Superspreader

Nu stiu daca am mai explicat sau nu ce este un superspreader. Dupa cum ii zice numele, asta raspandeste de 10 / 100 / 1000 ori mai mult decat un spreader normal. Avem asadar, o rata de raspandire n (sa zicem 2-3). Un superspreader desi contribuie la rata asta poate face ca pe alocuri, rata de raspandire sa fie cu mult peste n (de 10 / 100 / 1000 de ori).

Au inceput sa apara si pe la noi superspreaderii: acel gabor intors din Israel, acea inconstienta din Hunedoara dar mie imi e teama in principal de superspreaderii veniti din Italia cu putin inainte de instaurarea zonelor rosii. Acestia, puratatori fiind, nu au avut parte de spaima de moment din Italia si prin urmare, au venit in Romania ca sa se simta normal din nou. Mai ales tineri, sanatosi, foarte probabil nu au avut simptome sau daca au avut, au auzit doctorii aia destepti ca “e doar o gripa” si nu s-au ferit. Au mers prin mall, au mers cu autobuzul, au mers la pariuri si la pacanele etc.

Dar, ne-am pune intrebarea: oare aceste cazuri nu au fost depistate? Pai cine sa le depisteze? Din ce aud eu, toate cazurile depinstate la noi sunt pe anchete epidemiologice, deci … Deci pot sa existe clustere diverse dar faptul ca nu avem puseuri de pneumonii in diverse zone, inseamna ca clusterele inca sunt mici. Sau poate avem puseuri dar nu stim.

Chris Martenson a inventat fraza: case, case, case, cluster, cluster, boom. Oare unde suntem noi?

4 thoughts on “Superspreader”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.