Calcule reci

Pare dureros dar cineva trebuie sa faca niste calcule reci legate de cat timp se merita blocarea economiei. Matematic se poate calcula, desi se pune problema daca mai are cineva incredere in matematica pentru ca daca aveau, puteau sa realizeze din ianuarie ca China vom fi noi.

Asadar, sa zicem ca o viata umana costa x lei. Apoi sa zicem ca inchiderea sandramalei mai mult de 2 saptamani (luni etc) ne costa y lei. Apoi sa zicem ca o cadere a pibului de 1% inseamna z morti suplimentari (prin foamete, lipsa medicamente, stres, sinucideri etc).

Este clar un punct de inflexiune in aceasta ecuatie deloc complicata unde prelungirea prea mare a perioadei de inchis sandramaua poate creste costurile totale.

Astfel de calcule se fac in razboi: uneori sunt sacrificati soldatii pentru a salva pe altii sau pentru a apara anumite locatii strategice cu importanta mare pentru tara. Nu stiu in ce masura la noi consideram pandemia ca razboi (la ce se vede pe strada, nu), dar nu am auzit nimic de astfel de scenarii. Sa speram ca sunt secrete si ca cineva macar se gandeste la ele.

Merg mai departe si zic: daca ne intereseaza viitorul tarii, trebuie sa avem mare-mare grija de economie. Acum deja se cam vede incotro merg lucrurile: spre nevoile de baza. E o gandire pe termen scurt si poate fi considerata o gandire limitata, dar realitatile sunt realitati: noi suntem dependenti alimentar de vecini + UE e in destramare, UE a dovedit ca nu rezista la tensiuni. Prin urmare, in loc sa pompam acum bani in restaurante (ca nu sunt strategice) mai bine sa ajutam producatorii locali. Sunt inca ingrozit ca nu exista un program guvernamental de ajutor pentru producatorii de legume, pentru crescatorii de animale. Ma refer la programe actuale, nu la acele mizilicuri de fonduri europene cu toata birocratia. Bani dati direct la producatori, acum, pentru a avea mancare la toamna.

Repet mereu problema mancarii pentru ca nu stiu cati realizeaza ca cursul actual este imaginea economiei romanesti de acum 6-7 luni. Cand se va face reset-ul, realitatea va fi ca un dus rece cu azot lichid. Sa zicem ca nu mai importam tot felul de prostii, gen BMW-uri sau haine de lux. Dar nici nu mai vindem masini care masini sunt cred peste 15% din PIB-ul nostru.

Guvernul are o misiune dificila, nu atat prin administrarea raspunsului in domeniul sanitar, dar si prin deciziile de acum vor decide cati o sa aiba de mancare peste 6-7 luni si unde o sa fie leul cand se termina distractia. Caci leul poate fi la 5, 6, 7, dar poate fi si la 15 daca dam pomeni catre sectoare irelevante care nu produc.

PS 28.03 : acum o zi s-a publicat un studiu aici; nu am citit, dar ce zic in abstract, e nasol:

the most optimistic assumption that the suppression policy can achieve an even lower R0 of 0.5, we estimate that it should last between seven and eight weeks. We further show that stopping the suppression policy before six weeks does not produce any meaningful improvements in the pandemic outcome

Determining the Optimal Duration of the COVID-19 Suppression Policy: A Cost-Benefit Analysis

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.