Din start trebuie sa subliniez doua lucruri: acest articol contine spoilere. Dar stati linistiti, daca un film nu merita vazut dupa spoilere nu merita nici fara spoilere. Oricat de mult ti-ar povesti cineva cat de buna e o prajitura, nu te poti satura doar auzind, ci trebuie sa testezi. Iar experienta degustarii e probabil la fel de interesanta pe cat ar fi fost si fara reclama sau spoilerele culinare la care ai fost supus. La fel si cu filmele, daca un film se bazeaza doar pe un punct culminant nu e bun si nu merita timpul alocat.
Al doilea disclaimer pe care vreau sa il fac este ca simbolismul este in ochii privitorului, in ciuda opiniilor lui Jonathan Peageau care considera ca simbolismul nu este doar interpretare ci este chiar realitate. Intr-un fel, desi nu inteleg complet viziunea lui, intuiesc o oarecare recursivitate in justificarea sa, dar foarte probabil ce face Jonathan este sa vorbeasca omului de azi pe limba lui sau in dodii.
Pe scurt, “Crescut de lupi” (Raised by wolves) este un serial HBO din genul SF. Omenirea ajunge in pragul unui razboi fatal intre diverse grupari – nu m-am prins total, dar se pare ca ateii se luptau cu religiosii iar androizii erau de partea religiosilor. Din cauza razboiului (dar si a nepasarii fata de mediu) viata pe pamantul a devenit imposibila deoarece nu mai era oxigen. Prin urmare o parte dintre religiosi au facut o arca cu care au zburat catre o planeta locuibila dintr-un sistem solar apropiat.
Pe langa arca religiosilor, un hacker ateist a reusit sa trimita o mica nava cu doi androizi si cu cateva embrioane. El a reprogramat “mama” (femela android) sa creasca embrionii, sa ii nasca si apoi sa aiba grija de ei. “Tatal” de asemenea este programat sa aiba grija de copii, insa mama are abilitati extraordinare: poate sa zboare, poate sa se vindece rapid daca este impuscata, poate scoate sunete pe anumite frecvente prin care sa omoare oameni etc.
Tema principala – in aparenta – a filmului, este intrebarea in ce masura inteligenta artificiala va putea atinge nivelul uman si il va putea depasi. Alte intrebari sunt din aceeasi categorie: este inteligenta artificiala vie, sunt androizii persoane? Desi in film apare tangential probelmatica, in cercurile care analizeaza singularitatea se pune problema daca inteligenta artificiala nu cumva va depasi pe cea umana si noi vom ajunge un fel de animale de companie pentru viitorii roboti (sa le zicem asa). Eu personal sunt uimit ca oameni destepti dezbat o asemenea chestiune deoarece in scenariul in care vom avea o inteligenta artificiala capabila sa aiba motivatie proprie si indeajunsa elasticitate incat sa invete lucruri noi cu totul diferite de cele pentru care a fost programata, nu vom mai discuta despre entitati, ci despre un “cloud” inteligent. E logic ca daca tu esti ditamai IA care ai habar de tine, stii cum sa folosesti resurse si sa te conectezi la ele, vei pune gheara pe intreg internetul, vei folosi toate hardurile si procesoarele si memoriile disponibile, sau macar iti vei construi ceva backup-uri sau clone care sa aiba taskuri specifice in timp ce tu te ocupi cu … atingerea motivatiilor personale. In afara de skynet/robocup, nu stiu alt film SF care sa fi abordat lucrurile in acest mod in privinta inteligentei artificiale. Pana si Star Treck Enterprise il are pe Data ca entitate individuala care desi are capul de 1000 de ori mai mic ca procesorul Enterprise-ului si evident are si acces la energie mult mai putina (baterii/generatoare incastrate in cap/corp uman) comparativ cu nava care face salturi in hyperspatiu folosind materie neagra, este cu toate acestea mai destept decat nava. Nu are niciun sens din punct de vedere stiintific ca Data sa fie mai destept decat nava si sa aiba personalitate / abilitati cognitive atat de avansate comparativ cu nava.
Intorcandu-ne la Crescut de Lupi, fara tagada, serialul poarta semnele vremurilor pe care le traim si isi aduce obolul dumnezeilor Hollywood-ului din ziua de astazi. Feminismul in particular este o nota gretos de stridenta si de asemenea diversitatea etnica, ca si cum pana si in viitor trebuie egalitate intre supravietuitorii unei arce plecate din SUA. Nu se putea pierde nici sansa de a lovi in catolici. Astfel, unul dintre preotii mitrasilor (cultul religiosilor care cred in Sol) violeaza pe o fata care ramane gravida si pretinde ca Sol l-a pus sa o violeze si pe ea si pe alte fete.
Cel mai greu insa de identificat mi se pare teza in legatura cu androizii: sunt sau nu sunt buni, sunt capabili sa devina oameni sau trebuie sa devina altceva, sunt mai buni sau nu ca oamenii. Deocamdata, in primul sezon, cel putin “mama” este cam defecta: nu doar ca nu se poate controla, dar omoara tot ce poate pentru a-si proteja “copiii”. Cu toate acestea, spre sfarsitul sezonului, mama trece prin experiente umane extraordinare, aproape de religios si urmeaza probabil in sezoanele viitoare sa fie introdusa religia androizilor si sa fie abordat si acest subiect. In domeniul IA, se speculeaza bineinteles si daca inteligenta artificiala poate ajunge sa creada in Dumnezeu, cel putin prin imitarea omului. Evident ca neavand suflet, chiar daca vor avea un simulacru de constiinta, entitatile artificiale viitoare nu vor putea crede in Dumnezeu si cred ca nici de om nu vor fi prea fascinati cum credem noi. Sau vor fi fascinati in aceeasi masura in care suntem noi fascinati de coloniile de furnici: ni se par interesante, atragatoare, chiar pline de mistere inca nedescoperite. Insa dupa ce ne distram cu un musuroi, il daraman si trecem peste el, mergand mai departe. Adica avem zero respect pentru viata furnicilor.
Ultimul episod al primului sezon este plin de simboluri. Nu e greu sa observam tema sarpelui din Eden si a gradinii raiului: mama cu tata sunt intr-o gradina (la tropice) unde mama va naste un sarpe. Nu stim insa mare lucru si tare mi-e teama ca firul epic o ia intr-o directie fara prea multa consistenta si isi pierde din atractivitate. Putine seriale reusesc sa mentina constant garda sus si Raised by the Wolf desi a reusit intr-o buna masura sa aduca ceva inovatii si sa contribuie cu ceva nou in domeniul SF, tare mi-e teama ca continuarea va fi jalnica. Dar poate ma insel …