Am avut un vis urat ieri noapte. Inainte sa vi-l povestesc, iata o stire aparuta ziua urmatoare:
Ce a păţit un român care „a uitat“ să achite ratele pentru televizorul cumpărat din Germania: urmărit până în România şi obligat să plătească o amendă uriaşă
Sursa: Adevarul
In visul meu, se facea ca sunt in excursie in Germania, cu un grup de turisti. La un popas undeva, dupa ce am facut o plimbare prin oras si am fost „convins” de niste raufacatori turci sa „cumpar” de la ei o jucarie de lemn cu toti banii cash monezi pe care ii aveam la mine, am ajuns cumva la un restaurant si mi-am comandat o cafea. Ma asez eu la masa, intre timp mai vin si alti romani din grup langa mine la masa, dupa care in cateva secunde se face ca trebuie sa plecam. „Eu nu plec, zic, ca nu mi-a venit cafeaua”. Cafeaua asta? – imi zice unul. „Ti-am baut-o eu”. Ce misto, zic in gand. Si cer nota. In cateva secunde, chelnerita vine la mine: „Dl Chiazna, aveti de platit 2134 euro (sau ceva de genul, o suma in care era inclusa cafeaua si vreo 2 mii de euro)”. Trecand de mirarea ca duduia imi stie numele, o intreb „pai cum asa?”. „Aveti de platit si o amenda de circulatie”. „Nu se poate zic, nu cred asa ceva. Nu am mai condus in Germania din 2015” ii raspund. „Vreau detalii!”. Toti nemtii din restaurant evident se uita la mine, ca in reclama aia tembela la Opel cu aia 2 babaci nemti care se uita la o tinerica cum parcheaza masina si pentru ca are senzori (sau asistenta), nu se intampla nimic nasol. In cele din urma cred ca mi-a adus detaliile din care a reiesit ca erau niste amenzi din urma. La o astfel de situatie absurda, am concluzionat ca probabil visez si asa m-am trezit.
Nu stiu de unde am scornit visul asta. De plecat in grup cu altii in concediu nu am mai facut-o de vreo 3 ani, de mers in Germania de vreu 4 sau 5, de luat amenda in Germania, am luat acum vreo 11-12 ani una dar mi-am platit-o pe loc politaiului. Evident, interpretarea visurilor e poveste lunga. Ce e interesant, e ca de dimineata, m-am gandit dupa visul asta la saracii chinezi si ce patesc ei cu sistemul de credit social. Acum ca ma gandesc mai bine, sa zic ca parca ieri (si daca nu alalta-ieri) am citit o stire pe Zerohedge: Social Media, Universal Basic Income, & Cashless Society: How China’s Social Credit System Is Coming To America.
Pentru cine nu stie, in China se implementeaza deja probabil cel mai apropiat sistem care a fost vreodata de ce poate deveni pecetea lui Antihrist. Fiecare cetatean are asignat un scor pe baza caruia are anumite beneficii sau interdictii (dupa cum e cazul). Pentru a face un astfel de sistem disponibil, este evident ca orice cetatean este introdus intro baza de date unde sunt apoi adaugate orice eveniment legat de el (deocamdata doar cele mai importante). Nu doar chinezii sunt monitorizati ci si cetatenii straini. O data cu punerea piciorului in China, statul te urmareste peste tot. Iata doa cateva exemple:
- treci strada pe rosu? Imediat se aude o voce care iti zice: „Gigel, nu ai voie sa treci strada pe rosu”. Evident, creditul tau social are de suferit si te poti pomeni si ca fata ta apare pe un panou electronic urias cu „lista rusinii – cetateni neonorabili care trec strada pe rosu”
- nu iti platesti ratele la timp? Ai de suferit! Romanii sunt obisnuiti cu sistemul de credit mai ales din domeniul financiar. Cu atat mai mult in China unde cetatenii onesti pot accesa credite cu dobanzi mai favorabile daca nu sunt inregistrati cu incidente. Evident, bancile (dar toate companiile si institutiile) sunt conectate la sistemul unviersal de monitorizare si orice faci (rau dar nu numai) este introdus si apoi te va urmari.
- te nasti in familia unui membri de partid? Din start, scorul tau de credit social este peste medie, deoarece tu esti unul dintre plozii tovarasilor si prin urmare, pui umarul la dezvoltarea multilaterala a sistemului.
Printre penalizarile posibile de care am auzit eu ar fi:
- pierderea dreptului de a calatori cu avionul sau cu trenurile de mare viteza (destul de nasol mai ales in China care este tara cu cea mai mare migratie de populatie, la ei anul chinezesc fiind cam ca Craciunul la noi doar mai lung si fiecare mic chinez mergand la familie acasa la mii de km departare). Fara trenurile de mare viteza sau avioane – pentru cei care isi permit – calatoria acasa e imposibila din cauza aglomeratiei si a distantelor.
- accestul la creditate – evident ca daca nu iti platesti ratele, accesezi mai greu alte credite; companiile insa cand te angajaza vor vedea situatia ta si te poti terzi ca nu te angajaza deoarece „nu inspiri incredere”;
- obtinerea unui loc de munca bine platit, eventual la stat: daca ai un scor social prost, ai sanse minime sa poti lucra pentru stat in joburi unde poti face probleme si poti produce „tulburare sociala”; nu am auzit inca, dar extrapoland, probabil daca tot iti scade scorul o sa ajungi sa nu mai poti sa te angajezi decat in cele mai de jos joburi;
Din ce am mai vazut pe Youtube, sistemul asta inca nu a intrat in viata de zi cu zi chiar pentru toti chinezii si e functional mai ales in marile orase. De altfel si legea in China, se aplica cum se aplica pe la noi pe vremea regimului: doar pentru unii. Politaii si tovarasii sunt si ei oameni prin unele locuri si toleranta la lege este mai mare sau mai mica dupa cum e omul. Sunt deci zone unde China este (sau era caci aici e alta discutie de catre ce se indreapta China) destul de libera, in sensul ca de exemplu desi in China sunt interzise motocicletele, poti sa mergi fara probleme in acele zone deoarece politia a inteles ca oamenii nu au de ales si prin urmare trebuie sa ii lase sa mearga cu motocicletele. E cam cum e pe la noi cu carutele pe drumurile nationale: legal e interzis, practic nu prea.
Nu e greu de facut scenarii unde poate ajunge treaba asta si cum se pote extinde la nivel global. Pe langa social credit score, China a mai facut inca un pas catre pecetea lui Antihrist: a cam renuntat la bani. Mai precis, majoritatea oamenilor mai ales in oras folosesc platile cu telefonul. Sistemul lor de chat (un fel de Whatsup) permite si plati si nu exista persoana care sa nu il foloseasca. De altfel, nu am mentionat la pedepse, dar am auzit ca uneori, daca postezi chestii interzise online, iti cam pierzi si dreptul de a folosi WeChat sau alte aplicatii similare Facebook si Twitter pentru o perioada. Cumva, politia care te monitorizeaza, are posibilitatea sa iti baneze direct accesul fara sa treaca prin compania care administreaza softul. Uneori, anumite amenzi mici (gen traversat pe rosu) le primesti direct pe WeChat – te trezesti ca ti se ia din bani instant dupa ce ai trecut pe rosu.
Culmea e ca sistemul are chiar adepti in randul populatiei. Evident, mai ales din cei din partid care sunt bucurosi ca in sfarsit munca lor pentru partid si buna purtare de cetateni loiali sistemului, poate fi compensata si pot castiga puncte ca intr-un joc. Pentru cetatenii din anumite provincii cu tendinte separatiste ale Chinei si care au risc mare de a provoca „tulburari”, scorul insa e din start defavorabil, toti care se nasc acolo avand default un scor redus.
Pentru a avea succes, statul politienesc are nevoie de cateva parghii. Voi enumera pe cele mai evidente:
- slabirea rezistentei; aceasta este prima conditie pentru ca un sistem totalitar sa aiba succes; rezistenta de orice natura a populatiei trebuie subjugata. China a ales metoda sangeroasa – a se vedea macelul din piata Tiananmen unde soldatii au macelarit peste 10.000 de oameni.
- componenta ideologica; minciuna trebuie sa aiba o acoperire, dar ideologiile nu sunt folosite doar ca pseudo-rumegus pentru propagandisti si tortionari care trebuie sa se ascunda in spatele unui plan, a unor idei de bine si sa simuleze ca fac binele pentru a putea conduce in tiranie si a supune oile; ideologia e utila si pentru a motiva cat mai mult pe idiotii utili care altfel nu ar avea randament in activitatea patriotica; drama in China este ca ideologia a depasit sistemul uman, in sensul ca dictatura clasica in care un grup de tovarasi se folosesc de ideologie pentru a controla si oprima oile a suferit o mutatie diabolica in sensul ca partidul si idelogia sunt deasupra oamenilor, orice tovaras putand fii exterminat si scuipat de sistem daca se abate de la politica de partid; evident ca exista inca centre de putere in cadrul sistemului si nu oricine poate fi eliminat pentru orice abatere; ce vreau insa sa spun este ca chiar daca ar exista o rebeliune si toata conducerea partidului ar fi eliminata, ar veni altii din spate precum vin zombii in The Walking Dead si ar „duce idelogia mai departe”, „preluand stafeta”. Si cum opozitia sau alternativa la ideologia comunia nu prea exista, China cel putin, cata vreme va avea ce sa dea sa manance la oi, acestea nu vor protesta;
- componenta tehnologica: ganditi-va ce resurse consumau securistii comunisti pentru a urmari tot ce se intampla si pentru a taia din radacina orice pericol pentru sistem; ganditi-va cat timp pierdeau ca sa faca note informative, dosare, interviuri etc; in prezent, problema este rezolvata: nu doar folosirea retelelor sociale, dar tehnologia in general, permite monitorizarea totala si absoluta; camere de luat vederi care inregistreaza imagini si pot procesa rapid recunoasterea faciala, identificand persoanele, permit sa lege o persoana de un loc la un anume moment dat; platile electronice fac acelasi lucru; activitatea pe retelele sociale (sau lipsa de pe ele) sunt semnale puternice de conturare a unor profiluri psihologice elaborate; capacitatile bazelor de date si puterea mare de procesare permit stocarea a unor informatii cat mai detaliate si nu doar a simplelor date de pe buletin; biletele de calatorie, salariile lunare, ce si cand ai cumpara, ce site ai vizitat, cu ce persoane comunici la telefon si cu care dintre ele te intalnesti si unde etc – toate sunt stocate si pot fi folosite de sistem; ba chiar, in curand (daca nu exista deja) vor exista softuri care vor analiza acest munte de date (Big Data) si vor cauta anumite patternuri cu indivizi „problema”
- componenta financiara: controlezi banul, controlezi oamenii; cine poate supravietui in afara sistemului fara bani? sa zicem ca esti protestatar „soft” in China si critici partidul „constructiv”; pentru asta insa ai prieteni care te ajuta cu bani si tu poti sa iti platesti in continuare cheltuielile, desi nu mai poti sa te angajezi nicaieri; cand insa toate platile vor fi electronica si cashul interzis, prietenii o sa fie nevoiti sa iti aduca ei de mancare pentru ca banii nu vor mai rezolva nimic; de platit acces la net, de trimis emailuri „reactionare” prin care sa faci „tulburare” nici nu mai poate fi vorba; vei ajunge in strada, cersetor si probabil o sa fii nevoit sa iti recunosti „greselile” pentru a dobandi „iertare” de la partid si pentru a-ti redobandi macar dreptul sa faci plati cu banii pe care poate i-ai strans o viata intreaga si ai muncit pentru ei si care atunci cand ai criticat partidul si ti-a picat scorul social, ti-au fost blocati
Pe langa aceste cerinte enumerate mai sus, as mai introduce unul: inducerea fricii sau componenta motivationala. Poate ca se include la 1 sau la 2, dar eu as zice cateva cuvinte separat despre abordarea factorilor reactionari si crearea unui mediu nu doar de depistare optima si control ala cestora, dar si de prevenire si ideal remodelare a lor in elemente fie neutre fie care cu afinitate la sistem sau macar cu o contributie pozitiva.
Aceasta se facea pana acum prin violenta si represalii. Problema e ca functioneaza doar pentru marea majoritate nu pentru toti. Exista nebuni care nu au frica si pe care nu ii poti speria doar cu datul exemplelor prin arestarea, omorarea, torturarea „oponentilor”. Ba din contra, la astfel de tactici, multi sunt chiar starniti si devin dusmani si mai inventivi si mai periculosi, fiind pierduti pentru totdeauna pentru sistem. Foarte probabil noile metode in domeniul „motivarii” sau mai bine zis al „calmarii” factorilor reactionari vor fi motivarea personalizata pentru fiecare categorii de „audiente tinta” in parte. Altfel spus, daca softurile de inteligenta artificiala care analizeaza big data o sa ajunga la concluzia ca cei mai mari factori de risc sunt in randul studentilor care au mers la nu stiu ce facultate din SUA, nu ai decat sa previi problema si sa le oferi celor „canditati” la un astfel de traseu burse „speciale” sau alte avantaje acestei categorii de „factori de risc” in facultati chinezesti.
Noile tehnologii pot fi folosite nu doar in identificarea unor patternuri de categorii de factori de risc pentru sistem dar si de conditii sociale sau economice care pot duce la tulburari. Evident ca aici intra si multa munca a „expertilor” in ingineria sociala, dar din nou repet, tehnologia nu va face decat sa revolutioneze modul de analiza a datelor si de sugerare a unor solutii optime pentru realizarea acelor conditii care sa minimizeze riscul sistemic. Cand programele de inteligenta artificiala vor invata (si poate deja o fac) sa cuantifice nivelul de tensiune sociala intr-un anume moment, pentru o anumita zona (fie geografica fie delimitata pe alte criterii), urmatorul pas logic nu va fi decat gasirea de solutii pentru diminuarea acestui parametru si gasirea zonei „Goldilocks ” intre coerciune maxima si laxitate fata de opozitie in care zona nu se produc evenimente si sistemul poate supravietui fara probleme.
O buna vreme ma tot gandeam: asa ceva nu se poate in vest, ar fi prea mult. Nici atat in America, „the land of the free”. Este insa doar o chestiune de nuanta, cu siguranta multe aspecte dintre cele enumerate de mine pot fi regasite deja in conturarea portretului unui stat politienesc cu o ideologie bazata in jurul corectitudinii politice. Ramane insa sa vedem ce succees au vestele galbene, de care paradoxal, se pare ca depinde intreaga soarta a umanitatii. Nu ar fi prima data cand francezii schimba lumea si dau tonul …
China’s Mass Surveillance App Hacked; Code Reveals Specific Criteria For Illegal Oppression https://www.zerohedge.com/news/2019-05-02/chinas-mass-surveillance-app-hacked-code-reveals-specific-criterea-illegal