Coronavirus – din rău în mai rău

China tocmai a anuntat 15.000 noi cazuri si 250 de morti. Asta dupa ce OMS ne asigura ca numarul cazurilor s-a stabilizat … Evident ca nu s-a stabilizat – faptul ca chinezii masluiesc cifrele intr-un ritm mai putin constant, nu face decat sa improsteasca cu spuma aerul si sa faca si mai dificila perceptia reailtatii.

Chinezii sunt niste mincinosi ca orice dictatura si nu m-ar mira daca cifrele ar fi de 10 ori mai mari. Intr-adevar in restul lumii vedem inca ca nu au explodat cazurile, dar ca orice functie exponentiala, initial este liniste …

Americanii se pregatesc insa si sunt constienti ca vor avea transmitere de la om la om si focare locale (spera ei). Noi inca avem probleme cu otrava de la robinet montata pe fonduri europene si inca copiii inhaleaza substante cancerigene de la lotul acela spectaculos de substanta de deratizare care nu se mai consuma. Pare incredibil ce se intampla si culmea ca lumea nu este inca in strada: trebuie sa inceapa copiii sa pice pe capete ca sa schimbe astia ceva in legatura cu deratizarea? Mai bine ar lasa sobolanii sa colcaie decat sa omoare copiii cu substante cancerigene. Daca ajung la spital cu voma si greata, cu siguranta au inhalat indeajuns de multa substanta incat sa fie grav afectati si sa aiba risc sa dezvolte cancer.

Romania insa nu e pregatitat deloc pentru pandemie. Nu doar cazul acela cu echipa de elita SMURD care a scapat pacienta pe jos si a facut muci toata izolarea, dar problemele sunt mult mai grave. Nu exista de exemplu protocoale in spitale pentru situatiile de urgenta, nu exista planuri de incropire a unor spatii de carantina care vor fi necesare cand incepe si la noi raspandirea, pe scurt, factorii de decizie de la noi spera sa vina primavara si sa omoare virusul.

Sperante desarte! Sunt cateva tari unde acum sunt 30 de grade si virusul s-a raspandit deja de la om la om. Thalianda ar fi o tara unde chiar si puscariasii au. Un puscarias englez trasnferat in tara ca sa isi indeplineasca pedeapsa acasa, a fost infectat si e posibil sa fii dat si la altii – nu se stia dinainte si nu a fost testat. A ajuns in Marea Britanie si a infectat si alti colegi de celula.

Iata acum cateva zvonuri si informatii cumulate din varii surse despre situatia din China.

Desi marile orase sunt in carantina, pe alocuri mai dau drumul la unele fabrici. Parerea mea este ca e doar chestiune de timp pana cand decid ca pierderile economice pot fi mai mari decat cele din pandemie si prin urmare sa renunte la carantina. La o rata de 2.2% a mortalitatii (conform ultimelor cifre) asta inseamna insa 31.000 de morti. Dintre care deja au “consumat” aproape 1400.

Exista zvonuri (chiar explicate medical) conform carora virusul loveste mai puternic in asiatici. Tine de receptori .. asiaticii au mai multi receptori pentru virus. Ar fi culmea ca virusul chiar sa fie unul produs de americani ca sa scape de chinezi si furat de chinezi ca sa il cloneze. Ar fi culmea sa le fi scapat de sub control, cum sunt diverse zvonuri …

Sa ne intoarcem insa la economie. Sa presupunem ca maine partidul declara epidemia terminata si le da drumul oamenilor la munca. Sa zicem ca incepe iar productia de stuff pentru intreaga lume. O sa mai cumpere insa cineva? Poate ca marii producatori auto care se bazeaza pe piesele chinezesti, o sa continue sa importe, insa Apple de exemplu, chiar nu o sa sufere la vanzari? Stim ca exista riscul ca virusul sa reziste zile bune pe suprafete si prin urmare orice prostie, nu doar Apple-urile pot sa fie infectate. Stim ca utilizatorii Apple nu prea judeca, dar oare chiar nu o sa fie afectate vanzarile produselor facute in China? Nu mai zic ca deja producatorii de prin alte parti au beneficiat de acest hop al chinezilor desi este doar chestiune de timp pana virusul va inghiti intreaga lume si riscul va fi acelasi. Culmea, chinezii daca doresc sa minimizeze economic impactul, ar trimita ceva “agenti” inspre afara mai agresiv decat probabil o fac deja.

Referitor la o nava de croaziera refuzata de Japonezi, motivul oficial este ca Japonia nu poate testa mai mult de 1000 persoane pe zi. Daca Japonia o mare putere economica, care poate cere oricand ajutorul la americani, care oricum stia din ianuarie ca urmeaza sa aiba o mica pandemie, nu s-a pregatit, ce putem spune de Romania?

Nava refuzata de japonezi a ajuns in Cambogia care a fost singura care i-a primit pentru ca probabil oricum cambogienii sunt forjati si pentru ei pneumonia e ca o durere de masea, chiar si la cei batrani. Deci cumva patronii i-au cumparat pe cambogieni care le dau drumul sa se coboare din nava pe la ei. Culmea e ca Africa si America de Sud nu a declarat niciun caz. Nu stiu insa daca au posibilitatea sa depisteze vreun caz. Stiu insa de un stat african colonie chinezeasca (am uitat numele) care a interzis purtarea de masti ca sa nu ii ofenseze pe chinezi ….

Virusul, la stadiul actual, cum prevad eu, va curata lumea de asiatici si de batrani si va rezolva putin piramida demografica. Economic insa va produce o criza mai nasoala ca in 2008 care se poate lasa cu un razboi care poate injumatati populatia, deci ….

Dilemele insa cu privire la unele detalii importante si care ne-am astepta ca oamenii de stiinta, specialisiti sa le fi depistat deja, sunt multe. Nu exista, de exemplu, consens legat la transmiterea asimptomatica: nu e nici confirmata nici infirmata. Nu se stie cat poate rezista o persoana fara sa aiba simptome. Daca initial termenul era de 12 zile in medie, acum a crescut la 24, desi sunt cazuri punctuale. Cat despre rata mortalitati, ce sa mai zicem – asta depinde oricum de cifrele anuntate de chinezi. Pe cifrele lor, azi a a juns la 2.2%. A fost si 3 dar si 2, in Hubei este de 2.7, dar la cat de multe filme apar cu oameni morti pe strada …

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.