Cifre pesimiste

Cel putin cifrele cazurilor sunt alarmante desi in majoritatea tarilor inca ne aflam in etapa primului puseu in care abia se fac teste si se incearca tinerea sub control a raspandirii.

Inclusiv Koreea de Sud care a ajuns la peste 5100 cazuri (+851 doar azi) din ce am inteles acum cateva zile aveau 4 “clustere” (focare) pentru majoritatea cazurilor, deci inca nu e foarte raspandita infectarea comunitara (ce s-a intamplat in China pana sa depisteze ca au de a face cu o pandemie).

Sa reluam putin firul scurtei istorii a acestui virus pe baza informatiilor pe care le-am cumulat din diverse surse. Doctorii in Wuhan au observat o crestere a cazurilor de pneumonie inca din noiembrie / inceputul decembrie 2019. Dupa primii pacienti, tot personalul care l-a tratat s-a imbolnavit si un doctor s-a prins ca au a face cu o boala noua. Ulterior au tot inceput sa creasca cazurile si autoritatile s-au alertat. Nu este inca ianuarie si nu s-a facut inca nimic public, desi spitalele sunt deja supraincarcate. Vine anul nou chinez si partidului ii este frica sa alarmeze populatia si sa instituie deja carantina desi este clar ca au de-a face cu un nou virus periculos, care se raspandeste foarte rapid si care are o rata a mortalitatii mult peste cea a gripei. Cand spun ca partidul a incercat sa tina ascuns cat mai mult aceasta epidemie, ma refer la esalonul superior, la conducerea tarii. Caci la nivel local, deja trecusera prin prima etapa in care incercau sa tina ascunsa problema in speranta ca o sa dispara … Dincolo de specificul Chinei, trebuie totusi sa subliniem ca exista un delay decizional datorita reticentei politicienilor sa aiba incredere in specialisti. Exista chiar si multi “specialisti” care sunt mai “lacsi” si “relaxati” cum vedem pe la noi care nu se alarmeaza prea usor si nu se tem de riscurile unei pandemii chiar cand vad bolnavii aglomerandu-se la spital si colegi de-ai lor imbolnavindu-se.

Carantina a fost instituita chiar inainte de anul nou cand majoritatea erau deja plecati acasa. Multi insa se aflau pe drum si s-au descurcat care cum a putut. Insa, ce trebuie retinut – raspandirea in randul comunitatii deja avusese loc. Numarul de imbolnaviti si numarul de morti sunt clar subestimate. Chinezii recunosc si ei oficial ca cifrele sunt doar informative, ca nu pot sa determine cifrele reale. Nu mai zic de schimbarea metodelor de testare si de masurare a victimelor. Initial, de altfel, cei care mureau de pneumonie nu erau tercuti la mortii de Coronavirus desi este evident ca desi nu ai apucat sa ii testezi pe toti (oamenii mureau chiar la coada la urgente), avand acum aceasta epidemie, este mai probabil ca ei sa fii murit de Coronavirus si nu de pneumonie normala. De aceea, la morti au fost trecuti doar cei care au murit dupa ce au fost testati ca purtatori, pentru a simula o strictete stiintifica care desi tehnic corecta, descriptiv este total incorecta din motivul pe care l-am explicat. As face aici observatia ca aceeasi situatie este foarte posibil sa fie si la noi unde numarul de testari este foarte mic si deja avem o epidemie de gripa. De unde stim ca aceasta gripa este gripa si nu coronavirus daca noi testam doar bolnavii “cu conexiuni externe”, care au venit din zone intrate in carantina. De unde stim ca nu avem deja virusul in tara raspandit la nivelul comunitatii daca nu facem teste?

Este strigator la cer ca se face economie la teste si ca se pierde timpul. In loc sa fim proactivi si sa cumparam acum cat de multe teste posibil si sa punem la munca toate spitalele capabile sa faca teste din tara si sa testam oamenii, asteptam ca prostii ca virusul sa se raspandeasca, sa se propage si oamenii sa ajunga pe respirator. Nu face nimeni niste calcule financiare cu cat inseamna un caz depistat din timp financiar comparativ cu raul pe care il poate produce daca este lasat netestat? Au bagat ei oamenii in carantina, dar nu ii pazeste nimeni. Se bazeaza pe bunavointa lor. Spuneam inca din primul articol despre coronavirus ca tocmai pentru ca “este bland” lumea va fi mult mai laxa decat in cazul SARS si masurile luate de autoritati mai putin ferme (sursa)

Nici nu mai vorbesc de consecintele in plan economic si financiar si laxitatea cu care guvernul (avem guvern?) si autoritatile se pregatesc pentru dusul rece care va veni. Dar ce sa vorbim despre guvern si autoritati cand si unii oameni de afaceri traiesc pe alta lume si inca considera pandemia “o simpla gripa”. Afaceristii, ca afaceristii, nu precautia si analiza rationala a unei situatii complicate cum e o pandemie care vine peste o economie schiopatanda i-a facut pe ei bogati ci alte atribute cum ar fi curajul nebunesc. Curajul nebunesc insa devine prostie si aroganta cand ignori ceea ce OMS spune clar si experti care de 3 luni mananca pe paine doar coronavirus spun si striga: e vremea sa ne pregatim, nu este o gripa, dar poate inca fi tinuta sub control DACA luam masurile corespunzatoare.

7 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.