High Hopes degeaba

Azi este o zi de speranta. Speranta aiurea. I-am vazut pe romanii de la Londra cum au si tras o hora in jurul urnei ca niste naivi. Ce e de sarbatorit si de ce sa ne bucuram? Ca scapam de ciuma rosie? Dar chiar scapam?

Pe langa faptul ca nu scapam de ciuma rosie ci doar taiem unul dintre cele 7 capete autoregenerative ale balaurului rosu, ciuma rosie e in noi. Am explicat intr-unul din sutele de articole anti-comuniste, ca poporul roman are in sange afinitatea catre compromis si dragostea atavica fata de un tatic care “sa ne dea” si care sa aibe grija ca sa fie bine pentru toti, ca sa nu fie rau.

Evident, exista tinerii si generatiile noi au un timp de uzura necesar pentru a scapa de iluzii – ca putem schimba tara noastra. Unii o fac mai repede si gresit, punandu-si speranta in iluziile altor natii si crezand ca daca primesc pe tava ce s-au luptat altii secole ca sa puna pe picioare, vor avea o viata implinita. Nu ca as dori sa aduc vreo umbra morala asupra celor care au propriul fel de avedea lumea si s-au carat de aici lasandu-ne pe noi fraierii din tara care nu se adapteaza la bolsevism ci se lupta cum pot si cat pot cu el sa ducem steagul romanismului mai departe. Caci Romania profunda, adevarata, este o Romanie profund anti-comunista, nu tembel-socialista cum o prezinta Puric, Basilica si altii.

Dar sa vedem mai concret de ce nu putem avea sperante – nici ca scapam de ciuma rosie, nici ca lucrurile se vor schimba real in bine.

Aici as face o mica paranteza. Multi zic “lucrurile s-au mai schimbat totusi in bine in ultimii ani”, exista progres. Blah, blah. Ni se pare ca lucrurile se schimba! Apartenenta la UE, banii gratuiti pe care ii primim, mormanele de fonduri europene, banii trimis de capsunari, progresul tehnologic global evident ca mai schimba pe ici pe colo lucrurile. Dar, in esenta, cata vreme nu se schimba mentalitatile, nu am castigat nimic. Banii pot sa dispara asa cum au aparut, peste noapte. In plus, Dumnezeu iti da, dar nu iti baga si in trastie. Si de aceea, de fapt, toate oportunitatile de dezvoltare pe care le-am pierdut sunt de fapt regrese care se vor vedea mai concret in viitor. Dar nu o lungesc mai mult in argumentarea iluziilor ca totusi exista mici schimbari in bine si pe la noi – cei care nu sunt convinsi, ii invit sa citeasca acest articol din Ziarul Financiar unde desi tonul general este unul optimist (contrar opiniei mele), “economistul” ne da un mic amanunt interesant: Polonia nu a avut niciun trimestru de scădere din 1991! Cam asta inseamna schimbare, nu importul formelor fara fond de la noi si puseurile consumeriste.

Un al doilea motiv de ce nu putem avea sperante: suntem inconjurati de rusi. Ne place, nu ne place, istoria ne este potrivnica inca o data. Chiar daca noi am fi cum trebuie, am avea istoria impotriva. Nu zic ca e imposibil sa te lupti cu istoria, dar nu ne vad pe noi luptand cu istoria, din contra, in general, romanii sunt invatati la scoala ca codrul e frate cu romanul: adica cand vin invadatorii si ne violeaza femeile si mamele, tinerii si bravii barbati romani isi ia talpasita si se ascund in codru. Asa cum astazi fug in afara … Afara este de fapt codrul romanului din prezent. Romanii bravi de astazi fug afara in loc sa se lupte cu invadatorii sau cu mostenitorii acestora – caci ce altceva sunt bolsevicii de astazi decat genele pierdute ale gunoailor de invadatori care au violat femeile romanesti acum 70, 100, 150 de ani?

In final doresc doar sa fac un scurt apel la claritate. Sa ne imaginam un scenariu optim: PSD pleaca, devine mic, cam cat PRM-ul, tine ciocul mic, nu mai are un cuvant de spus in politica romaneasca. Ce credeti ca o sa se intample? Reforme structurale majore? Reducerea aparatului administrativ? Introducerea de criterii de performanta in administratia publica? Politici inteligente si eficiente de investitii care sa prioritizeze corect, sa aloce echilibrat si la timp, sa monitorizeze cum trebuie proiectele si sa evite riscurile, capcanele si amanarile bine stiute? O sa introduca noul guvern sau noile guverne un sistem de taxare corect, care sa stimuleze munca dar in acelasi timp sa descurajeze evaziunea? O sa poata noul guvern sa ajunga la o intelegere cu taticul Isarescu pentru sincronizarea unei policiti fiscale care sa ajute si sa nu puna piedici inutile in politicile fiscale si in general in managementul datoriei – caci oricum ministerul finantelor la noi s-ar numi mai corect ministerul datoriei, caci in principal asta face, datorii. Dar cine sa fie oamenii care sa faca toate acestea? De unde o sa apara ei peste noapte?

Si chiar daca s-ar intampla asta – sa zicem ca prin minune vom avea o guvernare perfecta, care va stimula economia in mod real, va diminua dezechilibrele si va face reformele mult amanate pana acum (privatizari, taieri cheltuieli, reduceri taxe, investitii destepte etc) – cum vor reusi companiile romanesti sa se dezvolte si cum va putea Romania sa imite Polonia, daca forta de munca este deja in deficit si premizele sunt pesimiste? De fapt, desi in campul fortei de munca stam prost, in campul demografic stam extrem de grav. Problemele demografice se vor transfera in piaca muncii.

Altfel spus, raul facut este deja prea mare, situatia nu pote fi salvata, maxim ce se poate obtine va fi o amanare a afundarii irecuperabile similare Greciei. Grecia a ajuns o populatie infima (tinerii au fugit) tinuta pe linia de plutire cu linii de credit de la europeni si care si-a pus toate resursele la mezat (aur, ape, insule, porturi etc). Grecul de rand o duce din ce in ce mai prost. Nu moare de foame, dar nici sperante prea mari nu are. Tinerii greci spera sa emigreze in Germania sau in Australia sau macar in Romania.

Romania insa nu mai are nici aur, nici paduri iar apele sunt deja concesionate pe sute de ani. Nu vom avea prea multe de oferit gaj pentru credite si vom fi tinuti pe linia de plutire cu un os aruncat din cand in cand pentru a pazi granita de est a uniunii. Asta e soarta noastra inca o data, pe care singur ne-am cladit-o, sa fim paznic de noapte pe salariu minim.

15 thoughts on “High Hopes degeaba”

  1. Eu astept cu nerabdare ziua in care va incepe razboiul intre PNL si USR. Razboiul cel adevarat, cu morti si raniti. 🙂 Pana acum, acest razboi a fost amanat sau tinut in surdina, din cauze de PSD/Dancila. Dar daca Dancila iese din scena in seara asta (ceea ce e foarte probabil), nu mai e nici un motiv de amanare.

    Reply
  2. “Grecia a ajuns o populatie infima (tinerii au fugit) tinuta pe linia de plutire cu linii de credit de la europeni si care si-a pus toate resursele la mezat (aur, ape, insule, porturi etc). Grecul de rand o duce din ce in ce mai prost. Nu moare de foame, dar nici sperante prea mari nu are. Tinerii greci spera sa emigreze”

    Romania in acest moment ESTE Grecia. Singura diferenta este ca nu are inca o datoria asa de mare. In rest, totul este identic: nu are nici un domeniu sau sector economic functional si performant, iar dezastrul se vede pe toate planurile, inclusiv social, cultural, demografic, etc.
    Si romanul de rand o va duce din ce in ce mai prost. Oamenii inteligenti si bine pregatiti stau in Romania pana prind ceva experienta si eventual strang si ceva capital, dupa care fug in vest mancand pamantul. Nu ar avea de ce sa ramana in Romania. Ofertele si conditiile sunt pur si simplu insultatoare: un senior din romania primeste brut mai putin decat netul un junior cu zero experienta din vest.
    https://jobs.cel.ro/job/445/programator-php-mysql-at-vezi-mai-multe-detalii

    Asa ca (nu numai) pentru romanul de rand incapabil sa evolueze si sa se adapteze la lumea si tehnologia noua, viitorul va fi de-a dreptul sumbru.
    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/opinion/a-career-for-the-future/

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/pension-crisis/getting-old-risk-of-job-loss-thanks-to-socialism/

    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/understanding-cycles/the-next-major-shift-in-society/

    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/economics/why-are-robots-changing-the-future/

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/taxes/the-cost-of-labor-is-what-drives-the-move-to-robots/

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/europes-current-economy/eu-wants-to-charge-social-security-taxes-on-robots-as-if-they-were-people/

    etc.

    Ma indoiesc ca tinerii greci vor sa vina in Romania cand au toata Europa la dispozitie in conditiile in care chiar si romanii fug din tara lor.

    _____
    “Romania insa nu mai are nici aur, nici paduri iar apele sunt deja concesionate pe sute de ani. Nu vom avea prea multe de oferit gaj”

    Romania nu a concesionat si nu a pus gaj, ci pur si simplu a vandut definitiv sau a distrus. Romania si poporul roman nu sunt o tara si o natiune decat pe hartie. In curand vor inceta sa existe in mod real.
    Cateva exemple:
    https://www.art-emis.ro/analize/ne-plangem

    https://www.cotidianul.ro/macelul-multinational-din-industria-alimentara/

    https://agrointel.ro/99997/ferma-ovine-insula-mare-a-brailei/

    etc.

    Reply
  3. “Sa ne imaginam un scenariu optim: PSD pleaca, devine mic, cam cat PRM-ul, tine ciocul mic, nu mai are un cuvant de spus in politica romaneasca. Ce credeti ca o sa se intample?”

    Absolut nimic!
    Romanii sunt o natiune de prosti congenitali.

    In ultimii zeci de ani s-au facut o gramada de studii legate de inteligenta. Persoanele care obtin sub 85 de puncte la testele de IQ sunt considerate retardate si un pericol pentru ceilalti. De ex in SUA nu te poti inrola in armata si nu poti fi cadru militar daca ai mai putin de 85 de puncte. Cu alte cuvinte un idivid cu 85 de puncte sau mai putin nu e bun nici macar de a servi pe post de carne de tun.

    In acelasi fel, studiile de inteligneta au aratat ca pentru a putea forma o natiune/civilizatie functionala media nationala a IQ-ului trebuie sa fie de minim 95 de puncte. Daca nu ai o medie nationala de 95 de puncte nu poti forma, mentine si dezvolta o civilizatie functionala. Studiile care s-au facut de la inceputul anilor 1990 pana prin 1995, au aratat ca media de inteligenta a natiunii romane este de 94 de puncte, adica cu 1 punct sub minimul necesar. La inceputul anilor 2000 pana inainte de criza din 2008, s-au efectuat noi studii de specialitate care sa masoare inteligenta si s-a constat ca media IQ-ului din Romania este de 91 de puncte.
    Cu alte cuvinte, in 10 ani media inteligentei poporului roman a scazut si a ajuns cu patru puncte sub cele 95 de puncte considerate minimul pentru a putea forma, intretine si dezvolta o civilizatie functionala.
    Tineti cont ca aceste studii au fost facute inainte de criza din 2008, adica inainte de marele exod al romanilor catre vest. Dupa intrarea Romaniei cu drepturi depline in UE in 2007 si pana la finalul anului 2016, peste 3,8 milioane de romani au parasit tara in mod oficial si se pleaca in continuare in acelasi ritm. Cand se vor publica noile studii desfasurate in perioada 2010 – 2020, sa nu va mirati cand veti afla ca media inteligentei nationale a Romaniei a scazut sub 90 de puncte si se apropie de limita retardismului.

    http://www.rlynn.co.uk/uploads/pdfs/Intelligence%20and%20the%20Wealth%20and%20Poverty%20of%20Nations.pdf

    http://niggermania.com/library/Race%20Differences%20In%20Intelligence.pdf

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/harta-iq-ului-in-europa-si-in-lume-cum-stau-romanii-la-capitolul-inteligenta-768510

    Asta este poporul roman de astazi in toata “splendoarea” lui.
    Poporul roman de maine va fi mai “splendid” decat cel de astazi.

    https://www.youtube.com/watch?v=FeX5L59REhk

    Reply
  4. – “s-au carat de aici lasandu-ne pe noi fraierii din tara care nu se adapteaza la bolsevism ci se lupta cum pot si cat pot cu el sa ducem steagul romanismului mai departe”
    – “romanii sunt invatati la scoala ca codrul e frate cu romanul: adica cand vin invadatorii si ne violeaza femeile si mamele, tinerii si bravii barbati romani isi ia talpasita si se ascund in codru. Asa cum astazi fug in afara … Afara este de fapt codrul romanului din prezent. Romanii bravi de astazi fug afara in loc sa se lupte cu invadatorii sau cu mostenitorii acestora”

    Nu stiu de ce fugeau mai exact unii si se ascundeau in codru dar stiu de ce au facut-o altii ca Ion Gavrila Ogoranu si amicii lui.

    Decizia de a pleca afara este una rationala, logica si realista, iar decizia de a ramane este una emotionala, nerealista si ideologica. Intotdeauna cei care au castigat in viata au fost cei din prima categorie adica cei cu logica si ratiunea, iar cei care au pierdut au fost cei cu emotiile si ideologia care nici acum nu inteleg niste lucruri absolut elementare ca de exemplu faptul ca emotiile si ideologia nu-ti pun un acoperis deasupra capului, nu tin de foame si nici nu pot intelege concepte ca “avutia natiunilor” sau cum se formeaza si cum dispar natiunile si civilizatiile:
    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/economics/the-real-wealth-of-a-nation/

    https://www.armstrongeconomics.com/history/ancient-economies/money-what-is-it-what-is-interest-what-is-the-wealth-of-a-nation/

    https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/foreign-exchange/all-money-is-backed-even-today/

    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/economics/why-is-socialism-dying/

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/civilization-dies-when-once-class-turns-against-another/

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/a-house-divided-cannot-stand/

    etc.

    Reply
  5. “Unii o fac mai repede si gresit, punandu-si speranta in iluziile altor natii si crezand ca daca primesc pe tava ce s-au luptat altii secole ca sa puna pe picioare, vor avea o viata implinita.”

    Nu este nici o iluzie. Cine este inteligent si specialist intr-un domeniu sau mai multe, chiar daca nu primeste nimic pe tava, reuseste prin fortele proprii sa obtina o viata implinita si fara griji, stare de fapt care ii este imposibila in Romania. Este bine cunoscut faptul ca in ultimii ani, in special dupa criza din 2008 au inceput sa emigreze masiv specialistii si antreprenorii chiar daca si unii si altii sunt trecuti de 40 de ani. Nici unii dintre ei nu au de gand sa se mai intoarca. Nu au de ce. Romania nu are ce sa le ofere nici lor personal ca adulti si viitori pensionari si nici copiilor lor viitori adulti.

    https://www.stiripesurse.ro/banca-mondiala-confirma-adevaratul-dezastru-al-romaniei-aproape-40prc-dintre-emigrantii-romani-au-stu_1391757.html

    https://www.g4media.ro/criza-fortei-de-munca-director-de-companie-hr-suntem-o-tara-in-pericol-de-disparitie-numeroase-multinationale-decid-sa-nu-investeasca-in-romania-nu-pot-gasi-personal-la-ce-solutii-apeleaza-oameni.html

    https://www.economica.net/bogdan-badea-ceo-la-ejobs-incep-sa-si-doreasca-sa-plece-din-tara-din-ce-mai-multi-speciali-ti-sau-corporatisti_174759.html

    https://republica.ro/din-ce-in-ce-mai-multi-romani-au-ajuns-sa-si-traiasca-criza-varstei-de-mijloc-cu-gandul-de-a-pleca-in

    https://www.dw.com/ro/europa-mea-rom%C3%A2nia-ne-gone%C8%99te-de-acas%C4%83/a-47828281

    etc.

    Reply
  6. Ce vezi tu comunist in Romania, eu nu inteleg. Eu vad in Romania cel mai salbatic capitalism ever. Compar doar cu Belgia, unde traiesc, si unde stiu diferentele. Aici, ajutor social de 900 de euro. Fara sa te oblige sa muncesti pentru comunitate ca in Romania. In Romania proprietatea e sfanta, poti sa omori omul, daca intra peste tine noaptea. In Belgia, nu ai voie, altfel esti judecat de crima. Aici chemi militia, daca poti, iar daca nu, stai si te rogi sa te lase in viata. In Romania esti obligat sa platesti pensie alimentara chiar daca nu ai venit, aici nu. Adica, poti face 100 de copii, si daca nu ai job, nu ai nici o obligatie legala. Se ocupa statul de ei. Ti-am dat doar cateva exemple, insa foarte semnificative, cred eu. Cred ca obsesia comunista este doar la voi, cei ramasi in tara, care comparati coruptia cu comunismul. Coruptia este cel mai capitalist termen, caci include “mita”, adica “capital”. Coruptia este cadoul oferit de americani dupa eliberarea de comunism. Iti amintesc ca in China politicienii corupti sunt executati, pe cand in SUA si Romania, ei sunt foarte bine. Vezi mai recent cazul lui Biden cu Ucraina, un simplu exemplu dintre sutele care exista. Problemele Romaniei sunt pur capitaliste. nimic de-a face cu comunismul.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.