De ce are Italia o rata a cazurilor fatale atat de mare?

Initial i-am judecat pe italieni si am pus rata mare a cazurilor fatale pe seama indolentei si a gafelor in perioada de raspandire initiala. Ma gandeam ca numarul real de infectati este mult mai mare si de aceea au italienii o rata a mortalitatii atat de mare. Dar sa vedem cateva cifre:

Italia – 3.4%
China – 3.7%
Koreea de Sud – 0.06%
Iran – 3.1%
Japonia – 0.1%

Intre timp s-au mai clarificat unele aspecte. In primul rand, Italia sta bine la testari – pe locul 2 dupa Koreea de Sud (nr teste raportat la populatiei [1]). Deci daca e o rata mare, nu e din cauza numarului mic de teste ci din contra, numarul mare de teste (raportat la alte tari) teoretic ar favoriza o rata mai mica.

Insa Italia are unele particularitati: populatia imbatranita. Stim ca virusul loveste nasol mai ales la batrani. Italia are varsta medie 45.4 fata de China – 38.4, Koreea de Sud – 40.8, Iran – 31.3%

Deci iata ca virusul acesta este cumva egalizator. Loveste si in cei bogati si in cei saraci. In cei bogati, fiind batrani, ii secera, chiar daca au parte de ingrjiri medicale de calitate (deocamdata, daca nu e deja depasit momentul). La iranieni, secera din cauza lipsei serviciilor medicale de calitate, desi varsta medie scazuta teoretic ar trebui sa dea o rata a fatalitatii mai mica.

In logica de mai sus, nu se incadreaza Japonia. Eu am o explicatie si aici: educatia populatiei. Societatea japoneza este mult mai inchegata decat cea italiana si populatia are incredere in autoritati si cand exista un risc social major, oamenii se comporta corespunzator: poarta masti ca sa nu dea si la altii, evita aglomerarile, etc. Japonia clar ca are experienta mai buna in a lupta cu epidemiile si japonezii sunt mult mai precauti si atenti decat italienii. In plus, vedem ca Japonia nici nu apare in topul tarilor la numarul de teste per cap de locuitor.

In tarile cu sisteme medicale neperformante, virusul va face ravagii. Nu stiu inca unde sa ne plasam pe noi – raportat la Africa, de exemplu. Pe de o parte, avem resursa umana – doctori multi si relativ bine pregatiti, mai avem si ceva productie de medicamente – Slava Domnului pentru Antibiotice Iasi! – pe de alta parte, organizarea este defectueaza, disciplina deficitara si dotarea lipseste cu desavarsire pentru ca partidul a tras tunuri si chiar acum avem un director de spital anchetat pentru luare de mita.

In final doresc doar sa amintesc de o supozitie bazata deocamdata pe nicio stire sau studiu, ci doar pe temeri sumbre. Sa ne fereasca Dumnezeu ca Italia sa fie o tulpina mai nasoala. Doar un 0.1-0.2 adaugat la rata fatalitatii, inseamna imens, greu peste greu.

~ ~ ~ ~ ~

NOTA

[1] https://www.worldometers.info/coronavirus/covid-19-testing/

5 comments

 • Alin Stefanescu

  Interesant si procentul acesta obtinut in “laboratorul” vasului de croaziera:
  https://slate.com/technology/2020/03/coronavirus-mortality-rate-lower-than-we-think.html

 • Personal consider ca te amagesti in ceea ce priveste rata de mortalitate.
  Rata de mortalitate se calculeaza ca raport intre cei vindecati si cei morti.
  CLOSED CASES 56,991
  Cases which had an outcome:
  53,704 (94%)Recovered / Discharged
  3,287 (6%)Deaths

  Gravitatea este data in schimb de cazurile active unde rata de gravitate este urmatoarea:
  ACTIVE CASES 38,618
  Currently Infected Patients
  32,198 (83%) in Mild Condition
  6,420 (17%) Serious or Critical

  • stiu problema, dar ma iau dupa standarde; peste tot asa se calculeaza unde am vazut eu … evident ca rata cazurilor severe este adevarata problema prin conexiunea cu rata mortalitatii; adica cazurile severe netratate se transfera in morti si instant numarul mortilor explodeaza;

   acum, eu nu stiu de ce toti se fac ca e atat de greu de calculat rata, ca suntem la inceput, blahblah; o sa tot auzi dc citesti; zic asa: sunt atat de multe cazuri si doar cei bolnavi se prezinta, de aceea rata mortalitatii este mult supraestimata pentru ca marea majoritate nu au nimic si nu vin sa fie testati, deci numitorul ar fi mult mai mare; acum eu zic: dar cu gripa normala nu e la fel?!? stim noi toti oamenii care fac gripa intr-un sezon avand in vedere ca majoritatea oricum se trateaza singuri sau nu se trateaza, deci oricum nu ajung la spital ca sa fie inclusi in numarul total de cazuri?! numai aberatii …

   iata ca CDC-ul o calculeaza la 05%-1.0%, nu stiu de unde scot ei cifrele astea

 • ce zici de asta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.