Concluzii Fake post-alegeri

  1. Am scapat de PSD

Nici vorba. PSD este inca la guvernare, PSD va ramane la guvernare, Dragnea ii are la mana pe toti baronii PSD prin Teldrum. Pe acolo pe unde a trecu Teldrum, a trecut “magia” si toate dosarele sunt acolo unde trebuie, ori un Dragnea in spatele gratiilor poate scoate cativa ani de libertate daca mai vinde si pe altii. De aceea, Dragnea nu poate ajunge in spatele gratiilor si daca isi doreste – si se pare ca isi doreste – va ramane si capul PSD-ului. Exista insa posibilitatea ca Dragnea sa isi negocieze demisia de garantia ca nu va intra la zdup. Cine sa ii garanteze? PSD-ul, care i-a garantat si pana acum prin papusarii care joaca in umbra si care l-au pazit si pana acum in afara puscariei.

Pe de alta parte, chiar daca cine stie prin ce minune Dragnea este extirpat, am mai zis: Ciuma Rosie este ca o hidra cu multe capete si nu vom scapa prea curand de ea. In cel mai fericit caz, tovarasii vor schimba partidul si ne vom trezi cu un PNL (sau USR) plin de oameni cu aceleasi apucaturi si aceeasi gandire.

PSD este doar eticheta actuala pentru boala pe care o avem: hotia, compromisul, lipsa de coloana vertebrala, etc. Denumirea se poate schimba, dar boala ramane. Este nevoie de noi si noi generatii care sa fii crescut intr-o altfel de Romanie pentru a putea scapa de PSD. Copiii care se nasc acum trebuie sa creasca intr-o tara capitalista, intr-o piata libera, unde nu pozitiile la stat sa fie de invidiat, unde nu pilele, relatiile si combinatiile sa le garanteze succesul ci munca cinstita si performanta sa fie singura cale de urmat. Altfel spusm trebuie schimbate total sistemul de masurare a valorilor folosit in prezent si introdus unul nou. Din pacate, astfel de lucruri nu se pot intampla decat prin inspiratie, prin adoptarea unor reflexe de gandire de la altii. Ori in ziua de azi, cu greu putem gasi in Europa niste modele iar America e prea departe si lucrurile sunt complexe si acolo.

2. Este un vot pro-European

O prostie mai mare ca asta nu cred sa existe in toate concluziile post-alegeri. Nu cred ca macar 1% dintre cei care au votat chiar au idee despre sistemul politic european si dintre acestia, nu stiu daca 1% au idee ca parlamentul european are doar un rol de teatru: legile sunt facute de Comisie si parlamentul este doar cel care pune stampila pe ele. Este un fel de Mare Adunare din vremea comunistilor de la noi, cu singura diferenta ca dizidentii nu sunt bagati la zdup ci doar sunt facuti “prosti” de Junker.

3. Am dovedit ca riscul populismului nationalist anti-european nu exista in Romania

Este cumva un corolar la punctul 2 si sunt 3 lucruri diferite. Dar merita subliniat: romanii sunt prea nepasatori ca sa fie nationalisti pentru ca nationalismul implica dragoste de tara, ori dragostea de tara vine dupa dragostea de regiunea in care traiest, dupa dragostea pentru familia ta, pentru cei de langa tine. Ori romanul de rand, ar vinde si pe masa daca ar lua bani indeajuns. Romanul de astazi, nu este doar interesat exclusiv in binele sau, dar chiar isi uraste familia, isi uraste vecinii si nu are decat interese pur materiale similare grupurilor mafiote. Fratia, cumatria la romani are doar rol de coeziune in slujba unor interese exclusiv materiale, indiferent de alte aspecte. Ori nationalismul are cel putin pretentii morale. De unde sa fie prin urmare un asemenea risc in Romania? False probleme …

Ori daca romanul de azi nu mai poate fi nationalist, nu are nici de ce sa fie anti-european. Nici nu intelege ce inseamna Europa, dar daca de acolo vin bani, este bine. Prin urmare, romanul este prin structura pro-european cata vreme Europa trimite bani (cel putin daca asta e perceptia propagata).

Daca nationalismul a fost folosit de PSD in aceasta campanie ca instrument tehnic de manipulare, faptul ca nu a dat rezultat, nu inseamna delor ca riscul nationalist nu exista ci doar ca instrumentul nu a functionat sau nu a fost bine folosit de catre tovarasi.

Cat despre populism, chiar doream sa scriu un articol separat prin care sa explic de ce in fapt este un termen total gresit folosit. Orice partid are o componenta populista, nu exista un partid care sa poata castiga in democratia de astazi pe baza unui program coerent, a unor idei solide, interesante, a unor lideri sau membri de calitate etc. Macanitul este inca principalul secret al succesului in politica.

9 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.