Sancțiunile și România

Funcționează sancțiunile? Da și nu. Este probabil răspunsul clasic dat de cunoscători. La TV probabil se evidențiază doar aspectul pozitiv legat de “unitatea” europeană împotriva lui Putin. Asta ca să fie educați meltenii și spălați pe creier în pregătirea transformării lor în care de tun. Adică, trebuie să li se bage în cap că lupta cu Rusia este una existențială pentru întreaga umanitate și fiecare face ce poate. Nemții de exemplu nu mai importă minereu de fier, la fel ca noi, deoarece trebuie să fim uniți în sancțiuni. Nu contează că nemții plătesc 700-800-1000 de milioane de euro zilnic (cifre variate auzite din diverse surse) către ruși pentru gazele pe care le importă ca să producă îngrășăminte agricole pe care să ni le vândă nouă la preț de 10 ori mai mare decât dacă le importam de la ruși. La îngrășăminte e sancțiuni dar la gaze nu.

Puțini își mai amintesc de sancțiunile aplicate în 2014 când victimă au fost producătorii români de porci care nu mai aveau voie să exporte la ruși. Ca și acum, pe-atunci au fost adoptate acele sancțiuni care nu loveau în nemți și în alte valori europene dar loveau cât de cât în ruși prin diverse tăieri pe ici pe colo la segmente economice irelevante pentru ei, cum ar fi importul de porci ieftini din România. Și cum pe piața internă UE este mare competiție în domeniul agricol, fermele de porci de la noi care exportau la urși s-au închis. E posibil să fie mult mai multe domenii afectate similar, dar pe care eu să nu le cunosc. Porcii și merele sunt două categorii de produse de care am auzit la Viața Satului în acea perioadă deoarece m-a marcat tristețea patronilor care au rămas cu marfa nelivrată și care se strica deoarece nici măcar nu s-a dat un termen, sancțiunile s-au băgat peste noapte și nici contractele în curs nu s-au finalizat. Nu neg că poate ceva canale s-au găsit, că rușii nu stăteau ei blocați în sancțiuni … cu siguranță aveau ceva prieteni prin alte țări care să intermedieze. Belarusul se știe că în acea perioadă era cel mai mare exportator de banane din Europa deoarece Rusia cumpăra banane aduse în porturile din vest prin intermediul Belarusului. Și nu doar banane …

Evident că sancțiunile sunt făcute de cei puternici și urmăresc să lovească maxim Rusia dar cu impact minim pentru ei. Impactul trebuie să există totuși pentru a justifica măsurile de austeritate, inflația și poate chiar lipsurile de anumite produse care oricum ar fi venit din cauza distrugeri lanțurilor de producție – etapă din planul marelui reset de resetare a economiei globale care prea a dus la binele unui număr prea mare de oameni și cum nu mai avem aer …

Dar oare conducătorii României urmăresc interesul României în privința sancțiunilor? Adică, știm că avem relații foarte bune cu Moldova și că Moldova nefiind parte UE poate să facă comerț nestingherit cu Rusia. S-au gândit oare politicienii noștri la întărirea relațiilor economice cu Moldova în această perioadă și poate chiar la închirierea gratis a unui port (Mangalia să zicem) către Moldova? Moldova oricum are nevoie de un port propriu și mă mir că până acum nu au cerut și ei de la țara mamă ajutor în acest sens. Un port i-ar ajuta cel puțin la exportul ieftin al vinului în întreaga lume fără a mai plăti impozite și taxe aiurea la firmele din România dacă ar alege calea transportului cu vapoare. Evident că vinul moldovenesc este suficient de scump cât să poată fi transportat cu avionul. Dar Moldova are capacitate de a produce vin mult și pentru consumul mediu caz în care transportul maritim chiar ar ajuta imens exportul Moldovei. Și simpla dezvoltare a unor relații comerciale printr-un port închiriat Moldovei, ar putea ajuta și la dezvoltarea economiei noastre prin folosirea produselor moldovenești ca produse tractor, atât din cauza prețului (pentru unele) cât evident din cauza calității (pentru vin).

Nu știm cât va dura acest război și la ce se va ajunge. Cel puțin pe planul petrolului situația este una extrem de gravă. Pe scurt, Rusia producea 4-5 miliarde de barili pe an care nu au de unde să fie înlocuiți. Venezuela în cel mai fericit caz poate adăuga 0.3 mld , Iranul în cel mai fericit caz poate adăuga 1 mld. Canada mai are un potențial de 0.3-0.4 dar după investiții și ceva timp iar SUA are shale care e profitabil peste 100$/baril, dar care poate intra maxim 0.3-0.4 mld acest an. În rest, OPEC-ul nu are de unde să scoată peste noapte 4 mld și nici nu vrea. E adevărat că cei 4 mld tăiați de la ruși dinspre vest se vor revărsa pe alte canale în economia mondială, ca apa, pe ruta cea mai scurtă, dar să zicem că poate alte rute nu pot suge tot și oricum vestul va avea acest deficit. În bătălia după resurse vedem deja că România pierde. Am explicat că simplul fapt că gazele – de care au nevoie nemții – nu sunt sancționate în timp ce îngrășămintele agricole – de care are nevoie România – sunt sancționate, arată că sancțiunile au o componentă de război economic în cadrul lor independent de pretextul folosit și prezentat care să le justifice. Acest război are următoarea problemă – cu cât trece timpul, cu atât cei care au the upper hand (nemții de exemplu) vor cumula decalaje față de minioni. Fiecare minion trebuie apoi să dea din coate și mai devreme sau mai târziu va fi nevoit să “se spurce” călcând cumva sancțiunile. Serbia de exemplu a preluat flota aeriana a rușilor, avioanele rusești zburând sub steagul sârbilor și companiile aeriene rusești folosind compania sârbilor pentru a putea să-și continue cât de cât activitatea. Serbia după cum nu am auzit, nu este însă sancționată de UE, ba chiar UE probabil o va integra rapid, că dacă primește Ucraina în regim de urgență trebuie să introducă aceste regim și probabil va include și alte țări, nu doar Ucraina. Deci Serbia profită de sancțiuni și face afaceri cu Rusia. Am putea zică că e imoral să facem afaceri cu rușii. E un prost cine zice asta și ar face mai bine să se uite la nemți – care nu taie gazele!

Un port la Marea Neagră închiriat către Moldova și administrat de Moldova, poate permite ca mărfurile rusești sancționate să ajungă rapid pe teritoriul românesc și discountul pe care îl au aceste mărfuri acum să meargă ca comision către moldoveni. Astfel, România ar putea avea protecție pentru propria industrie și ar trece mai ușor prin furtuna care va veni și în același timp am ajuta Moldova, totodată arătând europenilor că trebuie să ne respecte și că ne pricepem și noi să fim ipocriți ca ei.

În final să răspundem la întrebarea de la început – funcționează sancțiunile? Ei bine, sancțiunile funcționează de minune! Rusia are excedent comercial! Exportă gaze și nu mai importă aproape nimic (mai nimic din UE). Pe de altă parte, deși exporturile de petrol au scăzut, prețul mărit face ca rușii să câștige acum la fel sau poate mai mult ca înainte. Sancțiunile însă funcționează în sensul că unele produse s-au scumpit pentru rusul de rând. Dar financiar, cum balanța de comerț este pozitivă (nu se mai importă prostii: mașini de lux, genți de marcă, cartofi pai înghețați pentru McDonalds etc) rubla s-a întărit și singura problema a rușilor la nivelul economiei este să deschidă noi canale de comerț cu alte țări nealiniate și să le extindă pe cele pe care deja le au. Este ceva de muncă pentru asta dar nu este imposibil. India de exemplu nu participă la sancțiuni. China idem. Mai au atunci vreun sens aceste sancțiuni? Au sens doar pentru narativul marelui reset, acela că trebuie să fim uniți impotriva lui Putin și că se justiifcă ca să ne riscăm noi românii să băgăm bățul pe după gard pentru că uite ce mult au crescut prețurile din cauza lui Putin, trebuie să terminăm o dată cu acest criminal de război!

1 thought on “Sancțiunile și România”

  1. “Porcii și merele sunt două categorii de produse de care am auzit la Viața Satului în acea perioadă deoarece m-a marcat tristețea patronilor care au rămas cu marfa nelivrată și care se strica deoarece nici măcar nu s-a dat un termen, sancțiunile s-au băgat peste noapte și nici contractele în curs nu s-au finalizat.”

    Una dintre “minunile” lui Daea:
    https://agrointel.ro/111767/scrisoarea-unui-fermier-revoltat-autoritatile-statului-roman-mi-au-distrus-afacerea-maine-poate-fi-randul-dumneavoastra/

    De secole romanii au fost o natiune de tampiti si tot asa vor ramane.

    “India de exemplu nu participă la sancțiuniIndia de exemplu nu participă la sancțiuni”
    Indienii si rusii deja au batut palma:
    https://www.aljazeera.com/economy/2022/3/31/india-russia-explore-a-rupee-rouble-payment-scheme-to-bypass-war

    “În bătălia după resurse vedem deja că România pierde. Am explicat că simplul fapt că gazele – de care au nevoie nemții – nu sunt sancționate în timp ce îngrășămintele agricole – de care are nevoie România – sunt sancționate, arată că sancțiunile au o componentă de război economic în cadrul lor independent de pretextul folosit și prezentat care să le justifice. Acest război are următoarea problemă – cu cât trece timpul, cu atât cei care au the upper hand (nemții de exemplu) vor cumula decalaje față de minioni.”

    Sa traiti!
    Suntem deja in genunchi si asteptam sa ne ordonati cand, cat, cum si cui s-o sugem!
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Fraterna_Unio_din_1437

    Natiune de tampiti DE SECOLE, nu de ieri, de astazi!

    PS. Inca se mai intreaba unii de ce romanii fug cu milioanele din tara si nu vor sa se mai intoarca!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.