Actualităţi din război

Putin a arestat pe oamenii de ştiinţă care au produs rachetele supersonice. NATO zice că i-a arestat deoarece rachetele nu prea sunt supersonice, motivul real poate fi trădarea naţională a acestora, bănuiala mea că ăştia au ciripit la americani că rachetele au o vulnerabilitate şi astfel patrioatele au fost programate să le depisteze.

Ziceam deci că acesta este un război ciudat. Pe de o parte americanii testează arme împotriva ruşilor, dar şi ruşii sunt curioşi să vadă ce au americanii şi să înveţe să le combată. Este o curiozitate pur profesională şi militarii sunt siguri că găsesc motive să îl determine pe Putin să fie moderat în replici şi să aştepte.

Evenimentul legat de lovirea sau nelovirea lansatoarelor Patriot din Kiev este un mister. Nu înţeleg de ce ucrainienii nu ne arată imagini cu ele dacă sunt atât de intacte. Faptul că până şi un general SUA a dat conferinţă de presă ca să pompeze pe versiunea ucrainienilor, că patrioatele au scăpat este un semn că mint.

Părerea mea este că dacă ruşii nu le neutralizau, bombardamentele ar fi continuat pentru a le provoca să lanseze şi să le targeteze din nou. Pentru cei care nu au urmărit ce s-a întâmplat, iată pe scurt povestea: ruşii au lansat rachete asupra Kievului ameninţând centrul unde se află Zelensky şi guvernul. Rareori centrul Kievului a fost atacat. Din ce motive? Eu bănuiesc că Putin ar vrea măcar Kievul să îl păstreze că oricum celelalte oraşe le-a făcut praf. Şi cum ucrainienii primiseră rachete Patriot, le-au pus la muncă. Dar cum lansatoarele ar fi fost expuse şi locaţia aflată, au fost nevoiţi să lanseze toate rachetele de pe acea baterie (de fapt de pe trei dacă am văzut eu bine). La un cost de câteva sute de mii per rachetă … Dacă nu lasa toate, bateria era oricum expusă să fie lovită şi rachetele ar fi explodat, prin urmare au decis să lanseze tot. Problema este că Ucraina nu mai are apărare anti-aeriană şi Patrioatele sunt bune dacă nu sunt sitting duck în faţa bombardierelor.

Mai sunt unele zvonuri că ucrainienii au folosit patrioatele ca să dea jos cele două avioane şi cele două elicoptere ale ruşilor. S-a întâmplat în cea mai neagră zi pentru aviaţia ruşilor. Evident că nu au zis de patrioate, ci de alea de-ale lor moştenite de sovietici, cum că nu cu patrioatele ci cu alea au dat lolvitura. Vă reamintesc că ucrainienii au obiceiul să spună oficial numai minciuni pentru a menţine fog of war. Niciodată nu spun ce au făcut şi dacă au făcut. Nu au recunoscut nimic dintre toate operaţiunile mai delicate şi cu impact masiv asupra ruşilor, pentru a nu le stârni şi mai mult ura şi pentru a nu alimenta şi mai mult propaganda ruşilor care încearcă să îi prezinte negativ în rândul ruşilor de jos, pentru a avea succes campania de recrutare din Rusia.

Tot din seria operaţiunilor de propagandă ale ucrainienilor ar fi şi atacurile din Belgorod, pe care ucrainienii încearcă să le prezinte ca nişte mişcări ale unei forţe ruseşti rebele, care culmea, vine în Belgorod din Ucraina şi foloseşte echipamente ale ucrainienilor. Dar ei nu sunt ucrainieni, ci sunt ruşi care luptă cu Putin. Evident că nimeni nu îi crede, dar amuzant este că le-au făcut şi un steag care nu este galben-albastru ci alb-albastru, ca al oltenilor.

Ziceam deci că şi ruşii sunt doritori să se antreneze pe armele americanilor şi să vadă ce pot. De aceea nu bombardează rutele de transport care nu ar fi greu de lovit. Practic, pe graniţa Polonia-Ucraina, sunt 3-4 puncte de transport pe unde aceste arme pot să treacă. Ruşii au sateliţi şi ar putea să urmărească live ce se întâmplă şi apoi, folosind lansatoare din Belarus să le lovească chiar când sunt transportate. Asta dacă nu cumva deja sunt folosite tuneluri pentru transferul armelor. Cât ar dura ca timp să se contruiască un tunel? Sau o reţea de tuneluri? Nu m-ar mira ca o mare parte din banii trimişi de europeni să fie investiţi în construirea de tuneluri între Ucraina şi Polonia. Ştim din primele zile că europenii se aşteptau ca ruşii să câştige şi apoi ucrainienii să ducă un război de gherilă urbană, cu sabotori şi partizani. Ca şi în Al 2-lea Război Mondial, vestul urma apoi să îi ajute pe partizani cu arme şi cea mai sigură cale ar fi prin tunele subterane.

Fosta URSS era plină de tuneluri deoarece sovieticii se pregăteau de război nuclear. Este evident că şi tunelurile pot fi atacate şi nu prezintă garanţii de securitate şi confideţialitate 100%, dar dacă ai 10 puncte de ieşire în Ucraina şi 3 de intrare în Polonia, ai nevoie de multe resurse ca să monitorizezi non-stop posibilele ieşiri, posibilele rute, mai ales că mai există şi transporturi de marfă, de ajutoare, de oameni etc.

Este greu spre imposibil pentru ruşi să depisteze la intrare armele. Şi nu prea rentează deoarece am văzut că oricum ucrainienii nu prea folosesc armele trimise din vest. De ce? Deoarece fie nu se pricep, fie nu mai au oameni, fie oamenii pe care îi au nu sunt pregătiţi să le folosească.

Am ascultat interviu cu o ucraineancă din Marea Britanie care s-a implicat în ajutorarea spitalelor din Ucraina. Pentru asta s-a dus în Ucraina să discute cu doctorii de acolo. Aceia se văietau că au primit ventilatoare Covid când de fapt ei aveau nevoie de antibiotice ca să trateze victimele bombardamentelor şi soldaţii. Există deci o discrepanţă între ce au nevoie ucrainienii şi ce le oferă vestul. Şi noi românii am trecut prin etapa “ajutoarelor” şi ştim că niciodată cei bogaţi nu dau lucrurile lor cele bune ci cele vechi de care nu mai au nevoie.

La fel e şi cu armele. Imaginaţi-va ce ar însemna pentru ucrainieni dacă nemţii i-ar ajuta cu suficiente echipamente militare, cel puţin cele primare, de infanterie. Ori ucrainienii petecesc drone cumpărate de pe Alibaba ca să le poată folosi pe câmpul de luptă deoarece ajutoarele militare nu se vad sau sunt stocate.

Cum a fost şi cu acel depozit bombardat de ruşi unde zic unii că ar fi fost armele îmbunătăţite cu uraniu trimise de britanici. A mai fost şi zvon că norul radioactiv a mers înspre vest.

Una peste alta, se pare că avioanele vor veni, Biden a dat liber ca ţările care le cumpără să le poată revinde. Printre care e şi România. Vă amintiţi că mă miram eu de ce mai cumpărăm F-35-uri dacă deja aveam F-16+uri second de la portughezi, suficiente şi ca număr şi ca dotări … Iote de ce!

Am mai zis în articolele anterioare despre creşterea incrementală a “ajutoarelor”. Este un teatru al absurdului extrem de ciudat. De ce? Deoarece evident că sunt următoarele aspecte. Vă mai amintiţi de dronele sinucigaşe blade americane care trebuiau să neutralizeze tancurile ruşilor? Ce s-a întâmplat cu ele? Dacă au fost bune de ce nu le mai dau câteva milioane ca să termine treaba? Sau să lovească în artileria ruşilor care bombardează zilnic. Sau dacă blade-urile nu sunt ok, de ce nu le dau Bayractare? Vă mai amintiţi şlagărul cu Bayractar? Dacă românii le cumpără, bănuiesc că sunt bune, nu? Şi dacă sunt bune, de ce nu le dau americanii câteva sute ucrainienilor ca să îi copleşească pe ruşi şi să le distrugă toate piesele de artilerie? La aproximativ 20mil eur/drona, cu 500 milioane (un mizilic pe lângă miliardele promise) ar fi putut cumpăra 25 de bucăţi cu care ar fi distrus nenumărate lansatoare ale ruşilor.

Nu mă pricep prea mult la armată, dar cred că ruşii şi-au cam reglat problemele şi nici blade-urile nici Bayractarele nu prea mai merg. De aceea ucrainienii cer avioane, deoarece escaladarea este singura lor speranţă. Speră deci să obţină arme nucleare, singurele cu are vor reuşi probabil să îi bată pe ruşi deoarece aşa cum ne spunea şeful serviciilor lor de securitate, ruşii nu prea mai au nucleare.

Realitatea este că războiul se duce cu infanterişti în tranşee. Din când în când mai apare şi un tanc, dar de cele mia multe ori doar pentru a sprijini infanteria, nu invers cum e normal. În rest, ruşii au apărare anti-aeriană cvasi-impenetrabilă. În Crimeea mai reuşesc lovituri deoarece folosesc probabil spaţiul aerian deasupra mării, însă pe uscat ruşii au împânzit frontul cu radare şi prind orice. De aceea doar carnea de tun care înaintează are vreo eficienţă şi de o parte şi de alta.

În Bahmut ruşii au câştigat aruncând în faţă prizonierii pentru a declanşa bombele şi capcanele lăsate de ucrainieni. Învers ucrainienii au tot încercat frontul în varii locaţii dar au fost întorşi înapoi.

Despre negocieri am de zis că polonezi, cehii şi balticii, evident în frunte cu ungurii îi cer lui Zelensky să se dea la o parte ca să permită pacea. Îi propun să îşi păstreze vila din Como şi conturile din offshore, Zelensky ca orice actor de succes, are ceva conturi frumoase prin offshore. I-ar fi promis chiar şi un bonus pentru activitatea intensă dusă. Dar americanii se opun şi i-au interzis lui Zelensky să negocieze. Cred că Germania va decide când şi dacă încep negocierile. De fapt, cum vin alegerile, multe ţări vor cere negocieri deoarece altfel vor câştiga partidele “populiste” ceea ce nu e ok deoarece trebuie să câştige partidele europeniste, aşa cum s-a întâmplat în Italia. Evident este o glumă proastă, aşa cum este democraţia europnistă.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.