[CORONAVIRUS] SĂMBĂTĂ 9 MAI 2020

383 decese au fost “salvate” de Coronavirus – trambita ecologistii tembeli. Daca va vine sa credeti, acesti descreerati care vad numai oxigen si verde in fata ochilor, au inceput acum o noua poezie: trebuie sa pastram obiceiurile bune capatate in aceasta perioada … Cum oare am putea face asta, nu ne spun apostolii zeitei Maya. Sute de mii de oameni ramasi someri numai in Romania, milioane de oameni ramasi someri in intreaga lume, foamete si stres imens si pe ei asta ii doare: sa respiram aer mai curat …

Cel mai curat aer ar fi daca ar da extraterestrii cu o bomba sa anihileze toti oamenii, atunci sa vezi aer curat. Insa, cat de total irationala sa fie o instutie de presa sa pedaleze pe asemenea stiri si mesaje si sa popularizeze interviuri cu hipsterite ratacite, speriate de bome, care nu merg nici pana la toaleta fara masca, care nu au scos capul in lume din Martie ci isi castiga painea de toate zilele facand blogging si activism.

Evident ca poluarea va scadea foarte mult pentru ca multe familii probabil vor renunta la a doua masina si multi oameni vor merge mai putin si nu doar in concedii, dar si la munca. Saracia care va veni evident ca va impinge pe multi sa foloseasca mijloacele de transport in comun, mai ales in Bucuresti. Dar nu asta e solutia, evident, ci Bucurestiul ar avea aer curat daca ar fi Munchen, adica daca aici ar trai nemti si ar avea miliarde de euro in conturi din care sa faca parcuri, sa schimbe diesel-urile cu electrice, sa foloseasca doar autobuze electrice etc. Dar cum noi suntem saracii Europei, pana o sa vina robotii sa ne ajute sa iesim din saracie, nu avem cum sa avem aer curat in Bucuresti. Poluarea este direct proportionala cu bogatia: cei bogati, ii platesc pe cei saraci ca sa respire aerul murdar si ei au grija – si ca tara, si ca stat in cadrul unei tari, dar si ca indivizi, ca sa traiasta intr-un mediu cat mai sanatos, sa manance cat mai sanatos, sa duca un trai fara stres, echilibrat etc, cat ii duce pe fiecare capul.

Insa cata lipsa de respect si in cele din urma perceptie a realitatii sa ai ca sa vorbesti cum ca aceasta pandemie “are efecte pozitive” faptul ca respiram aer mai curat. Nu este deloc un efect pozitiv, este un semn al mortii. Frica de moarte ii tine pe oameni in casa si frica de moarte adusa de acest virus a fost acul care a spart bula in care traiam si iata-ne in pragul celei mai mari crize economice din ultimii 300 de ani. Evident ca tembelii care inca mai sug lapte la vacile bune de muls ale ongismului militant europenist nu au habar ce se intampla si ei vor cadea oricum in picioare, Imperiul avand destule resurse pentru soldateii credinciosi si acestia fiind ultimii care vor pica in caz ca se distruge sandramaua, cum bine stim din istorie, chiar din istoria recenta de pe alocuri.

In alta ordine de idei, cercetatorul acela super-narcisit de la Timisoara care suna disperat televiziunile sa dea interviu in Februarie ca sa se laude ca el deja are un vaccin gata, a provocat rumoare anuntand ca el s-a vaccinat deja anti-coronavirus [sursa]. La 2-3 priviri si 2-3 vorbe, eu mi-am dat seama inca de pe atunci ca asta nu e intreg la cap. Nu stiu daca am mai zis-o in articole si nu conteaza oricum. De astfel de ciudati irelevanti e plina lumea, dar presa ar trebui sa aiba o minima experienta cu narcisistii si sa aiba ceva consultanti stiintifici cu picioarele pe pamant. Daca era asa, nu prea auzeam de acest no-name din Timisoara. Eu nu cred nici ca s-a injectat cu ceva, a anuntat doar ca sa apara din nou in breaking news – omul e nebun. Doar atat mai zic de el. Ca de vaccin, nu vom avea parte prea curand si in niciun caz de la cercetatorii nostri. De ceva ani buni un vaccin nu mai e rezultatul unui singur om, fie el geniu, ci rezultatul unei industrii.

Cum stam cu testarea?

Iata mai jos o evolutie a numarului de teste efectuat zilnic. Nu sunt toate tarile, dar dupa cum putem vedea, Romania sta relativ bine, in curand daca se mentine trendul de crestere vom depasi Koreea de Sud. Sunt si eu insa curios: cum se face testarea, pe ce criterii? Cum sunt alesi cei testati? De ce presa nu investigheaza aceasta directie si de ce nu ne arata sa vedem concret cine alege pe cine testeaza, se testeaza doctorii, se testeaza toate contactele din anchete, se mai fac anchetele etc. Presa face tam-tam cu tot felul de non-stiri cum este scaderea poluarii sau acel narcisist din Timisoara dar nu avem parte de niciun reportaj profesionist sau mini-documentar legat de ce se intampla in linia intai a razboiului cu virusul. Intr-adevar avem interviuri – chiar prea multe – cu capii di capii – cand intaiul gabor al tarii, cand intaiul arafat al tarii dar mai sunt si alti oameni. Reporterii sa puna mastile la gura si sa mearga intre doctori pentru a ne arata ce se intampla!

Sursa chart: https://ourworldindata.org/coronavirus#confirmed-cases

Numarul de cazuri noi

Media pe 7 zile nu confirma tendinta de scadere ci pare plafonata cu o usoara tendinta de crestere. Mai sunt cateva zile pentru a vedea daca se contureaza un trend clar. Moving-average-ul de 7 zile daca la noi arata nedecis, la polonezi arata clar in jos. Declar inceputul ingrijorarii si imi retrag – pe moment – predictia ca vom avea o intoarcere a curbei. Posibil sa fie doar un artefact datorat cresterii testarii, dar “dezghetul” oficial nici macar nu a fost facut si noi nu reusim sa dam jos cu curba. Din nou reamintesc – pacat ca nu avem o situatie cu focarele, ca sa avem o imagine mai clara asupra evolutiei. Iata insa comparatia:

Sursa chart: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/

Covidiotii prind glas

Dupa ce amutisera si doar cei mai idioti dintre covidioti s-au mentinut pe pozitii, cu ocazia “dezghetului” si a relativei intoarceri a curbei (care deocamdata este la nivel de speranta – cu o doza mare de incredere, uitandu-ne si prin alte parti), era inevitabil ca dupa razboi sa se arate multi curajosi. “La ce ne-au inchis”, “de ce sunt paturile goale in spitalele covid”, etc, etc. Mai ales, capii sunt acum atacati si terfeliti: ministrul sanatatii, ministrul de interne, Arafat, Cercel si alte voci care au fost mai vizibile. Catre toti covidiotii am doar doua cuvinte de zis: ciocu-mic! Acesti oameni sunt de admirat pentru simplul fapt ca stau acolo sus si au grija de turmele in mare parte idioate in loc sa fuga si ei prin afara sa faca un ban bun, cum sigur s-ar pricepe. Cel putin Rafila a carui declaratie de prin martie cand zicea ca suntem cu cateva saptamani in urma Italiei este acum rumegata de covidioti pe retelele de tembelizare sociale, este un om de o pregatire si o calitate cu totul exceptionala pentru ce am merita noi romanii. Eu ma mir sincer ca mai sta in mijlocul nostru si ca mai rabda. Evident ca in Martie daca aveai 2 neuroni, nu puteai sa stai cu mainile in san si sa zici: “las’ bre, com trece noi si prin asta”. Era de bun simt sa ne astepam si noi sa o luam pe urma Italiei pentru ca sute de mii de romani au fost lasati – de frica sa nu le piarda voturile – de politicienii actual la putere ca sa vina si sa ne aduca si noua virusul. Capacitatea de organizare a statului a fost incordata la maxim aiurea cu toate acele carantine si izolari la domiciuliu care erau misiune esuata din start. Noroc insa cu alti factori care ne scapa (era zvonul cu genetica sau cu nu stiu ce vaccin folosit in Europa de Est) ca noi nu am ajuns ca in Italia, dar sectorul sanitar a fost inca o data subordonat politicii si din motive electorale, ca sa nu piarda PNL votul capsunarilor, am fost cumva pusi in fata unui dezastru colosal de acesti incompetenti care ne conduc, de care dezastru doar Dumnezeu ne-a ferit. Ori cum putea sa stie Rafila si cum putea sa nu spuna ceea ce era predictibil la acel moment?

Covidiotii, considera ca daca scenariul cel mai negativ nu s-a intamplat in Romania, este pentru ca totul a fost o mare scamatorie – cineva a inventat acest virus si aceasta boala care nu exista, doar ca sa ne sperie si sa ne manipuleze. Nu vreau sa intru in taxonomia molustelor guralive care se cred mai experti ca toti doctorii doar pentru ca au vazut un filmulet pe youtube, dar panoplia este amuzant de variata si exista o evolutie surprinzatoare care merita analizata mai ales de studentii la boli mentale. Bunaoara, acum ca virusul e greu de negat, cei care inainte erau covidioti fermi – negau virusul – s-au transformat in negationisti medicali – exista virusul dar e doar o gripa si intregul sistem medical este subjugat lui Bill Gates care vrea sa ne cipuiasca. Ce e imposibil pentru acesti oameni sa inteleaga este ca reactia “exagerata” – daca o putem numi asa – a statelor la pericolul acestei pandemii este in fapt un indiciu al civilizatiei. Doar statele bine puse la punct au fost in stare sa reactioneze “exagerat”. Daca ne uitam, in Africa (dar nu numai) putini se plang de carantina pentru ca nu prea au nici teste si moartea e oricum ceva firesc pe-acolo. In Belarus la fel, o dictatura odioasa, un melanom canceros al unui trecut intunecat si sangeros, a dus ca un risc imens pentru populatie sa fie asumat ca o ruleta ruseasca de un presedinte care il doare undeva daca mor aiurea zeci de mii de bielorusi pentru ca oricum daca macane vreun doctor sau ciripeste vreunul numarul de morti, o sa cada de la etaj cum se intampla acum in Rusia. Dar covidiotii nu pot intelege asemenea nuante, pentru ca e greu sa rezisti tentatiei sa te crezi persecutat de elita mondiala.

Oricum insa povestea nu a trecut si din intamplare, pozitia anti-masuri restrictive sustinuta de covidioti este in consonanta cu iminenta dezastrului economic care va urma inevitabil si care impune actiune nu precautiune. Desi virusul este periculos si trebuie sa ne ferim de el, la nivelul societatii, criza economica ne va lovi mult mai puternic, de aceea trebuie chiar sa ne asumam riscul virusului si sa iesim la munca sa facem tot ce putem pentru a ne pregati pentru taifunul care vine. Acum este doar linistea apei care s-a retras. A avut loc cutremurul in mare, a avut loc disclocatia tectonica, apa s-a tras si urmeaza valurile de falimente, crashul bursier, crashul bancar si cate altele or mai veni, pentru ca nicio criza nu seamana cu cea dinainte. Din pacate insa, asa cum in ianuarie-februarie cand deja erau informatii mai mult de suficiente, statul roman dormea si nu au fost in stare macar sa comande niste masti de protectie – cand eu deja imi facusem stocuri de masti cand costau 150 lei 50 de bucati, nici acum statul roman, avand un ministru de finante infantil si un guvern fara coloana vertebrala si fara simtul urgentei care inca discuta de mariri de pensii, este total nepregatit pentru furtuna economica care va urma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.