De ce Rusia a câștigat

Nu vi se va spune la TV, dar aflați dinainte … Rusia a câștigat încă o etapă în războiul cu SUA, la fel cum acum ceva ani buni a câștigat în Siria. Din momentrul intrării rușilor în Siria, din momentul în care Putin i-a trimis lui Assad niște avioane și până la plecarea americanilor din vremea lui Trump, a durat ceva până ca și cei care se uită la TV să afle știrile.

În primul rând e puțin exagerată afirmația că Rusia s-ar afla în război cu SUA – evident că nu este așa. Repet aici teoria lui Zeihan cum că SUA se retrage acasă pentru că s-a plictisit să fie polițaiul lumii, dar va continua să fie singura super-putere deoarece are cu ce (demografie, resurse, geografie etc). În teoria asta, golurile lăsate în urma ei sunt umplute de divese puteri – pe ici pe colo Turcia, pe ici pe colo China, pe ici pe colo Rusia.

Îl tot repet pe Zeihan deoarece este singurul care a prezis precis războiul din Ucraina. Nu prea înghit teoria lui cu baze demografice, dar nu știu de ce nu o înghit, am un … feeling că ceva e în neregulă cu ea, dar nu pot pune degetul. Este prea scholastică, simplistă, prea pragmatică, pare să fie o teorie care poate fi scoasă din buzunar cu orice ocazie și încropită o poveste pe spinarea ei, ca catrenele lui Nostradamus. Poate de asta, dar nu contează.

SUA se retrage deci fie din cauza propriilor mecanisme explicate de Zeihan, fie din cauza disoluției interne – motivele nu știu dacă contează. Dar ce alternativă ar fi existat? Război cu Rusia? Evident că nu, dar măcar război economic se putea face ceva dacă SUA erau hotărâte. Sau măcar extinderea NATO a doua zi după pornirea războiul, prin includerea de urgență Finlandei și Suediei. Tehnic se poate, probabil se putea amâna referendumul, dar se putea face cumva aderarea astfel încât tratatul NATO să devină funcțional a doua zi pentru a descuraja Rusia să facă ceva cu alte țări decât Ucraina. Nu de frică nu au făcut americanii asta, ci din dezinteres, deoarece ne place – nu ne place, se retrag …

Economic dacă ne uităm, ce vedem? Cum este greu să spunem care este starea reală a situației economice a unei țări într-un timp atât de scurt și chiar dacă ar fi după ceva ani de zile, nu am putea pune bază pe statisticile oficiale deoarece pot fi mincinoase, cel mai clar ne uităm la monedă. Rubla a picat de la 75 la 110. Lira turcilor a picat (într-o perioadă puțin mai mare) după sancțiunile impuse de americani de la 7 la 15, deci s-a dublat. Deci la turci, sancțiunile americanilor au făcut mai mult mai mult dezastru decât la ruși. Dar Erdogan putem spune că a reușit să facă față, supraviețuind sancțiunilor și luând unele măsuri economice care în primul rând l-au păstrat la putere și în al doilea rând l-au solidificat intern prin consolidarea contracției și adaptarea la sancțiuni astfel încât să nu intre într-o staglație morbidă ci să se repoziționeze într-o poziție ofensivă. Nu mai am citate la articolele explicative ale revoluției economice realizate de Erdogan prin unele măsuri originale, cert este că Turcia are un PIB care crește cu 10%, față de Germania care crește cu 1.8% – și prin asta spre să fiu suficient de descriptiv în a explica că în ciuda sancțiunilor, Erdogan s-a repoziționat și a supraviețuit tentativei de asasinat economic din partea Imperiului.

Iar Erdogan a fost “atacat” economic de Trump care nu purta mânuși. De asemenea, Erdogan și-a cam furat-o pe neașteptate, nu s-a pregătit pentru războiul economic, nu credea că va fi lovit atât de puternic, deoarece se baza pe nevoia americanilor de a păstra nuclearele în coasta rușilor.

Putin în schimb, s-a pregătit mai mult de 10 ani de zile de acest moment. Îmi aduc aminte încă din criza din 2008 că Rusia avea o datorie/PIB mereu mică. De asemenea, anii recenți tot auzeam că Rusia cumpără aur și lichidează obligațiunile americane. Este evident că Rusia s-a pregătit chiar de tăierea gazelor. Ce se întâmplă acum, este bonus!

Războiul va continua o perioadă, ucrainienii vor mai rezista puțin până când rușii se satură de război și zic – până aici, aici vrem să trasăm granița. Acum facem pace. Este o utopie bazată pe speranțe aiurea că ucrainienii pot să mai recupereze mare brânză din ce au pierdut deja. Rușii au încercat să ia Kievul deoarece era o obsesie a lui Putin. Dar Putin s-a trezit din visare, a văzut că e prea greu și a renunțat. Asta nu înseamnă nimic altceva decât că Ucraina nu va fi ciopârțită de Kiev ci doar de restul teritoriilor deja pierdute.

În rest, a avea speranțe că rușii vor mai păți ceva este penibil. Da, se pregătesc europenii să taie gazele în 50 de ani, dar asta ține de războiul rece economic. Oricum dacă/cand se va face noua conductă de gaze spre chinezi care să ducă gazele din Siberia care acum veneau la europeni spre chinezi, rușii ar fi tăiat singuri gazul sau l-ar fi dublat la preț. Ce nu se înțelege în general este că Rusia nu trăiește doar din gaze ci și din petrol, diamant, uraniu și altele. De asemenea, ce nu se înțelege este că 90% din profitul Rusiei se ducea pe gențile de lux ale nevestelor și amantelor oligarhilor și acareturilor acestora, ori dacă Putin dă ordin să nu mai se cumpere genți scumpe, puținul care rămâne o să fie suficient să mențină un nivel de trai bunicel pentru rusul de rând.

Militar de asemenea este utopic să credem că SUA sau europeni au nu știu ce capacități pe care până acum nu le-au dat ucrainienilor dar urmează să le dea mai departe … Din contră, cu cât curge mai mult războiul cu atât ucrainienii consumă gloanțe și petrol și europenii o să ajungă să se facă că plouă. Vă imaginați pe zgârciții de nemți că vor dona motorină și altele ucrainienilor? Vă reamintesc că înainte de război, nemții le-au donat ucrainienilor căști high-tech – a fost chiar subiectul umoristic al zilei o perioadă această acțiune “frățească”. Cum nu era război, pe-atunci nemții puteau să le dea și avioane ucrainienilor, dar cum sunt zgârciți … Dar nu doar nemții, toți sunt zgârciți. Singurii care au bani, sunt americanii, dar problema lor e că birocrația afectează ajutorarea Ucrainei, americanilor le-a fost mult mai ușor să facă “afaceri” pe vremea lui Obama când flăcăul lui Biden (tipul cu droguri și perversiuni, care și-a pierdut laptopul cu mii de poze compromițătoare și despre care nu se zice nimic în presă) era “consilier” la zeci de companii ucrainiene și primea milioane salariu în timp ce SUA “donau” arme ucrainienilor mult mai ușor ca acum când armele chiar le sunt necesare …

Vine firesc întrebarea: dacă au câștigat, acum ce urmează? Ca să vedem ce urmează, să ne uităm în Siria unde Putin se înțelege de minune cu israelitenii – Putin bombardează opozanții lui Assad din nord (turcmenii) în timp ce evreii cer (sau doar notifică) rușii când mai bombardează și ei câte o bază siriană sau “teroriști” din zona Golan deoarece vor cumva să “marcheze teritoriul” pentru când Siria va fi împărțită și ei urmează să împingă granița peste Golan. Adică, ce zic? Rușii probabil vor mai bombarda din când în când “naziștii” din Ucraina, ca să nu le permită regruparea, Zelinsky va fi voievod peste câteva sate din jurul Kievului, Ucraina neocupată de ruși va fi împărțită de generali, care cum vrea și europenii vor investi în arme procente frumoase, economia SUA duduind la exporturi.

One comment

  • dupa criteriile lui Ray Dalio, Rusia a castigat – sunt 3:

    How can we tell if Putin and Russia win or lose this battle? If Putin and Russia a) get tangible assurances that Ukraine is incapable of being a threat to Russia along with the de facto independence of or Russian control over the eastern provinces of Luhansk and Donetsk, with b) sanctions on Russia that are tolerable, and c) Putin remains in power, then he will have gotten what he wanted at an acceptable cost, and hence it should be scored as his win. If not, it should be scored as his loss.

    https://www.linkedin.com/pulse/how-can-we-tell-first-battle-long-war-control-world-order-ray-dalio/

    a – deja toata lumea a recunoscut ca Ucraina nu va intra in NATO + provinciile alea (dar nu numai) sunt si vor ramane ocupate;
    b – daca sanctiunile nu erau tolerabile, Rusia crapa deja
    c – Putin si-a intarit puterea prin simplul fapt ca opozantii au fugit pe alte meleaguri; nu prea se vorbeste de asta, dar auzim din cand in cand cum Putin a mai arestat nu stiu ce mare cap kgb-ist – sper sa se termine cu prostia ca Putin e “pus acolo” sau “e sustinut de oligarhi” – astea sunt comentarii ale unor oameni care nu stiu ce inseamna o dictatura bazata pe frica, ca si cum noi nu am fi trecut prin ea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.