COMENTARII DESPRE RATA MORTALITATII

In dreapta am mazgalit eu chartul de la worldofmeters adaugand rata mortalitatii calculata prin numarul total de morti impartit la numarul de cazuri.

Am avut deci 3.9% in China – cifra marita in special in Wuhan, caci in restul Chinei era mult mai scazuta (in jur de 0.2-0.3%). Vedem explozia din Italia. Repet posibile cauze: 1) chinezii nu au dat cifrele reale 2) italienii nu au resursele chinezilor si de aceea au rata mare 3) italienii sunt mai batrani, au media de varsta mai mare. Despre rata mortalitatii marita a italienilor, am mai scris pe 5 martie, dar deja cred ca e obsolete articolul …

Koreea de Sud si Germania arata ca statele solide si bine organizate pot sa administreze pandemia destul de bine. Vom vedea evolutia, e firesc in etapa actuala ca rata mortalitatii sa fie mica deoarece s-au luat masurile necesare. Nu intru un amanunte, dar flexibilitatea si puterea de organizare a acestor doua tari sunt cu mult peste indolenta din Italia de exemplu, unde pana si doctorii nu realizeaza importanta purtarii mastii de protectie.

Spot the odd one …

Germania a avut detectoare de temperatura in foarte multe locatii. Acelea de care noi ne-am invartit in jurul legilor cum sa cumparam 15 … Koreea de Sud a facut testari masive, a implementat chiar drive-through-uri unde oamenii veneau ca sa fie testati.

In rest, in celelalte tari, nu s-a ajuns inca la limita de paturi cu respiratoare, deci rata mortalitatii este inca tinuta sub control. Parerea mea este ca Italia va sari de 10% in maxim 1 saptamana, dar sa speram ca nu va fi asa …

7 thoughts on “COMENTARII DESPRE RATA MORTALITATII”

 1. Citez din alta parte:

  —–
  Ca sa intelegeti mai bine.

  Daca de exemplu as fi un super expert si as rula niste date matematice si as stii ca in câteva luni vine furtuna perfecta, nu as putea scrie despre asta pentru ca e posibil ca un militian sa se sperie, sa considere ca panichez populatia si sa imi faca dosar penal.

  Daca as fi un doctor in prima linie si as stii ca nu mai sunt teste de COVID sau ca nu exista echipamente de protectie in spital, ca doctorii intra in concedii medicale si ca nu are cine sa trateze pacientii iar nu as putea scrie despre asta ca panichez populatia.

  Daca as sti ca experti din MAPN sunt super stresati si ingroziti de ce se va intampla iar nu pot scrie ca e panica, se sperie ciocoflenderii si se arunca de pe bloc.

  Daca as scrie ca peste 1 milion de romani isi vor pierde locul de munca in 3 luni si alti 500.000 in 6 luni asta este clar panica si pentru asta merit sa stau 10 ani in puscarie si dupa sa fiu ars pe rug.

  Reply
  • pe de alta parte, cenzura o sa produca de departe cea mai mare panica si cel mai mare haos; viitorul apartine comunitatilor informate si dezinhibate; panica vine din dezinformare si lipsa comunicarii; dar panica au facut in primul rand politicienii prin introducerea starii de urgenta fara sa anunte ca magazinele si farmaciile vor fi deschise, cum au declarat italienii

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.