Despresie seculară

Trăim vremuri interesante. Criza se desfășoară zilnic cu evenimente din ce în ce mai spectaculoase. Nu voi urmări tot ce se întâmplă deoarece nu are sens. Deocamdată este doar zgomotul focului care arde și al zgomotelor făcute de pompieri, apoi vom vedea ce rămâne după ce vedem ruinele.

Putem însă înțelege unele fenomene naturale, anumite legi economice care nu pot fi schimbate, cum ar fi cele din triunghiul morții.

Practic în acest desen vedem consecința inevitabilă a situației actuale economice: CONTRACȚIA ECONOMICĂ. Teoretic contracția economică, coroborată cu dobânzile mari (suficient de mari) vor răci inflația și apoi vor putea produce revenire economică. Pentru asta însă trebuie să înghițim pastila contracției economice. Și dacă tot am început cu desene, să continuăm cu încă unul care să arate cine va intra la apă acum.

Sursa imagine: https://www.wealthpedia.in/wealth-pyramid/

Așadar contracția economică va aduce șomaj, reduceri salariale, înăsprirea condițiilor de muncă (mai puține tichete, mai puține bonusuri etc). Inflația mare va crește costul vieții. În piramida de mai sus, vedem cine va avea de suferit – cei care au deja datorii și abia fac față la rate acum. Dar ce vor avea aceștia concret de suferit? Păi se pune problema în primul rând de unde vor mai plăti ratele. Statul va veni probabil cu unele scheme, dar oare vor fi suficiente? Depinde de stat. Posibil ca schemele financiare de ajutorare a celor de la baza piramidei vor fi suficient de solide în Germania pentru a nu provoca un număr mare de homeleși. Dar în România nu știm câți vor mai putea păstra proprietățile. Este posibil ca să se aplice și la noi schema grecească și ca aceasta să fie suficientă – la cei care au mai multe proprietăți și nu mai pot plăti ratele, să li se ia proprietățile cele mai valoroase, să fie executate, și cele mai puțin valoroase, să le fie permis să stea în ele plătind – în loc de rate – chirie la bancă, care devine proprietară în acte doar că nu are dreptul să evacueze foștii proprietarii / actualii chiriași.

Dar dacă statul va cumpăra toate băncile, oare nu va putea să le anuleze datoriile oamenilor. Visul comunist este o utopie. Va putea face asta, așa cum a forțat companiile de RCA să limiteze prețul, va putea forța și băncile să nu execute oamenii, dar orice măsură comunistă de intervenție în piață are repercursiuni mai devreme sau mai târziu. De altfel, criza actuală își are rădăcina în criza din 2008 când dobânzile au fost duse la zero, pe alocuri chiar ajungând negative, pentru a stimula economia și a evita un crash economic – care a avut totuși loc, mai ales în anumite țări.

În funcție de unde ne plasăm pe noi, pe plan personal, în piramida veniturilor, sperăm să nu fim afectați. Cei din categoria “deep in dept” (îngropați în datorie) dorm liniștiți pe ideea, dacă nu am de unde să plătesc, nu mai plătesc – ce o să îmi ia? Dacă nu ai nimic, într-adevăr nu au ce să îți ia. Îți vor lua însă procent din venituri pe viitor, până o să plătești toate datoriile. Falimentul personal în România este o lege care e făcută de și pentru politicieni, doar ei știu cum să o folosească, mai ales când au de plătit prejudicii în cazurile de corupție și furturi.

Marea necunoscută este până unde va intra piramida la apă deoarece nu avem nicio garanție că cei care sunt acum în categoria Meeting Ends (fac față costurilor de zi cu zi) nu vor intra și ei la apă sau că piramida nu se va prăbuși cu totul și efectiv va fi doar clasa birocraților care vor munci pentru stat și clasa muritorilor de foame care vor sta acasă pe ajutor minim de supraviețuire, neavând unde să muncească. Și nu mă refer la cei care oricum nu prea se omoară cu munca și freacă menta, trăind fie pe spinarea statului, fie a rudelor, fie lucrând pe ici pe colo când și când. Mă refer la miile de angajați specializați în mari companii producătoare auto, în marile ferme, în marile companii IT internaționale etc.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Articole anterioare pe această temă:

1 thought on “Despresie seculară”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.