Isteria corectitudinii politice este deja o epidemie globala extrem de periculoasa pentru sanatatea sociala. Una dintre efectele secundare ale acestei boli este aparitia unui nou dusman al poporului: fake news – stirile false. Si ca si cum stirile ar fi fost vreodata adevarate 100%, iata ca pe plaiuri mioritice, imitam si noi tembelsimul unora de prin afara, si incepem sa spalam pe creier pe copii inca de mici [1] cum ca doar stirile care au CTC-ul partidului (guvernului sau ONG-ului ecologist sau pro-european) sunt ok, restul sunt fake.
De cand exista mass-media si de cand exista comunicarea, au existat comunicari adevarate si false. In gulagul comunist doar stirile venite de la biroul special de propaganda erau permise si doar cenzura de partid avea voie sa declare o stire „REAL” sau „FAKE”. Si culmea, in prezent, tembelizarea populatiei a ajuns la nivelul la care o noua cenzura de natura ideologica nu doar ca nu este rejectata, dar discret chiar se screme sa faca saltul de la aberatie la cutuma si pe alocuri chiar la lege.
Pe cat de aberanta si turbata este inchizitia impotriva Fake News-urilor pe atat de real si totodata periculos este un fenomen autohton pe care indraznesc sa il numesc Fake Pasti. Probabil nu trebuie sa detaliez prea mult ce inseamna Fake Pasti, caci oricine se simte cu musca pe caciula stie la ce ma refer. Dar pentru ca poate nu stie, o sa fac o scurta enumerare.
Bunaoara, toti cei care au inceput deja sa manance cozonaci si sa traga gratare de miel, sa manance drob sau chiar sa ciocneasca oua rosii, acestia practica un Fake Pasti.
Toti cei care nu au tinut postul, nu ii intereseaza de participarea la slujbe, deniile sunt doar trecutul pe sub masa vinerea si slujba de pasti este pentru ei maxim mersul la biserica, luatul de lumina la ora 12 si apoi mersul acasa la sarmale – Fake Pasti.
Toti cei care nu sufera popii si critica biserica ca are prea multi bani, ca face prea multe catedrale, scumpe, ca nu face destul de multe spitale sau nu are un rol social mai vizibil, cum au catolicii – Fake Pasti.
Enumerarea nu se opreste aici. Toti cei care nu se incadreaza la cele de sus, ba chiar au icoane in casa, isi fac cruce cand trec pe langa biserica, poate chiar mai merg la Biserica din cand in cand, dar nu tin postul – Fake Pasti. Si mai fac adaug doar un punct: chiar cei care merg la biserica, tin post, fac rugaciuni, dar nu se spovedesc – Fake Pasti.
Am putea spune bine, dar oamenii astia ce sa faca, sa nu mai sarbatoreasca Pastele? Da, zic eu, caci oricum nu sarbatoresc Pastile, oricum chiar daca mananca cozonaci, drob, ciocnesc oua, dau cadou de ierpuras, cata vreme nu ii intereseaza nimic din ale credintei, nu au de ce sa sarbatoreasca Pastile. Poate parea un reflex, poate parea o obisnuinta „traditionala”, un obicei pe care bunicii il sarbatoreau. Da, dar probabil bunicii vedeau cu totul altfel lucrurile, aveau o cu totul alta filosofie de viata (credinta ziceau ei, lifestyle ar zice nepotii), prin urmare, anii au trecut si eu zic cei care se incadreaza in Fake Pasti sa nu mai fie fake. E rusinos si penibil sa fii fake.
Si daca Fake News este cantecul de lebaga al neo-marxismului globalizat care nu tolereaza multitudinea de idei si oricum se va lovi de avansul tehnologic si democratizarea comunicarii, cei care practica Fake Pastile desi nu afecteaza pe nimeni, risca sa il streseze chiar pe Dumnezeu care nu prea tolereaza minciuna.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
[1] O noua materie in scolile romanesti, ca elevii sa nu fie manipulati de stirile false – proiect http://www.ziare.com/scoala/stiri-invatamant/o-noua-materie-in-scolile-romanesti-ca-elevii-sa-nu-fie-manipulati-de-stirile-false-proiect-1543853
Or sărbători mulţi Paştele, dar puţini sărbătoresc (trăiesc) Învierea lui Hristos.
Sofronie Saharov:
Trei lucruri nu înţeleg: o credinţă adogmatică, un creştinism nebisericesc, un creştinism fără nevoinţă.