Suveranitatea – confuzii si iluzii

Suveranitatea este probabil unul dintre cele mai grele cuvinte. Greu de explicat, greu de dobandit, greu de pastrat … Iar in limbajul curent este folosit mai des ca slogan sau mai bine zis in sloganuri.

Am rumegat in cap cateva idei inca de la alegeri+referendum despre suveranitate, am intentionat sa le pun intr-un articol cand cu protestele din Hong Kong si apoi m-am decis sa renunt pentru ca … la ce bun? Am dat insa recent peste un editorial mai vechi din hartia (revista, site-ul?!) 22 – Editia 21 Mai – 3 Iunie 2019 al lui Andrei Cornea, din care am fotografiat un snapshot si am zis ca totusi, cel putin pentru a-l taxa pe Cornea se merita sa scriu cateva randuri.

O prima confuzie care se face cu privire la suveranitate este nespecificarea subiectului discutiei, caci nu intotdeauna suveranitatea statala este acelasi lucru cu suveranitatea individuala. Bunaoara, exista state foarte suverane cu cetateni sclavi (ex: Korea de Nord) si state cvasi-colonii sau apendice ale altor tari cu cetateni suverani (ex: Luxemburg). Este o iluzie sa punem semnul egal intre suveranitatea statala si suveranitatea individului. Chiar si in contextul UE, unde oricum este absurd sa discuti despre suveranitate, insasi existenta in UE si parcursul probabil fiind clar in directia erodarii progresive atat a suveranitatii statale cat si a individului.

Cornea este un naiv daca crede ca UE este coerenta sau puternica. Din contra lipsa coerentei este tocmai un mare buboi asumat insa ca un fel de corn de europenii – vezi-Doamne diversitatea de opinii care vine din diversitatea culturala si mentalitatile diferite nu doar ca este cunoscuta dar este si buna in UE, pentru ca functioneaza ca un factor stimulativ, ca un furnal de idei si de perspective. Cat despre puterea UE, oare cum poti ajunge la varsta dlui Cornea sa ignori in asemenea masura importanta unei armate – pe care UE nu o are si prin urmare puterea UE este strict legata de puterea SUA. Si prin inductie simpla, fara alte explicatii, putem sa punem foarte usor sub semnul intrebarii chiar suveranitatea UE.

Lipsa coerentei este o mare problema, in opinia mea tarile europene ar fi fost mult mai puternice astazi daca nu ar fi existat UE. Si indeajuns pentru a justifica aceasta ipoteza ar fi o comparatie a avansului economic din ultimii 20 de ani intre SUA, China si UE, dar si alte state mult mai mici. Gogoasa cu pacea este o prostie, nu o organizatie supra-statala cu o birocratie imensa si extrem de ineficienta garanteaza pacea ci prosperitatea economica. Avansul tehnologic care a urmat celui de-al doilea razboi mondial si care a dus la progrese sociale extraordinare sunt adevaratul motiv pentru care nu am mai avut un alt razboi mondial. URSS s-a destramat pentru ca rusii vedeau ca vesticii si americanii traiesc si ei mai bine si isi doreau si ei prosperitatea. Chinezii vor ajunge si ei la aceeasi concluzie mai devreme sau mai tarziu si vedem in prezent cu partidul a dat inapoi in Hong Kong din rationamente economice si de teama ca prosperitatea deja castigata pentru chinezul de rand, daca se va ruina in cazul unui razboi economic accentuat cu vestul, ar putea duce la impozia sistemului comunist. Intr-un fel comunismul chinez este un comunism evoluat, care a inteles importanta prosperitatetii si a progresului pentru toata populatia ca conditie primara pentru pacea sociala si in cazul lor pentru supravietuirea partidului comunist. Cand insa sistemul actual va fi piedica pentru progresul economic, vom asista si la transformarea politica si sociala in China.

Chinezii din Hong Kong prefera sa ramana o fosta colonie britanica decat sa se alature Chinei suverane si tovarasesti …

Cu privire la pace, gogoasa ca UE a pastrat pacea intre popoarele europene post-al 2-lea razboi modidal este de fapt o mare minciuna. Grecia a pierdut economic din criza din 2008 mai mult decat a pierdut in al 2-lea razboi mondial, rata sinuciderilor si somajul sunt de ani buni de zile la niveluri record, multe state din est au pierdut milioane de oameni plecati in afara in acelasi nivel poate ca Siria sau Afganistan – tari aflate in razboi. De acord ca poate pentru nemti, pentru olandezi sau chiar pentru francezi, UE a adus multe beneficii: o moneda unica, posibilitati economice multiple, piete de desfacere, posibilitatea de a exploata fara probleme economiile tarilor slabe si nepregatite pe care granitele si vamele le-ar fi aparat fata de invazia din afara si poate le-ar fi oferit sanse mai mari de a creste. Pe scurt spus, starea sociala si viata oamenilor sub bagheta UE nu este deloc lapte si miere cum doresc aplaudacii idioti ai unei organizatii nu doar ineficiente si incoerente, dar chiar si cu deviatii si aspiratii dictatoriale, sau cel putin cu specificitati oligarhice.

Suveranitatea statala folosita ca slogan ideologic este o fata morgana sau o mare gogoasa de mamaliga. Ce relevanta are suveranitatea statala si in ce masura este ea indeajuns de buna pentru omul de rand, astfel incat sa fie aclamata? Este SUA un stat suveran? Eu cred ca putem zice ca da, desi unii locotenenti american zic ca SUA e o colonie a Israelului. Dar armata SUA este cea mai puternica din lume si suveranitatea SUA nu este amenintata decat de extraterestri. Este insa aceasta mare branza pentru americanul de rand care trebuie sa munceasca la 3 joburi si are sub 14 zile libere pe an pentru a putea sa creasca normal doi copii si sa ii dea la un liceu scoala cat-de-cat? Asta oricum fara sa aiba sperante ca o sa ii poata trece prin facultate fara credit, caci asta este rezervat celor din 1% care de fapt sunt 1% din 1%. Insa se gasesc indeajuns de multi prosti si in SUA care sa fluture steagul desi este o discrepanta imensa intre america de astazi si simbolul reprezentat de acel steag.

Suveranitatea individuala este garantata doar de o cultura a libertatii individului si de o societate care sa aiba o istorie cat mai mare a respectarii dreptului la proprietate. In epoca de astazi insa cand bancile detin toate proprietatile si virtual detin intreaga lume si chiar sistemul solar, suveranitatea individuala este in declin chiar si in acele state unde a existat dreptul proprietatii. Prin iluzia creditului si dependentele mentale fiziologice induse populatiei de bagatul cardului de credit in POS in locul bagatului mainii in buzunar pentru a vedea daca ai bani indeajuns dar si prin confortul si progresul societatii care au format o falsa perceptie ca “lucrurile merg bine orice-ar fi”, asistam la o decimare treptata si chiar accentuata a intelegerii importantei suveranitatii individuale mai ales in tarile “bune”.

Cel putin noi romanii, avem experienta totalitarismului chiar daca sunt multe paranteze de facut cand vine vorba, insa cel putin avem semintele unor semne de exclamare care ne pot feri de greselile fatale pe care le-am putea face in cazul unui … somn al ratiunii. De unde si rezultatul votului la alegerile europene + referendum.

O oarecare reactie la amenitarile asupra suveranitatii individuale exista insa si in vest mai ales la generatia milenials si aparitia Bitcoin-ului este poate cel mai clar exemplu. Tehnologia insa a trecut din pacate de zona goldilock in care beneficiile depaseau riscurile si a trecut intr-o orbita periculoasa in care nu doar suveranitatea individuala este amenintata ci insasi identitatea omului, persoana umana este metamorfozata intr-un item dintr-o audienta, cu un set limitat de parametrii si functii, cu constrangeri bine definite si fin controlate.

14 thoughts on “Suveranitatea – confuzii si iluzii”

  1. “O oarecare reactie la amenitarile asupra suveranitatii individuale exista insa si in vest mai ales la generatia milenials si aparitia Bitcoin-ului este poate cel mai clar exemplu.”

    Cum poti fi suveran si independent cand esti falit economic si dependent de altii?
    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/economics/socialism-has-robbed-the-economic-future-of-millennials/

    _____
    “Tehnologia insa a trecut din pacate de zona goldilock in care beneficiile depaseau riscurile si a trecut intr-o orbita periculoasa in care nu doar suveranitatea individuala este amenintata ci insasi identitatea omului, persoana umana este metamorfozata intr-un item dintr-o audienta, cu un set limitat de parametrii si functii, cu constrangeri bine definite si fin controlate.”

    Exact ca in “Brave New World” a lui Aldous Huxley sau ca in “Animal Farm” & “1984” a lui George Orwell.

    https://9to5mac.com/2019/06/28/banning-end-to-end-encryption/

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/taxes/sweden-implanting-chips-in-your-right-hand-to-eliminate-cash/

    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/regulation/is-facial-recognition-destroying-our-right-to-privacy/

    https://www.zerohedge.com/news/2018-10-29/how-government-uses-its-giant-facial-recognition-database

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/taxes/german-court-rules-govt-can-intercept-communications-without-just-cause/

    https://www.zerohedge.com/news/2018-10-15/these-international-borders-have-become-no-rights-zones

    https://www.zerohedge.com/news/2019-06-14/four-insane-data-privacy-scandals-just-month

    etc.

    Reply
  2. “Insa se gasesc indeajuns de multi prosti si in SUA care sa fluture steagul desi este o discrepanta imensa intre america de astazi si simbolul reprezentat de acel steag.”

    America de astazi este o gluma proasta. Mare lucru daca vor scapa fara un razboi civil, ca de disparut ca natiune nici nu se pune problema. In California este mai rau decat in “Tinutul Secuiesc” si Catalonia la un loc. Sa nu mai vorbim de faptul ca latinii mai au putin si depasesc 50% din populatie, iar limba oficiala va deveni implicit spaniola, nu engleza.

    Asa patesti cand esti “corect politic”, adica marxist prost si lasi toti imbecilii importati de prin toate gropile de gunoi ale lumii sa te joace pe cap. Ba chiar mai mult de atat, le dai si drepturi speciale si ii tratezi ca pe specia protejata, in timp ce ii discreditezi masiv pe ai tai.

    Tot aceasta va fi si soarta UE. In vestul si nordul Europei, deja se intampla aceleasi lucruri si politici idioate ca la americani. Nu este de mirare ca partidele “eurosceptice” si de “extrema dreapta” castiga tot mai multi adepti si cresc. Marxistii au preluat puterea prin lovituri de stat, crime si genocid si in mod evident ca nu vor pleca in liniste de la putere. Se va lasa cu scantei.

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/gang-of-four-trying-to-start-race-wars/

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/the-rising-political-violence/

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/civil-unrest/the-hatred-from-the-left/

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/civil-unrest/antifa-threatening-fox-host-family-at-their-home-mentioning-using-a-pipe-bomb/

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/civil-unrest/anti-fascist-turning-violent-in-portland/

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/protesters-who-do-not-know-what-they-are-protesting-against/

    etc.

    ___
    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/britain/nigel-farages-brexit-party-is-now-2/

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/civil-unrest/italy-seizes-missile-from-far-right-activists/

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/civil-unrest/the-next-french-revolution-is-it-beginning/

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/civil-unrest/the-new-french-revolution/

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/civil-unrest/gun-sales-surge-in-germany-thanks-to-rapeugees/

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/civil-unrest/revolution-why-it-is-always-inevitable/

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/civil-unrest/karl-marxs-grave-has-been-vandalized-is-this-the-cyclical-turning-point-from-the-1848-revolutions/

    etc.

    Reply
  3. “Cat despre puterea UE, oare cum poti ajunge la varsta dlui Cornea sa ignori in asemenea masura importanta unei armate – pe care UE nu o are si prin urmare puterea UE este strict legata de puterea SUA. Si prin inductie simpla, fara alte explicatii, putem sa punem foarte usor sub semnul intrebarii chiar suveranitatea UE.”

    O armata care sa faca ce, mai exact?
    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/europes-current-economy/merkel-macron-signing-treaty-to-create-a-european-army/

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/europes-current-economy/europe-risk-of-revolution/

    ______
    “Lipsa coerentei este o mare problema, in opinia mea tarile europene ar fi fost mult mai puternice astazi daca nu ar fi existat UE. Si indeajuns pentru a justifica aceasta ipoteza ar fi o comparatie a avansului economic din ultimii 20 de ani intre SUA, China si UE, dar si alte state mult mai mici.”

    Socialismul, birocratia si lipsa de unitate sunt de vina. UE nu este un stat asa cum este SUA sau China, ci o federatie de state marxiste falite, incoerente si foarte corupte. Probabil ca unele state ar fi fost mai puternice decat altele, dar acest lucru ar fi fost exceptia de la regula, nu regula in sine. Inclusiv tari avansate ca Elvetia se duc la fund si se ineaca in datorii.

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/britain/why-the-dollar-is-the-mainstay-of-the-world-economy/

    https://www.armstrongeconomics.com/history/americas-economic-history/currency-v-language/

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/civil-unrest/the-collapse-of-society-are-the-doom-gloomers-even-on-the-right-page/

    etc.

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/western_europe/switzerland-abandons-its-historic-principles/

    “Looks like China, Dubai, and Singapore may be the benefactors of this madness. Now, even Switzerland is giving up everyone in sight.”
    https://www.armstrongeconomics.com/uncategorized/why-switzerland-is-a-no-go/

    https://www.armstrongeconomics.com/uncategorized/socialism-at-its-best-how-to-destroy-the-wealth-of-a-nation/

    Reply
    • JE ai un blindspot puternic din cauza aversiunii: Bitcoin-ul; Elvetia nu are cum “sa se duca la fund” din simplul motiv ca cetatenii Elvetiei au avut parte de o cultura financiara mult mai evoluata, au exersat democratia federativa si au in sange avantajele acesteia – pe de o parte; si pe de alta parte, elvetianul este mai neamt ca neamtul in privinta lucrului bine facut si al deschiderii fata de tehnologie; de fapt, poate ce ii deosebeste pe elvetieni de nemti este lipsa angst-ului nemtesc, altfel spus cohones mai mari; de aceea Elvetia este printre hot-spot-urile crypto-finance si pe langa inovatia bancara, pe langa deschiderea si stimularea oficiala, unele regiuni chiar au tatonat cu reglementari si stimulare fiscala a investitiilor in crypto;

      secretul bancar nu este totul in lumea asta; si sa nu uitam ca partea de confidentialitate este doar o compoenta din sistemul financiar; Elvetia inca este in top de exemplu si pentru increderea unor banci in privinta custodiei aurului; dar cel mai clar e pib-ul per capita: https://tradingeconomics.com/switzerland/gdp-per-capita-ppp

      din ce in ce mai mult eu cred ca raportul datorie/PIB devine irelevant, este doar un amanunt; daca pietele nu mai tin cont de el este clar ca am intrat intr-o noua paradigma; din tot ce am vazut eu, cel mai clar explica noua paradigma tipul asta: https://www.youtube.com/watch?v=Loj0z43VZ7I

      de asemenea esti prea pesimist cu privire la SUA; uite un exemplu de David care s-a luptat cu Goliat si a invins: https://www.youtube.com/watch?v=qHoPmVtupi8

      Reply
  4. Nu cunosc definitia termenului, si nici nu voi cauta pe net sa insir lincuri, caci oricine o poate face. Iti spun doar o poveste adevarata: in timpul unei vacante prin Asia, printre multi altii am cunoscut intr-un bar doi arabi, frati. Si i-am cunoscut din intamplare, caci acolo de la 3 dimineata se interzice consumul alcoolului pe terasa, si esti obligat sa intri la barul propriu zis din interior. Asa ne-am asezat unii langa altii. Nu era tipul de arab cu turbane samd. Apoi, consumau alcool – ceea ce in religia lor este strict interzis, erau imbracati normal, in jeansi si t shirt. Printre altele, mi-a explicat ca este atat de bogat ca pur si simplu nu are nevoie de bani, nu il mai intereseaza banii. Atunci ce te intereseaza? L-am intrebat eu, sperand ca imi spune ca isi traieste viata din plin, sau ceva similar, la care tipul mi-a raspuns simplu: Puterea. Cred eu, ca pentru cei mai bogati (si nu sunt putini), exista lupta de putere: cine mituieste mai mult candidatii pentru a obtine favoruri si pentru a conduce. Cine are mai multi parlamentari pentru a obtine votul dorit. Cu siguranta si societatile secrete cu asta se ocupa. Iar cand se vorbeste de guvernele din umbra, nu este deloc o gluma. Cand cineva are cateva magazine, cateva case, masini de lux, e ok. Este un om bogat. Insa cand cineva are sute de miliarde, nu mai este un om bogat, este un tiran.

    Reply
  5. Nici un stat nu e suveran, atata timp cat traim in corporatism. Apoi, ce-i cu atata naivitate? HK e in China de ani buni, si tocmai acum s-au hotarat ca nu-i bine, cand nivelul de trai este mai bun ca oricand. Americanii nu prea mai au ca sa faca dpdv economic, si opteaza in disperare cu ceea ce stiu ei mai bine: sa destabilizeze. Britanicii fac piraterie (ei de asemeni sunt experti). Intre timp protestele vestelor galbene continua in fiecare uichend la Paris, dar singura televiziune care mai aminteste de asta este Russia Today. Iar singura tara din lume care executa politicienii corupti ramane China. Mama lor de comunisti, dar rai mai sunt! Eu traiesc in pur capitalism, si deoarece vine vacanta, m-am gandit ca nu mi-ar strica ceva bani in plus, si am cerut sa lucrez de noapte o luna intreaga. Obositor, nu mai am 20 de ani. Am fost platit, cum e legal, 250 de euro in plus, dar statul belgian a hotarat ca castig prea mult, si mi-a luat toata diferenta. Asa se incurajeaza munca aici. Pe cand cel care e pe social (oricine poate fi), castiga 900 de euro pe luna, plus totul platit (dentist, medical, fractura de curent – daca este exagerat de mare, adica daca iarna vrei sa traiesti bine si te incalzesti doar pe electricitate, o faci linistit…) Asta nu e comunism. Asta e capitalism, caci asa decid ei! Oamenii sunt foarte frustrati aici, dar din pacate Soros investeste in HK. Aici ar avea mult mai mare succes.

    Reply
    • HK este ultima reduta de capitalism; Belgia, Franta in general vestul nu mai sunt capitaliste; corporatism – ce e aia?

      Reply
    • “Corporatismul” este Bau Bau-ul sau “scapegoat-ul” celor care ii invinovatesc pe altii pentru lipsurile si nereusitele lor. Silviu/jiji duru in toate comentariile lui o tine numai cu conspirationisme, anti capitalism, anti “corporatism”, pro comunism/socialism/marxism, pro stat comunist/socialist/marxist. In viata lui nu a citit “Manifestul Comunist” a lui Marx si Engels, iar daca l-a citit este convins ca utopia aia demna de ginta matriarhala sau de kibbutz poate functiona intr-o societate normala.

      Neintelegand felul in care functioneaza societatea in care se afla, este incapabil sa ia decizii corecte economic care sa-l avantajeze. Cum sa te arunci ca berbecul cu capul inainte fara sa iei in calcul toate costurile si taxele in asa fel incat sa afli de la inceput cati bani iti raman in mana la sfarsit? Capitalistii si corporatistii sunt de vina, evident. Ai vazut vreun corporatist sau capitalist sa se arunce cu capul inainte in investitii si in afaceri FARA A CITI / CUNOASTE LEGISLATIA in domeniul respectiv si FARA UN PLAN DE AFACERI foarte bine pus la punct?
      Ce fac ei, afaceri sau “munca voluntara”?
      Unii reusesc in viata “pentru ca au noroc”, nu pentru ca sunt chibzuiti, se gandesc de 10 ori inainte de a face ceva si pun creionul pe hartie la tot felul de calcule de cate ori este nevoie.

      Cum sa spui ca China este comunista cand este de fapt capitalista, iar Belgia este capitalista cand in realitate este comunista, nimic altceva decat o gropa de gunoi marxista 100% falita? Ma tavalesc pe jos de ras cand vad ca toti indivizii astia care ridica in slavi ideologiile falite si utopice ale lui Marx IMEDIAT SE REVOLTA CAND INCEP SA MANANCE COMUNISM / SOCIALISM PE PAINE. Toti vor marxism si “egalitate”, dar pe munca si pe banii altora, nu pe munca si pe banii lor. Cand le sunt confiscati banii din munca lor, in numele “egalitatii” si ai “justitiei sociale” IMEDIAT SE REVOLTA. Doar nu e OK sa le confisti banii lor si sa-i “egalizezi” in saracie, inclusiv cu aia care nu muncesc si cu toti parazitii sociali, dar li se pare foarte OK sa confisti banii si munca altora. (hint: banii si munca “corporatismului”)

      Cum sa spui ca sustii utopiile egalitariste marxiste care peste tot in lume au fost 100% falite, fie ca s-au numtit comunism ca pe vremea lui Lenin, Trotki, Ana Pauker, Mao, Pol Pot, Bela Khun, etc fie ca s-au numit socialism ca pe vremea lui Stalin, Hitler, Ceausescu, Chavez & Maduro, Castro, plus tot vestul/occidentul si Scandinavia din ziua de astazi, in conditiile in care tu nu ai citit nici macar o data Manifestul Comunist, iar daca l-ai citit nu ai inteles absolut nimic din el. Marx a avut un scop bine definit pentru a promova comunismul/socialismul si pentu a le implementa a stabilit 10 reguli. Regula numarul doi spune chiar asa: “impozit cu puternic caracter progresiv.”

      Tu locuiesti intr-o tara care are “impozit cu puternic caracter progresiv” exact asa cum este descris in Manifestul Comunist si te plangi de faptul ca de ce muncesti mai mult te alegi cu mai putin? Pai exact asta a fost ideea promovata de Marx, Engels si restul comunistilor. Sa-i tina pe aia mai inteligenti si mai productivi la acelasi nivel de saracie cu toti idiotii, sa-i “egalizeze” in saracie.
      Pe desupra mai si sustii comunismul/socialismul marxist si te plangi ca te alegi cu nimic din munca ta, dar in acelasi timp injuri capitalisti si “corporatismul”?

      Manifestul Comunist este utopic si falit inclusiv in ziua de astazi. Un om cu neuroni functionali isi da seama ca asa ceva nu are cum sa functioneze in lumea reala. Daca schimbi termenul de “proletar” cu “saracime si prostime” si termenul de “burghezie” cu “antreprenoriatul si clasa de mijloc” iti dai seama de grozaviile debitate de Marx.
      https://www.marxists.org/romana/m-e/1848/manifest/index.htm

      Gasiti asemanarile dintre statul socialist promovat de Marx si Engels in cele zece reguli de a implementa comunismul global si statul social(ist) promovat de Saul Alinsky si implementat de idolii lui, in special Clintonii si Obama:
      https://s3media.247sports.com/Uploads/Assets/445/212/8212445.jpg

      http://ontherightsideradio.com/alinsky/

      https://www.vox.com/2014/10/6/6829675/saul-alinsky-explain-obama-hillary-clinton-rodham-organizing

      Reply
    • Este de cascadorii rasului faptul ca in comentariul de fata semnat ca “Silviu” ESTE revoltat de faptul ca parazitii sociali primesc “ajutoare sociale”, adica “Pe cand cel care e pe social (oricine poate fi), castiga 900 de euro pe luna, plus totul platit (dentist, medical, fractura de curent – daca este exagerat de mare, adica daca iarna vrei sa traiesti bine si te incalzesti doar pe electricitate, o faci linistit…) Asta nu e comunism. Asta e capitalism, caci asa decid ei!”. Sa mori de ras si mai multe nu! Deci afirmatia si indeologia lui Marx, Engels si a comunistilor care spune ca “fiecare dupa puteri si fiecaruia dupa nevoi”, atunci cand este pusa in practica si o platesti din buzunarul tau, ca sa fi “egal” cu saracii care nu pot sau care nu au chef sa munceasca, nu este una comunista, ci capitalista.

      Este de cascadorii rasului faptul intru-n comentariu mai vechi in care se semneaza ca “jiji duru” NU ESTE revoltat de faptul ca parazitii sociali primesc “ajutoare sociale”, ba chiar considera acest lucru ca fiind benefic pentru societate si de dorit a fi implementat si sustinut: “Aici sindicatele isi fac treaba cu adevarat. De fapt, aici fiecare isi face treaba cu adevarat, si tocmai de aceea patroni seriosi raman aici. Caci ei prefera sa plateasca taxe si salarii mari decat sa dea spagi si pomeni celor care sunt deja bogati. Si nu taxele ii opresc pe patroni sa vina in Romania, ci coruptia, infrastructura, si legile care nu se respecta! Asta inseamna adevarata securitate sociala, si nu “pomana” de care tu pomenesti. Si hai sa-ti dau un caz concret. De o luna s-a angajat la noi o fata. Casatorita, un copil de 3 ani. Nu lucrau nicicare dintre ei, ajutor social aproape 1800 (900 daca esti singur, 600 de persoana daca esti familie, vezi link-ul de mai sus)… Eu nu ii numesc pomangii, ci nefericiti, sau ghinionisti… Iar lumea e multumita aici, deoarece platesti taxe mari, insa beneficiezi de ele cu adevarat… SUNT UTOPIST, e adevarat. Am dreptul sa visez si sa sper. Sunt si optimist dealtfel. SUNT SOCIALIST SAU COMUNIST – sau oricum i-ar spune, doar din empatie, pentru ca iubesc oamenii si nu imi place sa vad oameni saraci si nefericiti.”
      https://chiazna.ro/17747/piata-libera-in-domeniul-bancar-si-de-ce-testele-de-competenta-sunt-hilare#comment-204086

      Mda. Se pare ca avem de-a face cu o persoana “bipolara”?

      Cum e sa ridici in slavi un gunoi de tara cu un gunoi de societate, pe care insusi populatia nativa, alias belgienii nu dau doi bani? Ba mai mult de atat, isi fac bagajul si se cara prin alte parti si ii mai invata si pe altii cum sa faca acest lucru.
      https://www.nomoretax.eu/i-am-gone-ebook/

      Reply
    • Deci in afara de, hai sa zicem, maxim 10 comentarii, nu stii absolut nimic despre mine, si cu toate astea mi-ai facut o analiza foarte amanuntita. Acum, logica imi dicteaza ca exista doua posibilitati, pe care insa, din bun simt, nu am sa le expun. Da, am ideile mele, gresite sau nu. Si in toate comentariile ma acuzi ca “nu am citit”. Adica, eu sunt cel prost, iar tu cel destept. Daca era intr-adevar asa, stiai sa te cobori la nivelul meu – fiind super inteligent, sau, in cel mai bun caz, ma ignorai. Faptul ca imi acorzi atentie, ma asigura si mai mult ca ideile mele nu sunt gresite, fiindca deranjeaza extrem de mult liberalul din tine. Insa ma surprinde ca nu esti tolerant, caci astea sunt lozincile voastre: toleranta, multiculturalism, diversitate. Voi incheia, totusi, cu un vechi proverb romanesc: “Cainele moare de drum lung, iar prostul de grija altuia”. Iti doresc o vara frumoasa! BTW, vechiul meu nickname era obraznic, si de aceea l-am schimbat. Adresa de mail e aceeasi, deci nu am avut intentia sa ma “maschez” sub alt pseudonim.

      Reply
    • Ce nu iti place, stergi. E simplu, dealtfel. Ideile mele deranjeaza, iar voi faceti uz de metodele Uniunii Sovietice din disperare, si va inteleg. Nu voi da unsubscribe, caci imi plac posturile tale, insa ma voi retine sa mai comentez pe aici. Oricum, liberalismul este la faza de reanimare, si toate actele voastre disperate (culmea, utilizati metode super comuniste!) Oricum, am satisfactia ca el a apucat sa citeasca comentariul meu, si faptul ca m-a ignorat dovedeste inca o data ca l-am invatat cum sa para hintelijent. Lincurile nu dovedesc nimic. Iar eu citesc, frate, mult mai mult ca tine (JE), cel putin o ora pe zi, insa doar pentru divertisment (beletristica). Nu imi pierd timpul cu politica , doctrine sau filozofii. Nu sunt fanfaron ca tine, ci pur si simplu practic. Iubesc viata. Tu urasti tot ce te inconjoara din frustrare, si nu poti vedea mai departe de doi metri in fata. Eu sunt deschis oricarei idei, pentru ca sunt agnostic, si imi asum placerea de a cerceta (contrar dogmei crestine). Insa doar daca imi face placere. JE, esti un ratat, si de aceea vomiti aici, nu incerca sa ma faci sa cred ca esti cineva. Un om de afaceri de succes nu are timp de asa ceva. Eu sunt doar un muncitor (si day trader, insa max. 30 minute pe zi :D), deci am timp berechet 🙂 Va pup, vacanta frumoasa!

      Reply
    • Oops, se pare ca nu am fost cenzurat. Trebuie din cand in cand sa mai sterg cache-ul, caci browserul imi face friguri. Scuze pentru ca am fost obraznic.

      Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.