La o shaorma in Beijing

Nu stiu daca astia mancau shaorma, dar nu inteleg ce mai cauta in restaurant cu castile alea? Poate erau doar angajatii de la catering care fac livrari, dar cine sa fie atat de idiot incat in vremurile astea sa mai comande de la catering in Beijing?

Snapshot-ul este tras de aici:

Stiu ca am avut un articol in care dam cateva referinte de unde recomand sa se informeze lumea cu privire la Coronavirus. Nu stiu daca am mentionat insa cum fac eu: youtube-ul este o problema, deoarece fiind un subiect fierbinte sunt mii sau zeci de mii de video-uri si oricum youtube pompeaza in fata video-uri care … “nu sunt conspirationiste”, adica cat mai “linistitoare”.

Metoda mea de a gasi video-uri interesante pe subiecte fierbinzi este folosind filtrul “uploaded last hour” care este mai putin “sortat” dupa criteriile de “relevanta” ale Google.

Din video-ul de mai sus se vede clar prin ce trece China: zero activitate economica, zero activitate sociala. Capitala este inchisa. Carantina este controlata, oamenii au voie sa iasa afara doar unul per apartament per zi. Evident, conditiile variaza de la oras la oras si probabil implementarea legii este diferita din zona in zona.

Urmaream niste indicatori publicati de zerohedge de la o banca care incearca sa extrapoleze unele informatii si statistici mai putin masluite pentru a deduce trendurile economice si productia chineza. Ca o mica paranteza, chiar guvernul central chinezi, datorita fenomenului minciunii in statistici, are unele metode de calculare a pib-ului pe baza unor statistici fie ale materiilor prime, fie ale consumului de energie, fie ale traficului etc. Traficul e aproape de zero, preturile produselor au crescut si totul indica ca China este in genunchi.

China a avut insa de unde sa traiasca aproape 2 luni fara sa produca mai nimic: mormanele acelea de bonuri de trezorerie si tonele de dolari din banca centrala chinezeasca la care se adauga si stocurile de marfa produse inainte de anul nou / explozia coronavirsului le-a permis chinezilor ca inca sa aiba energie electrica la priza si marfa in supermarketuri. Cat ii va tine insa, e un mare semn de intrebare. Exista un punct la care guvernul va declara victorie asupra coronavirusului si va face campanie ca acum totul este in siguranta, dragi tovaras, la munca! Posibil chiar ca mastile sa fie interzise si virusul ignorat total – riscurile economice vor impune renuntarea la carantina si intoarcerea la … “normal” pentru a face planul cincinal (sau decadal) si pentru a marca inca o victorie a partidului in care acesta a avut grija de popor un parinte de fii sai .

Problema chinezilor insa va fi ca lumea deja e speriata si virusul o sa inceapa sa faca ravagii si prin alta parte, deci lumea o sa aiba alte probleme nemaifiind interesati sa mai consume atata junk produs de ei chiar daca o sa taie preturile cat pot ca sa reporneasca caravanele pe drumul matasii.

Romania inca doarme. Adevarul este ca neavand nici minime abilitati organizatorice, noi romanii nu am putea sa ne pregatim nici daca am evalua corect situatia. Ce sa facem noi acum in 2-3 luni cat mai avem pana la primele cazuri? Sa facem spitale peste noapte, sa educam populatia sa se spele pe maini, sa poarte masti? Sa aducem inapoi doctorii fugiti in vest sau prin alte tari? Sa strangem cureaua ca sa strangem ceva bani negrii pentru zile albe cand oricum noi atingem maxime de deficit si balanta externa de asemenea este la cote record? Poate putem insa face ceva: sa o lasam mai moale cu munca, caci oricum criza care va veni ne va lua totul si moartea va intra pe la ferestrele noastre si va da navala in casele noastre (Isaia 9:21). Poate cel mai intelept este ca acum sa folosim timpul ramas pentru lucrurile pe care nu le vom putea face peste 2-3 luni: vizite la rude si prieteni, plimbari prin parc, dezmat prin magazinele de haine, rasfat printre rafturile de inghetata, cumparaturi de la farmacie etc.

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.