În câte zile vor zbura nuclearele?

Deși războiul este abia început putem face câteva speculații. Întrebarea din titlu este doar unul dintre subiectele pe care le voi aborda.

 1. Consultanța americană

Nu știu cât de mult a făcut sau nu consultanța americană pentru armata ucraineană. Argumente PRO am avea că și noi am fost cam varză în primul război mondial până să vină Generalul Bertholot să ne organizeze, care general zicea: “românii sunt admirabil de dezorganizați”. Vă dați seamna ce înseamnă asta din partea unui general francez, nu neamț, dacă sunteți familiar cu proto-mema “french miltary victories”. În acest caz s-a dovedit că consultanța și cu puțin ajutor material a făcut diferența. Desigur nu este același lucru în Ucraina, dar evident experiența militară a americanilor a făcut ca, da, Ucraina de azi să nu mai fie Ucraina din 2014. Pe de altă parte, materialul contează imens. Pe afgani, americanii nu au putut deloc să îi pregătească să se apere singuri împotriva talibanilor deoarece erau cam retardați. Pur și simplu nu se lipea de ei nici măcar cele mai simple lucruri. Nu e cazul la ucrainieni, dar consultanța și know-how-ul sunt o mică parte din succes în cazul unui război. Să zicem de exemplu că poate i-au învățat tehnici te gherilă în caz că intră rușii în orașe. Dar oare nu i-a dus capul pe americani ca să îi învețe pe ucrainieni să dea arme la populație încă cu mult înainte de începerea războiului și să încurajeze pregătirea populației la trasul cu arme? Evident, ar fi fost unele complicații, dar …

Un alt argument contra este că orice plan de război – inclusiv al rușilor – se pierde după primele bătălii. Și atunci contează ce asset-uri ai, atât fizice cât și umane.

2. Prudența rusească

În continuarea comentariului de mai sus, rușii știau că americanii i-au ajutat pe americani cu consultanță și probabil și cu unele arme “moderne”, fie anti-tanc, fie anti-avioane. De aceea probabil nici nu vedem deloc altfel de bătălii decât skirmish-uri la intersecțiile rutiere între 2-3 tancuri rusești și 2-3 militari ucrainieni. Asta e maxim război ce am văzut, pe lângă acel avion căzut în Kiev, pe lângă loviturile artileriei și pe lângă ceva urme de rachete prin aer. Dar nu am văzut niciun asalt cu tancuri sau cu artilerie de nicio parte. Am început să mă întreb unde sunt filmări cu pistele aeroporturilor ucrainiene distruse dacă pe youtube nu sunt. Vedem de toate, doar piste distruse nu. Dacă nu ucrainienii – căci poate ar fi fost demoralizator – rușii de ce nu se laudă cu aceasta? Nu ar putea să arate și ei poze din satelit ca să sperie ucrainienii să nu mai lupte? Toată lumea acceptă că o componentă din războiul informațional este descurajarea populației să lupte și pentru asta, te lauzi cu victoriile tale pe câmpul de bătălie. Ucrainienii de exemplu se laugă cu acel pilot care a dat jos vreo 3-4 avioane rusești după care a făcut o pauză. Culmea e că el a avut unde să aterizeze și unde să decoleze după ce știrile oficiale ne anunțau deja că rușii au distrus aeroporturile, că doar de-aia avem și acel pilot dezertor care e prezentat ca un tânăr rătăcit și neputincios.

3. Ce are Putin în cap?

Dacă unele scenarii legate de cum decurge războiul sunt greu de făcut, nu e greu să prevedem ce se va întâmpla din punct de vedere politic. Putin clar că nu mai poate să spele putina în fața comunității internaționale și chiar dacă mâine Ucraina cedează și acceptă condițiile rușilor (neutralitate, cedarea armelor, blah, blah), sancțiunile pot continua și întărirea NATO de asemenea. Cum văd eu lucrurile, nu există alternativă la escaladare și prin asta înțeleg extinderea masivă a războiului. Practic a început Al 3-lea Război Mondial, deși mai există unii care speră altfel și deși poate avem două-trei luni de pace.

Am observat în plandemie că Dumnezeu ne-a dat timp de pocăință. A durat ceva timp până au fost cernuți de boală mare parte dintre morți și apoi a durat ceva până când am putut să ne trezim și să ne luptăm pentru libertatea noastră, să nu rămânem adormiți în narativul plandemic și să acceptăm să fim pușcăriași. Nu am profitat de timpul dat ci am continuat să sperăm că lucrurile vor deveni la normal. Mulți creștini s-au vaccinat și și-au pus nădejrea în Pfizer, participând chiar la ostracizarea și acuzarea celor care nu au primit pecetea. Mulți au pus umărul, chiar dacă nu s-au vaccinat, la narativul satanic oficial prin care eliminarea drepturilor omului este ok. Acum, cu războiul ăsta vom vedea ce valoare mare au drepturile omului și vom intra într-o perioadă în care nu vom mai putea spera la libertate deoarece pâinea de toate zilele va fi principala preocupare. Partea pozitivă e că mulți ipohondri, chiar dintre cei care deja părăsesc barca, se vor vindeca de boală când vor mânca lăcuste și își vor extrage proteinele din ce s-o nimeri.

Deci scenariul principal optimist ar fi că războiul se termină după ce rușii cuceresc Kiev-ul. Încep negocierile, Ucraina acceptă neutralitatea. Evident, rușii vor păstra armata acolo și vor începe exerciții militare aproape de granița NATO, nu a Ucrainei. Deja au amenințat Suedia și Finlanda, dar opțiunile sunt multiple. Vedem că nemții nu vor să îl scoată încă din SWIFT, deoarece în caz de escaladare a războiului, vor să mai păstreze opțiunil de a-i pedepsi pe ruși. Cam acesta a fost răspunsul nemților … Lumea tot vorbește de SWIFT, dar gazele duduie pe țeava catre trece prin Ucraina și nimeni nu zice cum de nu s-a întâmplat nimic cu ea. Nici rușii, nici ucrainienii nu au tras un glonț care să afecteze ditamai conducta care ar face ceva artificii pe cer dacă ar fi lovită măcar de un glonte tras unde trebuie. Măcar un soldat ucrainean care nu a primit ordinele și nu știe toate implicațiile, s-ar fi gândit probabil ca să tragă în conductă deoarece practic prin ea curg miliarde către ruși. Tare ciudat război!

Continuând scenariul pozitiv, oare se vor termina sancțiunile după ce Putin va “liniști” Ucraina? Va dura ceva, dar oricum urmează Taiwanul … Hai să o lăsăm pe altă dată cu Taiwanul ca să sperăm de bine, deși e din ce în ce mai de râu și chinezii sunt mai turbați ca rușii. Deci, credeți că NATO se va liniști după Ucraina? Nu, evident! Va urma o cursă a înarmării și o mobilizare mai rapidă ca acum. În cel mai fericit caz, SUA va aștepta până vine Trump, deoarece Biden e cam obosit.

Culmea e că scenariul negativ este rezistența Ucrainei. Cu cât rezistă mai mult, cu atât mai mult sânge vor vărsa rușii care deocamdată s-au ferit de măcel. În ultimă instanță, pot trece la arme de acelea nasoale, deși vedem că și artileria e folosită extrem de prudent. Zic că vedem – de unde vedem? Din live-web-cam-uri! Am rămas șocat să văd că în timp ce la TV scrie mare “Atac intens asupra Kievului”, pe webcamuri să nu văd nimic. Și asta toată noaptea … S-a văzut acel avion dat jos de ruși care inițial a fost raportat de CNN (pe baza informațiilor date de un oficial ucrainean necunoscător) ca fiind o rachetă doborâtă de o anti-rachetă. Ceea ce ucrainienii nu au și oricum la cum a arătat explozia era clar un avion. Apoi ar fi zis ca avionul era rusesc, pentru ca în cele din urmă să aflăm că era ucrainean.

Deci rezistența sporită înseamnă că Putin trebuie să folosească arme din ce în ce mai puternice. Ajutoarele primite de ucrainieni din afară nu știu cât mai contează acum când mulți soldați sunt poate deja obosiți și prinși în altele. Evident că e tardivă donarea de arme acum Ucrainei. Rușii pot adăuga la cerințe și cedarea acestora armatei rusești, deci … cumva trebuie să înțelegem și de ce europenii nu au prea putut să le dea pur și simplu arme: ucrainienii nu au bani – pe de o parte și pe de alta nu știau dacă ucrainienii chiar vor lupta și chiar le vor folosi.

Putin nu poate accepta o înfrângere și nici măcar o victorie cu prea multe pierderi într-un timp prea mare. Vom vedea ceva escaladări masive în zilele următoare deoarece este clar că populația (și mai ales armata) nu îi primește pe ruși cu brațele deschise (adică împietriți de frică) ci ripostează. Pe de altă parte, cu cât victimele sunt mai multe și războiul e mai murdar, cu atât populația din țările NATO va fi mai anti-Rusia și mai pro-război, ori Putin nu vrea și nu își permite un război cu NATO.

Dar un război cu NATO nu înseamnă neapărat că nu poate să dea o tură prin Moldova sau prin țările baltice. Vor lansa americanii nucleara dacă rușii intră în țările baltice și le dă ultimatum ca la ucrainieni? Deoarece dacă nu lansează nucleare la primul foc tras asupra grănicerilor din țările baltice, înseamnă că rușii pot să-și facă de cap. Am zis că opțiunile lui Putin sunt multiple, de la țările baltice până la Polonia, România sau chiar Turcia. De altfel, nu am mai auzit nimic de ce se întâmplă în Siria unde, dacă nu știață, ca și în Yemen, războiul continuă. Practic lumea deja arde, sunt focuri în jurul nostru peste tot.

4. Mai e SUA pacificator?

Cititorii blogului știu că viziunea mea este că SUA dorește cât mai repede un război nuclear cu China pentru a putea folosi ultimul său avantaj și pentru a putea să taie din avântul chinezilor. Evident un război convențional este mult mai ok, dar chiar dacă să zicem că China își va folosi forța împotriva Taiwanului, dacă SUA nu intră în război direct, și doar sprijină – așa cum o face acum Ucraina – oare se numește asta “tăiere a avântului”? Acum, deși sancționarea Rusiei pare normală, aceste sancțiuni transforma Rusia în curva chinezilor, ca pe o fecioară care și-a pătat notorietatea în lume, Rusia este nevoită să se ducă la singurii care o primesc și să nu mai aibă pretenții. Altfel spus, China va avea parte de resurse ieftine, de la ruși, care nemaiavând piață de desfacere în vest … Dar vorbim aiurea deocamdată, căci Rusia, care în esență este un mare peco, încă vinde benzină și motorină și gaz. Nu mai poate să vândă Coca-cola și să scoată ceva mizilic din produse marginale, dar în esență gazele curg către nemți și petrolul (și derivatele) către americani (20 de milarde pe an și în creștere).

SUA pare că nu știu ce vor. Pe de o parte stimulează războaie aiurea (Afganistan, Yemen, Ucraina), pe de alta nu au curaj să intre în război nici măcar în Siria. Nu termină o treabă până la capăt. Putin îi cunoaște bine și ne-a explica și nouă. Putin știe că sunt multe centre de putere și politica externa a SUA e fluidă. Există o singură constantă – Israelul. Și acolo e posibil să se ardă Putin dacă nu e atent. De aceea zic că atacarea Turciei ar fi un trofeu atât pentru ruși cât și pentru evrei și oricât de trasă de păr pare această idee, dacă va avea loc, să fiți siguri că Israelul produce politica externă a SUA. Turcia e singurul dușman periculos al Israelului din zonă și recentele încălziri ale relației nu sunt suficiente pentru a da speranțe că dacă e nevoie, NATO va fi distrus prin atacarea Turciei. Pentru că Rusia pentru a redeveni putere și Putin pentru a-i convinge pe ruși că merită să nu fie dat jos și este un nou Petru cel Mare, trebuie să dezasambleze NATO. Iar dezasamblarea NATO va fi prin lovirea unei țări NATO pentru a demonstra că NATO nu mai există. Evident, aceasta nu se va face fără acordul SUA. Și ce țară credeți că e SUA dispusă să sacrifice?

Evident, SUA, așa cum am mai zis, chiar dacă nu va lansa război nuclear de dragul unui petec de pământ din Europa, nu va tolera chiar distrugerea întregii Europe – căci europenii vor încerca totuși să facă front comun. Și atunci vor începe nuclearele, deși nu este exclus ca până atunci să vedem oricum arme cu efecte similare. Lumea tot vorbește de nucleare, deoarece acestea sunt scary, dar orice bombă care vine peste tine e scary, nuclearele doar au efect la TV.

5. Care sunt riscurile de escaladare la nucleare?

Rușii nu au nevoie să folosească nuclearele în Ucraina. Chinezii deocamdata nu au atacat Taiwanul. Americanii deocamdată nici măcar nu au tăiat importurile din Rusia.

Nucleara este ultima armă pe care o va folosi o țară. Dar țările își schimbă rapid poziția. Nemții de exemplu aveau politica că nu vând arme țărilor aflate în război. Acum au renunțat la asta și încearcă marea cu degetul …

17 comments

 • Nuclearele pot fi folosite fără repercursiuni serioase numai asupra unui inamic mult mai slab și incapabil să răspundă cu aceeași monedă.

 • “eu nu cred că poate exista un război convențional SUA-Rusia fără folosirea în primele 10 minute a nuclearelor”

  Dacă nuclearele are putea fi folosite fără repercursiuni serioase asupra propriei țări, poate ai avea dreptate. Dar nu este deloc așa, și tocmai pentru asta ambele părți și-au dezvoltat second-strike capabilities.

  A da cu bomba nucleară e ca și cum ai ataca cu o grenadă un adversar aflat în aceeași cameră cu tine: aproape imposibil să nu te lovească (sau chiar să te omoare) și pe tine.

  • daca s-ar putea lupta doua puteri fara nucleare, razboiul rece nu ar fi fost rece, SUA putea conventional sa faca muci URSS – ca sa nu mai zicem Rusia in anii 90 … cine crede ca SUA a fost dezinteresata de Rusia atunci, e naiv; fara nucleare Rusia ar fi fost “integrata” instant in UE/NATO

 • Evident, există totuși riscul să se ajungă la nucleare din alte motive, de ex. rușii scufundă un portavion american cu arme convenționale, americanii lansează un atac cu 50 de rachete convenționale asupra Rusiei, rușii le detectează din timp și presupun că ar fi nucleare, și răspund și ei cu un contra-atac nuclear imediat.

  Aici este o mare problemă: rușii pot lovi cu arme convenționale sute de ține americane din străinătate (nave, baze) fără ca astfel de atacuri să fie direcționate către teritoriul SUA, și astfel fără riscul ca rachetele în zbor să fie interpretate ca atacuri nucleare asupra SUA și să declanșeze imediat un contra-atac nuclear american.

  Americanii în schimb nu prea au ce lovi în afara teritoriului Rusiei. Orice Tomahawk convențional care zboară spre o bază militară rusă din Rusia poate fi imediat interpretat ca un atac atomic și să declanșeze imediat un contra-atac nuclear rus.

  • eu nu cred că poate exista un război convențional SUA-Rusia fără folosirea în primele 10 minute a nuclearelor – este ilogic, imposibil, irațional; nucleara (simplu zis, dar de fapt sunt ditamai ierarhie de nucleare) este pur și simplu o armă puternică și nu ai cum să nu o folosești; a te înfâna de la nucleară înseamnă că ai avea 2 neuroni, dar dacă deja tu omori oameni cu convenționala, nucleara nu este decât o armă nițel mai puternica, nu mai faci diferența între 200 de civili omorâți și 200 de milioane

 • Singura șansă de succes într-un first strike a americanilor ar fi să lanseze acest first strike de pe submarine (care normal sunt gândite să asigure second strike) și să distrugă silozurile rușilor, astfel încât rușii să nu apuce să lanseze nimic din silozuri.

  Dar dacă scapă ceva și rușii apucă să lanseze, americanii nu au nimic care să poată intercepta un Avangard: https://en.wikipedia.org/wiki/Avangard_(hypersonic_glide_vehicle) (și recunosc și ei asta).

  Problema americanilor este că în afară de lansatoarele din silozuri, rușii au și ICBM-uri mobile, care în ultimele zile au fost văzute circulând, și deci sunt EXTREM de greu de localizat și de distrus înainte de a fi lansate.

  Pe lângă astea, rușii mai au și second strike option de pe submarine, câteva sute de focoase înțeleg, și alea sunt MUUULT mai greu de interceptat, pentru că ar fi lansate mult mai aproape de coasta americană.

  Prin urmare, există un risc URIAȘ să piardă și americanii vreo 100 – 200 de milioane de oameni și să le ajungă toată țara în Evul Mediu, deci nu știu ce om întreg la cap ar porni un război atomic bazându-se pe faptul că rachetele rusești sunt vechi și ruginite.

  • Trump de ce crezi ca a zis despre Putin că … “genius!” – toți aceși megalomani sunt insetați de sânge, tremură la ideea că pot să omoare sute de milioane de oameni, abia așteaptă să apese pe buton; și nu doar politicienii, ci mai ales militarii

 • “rușii care deocamdată s-au ferit de măcel… Am rămas șocat să văd că în timp ce la TV scrie mare “Atac intens asupra Kievului”, pe webcamuri să nu văd nimic. Și asta toată noaptea…”
  Rusii vor sa cucereasca Ucraina si in mod evident ca o vor cat mai intacta, nu cat mai distrusa. Nu au ce face cu o ruina si nici nu sunt dispusi sa bage bani sa o reconstruiasca aproape de la zero.
  Este foarte multa propaganda. Gurile rele spun ca imaginile folosite sunt de pe vremea revolutiei portocalii de la Maidan.

  “ori Putin nu vrea și nu își permite un război cu NATO”
  In afara de SUA si inca 2-3 tari NATO nu prea exista. Uita-te la Romania si la armata ei de bicilisti cutitari si te lamuresti imediat. O nucleara aruncata in Bucuresti si Romania inceteaza sa existe. Sa nu mai vorbim despre faptul ca nu sunt indeajuns de multi retardati incat sa se inroleze voluntar sau nu.

  “aceste sancțiuni transforma Rusia în curva chinezilor, ca pe o fecioară care și-a pătat notorietatea în lume, Rusia este nevoită să se ducă la singurii care o primesc și să nu mai aibă pretenții”
  Greu de crezut. Atata timp cat tari ca Germania sau Italia din lipsa de alternative, depind de gazele si petrolul rusesc…
  Uiti ca anul trecut s-au incercat “revolutii portocalii” atat in Belarus cat si in Kazahstan ambele inabusite de armata rusa? Oare de ce?

  “SUA pare că nu știu ce vor. Pe de o parte stimulează războaie aiurea (Afganistan, Yemen, Ucraina), pe de alta nu au curaj să intre în război nici măcar în Siria. Nu termină o treabă până la capăt.”
  In Siria Rusia & Assad au castigat iar SUA & UE au pierdut. Punct.
  Nici o conducta cu combustibili de la arabi nu ajunge in UE. Asa ca problema nu se pune daca termina sau nu o treaba pana la capat, ci daca are sens sa se mai bata cu rusii in Ucraina dupa ce au pierdut contra lor in Siria, Belarus si Kazahstan.

  “Turcia e singurul dușman periculos al Israelului din zonă și recentele încălziri ale relației nu sunt suficiente pentru a da speranțe că dacă e nevoie, NATO va fi distrus prin atacarea Turciei”
  Total gresit!
  Acea tara este Iranul, nu Turcia!
  Probabil ti-a scapat din vedere acordurile comerciale si de sustinere dintre Rusia, Turcia si Iran, dar si achizitiile de armanent rusesc pe care Turcia si Iranul le-au facut de la rusi in ultimul deceniu.
  Sa nu mai vorbim despre faptul ca iranienii abia asteapta sa faca Israelul praf cu prima ocazie.

  “Nucleara este ultima armă pe care o va folosi o țară”
  Depinde de ce tari sunt implicate.
  Cum crezi ca va arata un conflict Iran-Israel?

  • Rusia nu crea Ucraina intactă, vrea baze în Ucraina și NATO departe. E suficient ca NATO să fie SUA, întrebarea e dacă dementul nu doarme când ar trebui să dea ordinul de mobilizare care trebuia deja dat. 1000 de soldați în România sunt glumă proastă. Într-adevăr, pe energie, europenii poate nu vor tăia Rusia, dar pe altele Rusia se va duce spre China. De exemplu, pe grâne, deja chinezii au tăiat embargoul pe care îl băgaseră produselor rusești din cauza riscurilor de boli fito-sanitare periculoase. Acum importă la greu, tot ce pot, de la ruși pentru a-i ajuta și pentru că e suficient de ieftin cât să se justifice riscul. Grâu la 50% preț înseamnă un bonus masiv pentru China. În Siria, a fost vorba de renunțare nu de pierdere. Pur și simplu, deși nu ne vine să credem, asistăm la o retragere a SUA din statutul de polițai global. Nu mai au nevoie! Nu mai au nevoie nici măcar de arabi cu al lor petrol, deoarece pot produce și ei ceva-ceva și petro-dolarul nu mai are nevoie de petorl deoarece pur și simplu nu există concurent la dolar. Iranul nu e dușman viabil al Israelului, e prea departe și e prea sărac. Turcia nu. Iranul nu doar că nu are capacitatea să lovească Israelul, dar nici nu dorește. Sunt niște imbecili care măcăne aiurea, pentru populisme ieftine și controlul populației, și-au făcut dușmani puternici aiurea. Iranul nu are nimic de câștigat dacă bate Israelul, e aberant. Indiferent de argumentele ideologice și religioase, orice război trebuie să aibă un motiv geopolitic, de securitate sau economic în primul rând, mai ales între puteri cât-de-cât egale.

   Să presupunem prin absurd că Iranul bate Israelul și îl face varză. Ce va extrage economic de acolo? Să zicem că SUA nu intră, doar continuă sancțiunile. Ce va câștiga?!? Nu are sens. Dar și istoric dacă ne uităm, spre deosebire de România care a contribuit la atacarea Serbiei, Iranul în ultima suta de ani nu a atacat nicio țară. “Ambițiile nucleare” ale Iranului nu au decât rol de suport pentru tentativele de scăpat de sancțiuni. Nu le trece însă prin cap să facă pace cu Israelul și să ceară iertare evreilor, câștigând astfel economic imens și având un viitor liniștit.

   Iranul din păcate este cu adevărat un picior de rai din punct de vedere geopolitic și economic, dar are niște retardați la putere.

 • “Evident, rușii vor păstra armata acolo și vor începe exerciții militare aproape de granița NATO, nu a Ucrainei.”
  Daca NATO face acelasi lucru in legatura cu Rusia, rusii de ce sa stea de-o parte in legatura cu NATO?

  “Deja au amenințat Suedia și Finlanda, dar opțiunile sunt multiple.”
  Era si normal acest lucru.
  Stai sa vezi ce or sa pateasca Tarile Baltice. Vor mai exista sau nu?

  “Vedem că nemții nu vor să îl scoată încă din SWIFT, deoarece în caz de escaladare a războiului, vor să mai păstreze opțiunil de a-i pedepsi pe ruși.”
  Care optiuni? Nemtii sunt cei fara optiuni.
  Fara resursele cumparate de la rusi economia Germaniei inceteaza sa existe. Importul de gaze lichefiate la preturi exorbitanta de la americani ii face pur si simplu necompetitivi pe piata.
  Aceleasi “optiuni” le au si alte natiuni, ca de ex Italia.

  “Continuând scenariul pozitiv, oare se vor termina sancțiunile după ce Putin va “liniști” Ucraina?”
  Ucraina cel mai probabil va inceta sa mai existe. In urma cu o saptamana Putin declara ca Ucraina este o tara artificiala cu teritorii furate de la toate natiunile vecine inclusiv de la Romania care este din nou de partea gresita a conflictului. Probabil Basarabia va fi intregita impreuna cu Bugeacul, cu Bucovina de Nord si probabil cu Transnistria formand o noua “tara”. Ramane de vazut daca va fi una parte din Federatia Rusa sau una “independenta” care sa fie folosita pe post de tampon asa cum este folosita Transnistria acum.

  Ramane insa de vazut ce se va intampla cu Romania daca isi va baga coada prea mult in acest raboi. Gurile rele spun ca ar circula niste zvonuri de reintregire a Moldovei istorice, ca pe vremea lui Stefan cel Mare, la care sa se adauge ca bonus si Dobrogea. O astfel de tara va fi de mai mult folos Rusiei decat Basarabia Reintregita. Sa vedem ce se va intampla intr-un astfel de scenariu si cu Tara Romaneasca si Ardealul.
  Tot ce are Romania de facut pentru a inceta sa existe este sa-si bage coada in acest razboi sau sa se traga vre-un glonte de pe teritoriul ei spre Ucraina si pe langa Basarabia Reintregita pierduta definitiv, Romania va inceta sa mai existe.

  “oricum urmează Taiwanul… Hai să o lăsăm pe altă dată cu Taiwanul ca să sperăm de bine, deși e din ce în ce mai de râu și chinezii sunt mai turbați ca rușii”
  Daca NATO ataca Rusia, este un moment foarte bun pentru China de a-si recupera Taiwanul. Va fi extrem de greu pentru NATO sa sustina doua razboaie cu doua superputeri simultan.

  • ideea că România ar da Dobrogea Moldovei este glumă – China are răbdare, nu are nimic de pierdut dacă așteaptă având în vedere auto-dezintegrarea imperiului anglo-american prin pierderea relevanței istorice și culturale; am mai explicat de ce eu cred că SUA este grăbită și își dorește un război cât mai rapid cu China – are însă nevoie de casus beli; Trump a încercat asta … până una alta, încearcă cu proxy-uri acolo unde alianta Rusia-China este mai moale, iar Ucraina se întâmplă să fie acum partea slabă. Dar să vedem ce plan au cu Asia de sud, că americanii încă ezită acolo, sau cel puțin au ezitat până pe 22

 • “Acum, cu războiul ăsta vom vedea ce valoare mare au drepturile omului și vom intra într-o perioadă în care nu vom mai putea spera la libertate deoarece pâinea de toate zilele va fi principala preocupare.”

  https://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/uite-ce-se-preg-te-te-a-ap-rut-raportul-forumului-de-la-davos-identitatea-digitala-pa-aportul-universal-creditele-sociale-si-internetul-corpurilor-1568745

  https://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii

 • “Practic a început Al 3-lea Război Mondial, deși mai există unii care speră altfel și deși poate avem două-trei luni de pace.”

  Posibil, dar sa nu ne grabim cu concluziile. Rusia nu este Irak, Libia, Siria, etc. ci o super putere mondiala cu o gramada de armament nuclear. Orice natiune va intra in conflict cu Rusia va trebui sa se astepte la repercusiuni serioase mai ales in situatia in care Rusia va ajunge intr-o situatie in care nu mai are multe de pierdut.

  In razboiul din fosta Yugoslavie, olandezii au atacat Serbia cu armament interzis si au creat multe zone inca radioactive pe teritoriul Serbiei. Crezi ca vor avea tupeul sa faca acelasi lucru si cu Rusia ascunzandu-se sub umbrela NATO? O singura racheta nulceara va face ca tot Benelux-ul sa aibe soarta Atlantidei.

  Letonia o tara baltica de dimensiunea unei cacareze ce are granita directa cu Rusia a donat zilele trecute rachete Ucrainei. Ce crezi ca vor face rusii? Vor trece cu vederea acest lucru?
  In Tarile Baltice foste parte a URSS, tari ce nu apartin NATO dar care au granita directa cu Rusia, diverse natiuni in frunte cu britanicii au inceput sa aduca armament si trupe. Ce crezi ca vor face rusii? Atat in privinta celor trei Tari Baltice care despart “Rusia mama” de Kaliningrad cat si in privinta situatiei in care vreun glont britanic pleaca de acolo spre Rusia. Intrebare de baraj: cate rachete nucleare rusesti sunt necesare pentru ca cloaca aia marxista si falita numita UK sa aibe soarta Atlantidei?

  Americanii se dau rotunzi si super tari, numai ca ti-a scapat declaratia lui Putin in care acesta i-a atentionat pe americani ca daca nu stau in banca lor vor avea avea razboi la ei acasa. Razboi nuclear, nu de gherila. Aceeasi atentionare este valabila si pentru europeni.
  Ai auzit de SSI = Statia Spatiala Internationala? Rusia are o gramada de cercetatori acolo si produce o gramada de piese si echipamente pentru constructia si mentenanta statiei respective. Probabil ti-a scapat si declaratia lui Putin prin care spunea ca inca nu s-a hotarat peste cine va prabusi statia respectiva, peste europeni sau peste americani.

  • 1. nu știm câte nucleare mai funcționează! URSS a băgat bani când a avut în nucleare, dar Rusia abia a plătit paznicii nuclearelor, ce să mai discutăm despre mentenanță și cercetare … Trump a băgat ceva miliarde în nucleare noi; într-adevăr nici ei nu le-au folosit, dar SUA e prima și singura țară care a folosit arma nucleară ceea ce arată două lucruri – 1) este capabilă 2) nu are rețineri ca să folosească arme puternice distructive pentru populație
   2. SUA are deja sistem anti-rachetă ultra-performant; ce am văzut în Tel-Aviv cu atacul Hamas a fost o rată de succes de ~90% la un sistem care e probabil junk; evreii primesc gratuit de la americani vechituri, deci sistemul “Dome” e de fapt probabil ceva vechitură antirachete de la americani; Putin e lunatic – ce zice Putin nu are nicio relevanță
   3. SUA e mare. Rusia e mult mai mică. Fizic, da, Rusia e mai mare, dar zonele locuibile, resursele ruseși, bazele militare rusești, sunt mult mai mici ca ale SUA. La prima racheta rusească către SUA, Rusia va dispărea în 10 minute. Chiar dacă lansează ei tot ce au, se vor găsi 2-3 submarine, 2-3 baze din afară ratate, 2-3-4 baze din SUA neatinse care vor riposta și vor mătura COMPLET Rusia + China. Da, vom avea poate o iarnă nucleară în emisfera nordică, dar viața va merge înainte, fără picior de rus sau chinez; poate ceva chinezi păstrați pentru dezasamblat electronice vechi vor păstra americanii …

 • “Pe afgani, americanii nu au putut deloc să îi pregătească să se apere singuri împotriva talibanilor deoarece erau cam retardați.”

  Studiile facute de diverse institutii ale americanilor specifica faptul ca persoanele cu un IQ egal sau mai mic de 85 nu trebuie angajate in institutiile de stat sau in administratia publica si nici macar inrolate in armata. Acest tip de persoane sunt pur si simplu considerate retardate si incapabile sa indeplineasca sarcini simple, iar in cazul soldatilor sunt pur si simplu considerati pericol pentru ei insisi si pentru colegii lor.

  This chart Shows The Intelligence of the Indigenous Peoples by Country:
  Afghanistan 85
  Romania 100
  Ukraine 100
  http://chartsbin.com/view/39457

  https://www.youtube.com/watch?v=vtZboGLNQaI

  • cred că problema la afgani e că cei cu iq relativ crescut, au fugit deja … trebuie să fii retardat să rămâi într-o țară ca Afganistanul …

 • “noi am fost cam varză în primul război mondial până să vină Generalul Bertholot să ne organizeze, care general zicea: “românii sunt admirabil de dezorganizați”.”

  Nu numai romanii au apelat la ajutorul francezilor ci si alte natiuni ca de ex Japonia, cand s-au hotarat sa renunte la nataraii aia cu sabiile si a vrut sa se modernizeze cu adevarat. Daca romanii au importat un general si o mana de francezi, japonezii au importat jumatate din armata Frantei. Diferenta majora este ca Romania a ramas cu o armata de iobagi, cu o administratie publica plina de incompetenti, si cu o coruptie infioratoare, la fel ca si astazi, iar Japonia s-a ales cu o armata de profesionisti, lucru care s-a vazut in razboaiele care au urmat si in avansul economic ulterior.

  “În acest caz s-a dovedit că consultanța și cu puțin ajutor material a făcut diferența… ”

  Depinde de sistemul cu care lucrezi si cat de mult se doreste acest sistem de a fi imbunatatit sau chiar inlocuit in totalitate. Vezi diferentele de rezultate pe care le-au obtinut Japonia si Romania cand au importat consultanta de la francezi.

  Se spune ca Romania si Ucraina sunt doua natiuni profund corupte. Atat la nivel de sistem, la nivel de clasa politica, la nivel de administratie publica, cat si la nivel de indivizi. De ceva timp ambele importa consultanta si armament de la americani si NATO. Una direct prin intermediul NATO, alta in mod indirect. Desi Ucraina detine o armata mai mare, mai mult armament si o populatie de civili instruita militar, performantele s-au vazut in aceste zile. Cand sistemul este profund viciat si intesat cu incompetenti, nu te poti astepta la altceva.
  Nu stiu cum arata sistemul din Ucraina, dar cel din Romania la orice nivel si in orice domeniu arata fix asa:
  https://arhiblog.ro/statul-roman-avut-mare-durere-oameni-medici-pandemie-stiti-unde-fost-durerea/

  Ca fapt divers:
  https://www.youtube.com/watch?v=sQUh5tVWd-E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.