Ce facem cu căpșunarii?

Una dintre primele decizii pe care trebuie sa le ia statul roman este daca primeste capsunarii sau ii lasa sa moara / sa se zbata pe-afara. Dilema asta va fi insa doar pe o perioada scurta pana cand la noi va fi mai nasol ca in afara. Deocamdata exista proasta iluzie ca noi suntem mai feriti, de unde si valul de capsunari care se intoarce in tara. Ascultam aseara interviu cu o familie din Milan care au un copil de 4 luni. Planuiau sa se intoarca – daca fiind situatia in Italia – si nu stiau cum o sa fie primiti. Prostii nu se gandesc: noi de ce am venit prima data aici? E la mintea cocosului ca asa cum nu degeaba au plecat prima data, nici acum situatia nu va fi mai bine in Romania decat in Italia, indiferent de ce se intampla acum.

Calculele capsunarilor care se intorc sunt proaste pentru ca evident nu gandesc si nu sunt informati. Este doar o chestiune de timp pana cand si Romania va institui carantina, pana cand rafturile vor fi goale, etc. Atunci se va vedea statul cat de bine este organizat si desi acum Romania pare pe-un picior de plai, pe-o gura de rai, e treaba de maxim o saptamana-doua – desi la cum evolueaza lucrurile …

Spuneam intr-un articol trecut ca autoritatile au pierdut timpul cand puteau sa sa pregateasca, sa faca educatie etc. Nu era deloc greu de facut un scenariu cu ce sa faca daca incepe pandemia in forta intr-o tara din vest – de departe un scenariu mai probabil decat sa inceapa intr-o tara din est care sa ne afecteze. In continuare era la mintea cocosului ca romanii se vor speria si vor veni acasa, deci se va pune problema ce facem cu ei. Atat cu cei bolnavi cat si cu cei suspecti.

Parerea mea este ca din start masurile cele mai drastice trebuiesc luate din motivele explicate in articolul anterior. Chiar daca sunt romani, chiar daca sunt frati de-ai nostri, este la mintea cocosului ca CASA TREBUIE APARATA cu orice pret si niciun risc nu trebuie asumat. Ce-au facut ai nostri? Au deschis portile largi si au amagit bopulatia ca acel formular este suficient pentru etapa in care ne aflam. Intre timp Austria opreste trenurile din Italia si Mauritius opreste avioanele venite din Italia, in cazul din urma chiar avion venit din Roma (!), deci nu din zona de nord cum am avut noi.

Iata inca un semn, in confirmarea temerilor mele anterioare ca nu suntem pregatiti si ca vom fi loviti puternic. Chiar si-asa, exista o mica speranta ca din motive supra-naturale (ne pazeste Dumnezeu) in Romania situatia sa fie mai blanda decat in afara. Si cel putin, la cum stim noi romanii, se sperie cu greu de boli si in niciun caz nu vor respecta carantina – ceea ce in cele din urma poate fi un lucru bun, viata trebuie sa mearga inainte si sa nu stam toti inchisi chiar daca un numar mare o sa moara. Pe baza cifrelor, eu cred ca deja se poate prevede ca oricat de puternica ar fi carantina, nu se poate tine sub control raspandirea si poate principala strategie acum ar fi adaptarea la situatie, acceptarea realitatii si gandirea vizionara: ce vom face ca sa avem ce manca. Din aceasta perspectiva, acceptarea capsunarilor e cu dus-intors …

4 comments

 • Foarte interesant momentul, sunt curios dacă acum se va împlini profeţia părintelui Arsenie Boca despre vremea când oamenii plecaţi afară din România (asta s-a împlinit deja) vor vrea să se întoarcă şi nu vor mai putea, pentru că va fi foc în jurul graniţelor ţării. La ce fel de foc se referea, nu ştia nimeni.

  Tot legat de profeţii, am mai găsit undeva o profeţie despre căderea Turciei, făcută prin anii ’30 de către un preot grec care trăia în Georgia deja comunistă. Părintele Paisie Aghioritul ţin minte că a făcut o profeţie similară după 1990. N-am mai dat de articolul tău despre părintele Paisie Aghioritul ca s-o fi pus acolo, aşa că o citez aici cu referinţele de rigoare:

  “Va veni vremea când bărbaţii vor fi ca femeile, iar femeile ca bărbaţii. Atunci va veni peste lume un mare blestem. Se va face război în Constantinopol şi ruşii vor învinge; vor ajunge la râul Eufrat. Biserica Sofia se va deschide şi se săvârşi în ea Sfânta Liturghie. Atunci se va înstăpâni un împărat cu şase degete.”

  Este vorba de preotul de etnie greacă Ilie Diamantidis, citat în cartea “Asceţi în lume” scrisă de Ieromonahul Eftimie Athonitul, tradusă de ieroschimonahul Ştefan Nuţescu (stareţul Schitului Lacu din Sf. Munte Athos) şi publicată la Editura Evanghelismos, 2009, pp. 58-59. Acest preot de mir a dus o viaţă sfântă, având harismele vindecării şi înainte-vederii. După moartea s-a a izvorât mir din mormânt cât s-a aflat trupul în el cu care lumea se ungea şi se tămăduia, iar după ce a fost scos în secret de comuniştii georgieni, mormântul a început să izvorască agheasmă tămăduitoare.

  În altă ordine de idei, deja se simte o panică în aer şi prin Bucureşti. Au început să circule poze pe fbk cu rafturi golite prin unele hiper-marketuri (ex. Metro, unde lumea oricum e obişnuită să cumpere en-gros, probabil acum clienţii şi-au pus şi o remorcă la maşină), iar nevastă-mea a fost azi dimineaţă să cumpere nişte mărunţişuri din Kaufland şi a remarcat puţinătatea mărfii de pe rafturi în zona de alimente. De obicei rafturile sunt mai goale pe zona food seara, când se mai schimbă marfa de peste zi, dar dimineaţa era întotdeauna ticsit de marfă nouă. Probabil căpşunarii vor goli conturile bancare din străinătate, vor veni cu buzunarele ticsite de cash şi vor da năvală la casele de schimb şi apoi în magazine după provizii. Ce zici, va fi un puseu de scăde a euro şi întărire a leului? Ha, ha, ha, cât s-au chinuit guvernanţii să-i aducă acasă pe căpşunari cu repatriotu’ ca să-i reînroleze la impozite şi n-au reuşit, iar acum vin ăştia singuri ca mânaţi de vânt !

  Stai să vezi repatriere când o da boala şi-n Spania şi-n Franţa ! Cred că 2-3 săptămâni mai durează până apar şi pe acolo primele cazuri. Nasol e că odată cu cei care muncesc (“căpşunarii”) se va întoarce acasă “crema” şi grosul infracţionalităţii, de care de bine de rău mai scăpasem odată cu deschiderea graniţelor. Interlopii, hoţii de maşini, peştii, ştergătorii de parbrize, şuţii, cerşetorii etc. Am senzaţia că dintr-o dată va începe să fie cam aglomerat prin ţară. Să vedem…

  Oricum, între timp, ţara arde şi baba se piaptănă. Imbecilul de Iohannis îi dă înainte cu anticipatele, dar tocmai şi-a luat-o în bot azi de la CCR pentru numirea ilegală a lui Orban din nou după moţiune. Ăsta, în loc să facă mai repede un guvern, ca să avem o ţară cu instituţii funcţionale ca să ne pregătim de beleaua care ne dă şi nouă târcoale, îi arde de alegeri şi ţine ţara pe butuci. În loc să ne pregătim, stăm să dăm jos guverne şi s-o ardem cu provizoratul ca să facem alegeri cu 6 luni mai devreme decât cele care oricum urmau să vină. Cred că dacă dă coronavirusul în România şi ne prinde cu chiloţii în vine, alianţa iohannistă nu va mai lua nici 1% la anticipate iar Werner îşi va fura o suspendare cu majoritate de nu va şti ce l-a lovit. Nu că m-ar amuza PSD-ul sau vreun alt partid, personal i-aş trimite pe toţi la training în China pentru vreo 2-3 ani ori prin Botswana să lege acolo nişte afaceri d-ale lor cu statul. Doar remarc nivelul înalt de imbecilitate al celor de la manete, care nici acum nu se urnesc şi n-o lasă baltă cu frecangeala asta de alegeri anticipate pe banii noştri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.