Se vede efectul vaccinării în Israel?

Dacă ne uităm pe cifrele cazurilor sau al numărului de morți raportat la populație în Israel, nu am zice că această țară a terminat deja vaccinarea cu cele 2 rapeluri a 25% din populație încă de la 1 Ianuarie. Să vedem însă câteva charturi oferite de site-ul ourworldindata.org

  1. Procentul populației vaccinate cu ambele doze prescrise de protocol. Vedem că deja la 31 Ianuarie Israel avea 21.25% vaccinați cu AMBELE rapeluri. Deci, teoretic, slab infectabili, fără cazuri grave și rareori cu morți.

2. “Vaccinul funcționează! ” – declară experții israeliteni. Studiile arată rezultate spectaculoase: zero morți și doar 4 cazuri severe la 523.000 de vaccinați (sursa)

Înainte de a ajunge la cazuri ATI, să ne facem o idee generală despre evoluția numărului de cazuri, deși vaccinul teoretic nu afectează prea mult aceste cifre, deoarece cei care fac vaccinul ia virusul, doar că se descurcă mai bine în lupta cu el. Dar dacă virulența virusului este mai mică la vaccinați ca la cei care nu fac vaccinul, ar însemna că și riscul infectării ar scădea pe măsură ce numărul celor vaccinați crește, deoarece scăzând secrețiile (muci, tuse) și scăzând perioada de boală, riscul de a da virusul altei persoane scade. Efectul compound este exponențial. Adică, o scădere a puterii de răspândire la nivel de individ cu 5% se propagă după acceea la nivelul societății cu un procent mult mai mare. Dar să lăsăm statisticile complicate pentru altă dată și să vedem evoluția numărului de cazuri.

3. Evoluția numărului total de infectări în Israel

Am putea spune că e încă prea devreme ca să vedem efectul vaccinării asupra numărului de cazuri. Dar culmea este că experții israeliteni declarau scăderea numărului de cazuri încă de pe 12-13 ianuarie și afirmau că la 13-14 zile de la primul rapel, deja efectele trebuie să se vadă (sursa). Ori, la 31 ianuarie, Israel avea deja peste 50% din populație trecută prin primul rapel. Faptul că primul rapel deja ajută în lupta cu virusul este general acceptat și este motivul pentru care mai toate țările au preferat să vaccineze cât mai multă populație cu primele doze primite decât să înceapă vaccinarea cu al doilea rapel. Reamintesc că în fața acestui fenomen, Pfizer a trebuit să ia atitudine și să se spele pe mâini zicând: dacă al doilea rapel nu se face când trebuie (adică când a reieșit din studiile clinice că e mai bine), este posibil ca efectul să nu fie cel așteptat (adică imunizarea să eșueze într-un mare procent). Deci dacă prima doză contează, cum de numărul de infecții nu a scăzut? Să zicem totuși că infectarea nu poate fi evitată și că poate oamenii s-au simțit mai relaxați în Israel, din cauză că au făcut vaccinul și de aceea scăderea produsă de vaccin a fost compensată de o creștere neașteptată datorată comportamentului populației. De aceea, să vedem cum stăm la cazurile ATI care sunt cele mai grăitoare cu privire la eficiența vaccinului.

Reamintesc acum că declarațiile legate de numărul scăzut de infectări și de cazuri serioase la cei vaccinați, conform sondajelor și probabil studiilor, este mereu declarat excelent – vaccinul are succes, altfel zis.

4. Evoluția numărului de spitalizări la ATI

După cum vedem, după 1 Februarie, Israelul tatonează cu maxime la numărul de bolnavi internați la ATI. Știm bine că numărul celor internați este cam cu 2-3 săptâmâni în urma numărului de cazuri. Adică, sunt cicluri cât de cât corespondente cu mișcări sincrone dar cu un delay între ele. E logic: mai întâi crește numărul de cazuri, oamenii se îmbolnăvesc și abia apoi, peste 2-3 săptămâni ajung la ATI. Deci cumva să zicem că efectul vaccinului nu a apucat să se propage până la acest chart. De aceea nu dăm încă un verdict, dar spunem: dacă vaccinul funcționează trebuie să vedem o cădere drastică și rapidă a acestui chart deoarece dacă deja din 500.000 de vaccinați, doar 4 au ajuns la spital, înseamnă că efectul vaccinului trebuie să se simtă cât mai curând și cât mai profund.

5. Și același lucru este valabil și la numărul de morți unde ne-am aștepta să vedem o schimbare măcar la chartul cu procentul de morți raportat la populației

Deoarece și chartul pe morți este caracterizat de același delay, nu putem încă să spunem mare lucru, decât că ne-am aștepta ca de la un moment dat, să pice efectiv, deoarece dacă la 500.000 vaccinați au avut 0 morti, e de așteptat ca la 9 milioane de vaccinați, când o să ajungă la 100% procent al vaccinării, numărul de morți să fie tot zero.

Culmea este ca la orice chart ne uităm, Israel nu arată cu nimic diferit de alte țări care au vaccinat mult mai puțin.

Concluzia este că deși declarațiile că cei care au făcut vaccinul nu se îmbolnăvesc rău și nu ajung în spital decât foarte puțini dintre ei, vedem că statisticile globale din Israel nu prea bat cu declarațiile legate de eficiența virusului. Evident, această concluzie va fi nulă când charturile de mai sus vor tinde către zero și o vor face rapid și brusc.

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.