De ce salariile sunt mai mari în alte țări?

Averea și bogăția sunt strict legate de inovație, creativitate și antreprenoriat. Fără inovație, nu există progres și fără progres lucrurile nu se schimbă, greșelile din trecut nu sunt corectate, problemele nu sunt depășite, nu există schimbare ci doar o băltire în status-quo care se află oricum mereu în pericol din cauza riscurilor externe.

Există însă oameni creativi și care mișcă lucrurile înainte, iar creativitatea acelor oameni, combinată cu condițiile optime pentru fructificarea creativității lor formează ceea ce generic numim progres tehnologic. Care progres tehnologic aduce cu sine nenumărate schimbări și transformări făcând stagnarea imposibilă de păstrat și fatală pentru cei care sunt la coadă. 

Să dăm un exemplu: să presupunem o societate agrară primordială în care toți țăranii trăiesc fericiți și liniștiți, fiecare are de mâncare, există egalitate, pace, armonie, o oarecare bunăstare. Ei muncesc pămânul cu boi și cu plug. Nu avem parte de conflicte, injustiție etc. Ne lipsește un singur lucru: creativitatea. Peste mări și țări, un om de știință excentric inventează tractorul care revoluționează agricultura pe acele meleaguri. Tractorul crește productivitatea drastic și câțiva curioși din țara noastră aud de această minune. Emigrează în acele meleaguri străine (deși aveau de mâncare la ei acasă), muncesc câțiva ani buni, strâng bani și unul dintre ei reușește să cumpere un tactor second de pe acele meleaguri cu care vine înapoi la noi în țară și schimbă drastic situația: produce de 10 ori mai mult ca cei care nu au tractor și muncesc pământul cu plugul și cu boii. Se naște invidia și își face dușmani. Având producție, are bani și își angajază bodyguarzi. Echilibrul se pierde și începe disoluția societății: tractoristul își angajază din ce în ce mai mulți bodyguarzi, cu banii făcuți mai aduce câteva tractoare din afară și astfel diferența între el și ceilalți crește și mai mult. Se coace de-o revoltă. Poate că revolta are succes deocamdată, dar mai devreme sau mai târziu un altul va aduce alt tractor din afară și va produce mai mult, va face bani și va reuși să cumpere din ce în ce mai multe terenuri. Totodată, tractoarele aduse scad costul producției și pentru cei care muncesc cu bou și plug, nu prea se mai merită să muncească pământul. Probleme după probleme …

Iată de ce stagnarea nu este posibilă și inovația și creativitatea sunt mandatorii pentru menținerea unei societăți funcționale cu oameni cât de cât fericiți și satisfăcuți de munca lor. În cel mai fericit caz în care inovația din afară nu este asimilată, apare cel puțin invidia. Oamenii nu mai sunt fericiți pentru că îi văd pe cei din afară mai fericiți ca ei. România de astăzi piate fi un exemplu: ne ofticăm că nu scăpăm de Dragnea deși avem de mâncare. Dacă ne uităm însă la ruși care îl au pe Putin și recent li s-a mărit vârsta de pensionare cu 2-3 ani și în ultimul timp li s-au cam scumpit prețurile, ce mai zicem? Însă noi ne uităm la nemți și vrem o țară ca afară …

Să spunem un cuvânt și despre antreprenoriat. Tractoristul din exemplul de mai sus poate fi dat ca un exemplu de antreprenor. El a avut curajul și și-a asumat riscul călătoriei pe meleaguri străine unde putea fi omorât sau jefuit sau făcut sclav. Motivația lui? Poate dorința de banii, poate curiozitatea, poate dorința de a ieși din gloată, poate câte puțin din toate. Nu contează, ce îl diferențiază de ceilalți este riscul pe care și l-a asumat.

Pe lângă risc, antreprenorul mai are un important atribut: viziunea. El are mai întâi o idee și împinge lucrurile în direcția punerii în practică a acelei idei. Bineînțeles că lucrurile nu merg mereu strună și sunt nenumărate piedici. În timp ideea se schimbă, sau apare o altă idee nouă. Mare parte din timpul lui antreprenorul se ocupă cu încercarea de a da viață unei idei sau unor idei. Când s-a întors cu tractorul din import, antreprenorul nostru a avut o mie și una de probleme: cu ce va alimenta tractorul, cum va aduce motorină și piese de schimb pentru tractor, ce se va face dacă se va împotmoli tractorul pe câmp, cum îl va scoate din nămol, având producție din ce în ce mai multă, unde o va stoca și ce va face cu ea, cum o va păzi să nu i-o fure ceilalți, etc. Până să ajungă să facă ceva, nu mai spunem că antreprenorul nostru a avut de făcut față la batjocura și râsul celorlalți care nu mai văzuseră un tractor în viața lor și care l-au făcut în toate felurile și l-au tratat ca pe un terchea-berchea încercând să îl convingă că tot calul cu plugul sunt mai bune.

Muncitorii sunt aceiași și în SUA și în Vietnam. Însă mediul comunist din Vietnam nu a fost tocmai unul proprice dezvoltării unei culturi antreprenoriale și nici nu a fost un mediu în care creativitatea era stimulată, ba din contră: socialismul interzice ca un om al muncii să aibă idei mai geniale ca tovarășul președinte. De aceea, SUA stă mai bine la antreprenori și la creativitate și salariile muncitorilor din SUA sunt mult mai mari ca cele ale muncitorilor din Vietnam, deși muncitorii din Vietnam muncesc mult mai mult, mai greu, mai disciplinat și mai eficient decât muncitorii din SUA. Din păcate însă, cei care le dau de muncă, deși pe plan local poate sunt (sau au început să fie) antreprenori și creativi, sunt încă mult sub cei din SUA care au experiență de secole în urmă, au o cultură antreprenorială dar mai există o mare diferență: oamenii din SUA oferă un mediu mai sigur și mai stimulant pentru antreprenori: legea e respectată, crimele sunt sub control, oamenii respectă și nu pun bețe în roate antreprenorilor etc. În general, SUA este atât de atractivă din diverse puncte de vedere încât majoritatea antreprenorilor din Vietnam visează să se mute în SUA și cei care pot o fac.

Statul român prin taxele mari, birocrația, corupția și lipsa infrastructurii nu incurajază deloc un mediu antreprenorial, în care creativitatea de orice natură să poată fi fructificată și inovația de asemenea, să dea roade. Din contră: există o limită superioară (capping) peste care ți se taie capul. În diverse moduri.

Poate cel mai pervers și recent mod în care statul român prin guvernele socialiste recente inhibă dezvoltarea antreprenorială este mărirea disproporționată a aparatului bugetar, atât cantitativ la număr cât și la valoarea salariilor. Aparatul bugetar ne-productiv și care teoretic administreaza producția celorlalte sectoare ne-bugetare, suge resurse umane care ar putea fi folosite în mediul productiv de către antreprenori care să vină cu idei noi, cu inovații noi și care să împingă în sus pe termen lung și sustenabil salariile fără spaima unei supraîndatorări și fără sabia lui Damocles a creșterii bazate pe consum și credit deasupra tuturor.

9 comments

 • “Sfidător pentru cei cu adevărat aflaţi în căutarea unui loc de muncă a fost situaţia unor asistaţi social şi a unor şomeri care au venit vineri la Bursa Locurilor de Muncă doar pentru a semna prezenţa care îi ajută să îşi menţină ajutoarele sociale şi nici nu au trecut pe la vreun stand al vreunui angajator.”

  http://www.gds.ro/Local/2018-10-22/drama-celor-care-vor-sa-munceasca-si-a-celor-care-vor-sa-angajeze/

  Pentru ca au de ales si prefera somajul, oamenii nu muncesc. Folositi ca masa de manevra si bazin electoral, parazitii sug fondurile sociale si nu contribuie cu nimic pentru societate. Cand nu mai ia ajutoare de somaj, ia ajutorul minim sau alocatiile pentru copii, ia ajutoare pentru intretinere de la asociatii sau isi fac dosar de “deprimat” pentru ca sunt deprimati ca nu ii angajaza nimeni si castiga macar jumatate din salariul minim care este pompat aiurea de comunisti pentru a le castiga voturile.

  Salariul minim este busteanul care opreste intregul flux pe piata muncii: al salariului mediu sus si al numarului de paraziti sociali in jos.

  • Conditiile foarte proaste de munca, lipsa de perspectiva, raportul mult mai mare intre profit(care si ala e optimizat fiscal) vs salarii fata de lumea civilizata si pretul vietii care e similar cu cel din Vest fac ca diferenta intre beneficiile angajatilor si ale asistatilor sa nu fie foarte diferite.

   Cel putin la fel de sfidator mi se pare sa nu mai angajezi oameni peste 50 de ani. Dar evident ca peste 50 nu mai faci fata la munca si la ritmul impus. Oamenii cad la banda si managerii tipa la colegi sa nu piarda timpul cu ei ca se opreste banda.

   Asta este adevarata sursa a blocajului pe piata muncii nu salariu minim.

   • adevarul este ca cu greu poti gasi barbati peste 50 de ani care sa nu fie alcoolici; a se vedea domeniul constructiilor unde pana si tinerii la prima ora vin deja incalziti

  • Problema principala e costul vietii care deja e aproape de Europa si codul muncii care a impus o cultura a “flexibilizarii” fortei de munca in favoarea patronatului si care automat a devenit abuziv. Rezultatul e o oferta de munca mare dar foarte proasta care dus si va duce la o relocare masiva a fortei de munca pe piete mai atractive.
   Asa ca acum batem apa in piua ca sunt unii care nu vor sa munceasca…

   Apoi lipsa unei traditii antreprenoriale, manageriale si sindicale. Daca am fi avut experti care s-ar fi implicat noul cod al muncii nu era in halul in care este astazi.

 • Bataie de joc de antreprenori: Africa de Sud, una dintre cele mai prospere state africane, isi taie cu sarguinta craca de sub picioare. Haios e ca rusii ii asteapta cu bratele deschise pe fermierii albi jefuiti, sa vina acolo si sa faca treaba buna. Foarte relevante comentariile fermierilor din josul articolului: unul promite sa distruga tot ce lasa in urma (recolte, silozuri, case, utilaje) iar altul Il asigura ca negrii le vor strica oricum fin prostie in mai putin de un an s.a.m.d.

  https://www.dailystar.co.uk/news/world-news/737666/south-africa-land-expropriations-white-farmers-russia-cyril-ramaphosa/amp

  • “Africa de Sud, una dintre cele mai prospere state africane, isi taie cu sarguinta craca de sub picioare.”

   Africa de Suf a fost prospera cand era condusa de albi si cand exista “Apartheid-ul”. Acest apartheid exista din motive bine intemeiate. Albii de acolo stiau foarte bine cu cine aveau de a face. Ce s-a intampalt cu albii si ce anume i-a lovit pe albi de au decazut in felul acesta? I-a lovit MARXISMUL, UMANISMUL si toate utopiile egalitarist-falite. In loc sa-i inece in sage pe Mandela si pe adeptii lui, le-au dat drepturi, inclusiv dreptul de vot, facand abstractie de faptul ca albii erau si SUNT MINORITARI.

   “Bataie de joc de antreprenori: Africa de Sud, una dintre cele mai prospere state africane, isi taie cu sarguinta craca de sub picioare”

   Nu “statele africane” ci NEGRII = CEA MAI PROASTA RASA IMANA!
   Cu cat pielea este mai inchisa la culoare, cu atat dimensiunea creierului este mai mica. Aceste lucru este dovedit stiintific, desi nu are nici o legatura cu culoarea pielii. Dupa culoarea pielii cunosti oamenii prosti. Negrii sunt rasa umana cu cea mai mica dimensiune a creierului. Peste tot unde sunt negrii si unde ajung majoritari, TOTUL SE TRANSFORMA IN GHETOU.

   Acest lucru este foarte usor de inteles numai daca te uiti la cum a evoluat demografia orasului Detroit care in 1910 avea 98.7% albi si 1.2% negri iar in 2010 erau 10.6% albi (probabil ceva “white trash”) si 82.7% negri, iar de restul alti cacanii.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Detroit#Race_and_ethnicity

   Socialistii si toti marxistii astia utopist-egalitaristi pretind ca rasa este “o constructie sociala” si nu una anatomica si biologica. Cea mai mare diferenta anatomica despre care SE REFUZA cu inversunare a se discuta este dimensiunea creierului, care determina in mod implicit IQ-ul. Culmea este ca… cu cat culoarea pielii este mai inchisa, cu atat dimensiunea creierului este mai mica. In mod evident, negrii avand cea mai mica dimensiune a creierului sunt de departe cea mai proasta rasa umana, motiv pentru care tot continentul ala al lor este o groapa de gunoi si toate locurile din lume pe unde ajung ogrii astia majoritari, SE TRANSFORMA IN GHETOU din care rasuna acuzatii de… “rasism”, “colonialism” si “white privilege”.

   Stati de-o parte de cioroi si cacanii. Sunt prosti de bubuie si frustrati din cale afara. Asa se intampla cand Mama Natura aloca mai multe resurse pentru os si mai putine pentru materie cenusie.

   Niggerilor le lipsesc 250-300+ mililitri de creier fata de un alb/caucazian, motiv pentru care media IQ-ului o au intre 60-75 de puncte sau chiar mai jos de atat.
   Sandniggerilor le lipsest 150+ mililitri de creier fata de un alb/caucazian, motiv pentru care IQ-ului il au intre 75-90.
   Albii/caucazienii au o medie a IQ-ului de peste 100 de puncte.

   In Romania media nationala la mijlocul anilor ’90 era de 94 de puncte. Prin 2010 media nationala a scazut cu doua puncte si a ajuns la 92. Motivele acestei scaderi sunt migratia masiva a albilor (romani, unguri, sasi, etc) si inmultirea tiganilor care fiind din India/Pakistan au o medie a IQ-ului de 82. Media IQ-ului la cetatenii albi/caucazieni din Romnania este de 102 puncte.

   Exista diverse studii de specialitate care afirma faptul ca pentru a avea o societate si un stat functional, o natiune moderna are nevoie de un IQ mediu de minim 96-97 de puncte. IQ-ul national trebuie aparat cu sfintenie daca natiunea vrea sa fie una de succes pe viitor. UK este o tara care a fost luata drept “etalon” in diverse studii si cercetari pentru ca avea o medie a IQ-ului de fix 100 de puncte si o populatie aproximativ omogena. Importul de orci si half-humans isi spune cuvantul si aici. Fatatoarele de mahomedani detin suprematia natalitatii si in 2010 media nationala a IQ-ului scazuse la 98 de puncte, desi spre diferenta de Romania unde populatia a scazut, in UK a crescut populatia prin migratie si natalitate. Pe viitor, cand hoardele de mahomedani si niggeri nascuti in UK vor ajunge adulti, functionali si cu fraiele societatii in mana, va fi mai rau.

   La altii care sunt mai bolnavi mintal se poate ajunge la mai rau mult mai rapid:
   https://bit.ly/1LYQZ45
   https://bit.ly/1AsFoj9
   https://bit.ly/1BUgk6J
   https://bit.ly/1dBqCSU

   Bagati la cap si acordati mare atentie lucrurilor descrise mai jos:
   https://www.youtube.com/watch?v=70HCmiv7BAE

   https://bit.ly/2etaKSL
   https://bit.ly/21mcW01
   https://bit.ly/1qmxEej
   https://en.metapedia.org/wiki/Race_and_crime

   Tocmai acum afla unii ceea ce altii aflasera mai de mult:
   https://www.youtube.com/watch?v=1a-QpyF7rNc

   Tineti cont de rasa si demografie, chestiuni care vor influenta in mod fundamental realitatile economice si sociale. Situatia din Africa de Sud este exact asta:
   https://bit.ly/2BKuH73
   https://bit.ly/2HShJ6g
   https://www.youtube.com/watch?v=a_bDc7FfItk
   https://www.youtube.com/watch?v=GNBAabF_RJE

   Adica exact acelasi lucru care s-a intamplat cu doua decenii in urma in Zimbabwe/Rhodesia si exact aceeasi situatie care s-a intamplat cu trei decenii in urma in Rwanda. S-a facut si un film pe tema asta:
   – Hotel Rwanda
   https://www.youtube.com/watch?v=qZzfxL90100

   Se spune ca oamenii inteligenti invata din greselile altora, oamenii normali invata din propriile greseli, iar oamenii prosti sunt incapabili sa invete atat din greselile altora cat si din propriile lor greseli.

   PS. Daca vreti sa aveti copii prosti corciti-va cu negrii sau cu tot felul de tigani de prin Nordul Africii, Orient, Pakistan, India, etc. Inclusiv cu tigani autohtoni. Veti ramane uimiti de rezultatele pe care le veti obtine.
   https://iq-research.info/en/average-iq-by-country

 • “Statul român prin taxele mari, birocrația, corupția și lipsa infrastructurii nu incurajază deloc un mediu antreprenorial”

  Dar incurajeaza plecatul din tara.
  – Pleacă milioane de români? Alții la rând, îi putem înlocui cu refugiați
  https://ziarulromanesc.net/comentarii/pleaca-milioane-de-romani-altii-la-rand-ii-putem-inlocui-cu-refugiati/

  – Tristul adevăr! La fiecare 3 minute, un român pleacă din țară
  https://ziarulromanesc.net/focus/diaspora/tristul-adevar-la-fiecare-3-minute-un-roman-pleaca-din-tara/

  Uite “performata” romaneasca. Ne mai miram ca toata UE rade de noi si nu isi dau nici mucii pe romani si Romania.

  – Români, sclavi la spălătoriile auto din Marea Britanie. Detalii uluitoare despre abuzurile la care sunt supuși
  https://ziarulromanesc.net/observator/actualitate/romani-sclavi-la-spalatoriile-auto-din-marea-britanie-detalii-uluitoare-despre-abuzurile-la-care-sunt-supusi/

  – Trafic de persoane. Sute de români, obligați să muncească în Marea Britanie „prin violență, lipsire de libertate și reținerea documentelor”
  https://ziarulromanesc.net/observator/actualitate/sute-de-romani-obligati-sa-munceasca-in-marea-britanie-prin-violenta-lipsire-de-libertate-si-retinerea-documentelor/

 • astai Romania:
  https://www.facebook.com/SorinOvidiuVintu/photos/a.296667923876644/931813247028772

  candideaza cu succes la titlul de cea mai proasta si idioata natiune din UE.
  pana si bulgarii sunt peste noi, iar strainii se pi*e pe romani la orice ora si din orice pozitie. au si de ce!
  https://www.youtube.com/watch?v=bdiBo9AgXHw
  https://www.youtube.com/watch?v=-x4koCo2P2I

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.