Bâlbâielile zilei

Am tot scris despre balbaielile mioritice. Acestea continua si vor continua cu consecinte fatale. In privinta capsunarilor am spus ca sunt doar 2 variante: ii primim cu tot cu boala sau ii lasam sa moara afara.

Una dintre primele decizii pe care trebuie sa le ia statul roman este daca primeste capsunarii sau ii lasa sa moara / sa se zbata pe-afara. Dilema asta va fi insa doar pe o perioada scurta pana cand la noi va fi mai nasol ca in afara.

Sursa: Ce facem cu capsunarii? / 24 feb 2020

Evident ca nu conteaza acum ce facem cu cei care vin din Italia deoarece e imposibil sa tii in carantina zeci de mii de oameni sau sa le zici sa stea la domiciliu. ESTE IMPOSIBIL! Daca vin, trebuie sa ne asumam si sa ne gandim deja la mitigation. Daca ni-i asumam, trebuie sa ii primim si sa plusam mai mult pe comunicare / educare nu pe filtrare / izolare deoarece aceasta nu va fi respectata oricum. Doar educatia poate schimba oamenii si cred ca cei care vin din Italia acum sunt mai educati decat cei de acasa care inca nu stiu ce i-a lovit …

Dupa Italia insa vine Spania. Sper ca s-au oprit deja zborurile desi nu au anuntat, insa sper sa fie indeajuns de flexibil incad in 2-3 cand o sa explodeze si Spania sa ia masura rapid de oprit zboruri.

Pe scurt deci, ne-am decis sa ii primim dar sa ii izolam – ceea ce este imposibil. Parerea mea este ca trebuia sa blocam totul, sa inchidem granitele pentru a ne asigura ca nu ajugem ca in Italia unde va fi mult mai rau.

Azi italienii au anuntat noi cifre, dar dincolo de cifre, rata mortalitatii a ajuns la 6.2%. Nu mai cred ca e doar o abatere datorata varstei medii inaintate cum am mai explicat ci deja denota o supra-incarcare a sistemului medical, adica deja triaza cazurile si restul ii trimit direct la morga. Va fi un moment in care nici macar nu o sa ii mai introduca la numarul de morti pentru ca oamenii o sa moara fara sa fie testati si inclusi in statistici. S-a intamplat in China cand ii duceau la crematorii dar nu ii numarau la morti pentru ca nu ii testasera si nu trecusera prin spital deoarece nu mai aveau unde sa ii interneze, spitalele fiind pline.

Una peste alta, privind pe termen lung, Coronavirusul este o binecuvantare pentru problema demografica a Romaniei: romanii se vor intoarce acasa de frica sa moara prin straini. Vor muri insa doar 10-20% dar restul vor reconstrui tara, fara a mai pleca vreodata de acasa pe meleguri straine dupa fantasme si iluzii. Evident cei destepti au fugit deja in Asia sau in alte zone mai ferite, cum ar fi Groenlanda. Cei cu bani probabil deja s-au autoizolat si nu mai ies din casa, ramanand acolo unde sunt. Restul se intorc acasa pentru ca vad ca se impute treaba si le e frica. Intoarcerea e reactia fireasca. Evident, pentru ei nu stiu daca e bine – vestul isi va reveni oricum mai bine ca Romania, noi suntem putin in urma la amplitudinea pandemiei, dar asta nu ne ofera decat un avantaj de 2-3 saptamani.

Mai ales pentru cei tineri si sanatosi, intoarcerea acasa nu e decat un semn al prostiei. Acestia nu s-au documentat si nu intuiesc nici oportunitatile de munca care o sa apara in afara, dupa aceasta pandemie. Miliarde o sa fie pompati in economie, guvernele o sa cheltuiasca masiv, nu o sa aiba pe ce sa cheltuiasca banii. Din pacate Romania deoarece nu a aderat la Euro a ramas la coada si probabil statele din afara zonei euro vor avea parte doar de mizilic din aceasta “imparteala”.

Ma intreb insa daca guvernantii macar acum realizeaza ca deficitele nu o sa fie o problema si sa inceapa sa investeasca masiv in tot ce se poate, cat se mai poate, pentru a pune deja bandaje si pe ranile economice care in liniste se cangreneaza in aceasta perioada si vor lovi prin consecinte la fel de puternic ca pandemia daca nu chiar mai rau.

12 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.