incat pur si simplu nici mama lui de guvernator nu are habar daca acum in Romania, creditarea este incinsa sau nu.

Speriat de potentiala pierdere a popularitatii in urma anuntarii acestui test care cu siguranta nu a produs o reactie prea favorabila in randul romanilor iubitori de teste si examene scolare, Isarescu a contra-atacat rapid cu o mica rafala de propaganda:

Isărescu susţine că BNR nu vrea să descurajeze creditarea: „Vrem să încurajăm creditarea. Dar ne interesează o creditare sănătoasă, echilibrată pe componente, sustenabilă“ (Sursa: ZF)

Ce este aceea „creditare sanatoasa”? Ce este aceea „creditare sustenabila”? Niste cuvinte frumoase, sloganuri si versuri din vesnica poezie de calmare a speriatilor. Creditarea este sustenabila cata vreme exista banci care sa dea credite, adica cata vreme merge tiparnita. Cata vreme poate merge tiparnita este alta discutie. Cata vreme poate merge tiparnita la noi fara ca cursul sa explodeze, de asemenea, este o alta chestiune.

La declaratia de mai sus, insa eu l-as intreba pe Isarescu: dar crestere masei monetare in ultimii zece ani este sustenabila? Are vreo legatura cu vreun indicator al economiei? Daca tot vorbim de sanatate!

Nu ma intelegeti gresit, nu sunt adeptul creditarii si nici nu cred ca in Romania creditarea poate avea rol de dezvoltare, cata vreme realitatea este ca Romania este o pipernita de forta de muca harnica si ieftina pentru UE si de aceea este mentinuta pe linia de plutire prin mentinerea unor linii de creditare atat ale statului cat si ale bancilor din Romania fara de care noi ne-am afla unde am fost inainte de integrarea in UE. Altfel zis, euroenii ne trimit bani indeajuns cat sa mai ramana niste prosti pe-aici care sa se inmulteasca si care sa le trimita peste 20 de ani forte proaspete.

Vina pe care o are Isarescu & BNR este aceea ca ei fac (si sunt) pe niste dumnezei care decid cand si cine poate sa ia credit, la ce dobanzi si la ce curs. Bineinteles, economia si politica au si ele o oarecare influenta. Dar Isarescu decide in esenta cat de mult este deschisa conducta banilor sau cand incepe sa se stranga si cat de repede. Bine, cat de repede uneori nu prea decide el, caci el este doar nenea Dorel de la centrala care controleaza conductele care dau caldura in cartier, la centrala insa caldura vine de la Termocentrala si de-acolo se decide cand se opreste apa calda sau la ce temperatura vine apa, sau la ce pret.

De asemenea, teatrul jucat si ipocrizia cu „sanatatea” si „durabilitatea” sistemului bancar sunt hilare si nu denota decat incompetenta, stagnarea milenara, lipsa de curaj si incapacitatea de a putea face ceva pentru schimbarea status-quo-ului. O banca centrala sanatoasa ajuta economia (regleaza masa monetara si cursul in functie de balanta externa), controleaza bancile la sange si le invata minte sa nu dea credite aiurea (daca asta chiar e o problema) si mai ales nu macane in fiecare zi ca de vina este creditacul si nu bancile si nici BNR-ul pentru ca ei si-au facut temele.

Tot romanul saracul a ajuns sa fie aratat cu degetul si considerat ramas in urma. Ramasi in urma suntem pentru ca dormim si nu iesim in strada sa dam jos si cu comunistii si cu bnr-istii si sa cerem adoptarea dolarului sau macar a amaratului de euro care desi eram impotriva, incep sa cred ca orice ii va taia curentul de la imprimanta de bani a lui Isarescu este bun pentru tara.

Din pacate, nu doar ca nu vom fi primiti in clubul select prea curand, dar dupa ce iese la pensie Isarescu mi-e teama ca Georgescu va descoperi imprimanta cu laser care va tipari si mai multe miliarde de lei pe minut decat cea actuala care este una matriceala, pe care Isarescu a invatat s-o foloseasca in tineretile lui si nu se desparte de ea pana la moarte, ca tare multi bani a tiparit el cu ea. Ma refer aici, bineinteles la pseudo-macroprudenta pe care Isarescu a dorit sa o proiecteze toata viata si care in mintea necunoscatorilor chiar a functionat. Realitatea este insa ca dupa integrarea in UE, prea mari tulburari nu aveau de ce sa fie, mai ales cand au inceput romanii sa iasa la munca si sa trimita bani inapoi pentru a compensa balanta de comert si mai ales dupa ce au inceput sa aiba loc descoperirile de resurse naturale care pot fi puse gaj pentru datoria externa a tarii. Caci sa nu credem ca leul nu a explodat din cauza ca il tine Isarescu, ci mai degraba din cauza ca anul trecut tovarasii au fost de acord sa exporte gaze si electricitate la unguri, chiar daca asta a marit pretul populatieI. Ori, astia sunt bani care intra si contribuie la exporturi si in loc sa consturim autostrazi si sa dezvoltam economie, vindem resurse si marim pensii.

Intre timp inflatia a ajuns la 5,4% si ne miram de unde: pai cum de unde daca se scumpesc curentul, gazele si combustibilii? Nu se mira nimeni, ci doar unii se fac ca se mira. Intrebarea se pune totusi, de ce sunt alertati BNR-istii si tot macane despre asta cu creditarea? Ce stiu ei si nu ne spun noua? Dobanda de referinta a fost marita la ultima sedinta si lucrurile ar trebui sa se calmeze deocamdata, nu? Cursul este sub control, a crescut mult mai cuminte decat ne asteptam avand in vedere inflatia si chiar sunt perspective sa scada spre toamna. ROBOR-ul nu a facut decat sa se ajusteze la noua dobanda de referinta. Bilanturile bancilor ating noi recorduri, bilantul BNR-ului se mentine, rezerva de valuta de asemenea este mare, in mica scadere, dar oricum cu mult peste ce era acum 2 ani.

Dupa cum stim BNR are acces la date statistice de la INS si sondaje de la companii. Daca motivul ingrijorarii nu ar fi o eventuala scadere a ritmului cresterii economice de anul acesta (lucru deja stiut insa cam de prin februarie) si daca motivul ingrijorarii nu ar fi dezastrul din finantele publice (deficitul guvernamental, balanta externa, creditarea publica etc) – de asemenea cunoscut si oricum asteptat de ani de zile, singura noutate notabila ar fi cresterea cam cu 10% an la an a creditelor imobiliare si cu 6-7% a celor de consum.

Insa acest procent nu ar fi problema daca e sa ne gandim ca o mare parte a celor care lucreaza la stat au avut parte de cresteri de salariu extraordinare, prin urmare era logic ca o sa urmeze un puseu al creditarii pur si simplu din incadrarea la inca un credit de consum sau prin cresterea eligibilitatii la un credit imobiliar. Nenumarati tovarasei s-au aruncat anul acesta la apartamente si la masini noi. Dar salariile nu o sa fie micsorate, prin urmare de ce se teme Isarescu?

Aici poate ajungem la cuvantul magic pe care l-am criticat mai sus: sustenabilitate. Cata vreme sectorul public nu produce doar consuma si cata vreme politica economica dezastruoasa nu poate duce la o crestere reala a exporturilor sau a productiei si serviciilor care sa diminueze riscurile, exista un oarecare risc ca in curand sa avem nevoie de FMI. Dar de ce zic ca Isarescu este ipocrit? Isarescu este ipocrit pentru ca daca lasa cursul sa se ajusteze acolo unde il cere piata si nu se arunca cu rezerva valutara ca sa mentina acel faimos „coridor” de evolutie de la o zi la alta, piata ar fi reglat si cererea si mai ales oamenii ar fi invatat din viata de zi cu zi riscurile, si nu ar fi nevoiti acum sa toceasca manuale si carti de educatie financiara ca sa dea teste grila fictive cand se arunca la un credit, doar ca sa spuna Isarescu & co. ca ei si-au facut datoria si sa se spele pe maini. Nu, nu si-au facut datoria, ci din contra, prin mentinerea unui curs artificial si de asemenea a dobanzilor prea mici, au pus gaz pe foc!

This Post Has 23 Comments

  1. jiji duru

    Asa este, noi muncitorii, cat si patronii din Belgia suntem foarte prosti, caci platim taxe extrem de mari, zici tu. Insa, in afara de securitate sociala – care este excelenta, exista sistemul de sanatate care este exclusiv privat, si unde esti servit ca un client, si nu ca un pacient. Apoi, administratia publica, fara cuvinte… Pe scurt, aici legea se respecta, iar respectul pentru cetatean exista cu adevarat. Iar patronii de aici, trebuie sa fie foarte oropsiti platind taxe atat de mari, si salarii la fel de mari angajatilor, plus multe alte bonusuri si prime pe care legea ii obliga sa le plateasca. Apoi, fara a avea oblgatii legale, in fiecare an se negociaza cu sindicatele diverse avantaje (anul trecut s-a negociat 1 euro in plus la bonurile de masa, iar daca inainte aveam 100 pe luna, acum avem 120). Poate ca nu-i mult 20 pe luna, insa este un plus. Anul asta avem doua cafele pe zi. Aici sindicatele isi fac treaba cu adevarat. De fapt, aici fiecare isi face treaba cu adevarat, si tocmai de aceea patroni seriosi raman aici. Caci ei prefera sa plateasca taxe si salarii mari decat sa dea spagi si pomeni celor care sunt deja bogati. Si nu taxele ii opresc pe patroni sa vina in Romania, ci coruptia, infrastructura, si legile care nu se respecta! Asta inseamna adevarata securitate sociala, si nu „pomana” de care tu pomenesti. Si hai sa-ti dau un caz concret. De o luna s-a angajat la noi o fata. Casatorita, un copil de 3 ani. Nu lucrau nicicare dintre ei, ajutor social aproape 1800 (900 daca esti singur, 600 de persoana daca esti familie, vezi link-ul de mai sus). Acum, odata ce ea lucreaza nu mai primesc ajutor social, insa castiga cu doar 200 de euro in plus. Dar femeia munceste, fiindca stie ca atunci cand sotul ei va avea de munca, venitul lor va fi de 4000 de euro, si nu doar 1800 cat ofera ajutorul social. 2200 diferenta. Sunt bani, nu? Asta ca sa intelegi ca oamenii aici chiar daca ajutorul social e mare, ei prefera sa munceasca. Iar ajutorul social este pentru cei care au intr-adevar nevoie. Eu nu ii numesc pomangii, ci nefericiti, sau ghinionisti. Caci se intampla ca vreo uzina sa se inchida. Sau sa nu gasesti de munca aproape de casa. Cat despre industria de aici… Doar in oraselul meu (aproape sat) exista patru multinationale. Nu mai amintesc fabricile mai mici. La periferia capitalei este o suprafata inca o data cat aceasta cu fabrici. Iar lumea e multumita aici, deoarece platesti taxe mari, insa beneficiezi de ele cu adevarat. Asta incerc sa-ti explic, insa tu esti prea in lumea ta ca sa poti intelege, ca nu taxarea excesiva este problema, in momentul in care taxele sunt intrebuintate in mod corect. Cel putin aparent, cat sa tina lumea multumita. Caci da, lumea este multumita, si deloc stresata, vezi asta zi de zi, chiar in trafic, cand opresti masina pe sens unic sa schimbi doua vorbe cu un prieten, si nimeni nu te claxoneaza, asteapta rabdatori. Nu tine de civilizatie asta, zic eu, ci de calm, rabdare si respect pentru altii. Nu este nici pe departe perfect totusi, se poate si mai bine. In legatura cu datoriile externe, sunt perfect de acord cu tine, sunt excesive. Insa tu nu esti o persoana de dialog; cine nu are aceleasi opinii cu tine este aruncat in noroi. Te crezi prea destept; nu iti neg inteligenta, insa nu esti cel mai destept, si nu ai intotdeauna dreptate. Citind articolul link-ului postat de mine mai sus, te-am regasit pe tine in totalitate. Fara ofensa. Insa reactionezi exact cum spunea Plesu. Un om cu adevarat inteligent asculta si parerea altuia, chiar daca nu are scoala. Sau se poate cobori la nivelul oricui. Ceea ce este imposibil pentru tine. Cand nu ai argumente, jignesti; asta mi se pare foarte mediocru. Da, sunt arogant si eu, insa asta este din frustrare, pentru ca nu suport sa vad Romania asa cum este ea astazi. Iar nefericitii aia care pleaca prin Italia sau Spania sau pe oriunde, nu iti mai bate joc de ei – caci n-ai dreptul, prapaditule; caci ei au foarte mult curaj pentru a face asta, si se sacrifica enorm. Vorbesti de prieteni afaceristi si de cercurile inalte prin care te invarti. Probabil. Insa postarile tale denota o frustrare si o angoasa foarte mare care te macina; nu trebuie sa fii psiholog ca sa intelegi asta. Si nu „cercurile” aduc fericirea. Ci o viata linistita, lipsita de griji, indiferent de studii sau de nivel intelectual sau material. Sunt utopist, e adevarat. Am dreptul sa visez si sa sper. Sunt si optimist dealtfel. Sunt socialist sau comunist – sau oricum i-ar spune, doar din empatie, pentru ca iubesc oamenii si nu imi place sa vad oameni saraci si nefericiti. Nu era nevoie sa citezi, adminul citeste comentariile inainte de a le aproba. Si nu m-a „aparat”. Omul spune ce gandeste, cred eu. Iti doresc o viata frumoasa, caci presupun ca esti tanar. Si nici prost nu esti.

    1. admin

      Silviu, nu esti deloc prost daca te-ai dus in Canada, un stat socialist paria care traieste pe speta americanilor fara de care acum Canada ar fi parte din Rusia; prosti sunt romanii care stau in tara si nu au plecat inca si mentin prin taxele lor statul socialist roman si tovarasii de la putere

    2. JE

      @admin
      Iti pierzi timpul aiurea incercand sa consolezi si sa iti ceri scuze fata de un prost ratat si arogant. Nu mai fa treaba asta ca nu ai de ce. Prostul asta cu mine se cearta si cu mine are ceva nu cu tine. Politetea functioneaza la oameni dotati cu constiinta nu cu animale irationale care se comporta instinctiv si emotional. Sa incerci sa linistesti si multumesti un prost din cauza mea este lipsit de sens.

      Eu imi mentin parerea mea fata de el:
      – un comunist/socialist sarac, milog si ratat ofensat de faptul ca unii oameni nu vor sa fie sclavi si sa plateasca taxe ca iobagii, care traiesc intr-o groapa de gunoi falita
      – un prost arogant si agresiv ofensat ca unii oameni isi deschid firme unde vor ei si reusesc sa o duca de la bine in sus, mai ales ca acei oameni nu vor absolut nimic de la stat sau de la altcineva
      Punct.

      _
      Nu e in Canada, dar tot intr-o groapa de gunoi socialista si falita este. Acolo le place ratatilor. Acolo toti ratatii si muritorii de foame se duc la plocoane si pomeni. Acolo se strang ratatii ca mustele pe rahat. Acolo toti imbecilii isi rateaza viata neintelegand ca statul mai intai le ia sin buzunar si dupa ce isi opreste o parte consistenta pentu el, le mai da si lor cate ceva inapoi. Pune un idiot din asta sa-si calculeze cate taxe a platait pe parcuesul anilor de munca si sa le transfome in apartamente. Nu-l mai punem sa calculeze si chiriile incasate/pierdute, ca il bagam in ceata.

      Groapa de gunoi socialisto-sclavagista si 100% falita in care se afla mamaligarul asta milog, fomist si ratat, care are impresia ca este „dur” se numeste BELGIA! o Spune cu gurita lui intr-un comentariu arogant si țâfnos adresat mie.

      Ete colea șa:
      – „Caci rolul Statului nu este sa dea pomeni. Spune-le astea la BELJIENI, si poate chiar vii aici sa protestezi contra AJUTORULUI SOCIAL CARE ESTE RIDICOL DE MARE. Da de unde au astia bani, mah, de dat mila? De unde mah? Bitch! De la mine, caci platesc taxe! Iar BELGIA este SINGURA TARA UNDE ESTI TAXAT DE DOUA ORI PE VENIT. Da, ai citit bine. Imi trage o data din salariu, iar a doua oara (anual) imi cumuleaza din nou venitul pe an, si mai platesc odata. Anul asta tre sa dau pt. anul trecu vreo 1400. Dar asta e, MACAR AM SECURITATE SOCIALA! EU NU MA PLANG, ASA CA TINE… Si orice s-ar intampla, nu voi sta la mila familiei sau a vecinilor… VOI STA LA MILA STATULUI, caci lui i-am platit taxe, nu familiei sau vecinilor! Dar logica ta de ne-milog si de ne-prost ridica in slavi guvernantii.”

      – „Insa TREBUIE SA SCADEM TAXELE LA PATRONI. ASTA E IMPORTANT LA TINE. VEZI-TI DE MIZERIA TA, si nu te mai ocupa de altii. Si nici nu stiu ce caut aici, caci oricum romania nu ma mai priveste. DE VREO 20 DE ANI.”

      – „Daca imi lasi o adresa de email am sa-ti trimit doar o factura. Am avut o mica interventie chirurgicala in iarna. Si, in total, am platit vreo 100 de euro. Mama lor de pomagii, nu-i asa? LASA SA FIU EU “MILOG, PROST SI POMAGIU” IN BELGIA. Fii tu harnic si destept in Romania. Sa traiesti bine!”

      Daca asta nu este un milog agresiv si arogant eu nu stiu ce sa mai zic. Un milog si un ratat care traieste in Belgia la milogeala si se rățoieste le mine si ma cearta pentru ca am avut nesimtirea sa spun:
      – in primul comentariu asta: „Pana ajunge imbecilul de Georgescu “Tatal Nostru” si plavaleste colapsul socialisto-bolsevic peste Romania…”

      – in al doilea comentariu asta: „Tovarase, rolul statului in societate nu este sa-ti dea tie lucruri gratis si nici sa te aseje pe genunchi, sa te mangaie parinteste pe cap si sa aibe grija de tine toata viata ta. Iar despre taxe… baniesc ca inca nu ti-a trecut prin cap ca acestea ar putea fi reduse legal. Daca-i spui unui “roman verde” sa-si deschida o firma si sa plateasca impozit pe venit 3% si nu 50% cat plateste ca angajat, zice ca-l injuri de ma-sa si ii vrei raul.”

      – in al doilea comentariu asta: „Sa platesti taxe colosale + tva si sa beneficiezi de servicii execrabile gen scoala, medicina, militia, etc est prostie crunta. Pana la urma taxele astea nu sunt pentru servicii, ci pentru prostie.”

      – in al doilea comentariu asta: „Romanii tot saraci, milogi si prosti sunt oriunde ar fi. Asta este starea lor naturala si asa sunt de secole: slugi in patru labe. Demnitate si respnsanilitate personala? Bitch Please! Sa vina un “Tatuc” ceva si SA NE DEA! Orice si gratis… unde am dat linckurile cu ratatii din Italia care pleaca la pomangeala socialista in Suedia (alta groapa de gunoi marxista si falita)”

      – dupa care imbecilul a dezlantuit APOCALIPSA!

      _
      Atatea comentarii si atata scandal din caza unui prost si a unui ratat socialist/comunist care este deranjat de faptul ca unii oameni isi asuma responsabilitati si nu vor nimic de la stat, ca unii oameni considera ca TAXELE SUNT JAF pe care il fac diverse institurii pentru a obtine prin nemunca diverse beneficii pentru ei. Vezi politicienii, bugetarii si diversi paraziti sociali cun sunt toti negrii si tiganii astia de care se umple toata Europa de Vest. Sa muncesti o viata intreaga si sa te alegi doar cu „securitate sociala” de la un stat falit care te jumuleste prin taxe colosale, este o prostie fara margini.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_Belgium

      Eu unul mi-as pune latul de gat daca din munca mea ar trai astia, dar prostul este mandru de treaba asta:
      – Introducing Europe’s Frightening New Tax Directive
      „But as I researched a bit more, I learned that Belgium’s royal family is lavishly paid, particularly for a small country of just 11 million people. King Philippe of Belgium receives more than 10 million euros per year. His father, the ‘retired’ king receives a pension of nearly 1 million euros annually. Princess Astrid, the King’s sister, receives about 300,000 euros per year, in addition to usage rights of the royal properties. In order to pay for this largesse, Belgium suffers some of the highest tax rates in the world, as high as 50% if you earn even a modest income. In addition there’s 13% employee contributions to Social Security (plus employer contributions of 35%), and a Value-Added Tax of 21%. Businesses in Belgium are subject to a 30% corporate tax rate, a 3% ‘crisis surcharge’, and my personal favorite, a 5% ‘fairness tax’. In total the Belgian government’s tax revenue eats up about 45% of GDP, which means that THE GOVERNMENT TAKES ALMOST HALF OF ALL ECONOMIC OUTPUT.”
      https://www.zerohedge.com/news/2016-06-06/introducing-europes-frightening-new-tax-directive

      Sa nu mai vorbim de parazitii astia cacanii cu IQ de maimuta:
      https://bit.ly/2zeOQ5j

      https://www.youtube.com/watch?v=kje0vRszhGk

  2. jiji duru

    Educatule! Pai tocmai, aici e inima capitalismului: indatorarea. Iata ca ti-ai tras-o singur, explicand cat de indatorata este Belgia. Iar USA este si mai indatorata. Pai nu aici vreti voi sa ajungeti, adica la nivelul lor? Caci voi nu vreti sa fiti ca rusii, care au datorii infime raportat la majoritatea tarilor vestice. Dar voi sunteti capitalisti, v-ati dat petrolul gratis, rusii sunt ticalosi, caci nu vor sa-l dea, mama lor de rusi! Apoi, nu uita ca Romania avea zero datorii externe, datorita comunismului pe care il blamati cu atata sete. Iar acum, datoria tarii creste an de an, insa, ce-i mai amuzant este faptul ca nimic nu se imbunatateste, doar conturile catorva privilegiati (1%). Macar vesticii le mai dau si la saraci… Iar asta pentru ca in vest inca mai exista respectul pentru cetatean, ceea ce voua, hintelijentilor, va lipseste cu desavarsire. Nu stiu de unde esti, si nici nu este relevant, cred eu. Iti spun doar un singur lucru: pentru 300 de euro pe luna nici nu m-as trezi dimineata. Eu nu ma scarific pentru nimeni, si mai ales pentru cei bogati. N-ai decat s-o faci, asta daca nu cumva chiar faci parte din acea clasa sociala, care astfel ar explica totul. Eu stiu doar un singur lucru, care este foarte evident: imperiul se destrama, si cu siguranta vom avea o mare schimbare in urmatorii ani. Caci cei 1% au renuntat la vest, s-au mutat in China si Rusia. Ei se ridica, noi cadem, asta este evident daca deschizi putin ochii. Iar voi, care luptati pentru idealurile vestice, ati venit prea tarziu. Mult prea tarziu. Si nu imi explica despre LEGI, caci ele sunt NULE. Priveste Libia, Iugoslavia, Irak, Siria. Ce legi respectati voi acolo? Bombardati si dati lovituri de stat fara scrupule, schimbati regimuri dupa voia voastra, fara sa dati doi lei pe legea internationala. Ce legi, dom’le? Hai sictir… Guantanamo? Unde sunt drepturile omului? Ce face tribunalaul de la Haga, doarme? Si daca sunt si utopist, ai vreo problema cu asta? Se pare ca ai probleme cu multe ideologii, si nu o accepti decat pe a matale. Asta miroase cam… comunista, nu crezi?

    1. JE

      Cu toata ca te-ai bagat intr-o discutie care nu te privea si care nu ti se adresa tie, inca o data dovedesti ca esti incapabil sa intelegi niste texte simple. Se intampla acest lucru pentru ca tu faci parte din categoria…
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Analfabetism_func%C8%9Bional

      Cand te-am facut „needucat”, incercam doar sa gasesc o formula politicoasa de adresare. Nu ma intelege gresit ca la cat de mult bati campii, in mod clar esti needucat. Dar hai sa-ti spun acum ceea ce ar fi trebuit sa-ti spun de la inceput: Amice… tu esti prost de mic. Acum cand esti adult, nu te mai joci. Ai experienta nu gluma!

  3. jiji duru

    „Romanii tot saraci, milogi si prosti sunt oriunde ar fi.” Se pare ca ai multe angoase. Nu, nu sunt sarac, spre frustrarea ta, pentru ca muncesc. Cei care sunt pe ajutor social sunt considerati saraci. Si totusi, ajutorul or social este de aprox. 3 ori mai mare decat salariul unui roman obisnuit (900 de euro era anul trecut) Caci rolul Statului nu este sa dea pomeni. Spune-le astea la beljieni, si poate chiar vii aici sa protestezi contra ajutorului social care este ridicol de mare. Da de unde au astia bani, mah, de dat mila? De unde mah? Bitch! De la mine, caci platesc taxe! Iar Belgia este singura tara unde esti taxat de doua ori pe venit. Da, ai citit bine. Imi trage o data din salariu, iar a doua oara (anual) imi cumuleaza din nou venitul pe an, si mai platesc odata. Anul asta tre sa dau pt. anul trecu vreo 1400. Dar asta e, macar am securitate sociala! Eu nu ma plang, asa ca tine… Si orice s-ar intampla, nu voi sta la mila familiei sau a vecinilor… Voi sta la mila Statului, caci lui i-am platit taxe, nu familiei sau vecinilor! Dar logica ta de ne-milog si de ne-prost ridica in slavi guvernantii. Caci ei ii vor pe toti, asa ca tine. Spalati bine la cerebel. Rolul statului este sa ia, nu sa dea. Am inteles. Esti bun platitor de taxe, asa te vrea statul. si nu ceri nimic in schimb, si mai bine! Esti cetatean model, n-am nimic de spus. Ai putea incepe sa-i bagi la gazare pe handicapati, ca si Hitler, caci oricum nu merita mila statului. Si cei mai batrani si fara familie, care intampina greutati sa-si gaseasca un job. Insa trebuie sa scadem taxele la patroni. Asta e important la tine. Vezi-ti de mizeria ta, si nu te mai ocupa de altii. Si nici nu stiu ce caut aici, caci oricum romania nu ma mai priveste. De vreo 20 de ani. Si problema acolo nu sunt aceia mai fara scoala si cu minte mai putin, caci ei sunt buni muncitori si oameni la locul lor. Problema sunt cei scoliti, ca tine, care ar putea schimba ceva, insa se uita prea mult la pro teve. Iar gandirea lor este antenizata. Dragul meu, ai trimis multe lincuri, apreciez documentatia si efortul. Daca imi lasi o adresa de email am sa-ti trimit doar o factura. Am avut o mica interventie chirurgicala in iarna. Si, in total, am platit vreo 100 de euro. Mama lor de pomagii, nu-i asa? Lasa sa fiu eu „milog, prost si pomagiu” in Belgia. Fii tu harnic si destept in Romania. Sa traiesti bine!

    1. JE

      Exact ce spuneam mai sus: “Romanii tot saraci, milogi si prosti sunt oriunde ar fi.”
      Multumesc ca ai adeverit acest lucru.

      Cat despre mine… pe langa faptul ca nu ma cunosti de loc, nu sti unde traiesc, ce situatie matreiala am, ce pregatire/specializare profesionala am, cu ce ma ocup, cat castig, cum castig, etc. se pare ca ai mari dificultati de a intelege un text simplu.
      Amice, tu ii vorbeti despre salarii, taxe, si pomeni de la stat unuia care iti vorbeste de reduceri de taxe, de opitimizare fiscala si despre desfasurat activitati economice pe firme on-shore si off-shore create special pentru a putea face aceste lucruri, adica pentru a plati taxe cat mai putine sau chiar ZERO in mod 100% legal?
      Bravo Patratel! Oare ce te face pe tine sa crezi ca noi doi ne frecam coatele unul de altul cand incercam sa compostam biletele de autobuz, sa impingem tava la cantina in pauza de masa, sau sa ne povestim viata unul altuia stand ca milogii pe holurile spitaleor de stat de oriunde or fi ele?

      Apropo… ma indoiesc de faptul ca un sarac, milog si needucat ca tine are suficienta inteligenta si mai ales, discernamant, pentru a putea intelege realitatea si mai ales consecintele a ceea ce pentru unii oameni este foate clar din linkul si din articolul de mai jos.
      link:
      https://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/belgium

      articol:
      – Introducing Europe’s Frightening New Tax Directive
      https://www.zerohedge.com/news/2016-06-06/introducing-europes-frightening-new-tax-directive

      PS. „Rolul statului este sa ia, nu sa dea. Am inteles.”
      Habar nu ai pe ce lume traiesti. Dai dovada de o lipsa de educatie si o lipsa de inteligenta crunta. Te pui intr-o situatie dificila si hilara de unul singur. Mai folosesti si un ton foarte arogant si agresiv pe deasupra. Abtine-te sa mai postezi asemenea debilitati. Sau mai bine nu mai posta deloc. Nu are nevoie nimeni de elucubratiile unui utopist marxist care nu intelege o iota din lumea in care traieste.
      Nu ma intelgene gresit, dar ne e ca si cand ai fi citit o carțulie banala numita „Constitutie” si ai fi inteles ceva din ea. Chestiuni mai complicate ca cele de mai jos, in mod sigur nu ai suficienta inteligenta sa le intelegi:

      – The Law – Claude Frédéric Bastiat
      https://mises.org/library/law

      – Economics in One Lesson – Henry Hazlitt
      https://mises.org/library/economics-one-lesson

      – The Road to Serfdom – Friedrich A. Hayek
      https://mises.org/library/road-serfdom-0

      – Economic Calculation in the Socialist Commonwealth – Ludwig von Mises
      https://mises.org/library/economic-calculation-socialist-commonwealth

      – Bureaucracy – Ludwig von Mises
      https://mises.org/library/bureaucracy

      – Economic Policy: Thoughts for Today and Tomorrow –
      https://mises.org/library/economic-policy-thoughts-today-and-tomorrow

      – Marxism Unmasked: From Delusion to Destruction –
      https://mises.org/library/marxism-unmasked-delusion-destruction

      – Egalitarianism as a Revolt Against Nature, and Other Essays – Murray N. Rothbard
      https://mises.org/library/egalitarianism-revolt-against-nature-and-other-essays

      – The Ethics of Liberty – Murray N. Rothbard
      https://mises.org/library/ethics-liberty

      – For a New Liberty: The Libertarian Manifesto – Murray N. Rothbard
      https://mises.org/library/new-liberty-libertarian-manifesto

      Problema nu sunt oamenii ca mine, ci oamenii ca tine. De cand e lumea si pamantul, nu a existat niciunde o natiune/tara/civilizatie creata de saraci, milogi si needucati. Din contra, acesti oameni sunt cei care au dstrus natiunile. Asta este performanta voastra de ratati sinistrii:
      https://www.youtube.com/watch?v=1mtx-dRNGac

    1. JE

      In ziua de astazi informatia a ajuns un „produs” disponibil absolut oricui. Trenuie doar sa te intereseze si sa te apuci de citi/informat/educat. Este chiar atat de simplu si de accesibil oricui.

      Una dintre cele mai bune carti despre educatie financiara si datorii, (chiar daca a fost scrisa inainte de criza din 2008) ramane asta:
      – Datorii Profitabile, Datorii Neprofitabile. Află metodele pentru a-ți salva viața financiară
      https://www.amaltea.ro/datorii-profitabile-datorii-neprofitabile
      https://cdn4.libris.ro/userdocspdf/433/Datorii%20profitabile%20-%20datorii%20neprofitabile.pdf

      De la Kiyosaki, cea mai buna carte pe acest subiect, mi se pare asta:
      – Avantajul inechitabil. Puterea educației financiare
      https://www.curteaveche.ro/colectii/seria-kiyosaki/avantajul-inechitabil.html
      http://www.curteaveche.ro/imagini/pdf/Avantajul_inechitabil_5p.pdf

      si „versiunea actualizata”:
      – Ce este educația financiară… de fapt? De ce bogații devin și mai bogați
      https://www.curteaveche.ro/colectii/seria-kiyosaki/ce-este-educatia-financiara-de-fapt.html

      Sa nu mai vorbim despre faptul ca in ultima perioada si romanii au inceput sa publice lururi foarte interesante, ca de ex cartea asta:
      – O pereche de pantofi: Finanţele şi contabilitatea afacerii
      https://www.publica.ro/tinca-celnicu-o-pereche-de-pantofi.html
      https://e.issuu.com/embed.html#1821299/39172092

      sau asta:
      – De ce eșuează companiile? 10 greșeli și 100 de soluții
      https://www.publica.ro/iancu-guda-de-ce-esueaza-companiile.html

      1. admin

        nu are recomanda carti de la Editura Amaltea sau Trei: sunt in general carti motivationale si calitatea e slaba; Publica e ok; dar exista youtube-ul!

        Kiyosaki de asemenea vorbeste foarte frumos, dar nicaieri nu spune cum sa alegi investitiile imobiliare si de asemenea, nu are cu ce sa acopere ce invata: grosul banilor lui sunt din vanzarea de carti si din conferinte, adica din macanit; nu neg ca poate chiar are ceva investitii imobiliare dar cand ai bani multi, iti poti permite si sa cumperi la gramada imobiliare chiar daca un procent din ele o sa iti iasa pe minus;

        de asemenea, nu as recomanda niciun autor roman, sunt pierdere de timp, macanit fara acoperire, chiar si la Ghenea; putini romani sunt cei care dau din casa sfaturi si experiente reale care pot ajuta pe un om de afaceri aflat la inceput de drum; unul dintre acesti cei putini este Dorin Boerescu de la 2performant (fost 2parale): https://www.youtube.com/watch?v=-I_c-gPtz1w

    2. JE

      1. Niciuna din cartile din linkurile de mai sus nu este de la editura Trei, sunt de la Amalteea, Curtea Veche si Publica.

      2. Cartea despre datorii de la Curtea Veche, este la fel de „motivationala” sau „manual financiar/fiscal” ca si cartile lui Kiyosaki. Diferenta este ca in cartea respectiva sunt tratate ceva mai multe subiecte decat in cartile lui Kiyosaki si sunt mai usor de intele. Daca ar fi fost citita la timp de lume, atunci nu ai mai fi avut atat de multi bizoni tipand ca i-au inselat bancile pentru ca a crescut cursul la euro, dolar si mai ales la francul elvetian. Sa nu mai pun la socoteala faptul ca are si un capitol dedicat alegerii partenerului de viata in vederea casatoriei. Practic vorbind, poate fi inteleasa de oricine.

      Cine vrea sa inteleaga mai mult despre ce sunt alea active, pasive, buget, balanta, profit, flux de numerar, sa mearga sa faca un curs banal de contabilitate primara, de tipul asta:
      „Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, care se ocupa cu “masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice”.”
      https://www.ateliereleilbah.ro/cursuri/curs-contabilitate/
      Case closed. Evident ca nu poti sa-i injuri de mama pe romani, oricum ei „stiu mai bine”.

      3. Kiyosaki si-a scos la inceput bani grei din scris si macaneala, apoi din diverse investitii. Tipul asta de a face bani se numeste in jargon „funny money” pentru ca sunt facuti putin cate putin, dar rapid si extrem de usor. Termenul este preluat de la bacsisurile mici, in general de la banknotele de 1 dolar care se dadeau la fetele din strip cluburi. In termeni investitionali, in jargon se numesc „seed money”, adica bani pentru investit. Asa cum bagi o samanta in pamant sa creasca si sa rodeasca, asa „sadesti” si bani in diverse investitii care sa se inmulteasca si sa produca.

      Kiyosaki e mic copil la jocul asta. Regele absolut la acest joc este Tony Robbins. Asta a reusit performanta sa vanda o puzderie de cari si dvd-uri motivationale si o mai ales o gramada de seminarii si „coaching” tot motivationale evident, la preturi de 10.00-20.000 $, apoi a luat banii si i-a investit in tot felul de afaceri. De ex are o gramada de hoteluri de 5* prin Caraibe. Se spune ca profitul lui net anual este de peste 6 miliarde $. Miliarde nu milioane. Milioane face doar la un singur seminar de 3-5 zile, la care participa cateva sute de natarai. Are si o piata mai mare decat Kiyosaki. Mama ratatilor si prostilor este mereu gravida si naste numai de la tripleti in sus.
      https://www.tonyrobbins.com/

      Asta este publicul lui tinta:
      – What is a Regular Person?
      http://wallstreetplayboys.com/what-is-a-regular-person/

      – Motivation is for the Weak
      http://wallstreetplayboys.com/motivation-is-for-the-weak/

      4. Kiyosaki are mai multe company. Compania lui „personala” in care isi publica doar cartile lui se numeste „Rich Dad Company”.
      http://www.richdad.com/

      Aici publica cartile care au aparut si in Romania. Focusul acestor carti este „educatia financiara personala”, similar cu Dave Ramsey, nu cea de investitii in real estate.
      https://www.daveramsey.com/

      Nu mai stiu exact in ce carte, are detaliat pe cateva zeci de pagini, reguli si strategii pe care le foloseste in invetitiile pe care le face in imobiliare. Nu se pot aplica in haosul si haiducia din Romania. In mai toate cartile aduce aminte de faptul ca la achizitie, administrare si vanzare, apeleaza la experti in acest domeniu. Evident ca mai are o alta companie la care publica cartile expertilor din anturajul sau, si anume „Rich Dad Advisor’s”.

      Pentru domeniul investitiilor imobiliare ai doi autori:
      – Rich Dad Advisor Garrett Sutton
      https://rdadvisors.wpengine.com/?page_id=820

      – Rich Dad Advisor Ken McElroy
      https://rdadvisors.wpengine.com/?page_id=718
      https://rdadvisors.wpengine.com/?page_id=721
      https://rdadvisors.wpengine.com/?page_id=723

      Oricum, investitiile imobiliare nu le face oricine, oricum. Cateva proprietati acolo, sunt una, dar sute, mii sau zeci de mii de proprietati este alta. Trebuie sa fii nebun sa te arunci la cantitati mari de unul singur. Sa nu uitam ca exista cea mai simpla si facila cale de a investi in imobiliare, accesibila oricui si anume cumpararea de actiuni la un REIT.

      5. Ai sa fi surprins, dar sunt si autori romani care publica lucruri utile. Ne te astepta la o „reteta” completa ca nu ti-o da nimeni pe tava, mai ales la un pret modic. In cartile pe care le-am pus eu de la Publica sunt lucruri destul de utile si folositoare daca poati cu adevarat intelege si pune in practica ceea ce scrie acolo.

      Tine cont de faptul ca in Romania, mai mult de 80% din afaceri sunt conduse dupa ureche, si nu au nici macar un banal de plan de afaceri. Pentru ca antreprenorii romani „stiu ei mai bine” si pentru ca „se descurca”. Ce-ti trebuie plan de afaceri cand din primii bani incasati poti sa-ti iei un x5 sau un q8 sa vada toata lumea ca esti FARAON?

      Daca vrei sa aflii mai multe lucruri si sa intelegi mai bine afacerile, in mod evident ca exista posibilitatea inscrierii la cursuri de scurta durata, pe diverse teme: management de priect, resurse umane, achizitii publice, marketing, relatii publice etc sau cursuri ca acesta:
      „Elaborarea unui plan de afacere este coloana vertebrala a oricarui business – vei invata cum sa structurezi si ce trebuie sa contina un plan de afacere pentru a avea succes. Cursul isi propune sa prezinte oportunitatile de care un antreprenor trebuie sa profite, dar si amenintarile, interne sau externe, pe care acesta trebuie sa le gestioneze.”
      https://www.ateliereleilbah.ro/cursuri/curs-antreprenoriat-de-la-a-la-z-competente-antreprenoriale/

      Sa nu cumva sa uitam ca prin intemediul internetului avem acces la tot felul de cursuri din toata lumea, asa ca nu trebuie sa ne limitam neaparat la Romania sau la orice alta tara in care traiesti la un moment dat.

      6. Ghenea este un jmekeras care a facut bani in perioada de „haiducie” din Romania. Cine crede ca a reusit de capul lui fara un spate asigurat si fara sa imparta cu nimeni, se inseala amarnic. De cand a inceput DNA-ul sa bage frica in bugetari si politicieni, nici Ghenea si restul ca el nu o mai ard „business” sau „angel investor”, o ard pe investitii bursiere pe la Londra si prin alte parti unde nu ajunge justitia Romana.

      Am sa vad ce e cu Dorin Boerescu. Nu ca as avea nevoie. Am la cine sa apelez daca am in caz de ceva.

      7. Ce edituri sau carti recomanzi?

      1. admin

        nu exista plan de afacere care sa poata include volatilitatea (sa ii zicem asa) din ro; de aceea in Romania nici nu e bine sa lucrezi pe plan de afaceri ci mai degraba pe scenarii cat mai dezastruoase, riscuri maxime si atentie maxim ala oportunitati pentru ca trec repede; depinde insa de obiective, ce isi propune fiecare; stiu un om de afaceri care nu are niciun obiectiv sau mai degraba incearca o aterizare controlata a sandramalei pentru ca i s-a cam acrit de toate; si cati nu sunt care intr-adevar isi doresc in principal macar o masina nemteasca daca o tara ca afara nu pot avea nici macar speranta ca vor avea parte de ea copiii lor; si raspunzand tovarasului jiji, paradoxal tipul asta nu e deloc frustat ci doar calculat si realist;

        oricum, sa fim seriosi, un plan de afaceri, bugetare, kpi-uri complexe – sunt doar una dintre caile spre succes, poate cea mai plicstitoare;

        carti: acum (re)citesc Oceanul albastru si „12 reguli” ale lui Peterson; cea mai buna carte din categoria motivationale / dezvoltare personala o consider Leverage (Ron Pate) https://www.amazon.com/Leverage-Success-Ron-D-Pate/dp/0970579306/ref=sr_1_49?s=books&ie=UTF8&qid=1530624362&sr=1-49&keywords=leverage

        e destul de abstracta dar sunt cateva idei care iti deschid mintea; mi-am comandat aia cu Datorii profitabile, poate vin cu un articol, la ce apetit au romanii pt datorii trebuie promovata ideea ca macar trebuie sa fie profitabile, sa aduca un plus valoare, chiar si creditele personale pot fi luate cu sau fara cap; de exemplu, un frigider nou poate isi scoate banii (sau o parte) pur si simplu prin economisirea curentului (fata de un frigider vechi + costurile de reparatie) sau un televizor nou – mai bine alegi o diagonala mica, de o marca buna si cu consum mic, decat o diagonala mare care consuma dublu si oricum nu ai nevoie pentru ca sufrageria ta are 2m de la canapea pana la televizor

    3. JE

      1. M-am uitat acum sa vad ce e cu Boerescu si 2performant.
      Marketingul afiliat in Romania si prin retele din Romania este pierdere de timp. Piata este mica si extrem de saraca. De ce ai lucra cu o retea de genul 2performant in Romnaia si Bulgaria (alti saraci) acum si nu ai lucra direct cu o retea din SUA pe piata de acolo? Nu poti compara pietele, retelele, clientii posibili si puterea de cumparare. O retea foarte buna de acolo este Clickbank. De ce sa nu lucrezi cu ei pentru piata din SUA. Este mult mai rentabil si eficient. Daca tot iti pierzi timpul, macar stii pentru ce o faci.
      https://www.clickbank.com/

      In al doilea rand, daca esti in stare sa-ti faci un blog pe care sa-l monetizezi prin affiliata marketing, pe langa faptul ca treaba trebuie facuta „ca la carte”, nici macar nu ai nevoie de retea de afiliat, poti de ex lucra direct cu Amazon. Vezi de ex ce fac cei de la siteuri de genul Dpreview sau DigitalPiano. Uita-te si la pretul produselor pe care le promoveaza. Nu de altceva dar 5% nu este egal cu 5%, asa cum ar crede unii.
      https://www.dpreview.com/
      https://www.digitalpianoreviewguide.com/

      2. Nu sunt incepator in afaceri si in caz de nevoie am la cine sa apelez atat in tara cat si afara. Asa cum am spus mai sus, in Romania majoritatea afacerilor se fac dupa ureche si fara plan de afaceri. Asta este un lucru rau. Daca Romania nu este stabila sau este haotica, nu inseamna ca si celelate tari sunt la fel.

      Eu nu ma apuc de afaceri si de infiintat firme fara sa ma consult cu experti in domeniu. Sunt amic din perioada facultatii cu doi avocati care sunt parte din una dintre firmele de top de avocatura si consultanta fiscala de pe piata romaneasca. Unul este partener, altul este angajat. Ambii au trecut prin alte fime de top gen PwC si Ernst & Young. In general discut multe lucruri cu ei pur si simplu la o bere.

      Ce greseala capitala fac „antreprenorii” romani? Pentru ca „ei stiu mai bine” gandesc la modul:
      1 afacere = 1 firma/companie inregistrata in Romania
      TOTAL GRESIT!

      Pentru 1 afcere iti deschizi atatea firme cat este nevoie si unde este nevoie, adica atat in Romania cat si in afara. Ce te opreste sa-ti deschizi fime in strainatate care sa desfasoare diferite activitati iar firma din romanesca sa presteze anumitte servicii, sa se ocupe doar de o parte din afacere sau sa fie pur si simplu subcontractata de un „partener strain”? Pana la urma, grosul banilor il poti invarti pe afara si sa aduci in tara doar cat sa acoperi cheltuielile.

      Aici se vede amatorismul romanilor si aici pierd, pentru ca o ard haiduceste ca Robin Hood sau ca Ali Baba, iar asta este motiv sa te faca sa fii atent sau sa te faca sa renunti pur si simplu la piata din Romania. Daca nu merita efortul, sau este mai eficient si profitabil in alta parte, atunci de ce sa-ti pierzi timpul? Pana si in Bulgaria este mai lejer decat in Romania. Asta ti-o spun din proprie experienta. Daca luam in consideratie alte state ca de ex UK, Irlanda, etc… acolo faci afaceri fluierand. Cand mari mase de oameni pleaca dintr-o parte in alta parte, exista motive bine intemeiate pentru aceste lucruri.

      3. Este bine sa fii flexibil si sa gandesti in perspectiva, dar „cu creionul pe hartie”.

      Am un amic care lnainte de criza a avut niste afaceri care mergeau decent. Numai ca tipul a crezut ca e „special”. Si-a deschis linii de credit la banci si s-a apucat de „investit”. Initial a avut un apartament cu 2 camere in Militari/Politehnica dar l-a mancat undeva si a cumparat unul in Unirii cu 5 camere si doua locuri de parcare in garajul de la subsol care l-a costat 450.000 euro. Garajul l-a umplut cu un M5 de 85.000 si cu doua motoare Harley Davidson de ~35.000 bucata. In fiecare weekend, vara era la Mamaia iar iarna la Predeal/Sinaia.
      In 2009 Mergea cu un Matiz pe care daduse cam 1000 de euro, statea cu chirie intr-o garsoniera din Crangasi si ERA DATOR VANDUT pentru ca pierduse tot. Lucra ca agent de vanzari la nu mai stiu exact ce si imi povestea ca vrea sa cumpere doua calculatoare pentru ca gasisie prin Regie doua studente proaste si fomiste pe care vroia sa le bage la videochat.

      Am alt amic. Asta avea inainte de criza un bar la un subsol intr-o cladire veche prin Bucuresti. A scos el ceva bani si pentru ca vara nu ii mergea asa bine, s-a gandit sa mearga sa-si deschida bar la mare. A ales Vama Veche. Desi afacerea a functionat bine si a fost profitabila, la sfarsitul verii s-a ales cu nimic. L-au uscat rahatii de la ISU, PSI, Sanepid, Garda Financiara, etc. Pana si la primar, consilieri locali si politisti din comuna Limanu a trebuit sa le dea spagi. Aia erau mafie organizata.

      Anul urmator cu banii facuti in Bucuresti si-a cumparat un yaht second hand, dar bine intretinut, pentru inchiriat. Evident ca in „pachet” intra si „skipperul”. Yahtul l-a costat 320.000 de euro. L-a sfartitul verii si-a scos banii investiti plus ceva profit. Ecident ca nu s-a mai complicat cu bar la mare.
      Intre timp, a mai cumparat inca 3 yahturi si si pentru ca l-a mancat unde nu trebuia sa-l manance si-a cumparat doua catarmarane in Delta. Pentru ca aia din Delta traiesc pe alta planeta si sunt la fel de prosti si de mafioti ca aia din Limanu/Vama a facut rahatul praf. Asa ca s-a enervat teribil si a vandut catarmaranele si lichidat afacerea cu yahturi din Romania.

      Acum, a renuntat si la barul din Bucuresti. Lucreaza doar vara. Detine 3 baruri, 7 yahturi si peste 20 case/apartamente pentru inchiriat la turisti in Burgas si Sunny Beach in Bulgaria. Vara este plin de scandinavi. De cate ori ma intalnesc cu el si il intreb ce mai face si cum ii mai merg afaceriele, imi raspunde invariabil: „Bai… sa mor io… acu’… respir usurat”. In ultima perioada analizeaza situatia din Bansko. Zice ca nu vrea sa se plictiseasca iarna.
      https://www.youtube.com/watch?v=bdiBo9AgXHw

      Concluziile le trage fiecare.

      4. Nu citesc carti motivationale. Cartile de „educatie financiara” le includ la categoria „divertisment”. Ma ajuta sa-mi formez un mod de a gandi si un mod de a-mi selecta anturajul. Stii cum se spune „esti media celor cinci prieteni ai tai”. Daca stai intre oameni care reusesc sa faca ceva ai de castigat pe termen lung, pentru ca afli diverse strategii, oportunitati, afaceri, etc. si sunt pozitivi de felul lor. Ceilalti, sunt buni si distractivi din cand in cand pe la un concert, o bere, ceva, dar nu pe termen lung pentru ca m-am saturat sa aud ca nu se poate, nu merge, e riscant, etc si mai ales ca altcineva este de vina. Eu oricum nu le am cu tv-ul, sportul, politica, mondenul etc.

      Catrea despre datorii este buna, este pe intelesul oricui. Cele doua carti ale lui Kiyosaki sunt mai greoaie si mai tehnice. Daca nu le ai cumpara-le sunt bune.

      Poti sa mai citesti carti scrise de altii care au reusit ca de ex:
      – Felix Dennis
      https://www.amazon.com/How-Get-Rich-Greatest-Entrepreneurs/dp/1591842719

      – Sam Walton
      https://www.amazon.com/dp/0553562835

      – Peter Schiff
      https://www.amazon.com/dp/047052670X/

      – Jim Rogers
      https://www.amazon.com/gp/product/0307986071/

      – Ray Dalio
      https://www.amazon.com/Principles-Life-Work-Ray-Dalio/dp/1501124021

      – Tribes, Purple Cow, All Marketers are Liars
      https://www.amazon.com/default/e/B000AP9EH0/ref=dp_byline_cont_book_1?redirectedFromKindleDbs=true

      etc

      5. Nu imi place Peterson. E prea marxist de felul lui. Tine cont din ce mediu vine. Canada va fi in curand o tara de lumea a treia, falita, in care albii vor fi minoritari. Deja se intampla acest lucru in Vanconer, Ottawa, Toronto, Quebec.

      Peterson deranjeaza multa lume si cate o data da cu bata in balta doar ca sa se afle in treaba.
      https://relampagofurioso.com/2018/03/09/beware-of-friends-bearing-gifts-jordan-peterson-calls-mgtow-pathetic-weasels/

      Marxistii vechi vorbeau despre „internationalizare” si despre disparitia statelor nationale. Marxistii noi vorbesc despre „globalizare” si despre disparitia statelor nationale. Se pare ca marxistii noi reusesc sa faca ceea ce au vrut si aia vechi si aia noi, dar culmea, ii cam deranjeaza rezultatele si culmea culmilor, dau vina pe capitalisti. Din categoria „sa radem cu Balanel si Miaunel”:
      https://ro-ro.facebook.com/stangareala/posts/273413009858669
      https://ro-ro.facebook.com/stangareala/posts/288809931652310
      https://ro-ro.facebook.com/stangareala/posts/276746982858605
      https://ro-ro.facebook.com/stangareala/posts/273520223181281
      https://ro-ro.facebook.com/stangareala/posts/289832591550044
      https://ro-ro.facebook.com/stangareala/posts/276749519525018
      https://ro-ro.facebook.com/stangareala/posts/289973364869300

      https://ro-ro.facebook.com/stangareala/posts/277652369434733
      https://ro-ro.facebook.com/stangareala/posts/277641479435822
      https://ro-ro.facebook.com/stangareala/posts/290126278187342
      https://ro-ro.facebook.com/stangareala/posts/288825961650707
      https://www.facebook.com/stangareala/posts/249788842221086
      https://www.facebook.com/stangareala/posts/334900523709917
      https://www.facebook.com/stangareala/posts/333805680486068
      https://www.facebook.com/stangareala/posts/332025950664041

      etc

      Marxist sa fii, noroc ca esti!
      hahaha!

    1. admin

      cred ca e discutabil daca poate sa existe un guvernator mai prost (pentru Romania) decat Isarescu; adica un Georgescu comunist, va duce la un dezastru mai repede si astfel vom putea face reset mai repede; riscul e ca Georgescu sa fie un nou Isarescu

    2. JE

      „Georgescu comunist, va duce la un dezastru mai repede si astfel vom putea face reset mai repede”

      Asa crezi tu? Nu exista „reset” rapid.
      Ceausescu a bagat tara in colaps de la sfarsitul anilor ’70 – inceputul anilor ’80 si a durat mai mult de 10 ani sa se faca un „reset”, care sincer vorbind, nici acum la aproape 30 de ani de cand a inceput „resetul” nu s-a incheiat tot procesul.. Asta fara sa luam in calcul intreaga perioada comunista care a inceput de dupa al doilea razboi mondial.
      Chavez si Maduro au depasit un deceniu dacand au bagat Venezuela in colaps si nema reset.
      Mugabe a sarit de doua decenii de cand a bagat Zimbabwe in colaps si nema reset.

      Sa nu mai vorbim despre natiuni pline de idioti care o tin din „reset” in „reset” si tot in colaps sunt! Vezi de ex super-mega-starurile…
      – Chronology: Argentina’s turbulent history of economic crises
      https://www.reuters.com/article/us-argentina-debt-chronology/chronology-argentinas-turbulent-history-of-economic-crises-idUSKBN0FZ23N20140730

      – A Brief History of Greek Debt
      https://www.vice.com/sv/article/5gjdb8/the-history-of-greek-debt-and-bankruptcy-8876

      etc. etc. etc.

      Ah… si inca ceva…
      Cum poti recunoaste foarte usor o groapa de gunoi leftista si „progresista” aflata in colaps?
      Asta este una dintre metode:
      – How Argentina went from selling 100-year bonds to an IMF rescue in a matter of months
      https://qz.com/1274875/how-argentina-went-from-selling-100-year-bonds-to-an-imf-rescue-in-a-matter-of-months/

      – Argentina’s 100-year bond: Sure sign of market gone crazy
      https://www.marketwatch.com/story/argentinas-100-year-bond-sure-sign-of-market-gone-crazy-2017-06-20

      – Austria’s Mind-Blowing Bond
      https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-09-14/austria-s-100-year-bond-might-blow-more-than-your-mind

      – Belgium issues first ever Century bond
      http://www.ifrasia.com/belgium-issues-first-ever-century-bond/21213928.fullarticle

      – Ireland issues first ever 100-year debt at 2.35 percent yield
      https://www.reuters.com/article/us-ireland-bonds-idUSKCN0WW1R6

      etc. etc. etc

      – A century bond? Just think what can happen in 100 years
      https://www.telegraph.co.uk/business/2016/04/15/a-century-bond-just-think-what-can-happen-in-100-years/

      Sa mori de ras si mai multe nu!

      1. admin

        aspirational, da-mi voie sa cred ca avem alta mentalitate decat grecii care au tatonat cu ideea comunismului precum o femeie maritata ar tatona cu ideea prostitutiei; de aceea sunt sigur ca de prea multe lectii nu mai avem nevoie si romanii o sa inteleaga ca statul nu poate da bunastare si pomeni; dar nu doar aspirational, emigrarea asta in masa are si efecte „colaterale” neasteptat de pozitive in sensul ca oamenii inteleg care e treaba cu capitalismul, cu munca, cu onestitatea; nu degeaba oricare roman pe care il intrebi are apreciere fata de nemti; pe masura ce oamenii ies in afara si experimenteaza traiul intr-o societate dezvoltata, aceasta apreciere se transforma in cunoastere si astfel pe ici pe colo li se mai deschid mintile; aia cu emiterea de obligatiuni e posibil sa fie noul trend si sa o mai ducem cateva decenii bune cu el pana cand crypto-urile sau haosul dau jos cu sistemul actual

        1. jiji duru

          „grecii care au tatonat cu ideea comunismului precum o femeie maritata ar tatona cu ideea prostitutiei”
          Ce-are branza cu constitutia? Sau ti se pare „nedemocratic” ca o natiune sa aiba si alte optiuni politice decat liberalism? Cat despre „cei de afara”, tu vorbesti din auzite. Eu sunt plecat de 20 de ani. Iar asta nu ma face mai „capitalist”, sau mai „harnic”. Eu nici nu m-as trezi dimineata pentru 300 de euro pe luna. Asta e sclavagism, ce traiesc romanii. Cat despre „pomeni” de la stat, si alte vomitaturi, nu mai am nimic de spus. Te intreb la ce sa mai avem Stat atunci. Caci oricum platim totul cu vraf si indesat: scoala, medicina, militia, si amenzi in plus. si taxe. si injustitie. Sa traiti bine, domnilor! Caci voi nu sunteti tovarasi!

    3. JE

      „Cat despre “cei de afara”, tu vorbesti din auzite… Cat despre “pomeni” de la stat, si alte vomitaturi, nu mai am nimic de spus. Te intreb la ce sa mai avem Stat atunci. Caci oricum platim totul cu vraf si indesat: scoala, medicina, militia, si amenzi in plus. si taxe. si injustitie. Sa traiti bine, domnilor! Caci voi nu sunteti tovarasi!”

      Tovarase, rolul statului in societate nu este sa-ti dea tie lucruri gratis si nici sa te aseje pe genunchi, sa te mangaie parinteste pe cap si sa aibe grija de tine toata viata ta. Iar despre taxe… baniesc ca inca nu ti-a trecut prin cap ca acestea ar putea fi reduse legal. Daca-i spui unui „roman verde” sa-si deschida o firma si sa plateasca impozit pe venit 3% si nu 50% cat plateste ca angajat, zice ca-l injuri de ma-sa si ii vrei raul. Sa platesti taxe colosale + tva si sa beneficiezi de servicii execrabile gen scoala, medicina, militia, etc est prostie crunta. Pana la urma taxele astea nu sunt pentru servicii, ci pentru prostie.

      Romanii tot saraci, milogi si prosti sunt oriunde ar fi. Asta este starea lor naturala si asa sunt de secole: slugi in patru labe. Demnitate si respnsanilitate personala? Bitch Please! Sa vina un „Tatuc” ceva si SA NE DEA! Orice si gratis. Daca nu gasim Tatuci, atunci sa vina vest europenii, sa vina americanii, sa vina (poate) rusii din nou, sa vina arabii ca de aia au petrol si gaze, sau sa vina chinezi ca dce aia sunt numiti „fabrica/producatorul lumii”, sa vina cine o veni si SA NE DEA! ORICE si in mod evifent GRATIS!

      Milogul mioritic in actiune:
      (nu ratati comentariile)
      – Ne-am săturat de Italia: E ca în România. Plecăm. Se confirmă noua destinație
      https://www.stiridiaspora.ro/ne-am-saturat-de-italia-e-ca-in-romania-plecam-se-confirma-noua-destina-ie_2277.html

      – Românii din Italia vor să emigreze din nou. Pleacă spre o nouă destinație
      https://www.stiridiaspora.ro/romanii-din-italia-vor-sa-emigreze-din-nou-pleaca-spre-o-noua-destina-ie_2100.html

      Daca vreti sa aflati care este diferenta reala intre milogul si ratatul mioritic si aia din vest, nu ratati articolul si comentariile de mai jos. E doar un mic exemplu.
      – Moor Hall – ne-au futut
      https://opencube.ro/moor-hall-ne-au-futut/

  4. jiji duru

    Deci nu pot să nu comentez.
    „sau macar a amaratului de euro care desi eram impotriva”
    Erai împotrivă, însă cu cât mai economist devii, cu atât mai globalist. Deci dacă tu crezi că euro este mai bun, deoarece robinetul va fi atunci la Bruxelles și nu la București, atunci ești o cauză pierdută. Vezi bine cum au închis robinetul Italiei odată cu votul populist de acolo. Și e doar începutul. Moneda Euro este folosită ca șantaj pentru statele indisciplinate, care nu votează cum trebuie. Asta îți dorești, domnule?

    1. admin

      tovarase, leul este deja cuplat la euro si finantele romanesti deja sunt dependente de Bruxelles; noi nu putem nici macar sa avem un curs independent cu alte monede ci trebuie sa trecem prin euro pentru ca exporturile sa ne permita (in caz ca am putea) sa avem o economie flexibila si independenta care sa se ajusteze in functie de oportunitati; nu stiu prea bine dar sunt sigur ca inclusiv masa monetara si alte reglementari ale BNR sunt oricum controlate si legate de UE, asa ca despre ce vorbim;

      noua ne-a mai ramas doar iluzia, leul mai ofera o spoiala de parere ca avem o independenta; in plus, moneda proprie permite devalorizare rapida si saracirea instanta in caz de nevoie cum a fost in 2008 unde spre deosebire de pensiile grecilor care au ramas 5-6-700 EUR, ale romanilor au trecut brusc de la 300E la 200E numai prin curs; decat asa independenta, sanchi, mai bine euro;

      eviden ca euro nu e solutia cea mai buna; un guvern curajos care ar dori sa se elibereze de BNR dar sa faca si un pas inapoi de la UE ar trece la dolar

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.