Vaccinarea în Israel încă nu se vede în cifre

Pe 20 Februarie 2021 făceam o comparație între Israel și Slovenia a principalilor indicatori legați de evoluția pandemiei: cazuri, morți, spitalizări etc. în care arătam ca deocamdată nu se vede un efect pozitiv al vaccinării, ba din contră, dacă ne-am uita doar pe grafice și am fi întrebați care țară vaccinează mai mult, de departe Slovenia ar fi prima alegere. Știu că corelația nu este cauzalitate, adică dacă Israel a vaccinat în această perioadă mai mult, nu înseamnă că degradarea statistică (creșterea sau scăderea înceată a cazurilor, morților și spitalizărilor) ar fi datorată vaccinului.

Pe-atunci însă nu știam de un articol din 15 februarie 2021, scris de un inginer Haim Yativ și de un doctor Dr. Hervé Seligman cu greutate în domeniu, care însă intra în cifre brute cu numărul de morți și demonstrează că există totuși un impact negativ al vaccinări asupra situației generale, adică vaccinul de fapt a făcut lucrurile mai rău deși este promovat ca salvator. Cu siguranță sunt multe astfel de articole și așa cum articolul meu a rămas ascuns și irelevant în grămada internetului, așa rămân și acelea. Dar nu articolul de mai sus, care a fost preluat de mai multe ziare și s-a ajuns până acolo încât este interzis pe rețelele sociale automat după ce a fost atacat puternic de diverse site-uri de “debunking” ale “fake news-urilor”. Și pentru că articolul pur și simplu arăta niște date (așa cum am făcut eu cu charturile de la OurWorldInData.org) și sublinia că cei care au făcut vaccinul au murit mai mult decât cei care nu l-au făcut, debunkerii atacă articolul pe felia că … raționamentul este greșit, adică nu trebuie să facem această corelație. De ce?!?! Pentru că dă prost pentru vaccin!

Nu intru în detaliul articolului deoarece nu are sens, iată însă doar o concluzie:

This scary picture also extends to those below 65, among which, for the 5 weeks during the complete vaccination process 0.05%, meaning 50 among 100000, died. This is to be compared to the 0.19 per 100000 dying from COVID-19 and that are not vaccinated in that age group, as per the above table. Hence the death rate of this age group increased by 260 during this 5-week period of the vaccination process, as compared to their natural COVID-19 death rate.,

Sursa

Doresc acum să atrag atenția că astfel de opinii – care afectează în vreun fel imaginea vaccinului – sunt interzise total în presa românească. Nu doar că nu există varietate de opinii și analize serioase, dar prin ceea ce fabrica de consens consideră “informare” este de fapt campania de marketing, anularea oricăror temeri, ignorarea unor astfel de statistici și articole care trag semnale. Maxim ce putem vedea în presă este raportarea morților din vaccin care apar pe la noi și care nu poată fi ignorată total, însă aceasta TOTDEAUNA se face subliniind: “specialiștii nu știu deocamdată cauza morții și nu există nicio legătură între mort și vaccin”. Iată un exemplu:

După cum vedem, faptul că omul a murit după vaccin, este doar o informație prezentată ca fapt divers: ce a făcut omul înaintă să moară: păi s-a vaccinat, s-a dus la muncă imediat după imunizare, a făcut infarct, i-a venit rău, colegii au chemat salvarea și apoi la spital a făcut alt infarct după care a murit. Asta e tot! Știrea de mai sus însă a fost raportată 1 DATĂ și doar la ANUMITE televiziuni. În schimb spaima băgată în oameni nu incetează zi și noapte CONTINUU pe TOATE televiziunile.

Dar să ne întoarcem acum la comparația între Israel și Slovenia, pentru a vedea datele mai actualizate. Două-trei lucruri mai am de spus: lipsa dezbaterilor denotă o incultură și o societate închisă. În Franța lucrurile stau cu totul altfel. Iată un exemplu: Vaccination en Israël : des chiffres de mortalité qui interpellent ? | VIDEO. Explicația acestei stări de lucruri am făcut-o pe larg în articolul despre fabrica de consens. Produsul scos de fabrica de consens din presa românească este că vaccinul este bun. De ce se fabrică acest produs? Deoarece aceasta este comanda către fabrică – patronul fabricii consideră că acest produs trebuie vândut, chiar dacă este unul de proastă calitate și are un CTC prost.

Din startul comparației de charturi doresc sa atrag atenția asupra unui fenomen: de unde inițial ni se spunea că prima doză ne salvează deja de moarte și ne mântuiește iar a doua doză deja ne face ca noi, acum, eșecul rezultatelor globale în Israel este pus pe seama argumentului că “efectul deplin al vaccinului se simte după câteva săptămâni …”. Probabil peste un an ni se va spune că vaccinul are efect ascuns și că deoarece noile tulpini sunt mult mai nasoale, dacă nu aveam vaccinul muream chiar mai mulți …

  1. Să vedem mai întâi cum stăm cu vaccinarea. De departe, Israel este lider.

2. Evoluția numărului de infecții – media la 7 zile. Vedem că după al 2-lea val, ca și în România se ajunge la un plafon care nu mai scade. Părerea mea este că acest plafon va rămâne până la vară când va scădea. Nu vom avea un al 3-lea val deoarece deja avem efectul de imunizare în turmă. Vaccinul – părerea mea – nu a avut niciu impact. Culmea este că Israelul a mai avut si carantină totală în această perioadă, deci acest chart arată și ineficiența carantinării

3. Situația la testare. Dezastrul vaccinării în Israel ar fi probabil mai vizibil dacă testările nu ar fi scăzut în această perioadă. Ocupați cu vaccinarea, israelitenii au uitat de ABC-ul luptei epidemoiologice: testare, izolare, anchete, focare, de la cap.

4. Numărul de morți este în cele din urmă ceea ce ne interesează. “Vaccinul scade riscul agravării bolii” măcăne agenții în halate albe de la TV în fiecare zi. O scădea, dar nu scade rata deceselor, după cum vedem. Reamintesc că Israel a vaccinat cu cel puțin o doză întreaga populație și cu două doze cam 50%. La datele declarate despre eficiența vaccinării de 90%, asta ar însemna că numărul de morți ar cam fi trebuit să scadă la mai mult de jumătate. Deși numărul de morți a scăzut în Israel, rata de scădere a morților din Slovenia este mult mai mare (de la 25 la 4).

Ca să avem o imagine mai clară a datelor de mai sus, care conțin valori nominale, vă mai propun un chart cu evoluția bi-săptămânale (din 2 în 2 săptămâni) care arată cu cât la sută a crescut sau scăzut media pe ultimele 2 săptămâni raportat la cele 2 anterioare. Aici ar trebui să se vadă cel mai bine un eventual impact al vaccinării dar după cum vedem Slovenia stă chiar mai bine ca Israelul la trend.

5. Rata mortalității – este raportul între numărul de morți și numărul de cazuri. Vedem că Israel stă foarte bine și are probabil cea mai realistă cifră – 0.7% Asta înseamna că din 100 de oameni infectați, moare doar 1 dar și ăla are 30% șanse să supraviețuiască. CFR-ul (Case Fatality Rate) mai înseamnă de asemenea că această boală are o rată de supraviețuire de 99.30% ! Nu știu de ce Israelul are o rată atât de mică comparat cu alte țări, dar poate incidentul recent din România cu mărturia anonimă a unui asistent dintr-un spital Covid ne explică de ce. Cauzele sunt evident multiple: comorbiditățile, spaima oamenilor de spital, ceea ce face ca mulți să amâne spitalizarea până e prea târziu, calitatea spitalelor care nu fac față la un flux mare de bolnavi, chiar dacă nu este depășită limita paturilor disponibile etc.

Ca fapt divers, la CFR România stă mai prost – aceasta este dovada calității sistemului medical românesc care salvează doar 97% dintre bolnavii de Covid deși sistemul medical din Israel salvează peste 99%.

Legat de eventualul impact al vaccinului, aici chiar ar trebui să se fi văzut un impact, ori procentul este continuu din august: ~0.7%. Ni se spune că vaccinul ajută la reducerea cazurilor. OK, dar impactul și mai important este legat de gravitatea cazurilor. Toate studiile producătorului făcute pe cei vaccinați arată cifre spectaculoase de gen zero morți din Covid din zeci de mii de vaccinați. Cum de nu se revede însă acest succes și în rata mortalității? Doar dacă vaccinul ar garanta zero infectări , efectul în chartul de mai sus ar fi nul, dar după cum am văzut la 1 și 2, Israel este departe de zero infectări: 100% vaccinare prima tura și 50% pentru a doua cu o evoluție a cazurilor normală, comparativă cu țări care au 2-3% la ambele denota ZERO efecte ale vaccinării, ca să nu spunem mai multe (cum spun cei din articolul referit).

În concluzie, este cu totul ciudat de ce vaccinarea în Israel nu arată niciun semn asupra statisticilor. Este și mai ciudat – și înfricoșător, deoarece denotă puterea de auto-cenzurare a specialiștilor – de ce doctorii, statisticienii, infecționiștii specialiști în epidemii – nu ies în față să analizeze aceste charturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.