Cum a intrat Grecia în groapă și cum România face aceleași greșeli?

Poate singura mare diferența între noi și greci care încă ne menține pe linia de plutire este aceea că noi nu ne-am priceput la fel de bine să îi atragem pe bancheri așa cum au făcut-o grecii. Veți înțelege mai la final despre ce vorbesc.

Dacă spun acum că românii este foarte posibil ca individual să fie mai bogați ca nemții deși PIB-urile celor două țări nu pot fi comparate, puțini vor înțelege la ce mă refer. Asta se întâmplă din cauza virusului care se numește creditul și din cauza inculturii financiare. Un prietem mi se plângea acum vreo 10 ani dacă nu mai bine că nu face prea mulți bani, că toata viața a învățat mai bine ca alții, că a muncit cât l-au ținut puterile, că a fost cinstit și degeaba: nu are decât hainele de pe el. Până și apartamentul unde locuia împreună cu familia nu era al lui. “Ai credite”, l-am întrebat? Nu. Ce bancă să îmi dea mie credite, daca nu am CV, nu am muncit cu carte de muncă etc. “Păi nu realizezi cât de bine stai?”.

Am încercat să îi explic că sunt mulți oameni de afaceri care par bogați doar pentru că sunt angrenați într-o rotiță care deocamdată se învârte însă când îi va lăsa puterile și rotița se va opri, sabia lui Damocles care este creditul le va cădea în cap și îi va termina, așa cum a terminat pe mulți în 2008. Sunt nenumărate povești cu dezastrele umane produse în 2008, din păcate deoarece nu avem presa, nu avem cinema, nu avem documentariști, se pierde această istorie. Oameni de afaceri care umblau cu bodyguarzi după ei pentru că intrau în insolvență și partenerii de afaceri către care aveau datorii îi suspectau că doar profita de situație ca să le tragă țeapă. Mari oameni de afaceri care renegociau cu băncile și puneau la mezat până și apartamentul comunist moștenit de la părinți, tot ca să mai tragă nițel de scadențar. Etc.

Așadar un om sărac, fără asset-uri dar și fără credit, este cu mult mai bogat decât unul care are ceva avere dar are și credite. Dacă este să calculăm financiar și nu ne legăm de capacități, experiență, potențial. Astea sunt altă discuție, dar exclusiv financiar, un om fără credit este mult mai liber decât unul care are bunuri pe credit sau are o afacere care funcționează pe credit (și care afaceri nu supraviețuiesc din credite?) și care tremură la gândul că ROBOR-ul poate să sară sau cursul poate să sară sau o nouă criză să vină și sa rateze plata ratelor.

Cam lungă introducerea, prin urmare să revenim la Grecia. De ce s-au grămădit băncile nemțești, americane, britanice și mulți alți investitori ca să dea credite Greciei, deși PIB-ul era cum era, economia era cum era, industria lipsea cu desavârșire. În afara de ulei de măsline și turism, Grecia nu avea mare brânza bogății. Avea însă ceva foarte interesant pentru bancheri: case care puteau fi puse garanții pentru credite și cum bancherii trăiesc din credite și din comisioanele creditelor, iată de ce toți erau înnebuniți în anii post aderare să ofere grecilor creditare. Jocurile Olimpice din 2004 au fost mana cerească: puterea avea pretext să facă “investiții” pentru că poporul dormea și nu se gândea dacă aceste investiții vor fi recuperate și își au rostul, bancherii aveau parte de dobânzi frumoase, cu mult peste cele din Germania sau altă țară europeană cu guverne mai responsabile, poporul avea și el parte de locuri de muncă bine plătite, mai ales bugetarii, pensionarii aveau pensii mărite ca Făt-Frumos etc. Un amic grec îmi spunea că visul oricărui tânăr grec era să ajungă să muncească la stat și că fiecare avea de mic aranjat deja locul unde urma să muncească: la departamentul cutare de la primărie pentru că cunoaște tata pe cutare șef, la agenția cutare unde e unchiu director de personal etc.

Așadar, faptul că grecii nu aveau pe persoană fizică credite și aveau casele achitate – deci puteau fi puse gaj – a dus la explozia creditării care a cauzat dezastrul ce a urmat și a băgat în groapă Grecia pentru câteva secole bune de-aici înainte.

A venit acum momentul de o mică paranteză: acest articol nu se dorește în niciun caz să umbrească în vreun fel activitatea bancară de creditare. Tot ce încerc este să explic un fenomen, pentru a spera că cel puțin pe ici pe colo, la nivel individual, românii vor reuși să reziste tentației creditării și vor ieși din bula iluziei prosperității și a bunăstării pe credit. Bancherii dau credite – asta e datoria lor. Chiar dacă ar fi treaba lor să se asigure cui dau credite, este o iluzie să credem că le-ar păsa: ei câștigă tot timpul și când oamenii sau companiile pică și nu mai pot plăti, vine statul și îi scoate din groapă, deși groapa în care au ajuns se datoreaza lor pentru că au dat credite cui nu trebuia. Din păcate asta e realitatea în care trăim și vedem că nici vestele galbene, deși cunosc problema, nu au putut să facă nimic. Pentru că deja suntem fierți în oala, ca broaștele, temperatura a depășit pragul la care am mai putea să sărim din oală.

Așadar, chiar dacă o țară este săracă și nu produce deocamdată mare lucru, băncile sunt dispuse să le finanțeze deoarece important este să existe populație pentru că acea populație, dacă există, va face copii și va putea muncii pentru decenii de aici înainte ca să plătească ratele, deși la momentul acordării creditelor, băncile nu urmăresc nici măcar ca acestea să fie date pentru dezvoltare, investiții, pentru înmulțirea banilor și nu pentru satisfacerea unor plăceri. Procentul de oameni cu Porsche Cayene era înainte de criză cel mai mare în Grecia comparativ cu toate celelalte țări europene. Un patron de service cu 3-4 angajați dintre care cam 2 erau copiii lui, avea Porsche Cayene ultimul model în momentul în care i-a picat afacerea și a început să lucreze ca mecanic se unul singur, acolo unde îl chemau vechii clienți, pentru a putea pune o pâine pe masă.

Pentru a avea certitudinea că își recuperează banii și că nu își ia țeapă (prea mare), bancherii trebuie să fie siguri că nu o sa aibă probleme de la Banca Națională a țării respective. Acolo unde mai există. Nu era cazul în Grecia după trecerea la euro. După cum am mai explicat poate în alte articole, euro nu poate fi emisă decât de BCE (Draghi) deci băncile au încredere în monedă că nu va fi devalorizată prin tipărire exagerată (ha-ha) cum s-a întâmplat în hyperinflația din Serbia, Mozambic sau în zilele noastre în Venezuela. Mai rămâne riscul de default suveran. De aceea, deși guvernele țărilor membre UE au bugete separate și se administrează fiecare cum dorește, există unele diferențe între dobânzile acordate de bănci unor țări cu economie puternică, cum e Gremania și alte țări cu situație mai proastă, cum ar fi Italia. Diferența între dobânzile Germaniei și Italiei (sau a altor țări – dar Germania e de referință) o numim spread. Cu cât spreadul este mai mare, cu atât băncile câștigă mai mult. Adică, ia bani de la BCE cu dobânda -0.5% (da, încă suntem pe negativ) și îi oferă guvernului grec cu 5%. Super-afacere! Până când se întâmplă să vină la putere un partid care să amenințe că nu mai plătește și că vrea renegocieri sau chiar default pe datorie.

Aici sunt riscurile, dar pentru bănci astfel de oportunități apar rar. Situații tensionate dar cu șanse de rezolvare sunt rare. Bunăoară, deși grecii au votat Ohi, în cele din urmă au executat tot ce le-au cerut “creditorii” și nu au făcut default, că despre întoarcerea la drahmă ce să mai zicem – Varoufakis zice că au încercat dar nu au putut, pentru că softul administrației financiare era controlat de la Bruxelles.

Sute de mii de case neipotecate sunt mană cerească pentru bănci. În ele o să trăiască sute de mii de oameni care o să muncească decenii pentru a plăti ratele, că altfel nu mai funcționează bancomatele și vine sfârșitul lumii. În situația asta suntem noi acum. Nu știu procentul exact de case neipotecate dar trebuie să fie încă foarte mare pentru că majoritatea românilor au o frica atavică de ipotecă și trebuie să treacă o nouă generație (probabil cei care au crescut în UE) care să aibă curajul să își pună casa gaj ca să mai cumpere încă o proprietate în speranța că o să crească prețurile și o să dea și ei lovitura. 2008 a calmat și el avântul vechii generații care a uitat cum era cu inflația, cu cursul de schimb și cu cămătarii, în minunata perioadă de tranziție.

Însă, încurajați de socialismul multilateral dezvoltat, oamenii vor începe să creadă încet-încet că lucrurile merg spre bine și criza creditelor e doar o amintire trecută, că acum avem BCE, avem și noi un cuvânt de spus în UE, avem companii naționale care produc, avem politicieni patrioți care îi țin în frâu pe bancherii lacomi să nu crească dobânzile, etc. Nu zic că românii se vor grămădi să își ipotecheze casele și apartamentele ca să cumpere prostii. Zic că cei care vor râmâne în apartementele comuniste ale părinților, nu vor avea nicio problemă să le vândă pe 2 lei ca să aibă avans la apartamente sau case noi la prețuri de Beverly Hills în speranța ca viitorul sună bine și în ideea că e bine să îndrăznești să crezi, deși credința fără fapte este moartă.

Spre deosebire de Grecia, România are și ceva resurse. Și chiar dacă demografic suntem un dezastru, suntem mai numeroși ca grecii, avem pământuri care singure pot plăti ratele decenii de ani de zile, în caz că populația va fi exterminată de nucleare în cazul unui război cu rușii, România are gaze, inclusiv de șist, are păduri etc. Deci “micul” procent al datoriei raportată la PIB este doar la un pas distanță de trecerea Rubiconului de unde o să avem parte de un proces ireversibil în care datoria nu va face decât să crească continuu și să devină o povara grea de purtat și imposibil de sperat că vom scăpa de ea, rămânând în starea de limbo de populație sclavagită menită să muncească din greu pentru a plăti rate cu vârf și îndesat pentru ca nu și-a făcut calculele bine când a acceptat să amaneteze tot ce aveau în casă ca să-și cumpere prostii. Bancherii stau ca hienele așteptând acest moment, în care datoria începe să fie nesustenabilă.

De aceea și 2019 va fi un an al destrăbălării în care vom avea parte de creșteri de salarii, “investiții” grandioase, umflarea aparatului bugetar și toate cele bune de care ne-au obișnuit tovarășii. Și cu toate acestea, cursul nu va scăpăra prea mult și banii vor continua să intre, fără să avem deocamdată parte de dobânzi prea mari. Câtă vreme în afară nu o să facă poc, nouă o să ne fie foarte bine deoarece banii caută randamente și noi plătim randamente bune, iar de garanții nu ducem lipsa, prin umare care să fie problema?

10 comments

 • Aparatul bugetar e aprox constant de cativa ani buni, el gravitand in jur de 1,2 milioane angajati.

 • “acest articol nu se dorește în niciun caz să umbrească în vreun fel activitatea bancară de creditare. Tot ce încerc este să explic un fenomen, pentru a spera că cel puțin pe ici pe colo, la nivel individual, românii vor reuși să reziste tentației creditării și vor ieși din bula iluziei prosperității și a bunăstării pe credit. Bancherii dau credite – asta e datoria lor. ”

  ete colea șa puncte de vedere si “argumente”:
  https://trenduri.blogspot.com/2019/01/cu-robor-ul-in-protap.html

  • gand la gand, tocmai l-am citit, revin cu un articol; tipul mi se pare ca e putin conspirationist

  • E conspirationist. Si nu doar putin.
   Culmea e ca are impresia ca este economist, sau macar asa se declara. Am aflat de el mai demult cand comunistii aia de la Activenews ii preluau cate ceva din ineptii care se potriveau cu “politica lor” din ziua respectiva si il promovau drept “Economistul Dan Diaconu de la Trenduri Economice”.

   Nu in ultimul rand, 80% din comentatorii de pe acel site sunt comunisti / socialisti si in mod evident conspirationisti. Orice ai spune si orice ai face, retorica zilei este “cum au distrus strainii Romania” si “cum ii fura pe ei corporatiile”, iar argumentul forte este insulta. Daca comentariul tau trece de cenzura lui Dan, se gaseste rapid cineva care intr-un comentariu de 5-6 randuri sa te altoiasca cu 15-20 de injuraturi si insulte. Si uite asa… are dreptate. Injuraturile invalideaza logica si insultele sunt mai tari decat argumentele si realitatea.

   Nu ma omor nici cu activenews, dar daca vrei sa te distrezi poti citi cateva articole pe teme “economice” din cand in cand. Distractia este garantata, iar comentariile sunt de top. Acolo numai oamenii cu IQ cat numarul de la pantof comenteaza si retorica e aceeasi: conspiratii, strainii ne-au distrus tara, corporatiile ne fura, vrem afara din UE.

   Nu in ultimul rand, individul de la Trenduri promoveaza la greu PSD-ul si politicile luate de PSD. Mie mi se pare amuzant sa-i citesc din cand in cand ineptiile si manipularile ieftine pe care le face si la care ii supune pe aia mai creduli, needucati si cu IQ mai mic care il aplauda prin comentarii..

   Nu-ti publica articolul inainte sa te delectezi si cu asta de mai jos. Este pe aceeasi tema, referitor la aceeasi problema.
   https://trenduri.blogspot.com/2018/12/armaghedonul-financiar.html

   • am fost cititor trenduri si activenews; primul este clar implicat politic (pare basist); al doilea e proiectul unui tip nationalist foarte capitalist (desi doar pe plan individual) care a inteles ca clickbait-ul aduce centi prin urmare, a gasit nisa asta si pompeaza pe ea, ca o fata pe centura: fara sa il doara la constiinta; nu suport sa mai le urmaresc, imi provoaca greata; am bagat un comentariu la trenduri, extrem de delicat, sunt curios de feedback

  • 1. Nu sunt cititor frecvent Trenduri sau Activenews. Acum a fost perioada sarbatorilor si avand ceva timp liber am zis sa mai arunc o privire sa vad ce mai debiteaza unul sau altul. M-am amuzat teribil.

   2. Dan este PSD-ist nu basist. Stiu ca era ofuscat de faptul ca Basescu, Kovesi, Lazar, etc nu au putut fi demisi si ca facea spume la gura la adresa lui Macovei, Preda, Udrea, Bica…
   Nu in ultimul rand, tipul este ferm convins ca Olguta Vasilescu a facut “performanta” la Ministerul Muncii, motiv pentru care Dragnea ar fi vrut sa o mute la Transporturi, dar Iohanis temandu-se ca Olguta va face “performanta” si mii de kilometri de autostrazi la Transporturi a refuzat-o ca ministresa. hahaha!

   3. Somanescu sau cum il cheama pe ala de la Activenews nu este nationalist, ci populist. Este o mare diferenta intre acesti doi termeni si aceste doua ideologii. Ia vezi care dintre ele se potriveste mai bine cu ceea ce promoveaza Somanescu pe siteul ala de mizerie al lui.

   – Nationalism – “Nationalism is a political, social, and economic ideology and movement characterized by the promotion of the interests of a particular nation, especially with the aim of gaining and maintaining the nation’s sovereignty (self-governance) over its homeland. Nationalism holds that each nation should govern itself, free from outside interference (self-determination), that a nation is a natural and ideal basis for a polity, and that the nation is the only rightful source of political power (popular sovereignty). It further aims to build and maintain a single national identity—based on shared social characteristics such as culture, language, religion, politics, and belief in a shared singular history and to promote national unity or solidarity.”
   https://en.wikipedia.org/wiki/Nationalism

   – Populism – “Populism is a range of political approaches that deliberately appeal to “the people”, often juxtaposing this group against a so-called “elite”. There is no single definition of the term, which developed in the 19th century and has been used to mean various things since that time. In Europe, few politicians or political groups describe themselves as “populist” and in political discourse the term is often applied to others pejoratively…
   A common framework for interpreting populism is known as the ideational approach: this defines populism as an ideology which presents “the people” as a morally good force against “the elite”, who are perceived as corrupt and self-serving. Populists differ in how “the people” are defined, but it can be based along class, ethnic, or national lines. Populists typically present “the elite” as comprising the political, economic, cultural, and media establishment, depicted as an homogeneous entity and accused of placing their own interests, and often the interests of other groups—such as foreign countries or immigrants—above the interests of “the people”. According to this approach, populism is a thin-ideology which is combined with other, more substantial thick ideologies such as nationalism, liberalism, or socialism. Thus, populists can be found at different locations along the left–right political spectrum and there is both left-wing populism and right-wing populism.”
   https://en.wikipedia.org/wiki/Populism

   Apropo, Dan Diaconu de la Trenduri Economice tot populist este, nu nationalist.

   4. Somanescu nu are cum sa fie capitalist nici macar “pe plan individual”. Uita-te in ce fel arata afacerea lui, cum e structurata si cui i se adreseaza. In cel mai bun caz este bisnitar.

   Dupa cum am mai spus de nenumarate ori, prostia si saracia merg mana in mana. Nu poti fi sarac fara sa fi si prost si nu poti fi prost fara ca fii sarac.
   Siteul ala atrage saracii si prostii ca mustele la rahat. Ce bani crezi ca face ala acolo? Clickbaiul este “aurul prostilor”. Sigur ca atrage vizualizari, dar tinand cont ca vizualizarile le fac saracii si prostii, saitul ala VINDE CEVA?

   Hai sa punem problema in felul urmator.
   Tu ai o firma si ai 10.000 din produse x la tine in stoc, pe care in mod evident ca vrei sa le vinzi daca vrei sa faci bani. Cu alte cuvinte esti nitel cam capitalist de felul tau.

   Acum vine partea distractiva:
   – De ce ai vrea sa te asociezi cu Activenews care este un site VARZA de felul lui, nu are un public tinta si o tema sau un specific anume. Cu alte cuvinte nu are targhetat un anumic public/consumator. Pe siteul respectiv gasesti numai elucubratii “nationaliste” incepand cu ce declara diversi popi si ajungand la unii de genul Dan Puric. Pe siteul respectiv gasesti numai elucubratii economice incepand cu diversi “analisti” de genul Ilie Serbanescu, “economisti” de genul Adrian Câciu si “mari avocati” specializati in Fiscalitate de genul Piperea, TOTI CU OPINII SI VIZIUNI DE STANGA care bat campii cu ne fura bancile, multinationalele, UE privatii, etc. Repet, tu vrei sa vinzi si sa faci bani, adica esti CAPITALIST, adica DE DREAPTA.

   – De ce ai vrea sa te asociezi cu publicul Activenews care este unul needucat, sarac, vulgar, artagos si cu viziuni de stanga. Pentru ei tu esti “elita”, capitalistul ala rau care “suge sangele poporului”. Aia nu vor nici macar sa fiti egali, aia te vor de sluga, sa traiasca pe banii tai ca nu le pasa de tine si de copiii tai. Adevarul este unul singur: acei oameni inteleg foarte bine ca nu pot concura de la egal la egal cu unul ca tine, de aceea te vor pus pe butuci si cu banii luati. Sunt satul de cati frustrati din astia plini de ura am vazut pana acum. Te-ai zbatut si ai reusi8t in viata? Care este concluzia lor? “Asta sigur fura!” Fura “de la noi” evident!

   – De ce ai crede ca un site Varza care promoveaza populismul si socialismul si care atrage idioti poate sa-ti vanda produsele? Nu conteaza cate afisari face cu clickbait-ul ci cate iti vinde. Daca are 100.000 de afisari pe luna si tu ai 10.000 de produce in stoc, in urma cumpararii de reclama pe siteul respectiv, ce rata de conversie si profit ai? Lucru valabil oricand si oriunde. In general o rata de conversie buna poate fi considerata una de 1%, iar una foarte buna este de 1,5-2%. Saracii si prostii nu au bani sa cumpere, iar pe Activenews nu poti vinde pentru ca nu ai cui. Reclamele alea sunt afisate la misto, nu pentru profit. Eu nici macar nu le vad pentru ca am uBlock Origin, Adblock Plus si Ghostery instalate.

   – Uita-te la continutul saitului si la publicul caruia i se adreseaza si ai sa observi ca Somanescu nu traieste din reclame si vanzarile pe care acestea le genereaza. Asta traieste din “sponsorizari”. In urma cu ceva timp si in campania electorala luau bani de la Marian Munteanu, un Neica Nimeni ajuns mare “om de afaceri”, milionar in resurse umane, cu stranse legaturi politice. Cine are impresia ca in acest domeniu faci milioane fara sa ai legaturi unde trebuie si fara sa cotizezi, se inseala amarnic.
   – Dosar de Politician: Marian Munteanu este ”businessman” din 1991, dar toate firmele sale au intrat în faliment (VIDEO)
   https://www.b1.ro/stiri/politica/dosar-de-politician-marian-munteanu-este-businessman-din-1991-dar-toate-firmele-sale-au-intrat-in-faliment-video-147172.html

   – Dosar de politician: Afacerile lui Marian Munteanu cu rusofilul Bădescu (VIDEO)
   https://www.b1.ro/stiri/politica/dosar-de-politician-afacerile-lui-marian-munteanu-cu-rusofilul-badescu-video-146455.html

   – EXCLUSIV/ Afacerile cu arme ale lui Marian Munteanu cu SRI au fost dezvăluite de un fost consilier prezidențial/ UPDATE: Marius Oprea afirmă că ar fi citat din EVZ
   https://www.flux24.ro/exclusiv-afacerile-cu-arme-ale-lui-marian-munteanu-cu-sri-au-fost-dezvaluite-de-un-fost-consilier-prezidential/

   In periada recenta pupincurismul la adresa PSD-ului si a masurilor pe care acestea le ia sunt de-a dreptul gretoase. Nu fura Soros, bancile, multinationalele, UE, etc. plus “statul paralel” al lui Basescu, Kovesi, Iohanis, etc. si evident ca “Vrem sa iesim din UE”.

   Ce e asa greu de inteles. Daca ar trai din clickbait-uri si afisari de reclame de la firme si la produse pe care nimeni nu vrea sa le cumpere ar fi falit si muritor de foame asa cum a fost in urma cu cativa ani buni cand CERSEA DONATII DE LA VIZITATORI. Daca iti aduci aminte am avut un schimb de focuri cu individul, aici pe siteul tau, si l-am facut manipulator ordinar si cersetor ratat si falit.
   Am stiut foarte bine ce vorbesc.
   – Voi ați finanțat ActiveNews: Am primit 2.050 de euro de la cititorii noștri! Vă mulțumim!
   https://www.activenews.ro/stiri-mass-media/Voi-ati-finantat-ActiveNews-Am-primit-2.050-de-euro-de-la-cititorii-nostri-Va-multumim-138546

   De cand a inceput sa pupe cururile care trebuie “i-a suras norocul”. Isi permite sa cenzurese comentariile oamenilor normali la cap care nu se potrivesc cu politica siteului si in acelasi timp lasa idiotii sa zburde si sa insulte in voie. Erau multi care se plangeau de cenzura si care pana la urma s-au retras.
   Eu am comentat o singura data si acel comentariu mi-a fost stres/cenzurat. Era la un articol in care se spunea ca bancile alea rele ii jefuiesc pe cei imprumutati in franci elvetieni pentru achizitii imobiliare. Eu am sustinut ca nu e vina nimanui ca niste oamnei de buna voie si nesiliti de nimeni au “semnat ca primarul” niste contracte pe care nu le inteleg si au luat credite in tot felul de valute de care nu au habar pe zeci de ani. Evident ca am recomandat si cartea pe care o recomand de obicei pentru cei care nu inteleg boaba de contabilitate si finante, “Datorii Profitabile, Datorii Neprofitabile”. Comentariul meu aruncand vina pe imprumutaci si fiint impotriva “bancile / multinationalele / capitalistii ne fura”, a fost sters.
   https://cdn4.libris.ro/userdocspdf/433/Datorii%20profitabile%20-%20datorii%20neprofitabile.pdf

   Cam asta este treaba cu Somanescu, cu Activenews si cu sursele lui de venit, cu totul altele decat clickbait-ul si afisarile pe site. Iar despre nationalism…. ma faci sa rad. Ela fel de “nationalist” ca Marian Munteanu, PSD si ca toti aia care ii sustine pe saitul lui.

   • ma indoiesc ca Somanescu ia bani de la PSD, chiar crezi ca are nevoie PSD de cei maxim 1000 de vizitatori zilnici ai lui? de altfel, ma indoiesc ca vreun site face bani de la partide din acelasi motiv: prostimea se uita la RTV, nu cauta pe Google; de acord ca poate PNL sau USR ar fi interesati dar nu ii duce capul nici pe astia sa faca marketing online cum trebuie, e ceva nou la noi deocamdata domeniul analytics

  • PNL si USR nu apar pe siteul lui Somanescu pentru ca retorica si ideologia saitului este impotriva ideologiei promovata de cele doua partide.

   Nu am mers atat de departe pana la (business) analytics si (business) intelligence, dar niste simple rapoarte de vanzari incat sa vezi ca tu iti faci reclama pe siteul respectiv iar marfa nu ti se misca din depozit nu e greu de facut.

   In cazul PNL si USR nici macar de atat nu este nevoie sa faci, trebuie doar sa citesti titlurile articolelor si comentariile ca sa intelegi ca nu ai ce cauta pe acolo. Nu in ultimul rand, cand m-am certat la tine pe site cu Somanescu am adus in discutie faptul ca tocmai publicase elucubratiile economice ale lui Ilie Serbanescu, iar de la un economist adevarat cu viziuni de dreapta si capitaliste, preluase un articol plin de idiotenii care nici macar nu era scris de Glavan, ci de un amic al acestuia si fusese publicat pe Logec. Cert este ca la scurt timp de la data respectiva, Activenews a incetat sa-l mai preia pe Glavan dintr-un motiv foarte simplu: Glavan a devenit consilierul personal pe teme economice al lui Victor Orban si al PNL-ului.

   Mai jos este articolul cu elucubratiile scrise de amicul lui Glavan si publicat pe Logec si apoi pe Activenews. Iti sta mintea in loc si mai multe nu. Nu stiu ce o fi fost in capul lui Glavan de a publicat asa ceva pe siteul personal si cum a putut fi asa de naiv si credul pana la urma. Well… problema cu economistii astia ai lu’ Peste Prajit este ca ei TOATA VIATA LOR AU FOST ANGAJATI SI AU LUCRAT PENTRU ALTII, NU AI FOST ANTREPRENORI. SUNT COMPLET RUPTI DE REALITATE.
   Daca ceea ce a facut individul respectiv este caz real, desi ma indoiesc de acest lucru, atunci individul est pasibil de puscarie. Un avocat mediocru cu Codul Muncii in mana, il rezova rapid de cativa ani de inchisoare.

   – Ei vor schimba România, ni se spune. Mărturia TERIBILĂ a unui angajator despre aplicanții pentru un job banal. Generația Gogâie și România viitorului
   https://www.activenews.ro/stiri-educatie/Ei-vor-schimba-Romania-ni-se-spune.-Marturia-TERIBILA-a-unui-angajator-despre-aplicantii-pentru-un-job-banal.-Generatia-Gogaie-si-Romania-viitorului-146103

   Este putin cam “teribil” sa fi atat de prost si lipsit de discernamant incat sa crezi ca asa ceva este real. Eu daca eram in locul intervievatilor si pateam asa ceva la interviu, in mai putin de 24 de ore, individul al fi avut facuta plangere penala si reclamatie la Oficiul pt Protectia Muncii. DE URGENTA. Nu de altceva, dar orice post/loc de munca, trebuie definit si sa aibe o fisa a postului care corespunda cu un cod COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania). La interviu nu intrebi ce iti trece tie prun cap si ce ai chef, ci doar ce are legatura cu cerintele si obligatiile specializarii respective.
   Dupa cum am spus mai sus, problema “ideologilor” astora este ca sunt complet rupti de realitate si intotdeauna au fost angajati nu angajatori.

   Somanescu trebuie sa ia bani de la cineva. Infrastructura, cheltuielile curente, salariile, etc costa. Din reclame sigur nu face bani sa le acopere. Daca ar fi facut bani, atunci sigur nu ar fi cersit de la vizitatori. Asa ca sursele de venit ale siteului sunt altele. Daca stai sa arunci o privire pe ideile, masurile si politica pe care le promoveaza prin articole, ai sa observi faptul ca acestea sunt trase la indigo cu ceea ce face PSD-ul.
   Ciudata coincidenta. Orientarea asta nu e noua. Pe vremea cand il pupau in c*r pe Marian Munteanu, ii pupau in c*r si pe PSD-isti si mai ales noul partid “nationalist” al lui Ponta si al infractorului celalat, Bogdan Diaconu. Este vorba despre partidul “Romania Unita” care il avea pe sigla pe Vlad Tepes.
   – Afacerile și prefacerile lui Bogdan Diaconu
   https://pressone.ro/afacerile-si-prefacerile-lui-bogdan-diaconu/

   Ce e asa greu de inteles despre felul in care Somanescu face bani? Din reclame sigur nu ii face. Pentru orice partid politic sunt importanti si o mana de aplaudaci cum are Activenews. Mai ales daca sunt in cadere asa cum este PSD si ALDE. Oricum ii cumpara cu un pumn de maruntis. Si nici macar maruntisul asta nu este platit din buzunarul personal al politicienilor.

 • “Buna dimineata Soare!”
  Idiotul mioritic, idiot si marxist ratat s-a nascut, tot idiot si marxist ratat moare.

  Ce nu se intreaba toti idiotii astia ratati ce o ard in elucubratii de genul “Modul în care acționează multinaționalele a deranjat Comisia Europeană prin faptul ca, diminuând masa impozabila a veniturilor, statele membre nu au colectat impozite, au crescut deficite și mai ales s-au împrumutat, crescând datoriile publice.” sunt trei chestiuni foarte simple:
  1. DE CE TOTI platitorii de taxe isi diminueaza profitul, iar aia care pot, exporta si isi protejeaza capitalul?

  2. CINE pune mana pe banii incasati si CE FACE CU EI?
  DE CE CRESC DEFICITELE SI DATORIILE PUBLICE?
  (Bechtel, EADS + Microsoft, Hexi Pharma, drumuri si autostrazi care se prabusesc la o luna de la infiintare, datacentere de sute de milioane de euro gen SIUI (din cadrul CNAS) care nu au functionat nici o data, etc. la care se adauga institutii, functii si slujbe inventate, privilegii nemeritate, salarii, prime, diurne si pensii speciale, etc la care se mai adauga pomenile electorale si “asistenta sociala” pentru tot felul de putori si trantori care ii voteaza, misca vreun neuron prin capul cuiva?)

  3. DE CE SE MUTA DIN UE SEDIILE FIRMELOR prin UAE, Caraibe, Singapore etc si DE CE SE MUTA PRODUCTIA PRIN ASIA, incepand cu Asia de S-E(Filipine, Indonezia, Malaezia, Tailanda, etc) si terminand cu Vietnam, China sau Corea?Daca aduni totalitatea taxelor, impozitelor, accizelor, tva-ul, etc. la companii sari lejer de 60% iar la persoane fizice ajungi la ~80%? O fi bine, o fi rau, ca cineva sa-ti fure peste 30 de ani de munca din cei peste 40 de ani pe care ar trebui sa-i muncesti pana ajungi la varsta pensionarii?
  Totul in numele “datoriei fata de tara”, al “egalitatii” si al unor elucubratii de genul “contract social”, evident.
  Traiasca Socialismul si Uniunea Europeana Multilateral Subdezvoltata si Supra Taxata!

  https://bit.ly/2BWIFRJ

  hahaha!
  Sa mori de ras si mai multe nu!

  _____
  Sper ca nu ati sarit peste afirmatia (foarte importanta de altfel): “Ca să încep o să spun că aceste companii multinaționale, peste tot în UE ACȚIONEAZĂ PERFECT LEGAL, raportat la legislația fiscală din statul membru.”

  _____
  Sper ca exista discernamant cand se aduc drept “dovezi” elucubratii conspirationist – idiotico – marxiste de genul: “După ce securizeaza politica fiscala dintr-o țară(influențând inclusiv numirea guvernelor sau a unor miniștri) totul devine perfect normal și în limitele legii”

  _____
  Se pare ca marxistii astia super idioti si ratati, au fetisuri cu Cipru sau cu Panama. Bat campii cu “orasele” din Olana sau Luxemburg desi ASTA ESTE POLITICA LA NIVEL DE INTREGA TARA SI DE STAT, in conditiile in care insusi Jean-Claude Juncker pe vremea cand era Ministru de Finante in Luxemburg a acordat o gramada de “facilitati fiscale” prin care corporatii multinationale inregistrate in Luxemburg plateau impoxit pe profit de 1%. Contra spagi babane, evident.
  Nu e gteu de aflat cum stau lucrurile in realitate. O simpla cautare dupa termeni de genul “jean-claude juncker facility tax evasion for corporations registered to luxembourg” si mai ales dupa “luxembourg leaks” lamureste lucrurile.

  Aaaaa, si inca ceva. De ce ar “fugi” corporatiile multinationale in Panama, cand pot face exact acelasi lucru in cel mai mare paradis fiscal din UE si al doilea din lume (dupa SUA) care este… GERMANIA?
  Ia sa ne uitam noi si sa vedem ce actionariat si unde este iregistrat, are baiatul asta ce misca vreo 80 de miliarde de euro pe an?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Schwarz_Gruppe

  hahaha!
  Le doresc succes sa-l impoziteze exact acolo unde face profitul, in frunte cu locul de bastina, de rezidenta si de actionariat corporatist: GERMANIA.
  hahaha! again!

  _____
  Ghici de ce idiotul care a scris articolul este sarac?
  Pai spune cu gurita lui cu ce isi ocupa timpul: “Am stat cam 15 minute sa analizez fiecare firma. Deci numai 1500 de minute, adica 25 de ore, mi-a luat sa imi fac analizele si cercetarea. Sa verific cat e procentul din cifra de afaceri pe care l-au declarat ca PROFIT pe 2017. Sa calculez ca un chinez cat au castigat companiile… Am scris acest text extrem de lung in decurs de alte 16 de ore, impartite in Ajun, in seara de Craciun si in a doua zi de Craciun, ca sa nu imi neglijez familia si sa si dorm.”

  Un om inteligent si normal la cap nu-si pierde timpul cu asa ceva si își vede de viata lui, fara sa-l f*ta grija de ce fac altii.
  Succesul in viata este dat de deciziile bune sau rele (in cazul de fata) pe care fiecare om le ia pentru el si pentru viitorul lui. Unii oameni sunt capabili sa ia decizii bune, altii pentru ca iau decizii super proaste, ca de ex. sa devina “jurnalisti de investigatii” sau “economisti”, evident ca sunt muritori de foame si 100% marxisti frustrati.

  Altfel spus, viata este ca o scara cu multe trepte.
  Unii le urca, altii le spala.
  Societatea are nevoie si de unii si de altii.

  Apropo… nu e hilar faptul ca toti scolitii si educatii astia plini de diplome si de titluri se duc cu cv-ul in mana la unul ca Gigi Becali sa-i angajeze? Tot asa vor proceda si copii lor cu copiii lui Gigi si vor striga in gura mare cum “ii fura pe ei corporatiile” si cum viata nu e corecta. A zis cineva ca viata este corecta?
  In loc sa devii un nou Don Quixote si sa te lupti cu sistemul, poate ar trebui sa intelegi cum este sistemul structurat, cum functioneaza si sa-l folosesti in folosul tau exact asa cum fac si altii. In foarte multe cazuri, un banal curs de contabilitate de 2-3 luni poate face minuni.

  Feriti-va de măgăruș!
  Pardon, de marxisti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.