Bâlbâielile zilei

Am tot scris despre balbaielile mioritice. Acestea continua si vor continua cu consecinte fatale. In privinta capsunarilor am spus ca sunt doar 2 variante: ii primim cu tot cu boala sau ii lasam sa moara afara.

Una dintre primele decizii pe care trebuie sa le ia statul roman este daca primeste capsunarii sau ii lasa sa moara / sa se zbata pe-afara. Dilema asta va fi insa doar pe o perioada scurta pana cand la noi va fi mai nasol ca in afara.

Sursa: Ce facem cu capsunarii? / 24 feb 2020

Evident ca nu conteaza acum ce facem cu cei care vin din Italia deoarece e imposibil sa tii in carantina zeci de mii de oameni sau sa le zici sa stea la domiciliu. ESTE IMPOSIBIL! Daca vin, trebuie sa ne asumam si sa ne gandim deja la mitigation. Daca ni-i asumam, trebuie sa ii primim si sa plusam mai mult pe comunicare / educare nu pe filtrare / izolare deoarece aceasta nu va fi respectata oricum. Doar educatia poate schimba oamenii si cred ca cei care vin din Italia acum sunt mai educati decat cei de acasa care inca nu stiu ce i-a lovit …

Dupa Italia insa vine Spania. Sper ca s-au oprit deja zborurile desi nu au anuntat, insa sper sa fie indeajuns de flexibil incad in 2-3 cand o sa explodeze si Spania sa ia masura rapid de oprit zboruri.

Pe scurt deci, ne-am decis sa ii primim dar sa ii izolam – ceea ce este imposibil. Parerea mea este ca trebuia sa blocam totul, sa inchidem granitele pentru a ne asigura ca nu ajugem ca in Italia unde va fi mult mai rau.

Azi italienii au anuntat noi cifre, dar dincolo de cifre, rata mortalitatii a ajuns la 6.2%. Nu mai cred ca e doar o abatere datorata varstei medii inaintate cum am mai explicat ci deja denota o supra-incarcare a sistemului medical, adica deja triaza cazurile si restul ii trimit direct la morga. Va fi un moment in care nici macar nu o sa ii mai introduca la numarul de morti pentru ca oamenii o sa moara fara sa fie testati si inclusi in statistici. S-a intamplat in China cand ii duceau la crematorii dar nu ii numarau la morti pentru ca nu ii testasera si nu trecusera prin spital deoarece nu mai aveau unde sa ii interneze, spitalele fiind pline.

Una peste alta, privind pe termen lung, Coronavirusul este o binecuvantare pentru problema demografica a Romaniei: romanii se vor intoarce acasa de frica sa moara prin straini. Vor muri insa doar 10-20% dar restul vor reconstrui tara, fara a mai pleca vreodata de acasa pe meleguri straine dupa fantasme si iluzii. Evident cei destepti au fugit deja in Asia sau in alte zone mai ferite, cum ar fi Groenlanda. Cei cu bani probabil deja s-au autoizolat si nu mai ies din casa, ramanand acolo unde sunt. Restul se intorc acasa pentru ca vad ca se impute treaba si le e frica. Intoarcerea e reactia fireasca. Evident, pentru ei nu stiu daca e bine – vestul isi va reveni oricum mai bine ca Romania, noi suntem putin in urma la amplitudinea pandemiei, dar asta nu ne ofera decat un avantaj de 2-3 saptamani.

Mai ales pentru cei tineri si sanatosi, intoarcerea acasa nu e decat un semn al prostiei. Acestia nu s-au documentat si nu intuiesc nici oportunitatile de munca care o sa apara in afara, dupa aceasta pandemie. Miliarde o sa fie pompati in economie, guvernele o sa cheltuiasca masiv, nu o sa aiba pe ce sa cheltuiasca banii. Din pacate Romania deoarece nu a aderat la Euro a ramas la coada si probabil statele din afara zonei euro vor avea parte doar de mizilic din aceasta “imparteala”.

Ma intreb insa daca guvernantii macar acum realizeaza ca deficitele nu o sa fie o problema si sa inceapa sa investeasca masiv in tot ce se poate, cat se mai poate, pentru a pune deja bandaje si pe ranile economice care in liniste se cangreneaza in aceasta perioada si vor lovi prin consecinte la fel de puternic ca pandemia daca nu chiar mai rau.

12 thoughts on “Bâlbâielile zilei”

  1. Dupa introducerea vaccinarii obligatorii si interzicerea cresterii porcilor in gospodarii, Parlamentul Romaniei le mai face romanilor inca o “bucurie”:
    https://www.activenews.ro/stiri/Educatia-sexuala-obligatorie-in-scoli-Unitatile-de-invatamant-vor-trebui-sa-predea-cel-putin-o-data-pe-semestru-ore-de-educatie-sexuala-160458

    Va spun eu ce mai urmeaza cu super-mega-viteza: tot ce tine de drepturile LBGT inclusiv legalizarea casatoriilor si adoptia de copii, legalizarea pedofiliei prin coborarea varstei prin care poti face sex “consimtit” cu un minor si taierea drepturilor de a creste animale si pasari si de a produce mancare in propriile gospodarii in asa fel incat sa fii total dependent din punct de vedere alimentar fata de stat si corporatii. Probabil urmeaza si interzicerea folosirii apei din fantani si colectarea apei de ploaie. TOTUL pe sistem californian.

    Apropo, ghici de ce toata lumea se plange ca zarzavaturile pe care le planeaza in gradini, fie nu rasar, fie nu produc, sau de ce se strica si “nu se tin muraturile” (pe langa soiuri si seminte marea problema o reprezinta “iodul” sintetic din “SAREA IODATA” cu forta). Asa ca in curand, toata lumea va fi incolonata la hypermarketuri cu cardurile EBT in mana. TOTUL pe sistem american.

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/EBT_cards_from_several_states.jpg

    https://bdn-data.s3.amazonaws.com/uploads/2020/01/32877361_H25153970-720×445.jpg

    https://www.redwoodtimes.com/wp-content/uploads/migration/2018/201806/NEWS_180629997_AR_0_IXMWVDJHCRUI.jpg

    Se stie ca peste 7 milioane de oameni au plecat afara din tara si ca 50% din tineri sunt foarte informati si AU PLANURI CONCRETE de a pleca din tara. Sa vezi exod in urmatorii ani!
    Si asa, s-au prins de faptul ca sunt tratati mai corect si pentru aceeasi meserie sunt platiti de 3-4 ori mai mult in strainatate decat in Romania. Aveti marea si unica sansa de a asista pe parcursul vietii voastre la disparitia unei tari si a unei natiuni PE TIMP DE PACE.
    Va fi distractie maxima!

    ______
    Si inca ceva.
    Sa va mai spun ce urmeaza in scurt timp si in doar doua cuvinte: CASHLESS SOCIETY!
    Pentru ca trebuie oprita “evaziunea fiscala”, evident.
    Se legalizeaza abuzurile si terorismul institutionalizat de orice fel.
    Daca Costica isi deschide firma in Panama sau in Hong Kong si face afaceri LEGALE cu Mitica ce are firma in Cipru sau in Singapore statul in mod sigur poate opri “evaziunea”. Numai ca… atat Costica cat si Mitica vor ajunge sa se intrebe foarte repede un lucru foarte simplu: daca firma, capitalurile si operatiunile sunt in strainatate, de ce mai stau eu pe aici prin Romania sau chiar prin Europa?

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/war/coronavirus-conspiracy-to-eliminate-paper-money/

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/the-coming-cashless-society/

    https://www.armstrongeconomics.com/qa/cashless-society-tracking-gold-the-hunt-for-loose-change-2/

    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/economics/australia-inserting-nano-chips-in-50-100-bills-to-track-underground-economy-coming-barter-system/

    Retineti un lucru foarte important: nebuniile astea sunt impuse DOAR in Europa si in gropile de gunoi anglo-saxone, care in mod efectiv SUNT MACINATE SI DISTRUSE DE MARXISM. Asa cum marxismul a venit la putere prin lovituri de stat si genocid, tot asa va si pleca. Este inteligent sa nu fiti “la joaca prin curtea scolii” cand se va intampla acest lucru. Nu de altceva, dar aveti mari sanse sa deveniti “statistica”.

    ______
    Prostimea nu intelege ce se intampla in realitate, desi metodologia nu este noua:
    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/disease/never-let-a-good-crisis-go-to-waste/

    Reply
    • cashless society – no way! suedia face fallback; sa vezi hoarding de cash cu pandemia asta …

      Reply
    • Stiu ca Suedia a ajuns sa faca fallback. Este descrisa situatia si un link in primul articol postat de la Armstrong Economics: “Coronavirus Conspiracy to Eliminate Paper Money?”, dar Suedia nu este UE si nici Romania. Cu cat o tara este mai marxista, mai falita si mai corupta, cu atat este mai tentata sa ia masuri mai abuzive in privinta banilor cash. Vezi de exemplu restrictiile la plata cash impuse de state ca Italia sau Grecia unde nu ai voie sa achiti cu mai mult de 2000 de euro cash, sau situatiile din SUA sau Australia in care politistii iti pot confisca toti banii cash din portofel indiferent de suma prin “civil forfeiture” pe motiv ca “up to the owner to prove that his cash is clean”.

      https://www.independent.co.uk/news/world/americas/police-seize-10000-dollars-civil-forfeiture-west-virginia-asset-seizure-charleston-gazette-mail-a8518041.html

      https://www.voanews.com/usa/customs-agency-cash-seizures-airports-cost-travelers-millions
      https://ij.org/inspector-general-report-dea-seized-3-2-billion-cash-without-judicial-oversight/

      Nu uita de UE si de BCE. Iar UE, in acest moment este in principal Germania si Franta. Astia decid la nivel de UE. Daca decid ca euro dispare, atunci dispare. Vezi cum au decis in urma cu cativa ani disparitia bancnotei de 500 de euro. Paradoxal, in aceste situatii vor fi avantajate statele care nu au trecut la moneda euro. Cu toate astea, daca de la nivel central se decide pentru cashless, atunci va fi cashless indiferent de moneda.

      Eu oricum, nu sfatuiesc pe nimeni in general, sa tina bani in banci, iar dupa situatia din SUA si UK in 2007 urmata de situatia din Grecia si Cipru, nu sfatuiesc pe nimeni sa tina acei bani in banci dine Europa sau “Anglo-Saxonia”. Tineti-i in dolari sau in aur pe piata p2p lending in Hong Kong sau Singapore sau cel mai bine investiti in afaceri si active generatoare de profit PROPRI, nu in ale altora.

      Asa ca, daca ai cash care sa-ti acopere necesitalile si cheltuelile zilnice pe un an de zile, hoardingul de cash acasa nu se mai justifica. Poti pierde banii respectivi prin inflatie rapida. Romania a recut prin cel putin trei perioade de acest fel in ultimii treizeci de ani: 1990-1992, 1997-2000 si 2008-2010. Banii trebuie investiti, nu economisiti la saltea, nu la banca, nu in actiuni la bursa sau in titluri si obligatiuni de stat, iar daca econonisirea si investitiile nu sunt rentabile pe lan local, atunci pe plan international. Daca vrei, poti sa pleci dupa ei. In cazuri de criza, asta este cea mai inteleapta alegere, alfel risti sa ajungi “refugiat sirian”.

      Reply
  2. “romanii se vor intoarce acasa de frica sa moara prin straini. Vor muri insa doar 10-20% dar restul vor reconstrui tara, fara a mai pleca vreodata de acasa pe meleguri straine dupa fantasme si iluzii… Restul se intorc acasa pentru ca vad ca se impute treaba si le e frica. Intoarcerea e reactia fireasca.”

    Chiar daca se vor intoarce nu vor reconstrui nimic. Tara este distrusa de hoardele de incompetenti si de hoti care au umplut pana la refuz TOATE institutiile de stat, la care se mai adauga raul tratament si platile de mizerie din mediul privat, fara sa mai vorbim despre sitemele medicale, educationale, administrative sau conditiile si nivelul de trai plus oportunitatile de tot felul oferite de tarile vestice.

    Intoarcerea este poate ca este fireasca pe moment, dar dupa ce se linistesc apele sunt sigur ca vor pleca din nou. Un sudor, un electrician sau un brutar bun are in tari ca Germania sau UK un salariu brut de peste 2000 de euro pe luna, iar in tari ca Italia sau Spania are cu maxim 500 de euro mai putin.

    Problema majora cu oamenii care nu au trait efectiv in vest cel putin un an de zile este faptul nu inteleg ceea ce oportunitati de dezvoltare ofera vestul tuturor oamenilor, inclusiv celor simplii.
    In absolut toate tarile vestice este la fel.
    https://ziarulromanesc.de/munca/ce-salarii-se-castiga-in-germania-cea-mai-mare-piata-a-muncii-din-europa/

    https://ziarulromanesc.de/comunitate/plecat-de-acasa-cu-200-de-euro-portofel-o-valiza-mica-si-credinta-dumnezeu-si-oameni/

    https://ziarulromanesc.de/comunitate/profesoara-la-academia-de-machiaj-din-berlin-germania-iti-ofera-o-viata-lipsita-de-griji-daca-muncesti-si-esti-dispus-sa-te-integrezi/

    https://ziarulromanesc.de/comunitate/asa-am-reusit-in-germania-de-la-munca-de-jos-la-mcdonalds-la-om-de-afaceri-si-designer-de-moda/

    https://ziarulromanesc.de/comunitate/visul-meu-a-fost-sa-studiez-stomatologia-in-germania-am-reusit-si-acum-am-propriul-meu-cabinet/

    https://ziarulromanesc.de/comunitate/a-ajutat-peste-200-de-romani-sa-si-gaseasca-de-munca-in-germania-increderea-oamenilor-se-castiga-foarte-greu-dar-eu-am-reusit/

    etc.

    – “Mai ales pentru cei tineri si sanatosi, intoarcerea acasa nu e decat un semn al prostiei. Acestia nu s-au documentat si nu intuiesc nici oportunitatile de munca care o sa apara in afara, dupa aceasta pandemie.”

    Din contra, toate studiile facute in Romania in ultimii ani demonstreaza ca ~50% din tineri sunt foatre bine documentati si sunt pregatiti sa plece. Cu cat au studii, pregatiri si specializari mai inalte, cu atat mai mult. Sa nu mai punem la socoteala faptul ca, deja cunosc de la cei care au plecat si stau acolo de cativa ani, care sunt conditiile de viata si salariile. Poti afla aceste lucruri si din diverse “grupuri” de pe Facebook. De intors permanent doar prostimea si saracimea, poate si infractorii si interlopii marunti, o vor face, devenind o povara pentru tara. Nu pleaca nimeni de la salarii de 2000+ de euro sa vina in Romania la salarii de 500+, la care se mai adauga conditiile de viata locale si lipsa oportunitatilor dominate pile, spagi si coruptie.

    Cei cu meserii si calificari medii si inalte nu se vor intoarce nici macar acum in criza, neavand absolut nici un fel de incredere in statul roman, in institutiile lui si in angajatii lui, fiind pur si simplu scarbiti de acestia.
    Cu cat statul va administra mai prost criza si tara, cu atat tinerii din Romania vor vrea sa plece mai repede sa le reconstruiasca strainilor tarile, nu Romania.

    Reply
    • posibil ca multi dintre cei intorsi sa fie cei cu situatie financiara instabila care pleca de teama ca nu vor face cheltuielilor o perioada … mai vedem zilele astea

      Reply
  3. “Mai ales pentru cei tineri si sanatosi, intoarcerea acasa nu e decat un semn al prostiei.”
    Foarte corect! Apoi, acum este cam prea tarziu prea tarziu. Cel mai bine e sa-si vada de viata lor, si sa se protejeze. Caci daca esti precaut, te poti proteja. Te speli des si eviti atingerea fetei. Insa bursa este un subiect interesant. Dupa ce am pierdut la greu in urma cu o luna, am incetat, si bine am facut. Acum astept sa se stabilizeze – daca s-o mai stabiliza… Foarte posibil sa apara resetul mult asteptat. Si cu toate ca toti sunt optimisti in legatura cu acest reset, eu nu prea. Doar cei care au aur masiv (nu hartie) vor avea de castigat (adica tot cei bogati). Apoi, este interesant ce moneda va inlocui dolarul. Posibil ca acest reset sa forteze globalizarea, si sa se conveneasca asupra unei monede universale de trade. Ideal ar fi o moneda gen Euro, pe care sa o tipareasca toate tarile lumii, insa care sa fie acoperita in aur . Oricum, tot drumul duce spre globalizare, altfel va fi razboi. Mondial. Caci personal nu vad cum altfel bancile vor iesi din acest rahat, care abia a inceput. Dolarul nu mai poate continua, pierzand petrolul; doar un razboi l-ar salva, insa doar pentru o perioada limitata. Insa pana la sfarsitul anului se vor limpezi apele cu siguranta; si mai urmeaza si alegerile in SUA, este un an fauritor de istorie! Erdogan s-a intors impotriva rusilor, a americanilor (cedand presiunii rusesti), si a Europei. Un nebun. Apoi, MBS s-a luat la tranta economic si cu Rusia, si cu SUA, urmand sa falimenteze companiile de fracking de acolo). Noi sa nu ne plangem, caci nu avem nici emigranti, nici coronavirus. Si sunt multe tari ocolite de acest virus, sau unde nu s-a propagat atat de violent.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.